Profil Galéria Kapcsolatok Vendégkönyv Blog

Érintés
8 | 80 Hívások | 10.02.2018, 05:13

Mennyi a napi érintésadagod? Ez történik a testedben, ha nem kapod meg

Farkas Lehel gyógymasszőr az érintés hatalmáról.

 (Femina - Farkas Lehel, 2014.06.15)

A születéssel a két ember közötti legszorosabb, legmélyebb fizikai kontaktust felváltja a simogatás, ölelés. Az érintés innentől fogva meghatározza a testi és szellemi állapotot - egészen a halálig.

Hogy mi történik, ha nem kapod meg a számodra szükséges napi érintésadagot, arról Farkas Lehel okleveles gyógymasszőr mesél.

Az érintés ereje

A csecsemő ösztönösen felismeri szülei érintését, ettől megnyugszik, kiegyensúlyozottá válik. A gyermek fejlődése során szintén igényli a testi kapcsolódást, kifejeződést, amely számára elismerést, szeretetet és biztonságot nyújt.

Pótlékok hajszolása

Mindezt azonban az idő múlásával sokan elveszítik a különböző szociális és társadalmi elvárások, leterheltség, hajszoltság miatt. Ilyenkor eltávolodhatsz önmagadtól, környezetedtől, és nem ritka az érintés hiányából fakadó pótlékok hajszolása - ilyen lehet az evés, az ivás, a droghasználat vagy a szexualitás.

Háttérben az önelfogadás hiánya

A legtöbben nem ismerik fel tudatosan, hogy mi a gond, ám a tudatalatti számos módon küld jelzéseket az érintkezés, kapcsolódás hiányáról.

Elsősorban az önelfogadás hiánya váltja ki, hogy az emberi kapcsolatokban megszűnik az intimitás. Az emberek többsége nem tud mit kezdeni saját testével, nehezen vagy egyáltalán nem ér magához, nem ismeri teste külső és belső folyamatait. Innentől az elfogadás több irányból is sérül, nem képes kiteljesedve, kölcsönösen megjelenni a másik életében.

A belső világ visszatükröződése

A túl hosszú ideig fennálló érintés hiánya zavart okoz az idegrendszeri működésben, ami különböző testi tüneteket produkálva jelenik meg, és figyelmeztet arra, hogy mielőbb változtatni kellene a testi és érzelmi kifejeződésen.

- Praxisomban tapasztalom, hogy a páciensek kivétel nélkül kóros érintésmegvonástól szenvednek. Ebben a kezelés során egy időre részesülnek, és jó esetben rájönnek, hogy voltaképpen mit is kapnak a masszázskezelések alatt, ami pótlékként szolgál. A teljes gyógyuláshoz azonban kell, hogy a hétköznapok során megtalálják magukban mindazt, amit szeretteiktől várnak el: az önzetlen figyelmet, gondoskodást, szeretetet.

Minden benned gyökeredzik, az érintés hiánya voltaképpen a saját benső nyughatatlan küzdelmed és önszereteted hiányából fakad. A külső környezet mindezzel csupán szembesít, azzal találkozol kívül, ami belül zajlik. Ha tehát nehezen fogadod el magadat, akkor mást is.

Az érintés hiányából fakadó betegségek

Az érintés hiánya számos megbetegedést okozhat, leggyakrabban autoimmun-, hormonális és ízületi problémákhoz vezet. Ezen felül előfordulnak még a vese-, máj-, epe-, emésztőrendszeri, szív- és érrendszeri, valamint rákos daganatos megbetegedések is.

Ízületi problémák

Ízületi megbetegedéseknél jellemző, hogy elhatárolódsz az érintéstől, nem tudsz vele mit kezdeni, nem mered ízlelgetni, tehetetlennek érzed magad, ettől azonban a végtagok, amelyek a közeledés kifejező eszközeiként szolgálnak, megbetegszenek. Ilyenkor a porcok, szalagok, inak és az izmok rugalmatlanná válnak, bemerevednek, és a feloldatlan állapot miatt megtörnek az íz felszínek.

Autoimmun-megbetegedések

Az autoimmun-megbetegedéseknél, mint például a sclerosis multiplex, leginkább az okozza a problémát, ha képtelen vagy megélni az önfeledt, boldog pillanatokat. Az állandó szorongás nem engedi a környezet elfogadását, illetve megnehezíti az elismerés élvezését. Így azonban elcsúsznak az emberi viszonyok, kapcsolatok, a viszonzatlanság állapotától pedig leépül az idegrendszer, önmagát emészti fel.

Máj- és epebetegségek

A máj- és epeproblémák a túlzott testi és érzelmi elhatárolódás következményeként jönnek létre. Előfordulhat, hogy szinte már epekedsz azért, hogy megérintsenek, de a túl sok passzív viszonyulás, amelyet gyakran észre sem veszel, megkövesedik benned.

Mennyi a napi érintésadag?

A napi szintű simogatás feloldja a fájdalmakat, a migrént, a fáradtságot, a szorongást és számos egyéb bántalmat. Mindenkinél változó, hogy mennyi érintésre van szüksége napi szinten. 

Virginia Satir pszichoterapeuta szerint az egyszerű túléléshez napi négy ölelésre van szükségünk. Nyolc ölelésre van szükségünk a szinten tartáshoz. A fejlődéshez napi 12 ölelés kell.

 Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a minőség sokkal előbbre való, mint a mennyiség.

 

Kategória: Allgemein | 0 Hozzászólás(ok)

Írjon egy hozzászólást

Hiba