Kedves Túristák!
Örülök, hogy számotokra is jól sikerült a komáromi kirándulás.Ezzel azonban a környék látnivalóinak sora, korántsem ért véget. Hiszen alig 15 km -re található Tata a vizek városa, a tavaival, malmaival, angol parkjával, tókerülő kishajójával., Öreg -várával.
Ha innen kicsit Esztergom felé kanyarodunk, Dunaalmásra érünk ahol felmászhatunk a "Kőpitéhez",
a római kori kőfejtőhöz. A rómaiak innen szállították az építőköveket Brigetióba. / De erről a Zolival az Erődben már szót ejtettünk/.
Másrészt megnézhetjük Csokonai V.Mihály emlékszobáját, valamint az Ő Lillájának /született Vajda Julianna, Komárom/ sírját.
Visszafelé megállhatunk Vértesszőlősön, ahol Samu, az előember koponyacsontját őrzik.Innen kb 5 km Tatabánya a Vértes hegység lábánál. A hegy tetején a hatalmas turulmadárral, Szelim barlanggal és könnyű túraútvonallal.
Ja és nem beszéltünk még a komáromi Magyar Lovas Színházról, ami ha jól tudom egyedülálló az országban. Meglehetősen érdekes egy István a király, vagy a Trója... lóháton előadva.
Persze ez már a jövő év programajánlata lehet részemről ha lesz rá fogadókészség közelről és esetleg távolról is.Tudom, hogy messziről idejutni elég költséges dolog és ugyebár Puskin óta tudjuk, hogy minden az Anyegin múlik / :) jujjj/ ... de hátha!

Ha esetleg addig helyi vállalkozó szellemű "idegenvezető" nem adódik, kis segítséggel talán vállalkozom Székesfehérvár bemutatására. Viszonylag gyakran megfordulok ott.
A sok látnivaló mellet a legutóbbi érdekesség:
állítólag feltérképezték Géza fejedelem lehetséges sírjának helyét és megkezdődött a feltárás.Volt szerencsém látni a helyet....hááát... számomra kicsit morbid a történet,Az ásatás gödreiből ugyanis egyenlőre számtalan kevésbé híres " Géza" lábszár, koponya és egyéb csontjai kandikálnak elő. :)
Majd meglátjuk előkerül e a fejedelem.
Remélem a jövőben, minél többekkel, minél több érdekes helyen találkozunk.
Üdv. Mara
Szia Mara!
Csak egy apró kiegészítés, a komáromi Magyar Lovas Színház már nem egyedüli az országban.
Budapesten Nemzeti Lovas Színház néven gründolt Pintér Tibor hasonló intézményt.
Üdv. Tibor
Szia Tibor!
Nahát, nahát... nem tudtam. Nem szép tőle, hogy lenyúlta a " licencet". Persze ha nem tévedek abban is, hogy nálunk volt először ilyen jellegű színház.
A Tiborról most egy kis vicces story jutott eszembe.
Az István a király premierjére befeketítették a haját, mert ugye István kicsit sem volt szőke.
De a rossz nyelvek szerint olyan szörnyen nézett ki, hogy a lovak visszahőköltek :)
Így mire én láttam az előadást, már újra szőke volt, állítólag közkívánatra.
Persze azért semmiképp nem szeretném elvitatni, hogy meglehetősen jól fest lóháton és remélem sikeres lett a színháza.
Egyébként Te láttál már ilyen előadást? Mint " lovas embernek"... véleményed?
Üdv: Mara
Szia Mara!
Valóban a komáromi volt az első lovas színház, amit szintén Pintér Tibor alapított a szigetszentmiklósi társulat tagjaiból. Így már elmondható róla, hogy az összes magyar lovas színházat ő alapította. :-)
Ami új a budapesti produkcióban, mert igazából a Honfoglalás című rockopera a fő attrakció, hogy vándorszínházként is működik, tehát meghívható, pontosabban megrendelhető.
Még nem láttam egyik darabot sem, de jövőre Mórahalmon is lesz egy előadás, amit vagy a "falunapkor" vagy valami nevezetes napon rendeznének a Futó-Dobó Lovas Centrumban. Ezt a lovas létesítményt vettük át üzemeltetésre pár napja páran, akik összehoztuk a Mórahalmi Lovassport Egyesületet.
Üdv: Tibor  
Kedves 50Plusz TúraKlub tagok és leendő Klubtársak!

Egy újabb programra invitállak Benneteket december 21-én de. 11:00 órától.


Egy szokatlan Budapesti sétára, amelynek ára 3500 Ft. Utána egy kellemes és nem túl drága kisvendéglőben együtt ebédelhetünk, kávézhatunk. Majd kimegyünk Óbudára a negyedik gyertya meggyújtására a Főtéri adventi forgatagba, ahol zenészek várnak a színpadon, vásárosok a bódékban, korcsolyapálya, forralt bor, ínycsiklandó finomságok. Majd sötétedéskor (ez 21-én igen korán van) lemegyünk a Római partra, ahol csatlakozva a TeleHold túraklubhoz részt veszünk az országos tűzlánc egyik máglyagyújtásán. Az év legsötétebb napján - egy régi hagyomány felélesztésével - tavaly már kb. 600 helyen lobbant föl a tűz, legyőzve a sötétséget és közelebb hozva a tüzet körülálló embereket.

Összefoglalva:
(1) Józsefvárosi séta (2) közös ebéd, kávézás (3) Óbudai Advent (4) Tűzmáglya.
Izgalmas napnak ígérkezik, ugye?

Természetesen az egyes programokhoz külön-külön is lehet csatlakozni, majd megbeszélünk találkozó pontokat és időpontokat. És bárkit a baráti körből, családból nyugodtan hozzatok magatokkal

A Fórum téma legelején található elérhetőségemen jelezzétek, ha érdekel Benneteket a program. Vidékieket is szeretettel várunk.

A Budapesti séta programja:

Fedezzük fel Józsefváros hihetetlen kontrasztjait A Magyar Nemzeti Múzeum lépcsői elől indulunk, ahol a Múzeum kertben egy közös, történeti bevezetőt kapunk a séta szervezőitől.

A séta első felében a XIX. századi pesti mágnás-negyed palotáit járjuk körül. Az arisztokrácia világának különös szerelmei, fényűző életmódja, különc fekete bárányainak legendái elevenednek fel egy-egy épületnél. Emberi sorsok és forradalmak dőltek el itt egy talpalatnyi helyen. Életre hívjuk a történelmet, belesünk az udvarokba, megtaláljuk az elfeledett csodákat. Világhírű tudósok, politikusok, művészek éltek és hagytak itt nekünk felfedezni való nyomot, emléket önmagukról.

A Palotanegyedet elhagyva átsétálunk a Nagykörút túloldalára, egy kevésbé jó hírű környékre. Itt más funkciójú épületek, más szép módon belső udvarok, helyi gyűjtésű történetek fogadnak a múltról és a jelenről. A szocio-kulturális séta végén látogatást teszünk egy helyi cigány muzsikus családnál.
Szia Myrtill  orvendek hogy ertesitettel ROZSAMARIKA  vagyok en is ott leszek
Holnap Eperjes és Kassa, majd este a kassai Thália Színházban Márai: Kassai polgárok. Oda is többen megyünk. (Hatan biztosan). És van két várólistásunk, mert kicsit megkésve jelentkeztek, és megtelt a busz. De a mostani influenzás, náthás időben bármi történhet..
Szia kedves Myrtill!
Rozsamarika vagyok de csak most tudtam meg hogy az unnepek miatt vasarnaponkent is nyitva leszunk nagyon sajnalom reg keszulok hogy veletek legyek en is . Jo szorakozast kivanok nektek udv. 
Még adósak vagyunk a kassai adventi kirándulás fotóival. Csak mindenki elfoglalt az ünnepi előkészületekkel, így nehezen kerülnek elő a gépből. Végül hatan fértünk be a Csillagösvényes buszos csoportba: Kata, Éva, Ágota, István, Bandi és jómagam. Csoportképeket majd a túratársaktól várok. :-)

kassai dóm.jpg


Rákóczi sírjánál.jpg


Ágota Máraival társalog.jpg


Eperjesi dóm.jpg


http://www.thaliaszinhaz.sk/new/index.p ... 59&lang=hu

Kasasi polgárok.JPG


És készülünk következő programunkra, a 21-i józsefvárosi sétánkra valamint az esti tűzgyújtásra a Rómain.
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Na végre, megjöttek az Eperjesen készült csoportképek is. Délelőtt lévén még elég üresek az utcák. De az árus bódék számából és a portéka mennyiségéből ítélve valószínűleg estére megteltek. Csak akkor mi már Kassán voltuk. Ott már hosszú sorokat kellett végigállni egy sült pecsenyéért vagy forralt borért.

eperjesi házsor.jpg


rákóczi ház eperjes.jpg


singers2.jpg


Eperjes csoportkép.jpg


eperjesi házbelső.jpg
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Kedves Klubtársak!

Kívánok Nektek Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket és jó egészségben töltendő Boldog Új Évet. Én nem töltöm itthon az ünnepeket, jó lesz a fiammal együtt lenni. April..
Az ünnepi készülődés és a szeles és hűvös, sétára kevésbé csábító idő miatt a kezdeti lelkesedés után hárman maradtunk a józsefvárosi városnéző sétára. Igaz, egyik klubtárs Szegedről utazott fel érte, így ő duplán számít. Ízelítőül néhány képet gyorsan felteszek, mert ezt az érdekes kiruccanást bármikor meg lehet ismételni. (Akár - mivel én másodszor voltam ezen a sétán - én is szívesen vállalom az újabb „vezetést”, így megspórolhatjuk a 3500 Ft-os részvételi díjat.)

Az akkor még igencsak peremkerületnek számító városrészt Mária Terézia neveztette el így, hogy trónörökös fiát, a későbbi II. Józsefet már gyerekkorában megismertesse és elfogadtassa hű vagy kevésbé hű alattvalóival. Az sem véletlen,hogy pont ezért hívják Bécsben is Josefstadtnak az ottani 8. kerületet. Amely ott is a bécsi Nagykörút, azaz a Ring belső határán belül, de a történelmi városmagon kívül helyezkedik el. Aztán idővel nálunk a városrész átlépte ezt a határt és Külső-Józsefváros néven terjeszkedett tovább.

Ilyen, és még sok más érdekességet tudtunk meg Ildikótól, sétánk vezetőjétől, aki nagy szeretettel mesélt erről a kissé „elhanyagolt” városrészről. És nemcsak mesélt, de elég tömény vizuális ízelítőt is kaptunk, illetve rányitotta a szemünket annak rejtett értékeire, történelme és jelene ismert és kevésbé ismert momentumaira. Rajtunk kívül egy kb. 20-25 fős főleg Facebookos fiatalokból álló sétapartnerünk volt. Jó volt látni, hogy ebből a korosztályból ilyen nagy az érdeklődés a tematikus séta ás a városrész iránt. Most csupán kedvcsinálóként álljon itt néhány mobillal készült fénykép:

WP_20141221_001.jpg


WP_20141221_014.jpg


WP_20141221_013.jpg


WP_20141221_039.jpg


WP_20141221_036.jpg
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
A december 21-i tűzlánc fényével és melegével, valamint Kányádi Sándor: Isten háta mögött című versével köszöntök minden kedves 50+ túratársat a 2014-es Karácsony alkalmából. A tűzzel és a verssel gondolván azokra is, akik egyedül kénytelenek tölteni ezt az estét.

üres az istálló s a jászol
idén se lesz nálunk karácsony
hiába vártok nem jönnek a három királyok

sok dolga van a teremtőnek
mindenkivel ő sem törődhet
messzi a csillag mindenüvé nem világíthat

megértjük persze mit tehetnénk
de olyan sötétek az esték
s a szeretetnek hiánya nagyon dideregtet

előrelátó vagy de mégis
nézz uram a hátad mögé is
ott is lakoznak s örülnének a mosolyodnak

tűzlánc.jpg
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
A szintén túrázó klubtársaknak küldöm az alábbi fotókat, melyek az ünnep előtti adventi várakozás idején készültek Bécsben és itthon a Vörösmarty téren.
DSC01851.jpg
DSC01891.jpg
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
 SZÉKELY NEMZETI MÚZEUM! Csodálatos! Érdemes megnézni!

http://www.sznm.ro/tour/

Teljesen bejárható.