Karácsonyra készülődve azért bele-bele olvasok, hallgatok a hírekbe is. Mert másutt azért még történnek dolgok, mégha mi itt egy pillanatar meg is állítjuk a rohanó időt, és a szeretteinkre gondolva készülünk egy békés, meghitt időszakra.

De az egyik portálon olvasott írás kizökkentett egy pillanatra a békés készülődés, a boldog várakozás bukolikus hangulatából. A hír Aleppo evakuálásáról szól. És egy gondolatkísérleten keresztül próbálja velünk megértetni, hogy valójában mi is történik ma Szíriában, micsoda apokaliptikus végjáték zajlik Aleppo városában. Amely négyezer éve ad otthont népeknek, kultúráknak, embereknek. Vajon lesz még ott belátható időn belül normális élet?

A cikk szerintem azért jó, mert - a saját látószögünkbe helyezve az eseményeket - megpróbálja megértetni velünk azt, amit a konfliktus kirobbanása óta tulajdonképpen nem értünk. S hogy mi hálásak lehetünk, hogy most, ma Budapesten élünk.

http://index.hu/belfold/2016/12/19/ilye ... udapesten/

Akik jártak korábban Szíriában és Aleppoban, (több ismerősöm is van), sosem tudták volna elképzelni, hogy ez ott a relatíve biztonságos és toleráns országban, abban a nyitott, békés, virágzó, nyüzsgő városban valaha megtörténhet. Amely Marokkó és Jordánia után harmadikként nekem is rajta volt a bakancslistámon. Attól tartok, hogy hosszú évtizedekig nincs már miért odalátogatni.
semmit ismétlem semmit nem tehetünk az ő boldog karácsonyukért viszont sokat tehetünk a sajátunk ért például hogy nem foglalkozunk olyan dolgokkal amikben tehetetlenek vagyunk és lehetőleg másokban sem keltünk lelkiismeret furdalást
A nemzetközi helyzet fokozódik.
Ankarában hátba lőtték az orosz nagykövetet.
Andrej Karlov egy fotókiállításon tartott beszédet.
Az elkövető Aleppóról is beszélt.
A merénylet pillanatai
A semminél egy kicsit többet tehetünk!  
Például, hogy nem megyünk el közömbösen, szó nélkül az értelmetlen öldöklés, és pusztítás mellett. Mert tegnap a volt Jugoszlávia területén, a szomszédban, ma Aleppoban, és könnyen előfordulhat, hogy holnap Budapesten ölik a polgári lakósságot.  Az önvédelem azzal kezdődik, hogy beszélünk a vérengzésekről és felháborodunk.  Azt a szót , hogy szolidaritás már lassan le sem lehet írni mert lekommunistázzák az embert.  

 laskowski!  A közöny bűn!  

Maha  
Igen, kedves Laskowski, bizony jelen pillanatban tehetetlennek látszunk. De az együttérzés nem azonos a lelkiismeretfurdalással. Az írásom sem olyan céllal keletkezett, hogy bárkiben lelkiismeretfurdalást ébresszek. Amit viszont tehetünk, hogy tanulunk belőle, hogy nálunk hasonló sohase történhessen meg. Mert a jónak látszó dolgok, amiket többnyire azok elmúltával tudunk csak értékelni, pillanatok alatt tudnak rémálommá változni. Mert egy szűk csoport érdekei szerint népeket lehet egymás torkának ugrasztani. Egy nép, egy ország eltérő állásponton lévő csoportjait igen könnyen halálos ellenségekké lehet változtatni, Aki ezt teszi, az a tűzzel játszik. Csak nehogy futótűz legyen belőle! Ettől viszont az menthet meg, ha tájékozottak, higgadtan okosak, szolidárisak vagyunk egymás iránt. Ha Karácsony közeledtével bölcsen megbékélünk magunkban a haragosainkkal, ha közös platformra törekszünk a velünk más álláspontot képviselőkkel, ha gondolkozunk és nem engedjük, hogy megvezessenek bennünket, s a magunk lehetőségein belül segítjük azokat, akiknek kevésbé szerencsés az életük. Ehhez nincs szükség semmilyen vallási vagy ideológiai hovatartozásra. Csak emberségre.
Mindkettőtöknek igaza van, a közöny bűn, de lássuk be, hogy laskowskynak is van igaza abban, hogy a szolidaritás nem menti meg az aleppoi lakosságot.
Gyakran csak magunk miatt vagyunk szolidárisak másokkal, tehetetlenségünkben.
Ennyit tudunk tenni és ezzel senkit sem mentünk meg.
A délszláv háborúban sokkal többet tudtunk tenni és tettünk is, gondoljunk csak arra a közel 100 ezer horvátra-magyarra, akiket Zalában, Baranyában és mi is Dunakeszin megmentettünk, vagy csak fedelet biztosítottunk számukra.
Ja és még valami... nem a ti hibátok, hanem a médiák hibája... hogy jön ide karácsony?
Szolidaritás? Velük is lehet és nekik még bakancsuk sincs nemhogy bakancslistájuk.
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Kedves mucuskám!

A kettő nem zárja ki egymást. Én már többször voltam az ételosztók között (is). És "bakancsot" is adtam nem egyszer és nem kétszer. És szomorú vagyok, hogy nálunk ilyen sokan állnak abban a sorban.

Boldog Karácsonyt!

M.
„A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. A szeretet soha el nem múlik...” (Bibliai idézet Pál 1. Levele a Korintusiakhoz 13, 4-8.)

Boldog Karácsonyt!  
Kedves Mucuskam!l
En is egyetertek veled .

A szeretet valoban nem kerkedik de azt el kell mondanom, hogy nincs hianyerzetem a szolidaritas temakorevel kapcsolatban. Heti 1 napomat toltom Kobanyan egy szeretetszolgalatnal hajlektalanokra specializalva. Az eletem ugy hozta, hogy egy elvbol ki nem fizetett buntetes letolteset kozmunkaval egyenlitettem ki. En kertem magam erre a teruletre es ott ragadtam. Volt mar , hogy kinosan ereztem magam amikor a szerelmemmel kezenfogva , setalgatva a varosban miutan ismert , ramkoszont egy kisse rossz allapotban levo hajlektalan. Szeretettel kozeledett felem. Ma mar termeszetesen viselkedek es azt gondolom magamban, hogy hello! Csutortokon amikor jossz kajalni , kipucevallak es Rad kuldom a szinten aktivista fodraszt. :-)
Boldog karacsonyt!
Maha
a jóságos jótékonykodó embereknek írták a bibliába azt a mondatot hogy ne tudja a bal kezed hogy mit csinál a jobb és sajnos megint csak meg kell ismételjem hogy az aleppói ak karácsonyán semmit sem változtat ha budakeszin vagy budapesten bárki szolidaritásra oktatja a másik embert ezt csak egy kis regionális kofa lárma kár érte pláne karácsony ürügyén
Neked is boldog karacsonyt kedves "laskowski " !
kedves maha akkor kívánj nekem boldog karácsonyt és legközelebb akkor oktass szolidaritásra ha már bocsánatot kértél mindenkitől akikbe belerugtál akiket megsértett tél itt az oldalon addig amíg ezt nem tetted meg inkább maradj csendben
Éppenséggel tehetnénk is érte.
A nemrég kidobott 20 Milliárd Ft elég lenne:
20 000 embernek 1 Millió Ft értékű gyorssegélyre.
Ez csak egy szerény tétel a felesleges költségek közözött.
Sok ország segítségével pedig ...

Remélem, ha valaha mi kerülünk hasonló helyzetbe, ők nem lesznek közönyösek.
Kedves Hölgyek, Urak!

Kezdünk "tipikus" magyarként viselkedni! Senki sem akar senkit kioktatni, csupán beszélgetünk. Higgadtan. Mindenki a maga álláspontját elmondva. S hogy a szeretet ünnepe táján gyertyafénynél, gőzölgő, illatos asztalnál ülve ne feledjük, hogy mi milyen szerencsések vagyunk. Mert itthon és távol sokan vályogházakban, aluljárókban éheznek és fáznak, a háború poklában rettegnek a gyerekeik és a saját életükért. S hányan töltik egyedül ezt az ünnepet!

Béke legyen veletek!
As-Salaam-Alaykum

Kányádi Sándor: Isten háta mögött
(A kárpátaljai Credo együttes előadásában)
https://www.youtube.com/watch?v=yM4a5b8q0no

üres az istálló s a jászol
idén se lesz nálunk karácsony
hiába vártok
nem jönnek a három királyok

sok dolga van a teremtőnek
mindenkivel ő sem törődhet
messzi a csillag
mindenüvé nem világíthat

megértjük persze mit tehetnénk
de olyan sötétek az esték
s a szeretetnek
hiánya nagyon dideregtet

előrelátó vagy de mégis
nézz uram a hátad mögé is
ott is lakoznak
s örülnének a mosolyodnak