A párkapcsolat ...

Sternberg szerint a szerelemnek három alapvető összetevője van: a szenvedély, az intimitás, és az elköteleződés.

1. A szenvedély
A szenvedély a motivációs tényező, ami magában foglalja az erotikus érdeklődést, a testi vonzalmat, és a szexuális beteljesedést. A szenvedély ösztönös reakció, egy felfokozott érzelmi állapot.

2. Az intimitás
Az intimitás érzelmi közelséget és érzelmi kölcsönösséget jelent. Bizalmas én-kitárulkozás, amikor megosztod a másikkal személyes érzelmeidet, életed történetét, és te is kíváncsi vagy az övére.

3. Az elköteleződés
Az elköteleződés kapcsolat-fenntartási vágyat jelent. A döntést arról, hogy a jelenlegi partner mellett maradsz, nem kacsintgatsz félre, és ellenállsz a kisértésnek. Lelki szilárdságot, érettséget, önuralmat és felelősségvállalást feltételez.

A legtöbb kapcsolat a három összetevő keveréke. Sőt, az egyes komponensek aránya állandó változásban van. Egy hosszú távu kapcsolat esetében, először a szenvedély hőfoka magas, majd idővel csökken, miközben az intimitás és az elköteleződés foka emelkedik.

Lehet, hogy az egyik fél még a szenvedélyt keresi, a másik pedig nagyobb intimitásra és elköteleződésre vágyik. A kapcsolat sikeressége nagyban függ attól, hogy a partnerek össze tudják-e hangolni a különböző igényeket.

Sternberg szerint, ha nincs se szenvedély, se intimitás, se elköteleződés a felek között, akkor szerelemről sem beszélhetünk. Ezen túl, azonban van:

1. Fellobbanó szerelem
A szenvedély magas , az intimitás és az elköteleződés alacsony.

2. Romantikus szerelem
Magas fokú szenvedély mellé magas intimitás társul, de az elköteleződés alacsony.

3. Beteljesült szerelem
Mindhárom összetevő magas szintű. Ez a ritka állapot.

4. Élettárs szerelem
Magas intimitás és elköteleződés mellett alacsony szenvedély. Jól összeszokott, boldog pároknál, ahol a szenvedély már kihűlt.

Üres szerelem
Alacsony szenvedély és intimitás mellett, magas elköteleződés. A kihűlt, rossz házasság jellemzője, amit csak a megszokás, az érdek tart össze.

6. Szeretet
Alacsony szenvedély és elkötelezettségi szint mellett, magas intimitás: a barátság vagy a szakítás után jó viszonyban lévő párok esetén jellemző.

7. Vak vagy mániás szerelem
Magas szenvedély és elkötelezettségi szint mellett, alacsony intimitás. Gyakran csak az egyik félnél jellemző. Ide tartoznak a sztárokat üldöző rajongók.
Kedves Belmonte!

Szerelemhez kötődik a szenvedély és az intimitás, az elköteleződés nem mindig, viszont a szenvedély, intimitás és elköteleződés szerelem nélkül is létező és működő dolgok.
Kedves Simi!

Kiegészítésedet köszönöm.
Úgy gondolom, hogy véleményed Sternberg meghatározásának megfelelő.

Belmonte
Keves Eleena!


Az "5 dolog, amit párod soha nem kérhet tőled" pontjaival egyetértek.


Köszönettel:: Belmonte