Profil Galéria Kapcsolatok Vendégkönyv Blog

Szerelmem Itália - 1. rész
8 | 84 Hívások | 15.06.2018, 17:55

Érett fejjel találkoztunk, tán negyvenöt is elmúltam. Azóta viszont töretlen a szerelem. Még egyetlen egyszer sem csalódtam. Sohasem körút, mindig csak egy kis szelet. Mert így élvezetesebb. Először "csak" Velence, majd "csak" Róma, de az nyolc napig. Aztán Toscana, ahol Firenze mellett már Pisa és Siena is belefért. A legnagyobb kedvenc, Umbria tartomány, amelynek nincs tengerpartja. De itt van Szent Ferenc városa Assisi, az etruszk eredetű fantasztikus Perugia és Orvieto. Umbriába kétszer is eljutottam, de újra mennék bármikor. Pl. Ascoliba, Urbinoba. Egy Észak-Olasz Tóvidék túra még utoljára a férjemmel, hat éve. Aztán egyedül utazási irodával lenn délen a magyarok által még felfedezetlen olasz csizma sarkában. Puglia tartomány kész történelemkönyv. A lelassult olasz délvidék,  pusztuló városok, elmúlt kultúrák, kissé a lassú elmúlás életérzésével megfűszerezve. Görögök, rómaiak, normannok, mórok, pápák, német-római császárok, törökök, spanyolok hagyták itt névjegyüket. Még a jó öreg Toldi is harcolt errefelé, amikor Nagy Lajos királyunk András öccsét felesége, nápolyi Johanna meggyilkoltatta. Síelés és trekking túra a Dolomitok sziklavilágában, első világháborús hadszíntereken magyar katonasírok előtt tisztelegve. A nagyapám is harcolt arrafelé, ő szerencsésen hazajött. "Csak" a lelkében lévő sebeket hurcolta egy életen át az értelmetlen öldöklésről.

Aztán újra Umbria. Szép természeti látnivalók a Sibillini hegységben, vízesések, elnéptelenedő, hegytetőre épült középkori városkák Szent Ferenc lábanyomával. (Gubbio, Spoleto, Spello, Greccio, Labro, Poggio Bustone, Contigliano, sorolhatnám napestig.) Az utóbbiakban már gyalog, kolostorról kolostorra. S a szerelem egyre csak mélyül. Az idén egy (olaszországi) síbaleset miatt kútbaesett Szicília az Etnával és a Lipari szigeteken köveket dobáló, a lávát a tengerbe öntő Strombolival. Jövő májusra halasztva. De nem múlhat el év Itália nélkül. Így kissé bicegve, fapadossal, autóbérléssel három nap az északi Lombardiában.

Első nap: Vigevano, Milánó árnyékában, attól mindössze harmincöt kilométerre a rizsföldek közé elbújva. Nincs benne a magyar nyelvű útikönyvekben, de a nívós Lonely Planet és a brit Eyewitness (magyarul Útitárs címen) sem említik. Öt évszázada az olasz cipőkészítés fellegvára, környéke a rizstermesztés központja. Pompás reneszánsz főterével az ideális város prototípusa. A Visconti-Sforza hercegi kastély és a négy oldalról zárt főtér hosszú árkádsora, a kettő közötti karcsú torony Leonardo da Vinci és Bramante zsenijét igazolja. Tizenötödik századi dómját egy később épült pompás félköríves barokk díszletfal teszi a tér szerves részévé. Festett árkádjainak sora formájukban a velencei Szent Márk teret idézik. Az olaszok szerint bőven belefér a tíz legszebb olasz főtér elit klubjába. Itt kávézni, megvárni a naplementét, maga a gyönyörűség. Vasárnap van, s mégsincs tömeg. Külföldi pedig elvétve. Pedig egy autentikus kosztümös felvonulás és a hercegi palota hatalmas udvarán nemzeti kutya tenyészszemle zajlik éppen. Ennyi szép goldit (nekem is az volt, kettő is) és szettert, agárt egykupacban ritkán látni. A győztes mégis egy gigerli tulajdonában lévő agyonkozmetikázott fehér törpespicc lett.

A Katedrális ívelt barokk díszletfala mellett-mögött a románkori toronnyal


A Piazza Ducale ékes épületei, oszlopsora

A híres Bramante torony (a netről ollózva)

Bérelt útitársunk, egy vadiúj Fiat 500-as tengerkék színben

Cipő Ferrariba oltva a Lábbeli Múzeumban

S hogy nem túloztam, álljon itt bizonyítékul ez az olasz nyelvű video, amely Vigevano és környékének szépsége mellett bőségesen illusztrálja az olasz nyelv szépségét is. Olyan, mint egy zenei aláfestés: a szavakat nem értjük, de mégis megérezzük a hangulatát. Az időtlen szépséget, amit bennünk kelt, elindít, amely felkavar. Természeti táj és ember alkotta világ harmóniáját, esztétikumát.

https://www.youtube.com/watch?v=uftPHiyGDZc

(folyt. köv.)

 

Kategória: Allgemein | 2 Hozzászólás(ok)

Írjon egy hozzászólást

Hiba