Kedves 50+-os társaim!

Sajnos ebben az életkorban már többnyire nincs meg az a 32, de jó volna megőrizni azt, ami megmaradt, illetve megállítani a csontvesztést, amit - ki tudja miért - ínysorvadásnak nevezünk (ugyanis nem az íny sorvad, hanem az alatta lévő csont). A kísérőtüneteket jól ismerjük: ínyvérzés, foglazulás, majd -vesztés.
 
Mi az oka ezeknek a betegségeknek? Ugyanaz, mint a szuvasodásnak, a tályogoknak, szájszagnak stb.., a BAKTÉRIUMOK. A baktériumok, amelyek nyüzsögnek a szánkban és kitartó munkával idővel szinte mindent tönkretesznek a szájüregben.

A modern kori szájápolás első generációja a fogfelszín mechanikai megtisztításán alapul, mégpedig dörzsöléssel. Ehhez az idők folyamán egyre rafináltabb eszközöket, agresszív dörzsanyagot tartalmazó krémeket gyártottak/gyártanak nekünk a cégek.
Van azonban néhány súlyos problémánk ennek kapcsán: 
1. Még a fogfelszínt sem tudjuk igazán megtisztítani ezzel a módszerrel, az ínytasakról nem is beszélve. 
2. A dörzsölés szép lassan kikezdi a fogfelszínt, akárcsak a baktériumok.
3. Az idővel a szájba kerülő fogművek (koronák, hidak, beültetések) pedig valóságos baktérium fészkekké válnak a tisztíthatatlanság miatt.

Később azt hittük, a szájzuhany egy hatékonyabb, jobb - szintén a mechanikai dörzsölésen alapuló - módszer. Kiderült azonban, hogy a vízsugarak - bár az íny vérellátását valóban fokozzák - az íny alá passzírozzák a baktériumokat nagyobb problémát okozva ezzel, mint ami volt.

Aztán jött a szájhigiénés módszerek újabb generációja, az elektromos fogkefe. Az elektromos fogkefe gyakorlatilag ugyanazt teszi, mint a kézi dörzsölés, csak nagyobb hatékonysággal, azaz nagyobb hatékonysággal tisztítja a fogfelszínt (de csak azt) és ezzel együtt nagyobb hatékonysággal koptatja a fogzománcot.

Maradt hát az igyekezet, hogy mentsük, ami menthető, meg a szomorúság a mindezek ellenére törvényszerűen bekövetkező veszteségek láttán. 

2014. második felében azonban a német innováció műhelyéből kikerült a szájhigiéné merőben más elveken alapuló, egyedülálló eszköze: az ULTRAHANGOS fogtisztító. Ez az eszköz gyakorlatilag teljesen elpusztítja a baktériumokat a fogfelszínről és az íny alatt 12 mm-re, méghozzá mechanikai dörzsölés nélkül. A csontvesztés a használat megkezdésével gyakorlatilag megáll. 50 éves korig a csont vissza is épül. Azon felül a visszaépülés kérdéses.  

Mit is jelent ez?
NINCS többé fogszuvasodás! (Eltávolítja a lepedéket és a plakkot.) 
NINCS fogínysorvadás, fogínyvérzés! (A fogínyben 12mm mélységig elpusztítja a baktériumokat. Növeli a fogíny vérellátását.) 
NINCS többé szájszag! (Elpusztítja a baktériumokat, amelyek a szájszagért felelősek.)  
NINCS herpesz! (Elpusztítja, legyengíti a herpesz vírust.) 

Mint azt Hugo Hosefelder, a gyártó cég kutatási-fejlesztési igazgatója mondja:
Az ultrahangos fogtisztítás százéves korunkra is hibátlanul megőrzi egészséges fogainkat.

Mi már egy kicsit elkéstünk, de ami megmaradt, azt érdemes megőrizni.

https://dr-em.emmi-club.de/hu

Üdvözlettel:
Floret