Profil Galéria Kapcsolatok Vendégkönyv Blog

Randevú a temetőben
9 | 132 Hívások | 01.07.2018, 19:35

Egyik klubtársunk ide szeretne randira hívni bennünket, s van, aki ezt értetlenül fogadja. Nem értem mi a probléma? Sok fa és virág, jó levegő, csicseregnek a madarak, ráadásul ott minden "lakos" nagyon békés természetű. Én külföldön járva (is) gyakran elmegyek a helyi temetőkbe, mert azok legalább annyira jellemeznek egy népet, mint az élő emberek. Emellett a sírok lakói engem az élet szeretetére és a mulandóság elfogadására tanítanak.

Aki volt már Kolozsváron a Házsongárdi temetőben, botladozott a prágai zsidótemető egymásra halmozódó sírkövei között vagy sétált a csónakos fejfás szatmárcsekei, a vidám rigmusokkal és tréfás képekkel "dekorált" szaploncai temetőben, a Kidron völgyéből az Olajfák hegyére felkapaszkodó többezeréves temetőben Jeruzsálemben, a párizsi Pére-Lachaise platánjai alatt, Moszkvában a Novogyevicsi kolostorkert sírjai között, - ahol a sírokról jól ismert nevek köszönnek vissza, - az tudja, hogy egy népet, annak történelmét, kultúráját könnyebben s alaposabban ismerheti és értheti meg.

A Pére-Lachaise-ben nyugszik többek között Moliére, Balzac, Chopin, Bizet, Edith Piaf, Saint-Exupéry, Oscar Wilde és Jim Morrison is. A Novogyevicsiben pedig ezekre a sírokra bukkantam: a "lefejezett" Hruscsov, Beljajev űrhajós, Iljusin, a híres repülőgép tervező, Gogol, Tolsztoj, Csehov, Bulgakov, Eisenstein a korszakos filrendező, továbbá Raisza Gorbacsova és Borosz Jelcin is.

A városokból kivezető főutak mentén a római kor nekropoliszai, az ókeresztény katakombák homálya, az etruszkok festett sírkamrái mind az elmúlás emlékhelyei. S ne feledjük, hogy a bámulatraméltó piramisok is valójában a fáraók temetkezésére szolgáltak. Számos keresztény templom padozata, falai, kápolnái, kertjei is sírokat rejtenek. Igaz, Isten házában nem gyakran randiznak manapság. Pedig egykoron Rómeó és Júlia is Lőrinc barát templomában találkoztak titokban.

A Nemzeti Sírkertre keresztelt Kerepesiben pedig "csak" ilyen nevekkel lehet a fejköveken találkozni, mint Arany János, Ady Endre, Batthyányi Lajos, Kossuth, Deák, Clark Ádám, Erkel Ferenc, Jókai, a Karinthyak, Mikszáth, Munkácsy, Radnóti, Semmelweiss, ... és sorolhatnám az ismert neveket vég nélkül. A Farkasréti pedig a művészvilág hírességeinek kedvelt temetkezési helye.

Szóval kedves le%olt klubtárs, nem is olyan rossz ötlet egy randi egy híres sírkertben. Mivel én olaszmániás vagyok, a velencei San Michele temetőjét ajánlom, amely egy egész szigetet foglal el. Így a holtak is csak hajóval kelhetnek át oda. Mint egykoron a Styx-en Kharon csónakjában. De bérelhetsz egy romantikus gondolát is, s miközben duzzadó izmokkal evezel, elénekelhetsz egy olasz belcanto gyászéneket vagy egy részletet Mozart Requiemjéből. Egyet kérek csupán: garantált retúrjegyet!  :-)

Milánó híres temetője, a Cimitero Monumentale is szóba jöhet, ahol remekművekkel díszített sírok között lehet bóklászni, szebbnél szebb szobrokban gyönyörködni. Fapadossal oda-vissza húszezerből megúszható.

Még írásom elején említettem a Máramarosban lévő szaploncai vidám román temetőt, s abban a halálnak fittyet hányó festett fejfákat és tréfás sírfeliratokat.

De ne higgyük, hogy ez a szokás tőlünk magyaroktól idegen lenne. Számos ironikus sírfelirattal találkozni a 18-19. századi fejfákon magyar vidékeken is, mint pl. ez a két nyírbogádi rigmus:

"Itt nyugszik egy atyámfia,
Bögre Miki csizmadia.
Jól kezelte kaptafáját,
Jutkát, kedves életpárját.
Míg élt, gyakran eldöngette,
Imádkozzunk hát érette."

vagy

"Bevégezvén Tóth Pál
A földi életet,
E sírba tétetett.
Nyugodnék ő szegény
Odalent békével,
De ott is együtt van
A feleségével."

Úgy tünik, hogy a régi korok embereinek házassága sem volt mindig csupa derű és fáklyásmenet.

 

S végezetül egy kis kedvcsináló kezdő temetőlátogatóknak:

1. A szatmárcsekei csónakos fejfás, az egyik "legemberibb" temető, ahol jártam. Itt e sírkertben van Kölcsey Ferenc síremléke is.

 

2. A velencei San Michele szigeten lévő temető főbejárata a temetőkápolnával:

 

3. Sajátos légköre van a szabályos elrendezésű katonai temetőknek. Szlovéniában és Olaszországban számos hasonlót láttam, ahol a sírokon magyar (ill. monarchiás) nevek is olvashatók. Ottjártunkkor több méter nemzeti szalagot kötve tisztelegtünk nagyapáink elhunyt harcostársai előtt.  A képen az egykori zalaegerszegi hadifogolytábor temetője van, ahol 1656 első világháborús olasz katona nyugszik.)

 

4. A prágai óvárosi zsidótemető a helyhiány okozta sűrű összevisszasága miatt (is) különleges.

 

5. Turbános török fejkövek emlékeztetnek történelmünk vérzivataros időszakára Balatonszabadiban.

 

6. Ez a finom és törékeny angyalszobor a milánói temető egyik pompás síremléke.

 

7. Hruscsov aranyosan csillogó feje fekete-fehér kubista márványkeretben:


 

8. A szaploncai vidám temető egyre inkább giccsbe hajló újkori fejfáival ma már inkább turista attrakció, mint kegyeleti hely.

 

 

9. Önkéntes temetőszolga az Olajfák hegyén:

 

10. S végül egy "élő" temető Ecuadorban (az egyetlen a tízből, ahol nem jártam), amely olyan szép, hogy állítólag "öröm benne meghalni".

 

Én egyelőre inkább lemondok erről az örömforrásról. S ha egyszer értem is eljön a kaszás, szerényen megelégszem az óbudai temető árnyas fáival. Ahol a fejjebb idézett sírverset akár így is lehet majd aktualizálni:

Bevégezvén TL a földi életet,
E sírba tétetett.
Nyugodott ő eddig
Odalent békével,
Mostantól együtt van
A feleségével.

 

 

 

 

Kategória: Allgemein | 3 Hozzászólás(ok)

Írjon egy hozzászólást

Hiba