Ne nézzétek meg, nem érdemes.
Szerintem is aki a könyvet olvasta, az a filmet ne nézze meg. Nekem csalódás volt
Én megnéztem és szerintem jó volt a film. A mű a maga eszközeivel jól érzékeltette , hogy amennyiben elfogadjuk, hogy van szexben gyengédség  akkor létezik ezen érzés ellenpólusa is.  Én ugyan nem és a női főszereplő sem tudta elfogadni az erőszakot , tudomásul kell vennünk , ha tetszik  ha nem , hogy nagyon sokan élvezik ezt fajta gyönyört tehát van , létezik. Nem véletlenül hatalmas piac a szex és benne a nagyon durva kínzóeszközök, és kellékek.  
Kedves Maha! Én is láttam a filmet. Én az erőszak minden formájára asszociáltam. Igaz ,hogy a filmben a szexuális erőszakra volt kihegyezve. De az életben, lehet valakit elkápráztatni, pénzzel, hatalommal ha a lelkivilága nem tűri az erőszak bár milyen formáját., előbb vagy utóbb ki lép az ilyen kapcsolatból! A lelki habitusán múlik,hogy mikor.A szenvedés mindig garantált. Most fejtegethetnénk, hogy két ember magánügye,hogy a négy fal között mi játszódik a "játszószobában".De mindig minden esetben tudni kell a határokat.Előbb Te és Teáltalad Én. Üdvözlettel:Fanni0214
Ezt a filmet, meg a könyvet nem a mi korosztályunknak írták, készítették. Sztem mindkettő ócska. A film „hozzatok egy vödröt…” kategória, rossz játék, rossz szinkron, csöpög. Brrrrr…. A könyvet jobbá teszi (teheti) kinek-kinek a fantáziája. Bár az erőszakot én sem szeretem, a durvább szexben azért van vmi…
A "szegény" és tiszta lány megkísértéséről már számtalan történetet láthattunk. Ez egy a sok közül, a gyengébb fajtából. Véleményem szerint kasszasikerét csak annak köszönheti, hogy fókuszában a BDSM áll.

"A BDSM gyűjtőszó az angol Bondage & discipline (B&D), Domination & submission (D&S), Sadism and masochism (S&M) szavakból képzett rövidítés, magyarul„kötözés-fegyelmezés, dominancia-alávetettség és szadizmus-mazochizmus” fogalmakat jelöli. Korábban egyszerűen a szado-mazochizmus (SM) volt az elterjedtebb kifejezése." (Wikipédia)

Számomra a film hosszú, helyenként kimondottan unalmas és vontatott volt. Az igazi lélek ábrázolás, ezen szexuális viselkedés oka (narkós anya és annak halála, "Mrs. Robinson beavatása") szerintem nem kapott elég hangsúlyt. Nagy kár, hogy a szürke 50 árnyalatából csak néhányat mutatott be a rendező.

Hazafelé menet eltűnődtem azon, ha egy anya tönkreteszi a fiát, hány nőnek kell majd ezért bűnhődnie? 
Ehhez a filmhez kapcsolódva találtam egy cikket  a www. parkatt.hu oldalon. ( párkatt )
Egy pszichológus  mondja el a véleményét a filmről...elgondolkodtató,és nagyon igaza van !!! :( 
Sajnos nem tudtam ide bemásolni
Cintia 
Elovastam a cikket és nem mindenben osztom a szerző véleményét.

Leírja, hogy a két szereplőnek a való életben nem így végződne a története, ahogy a filmben . Figyelmezteti a fiatalokat, hogy ne nézzék meg a filmet . Szerintem éppen a tanulság kedvéért ajánlatos látni, olvasni a "történetet".
Valamiért elfelejti kiemelni a szerző , hogy ez csak film és filmnek jó vége lett. A lány nem ment bele a bántalmazó kapcsolatba , szakított a betegagyú pasassal. Végre egy film ami jó vagy rossz de megmozgatja a társadalamat , lehet szidni , lehet dícsérni, lehet róla beszélni, vitatkozni, de ehhez meg kell nézni. Hány olyan filmet vetítenek le amire közömbös marad a néző és fél órán belül azt is elfelejti, hogy moziban volt. Amennyiben minden tekintetben elfogadnám a cikk üzenetét , gyakorlatilag a gyermekmeséktől és a szépirodalom jó részétől el kellene tiltani a fiatalokat mert borzaszttó mert háborús és horroros, meg piroskás és farkasos.
Szia Maha!

Természetes, hogy sokfélék vagyunk, és nyilván a véleményünk sem lehet egyforma.
És ez nem baj :-)
De, Nekem mégiscsak inkább fekete a film, mint szürke !! 
A jó diplomaták is elmondják, hogy abban egyetértenek, hogy nem értenek egyet. :D
"A cselekménnyel dúsított pornófilmet február óta 57 országban vetítik; Franciaországban 12 éves kortól megtekinthető. A film alapjául szolgáló könyv 52 nyelven, százmillió példányban jelent meg." (parkatt.hu) 

Szóval nem lehet mellette szó nélkül elmenni, elhallgatni...és ugyebár a tiltott gyümölcs -még ha "fekete" is- mindig édesebb annál, amit otthon elénk raknak. :D
Így nem értek egyet Dr. Miriam Grossmannal:" Orvosként azt tanácsolom: NE nézd meg " :!:  
Ez az intelem, aki -ismeri a fiatalok személyiségét- tudja, hogy a kamaszok számára ez felhívás a keringőre... és ugyebár  Éva is megkóstolta a tiltott almát.   :wink:
 
Feltettem magamnak azt a kérdést, ha ma 16 éves lenne a lányom, mit csinálnék: megengedném, hogy megnézze a filmet vagy sem ? Arra az elhatározásra jutottam, hogy igen, nézze meg, de velem és ne a barátnőivel titokban. Előtte pedig megbeszéltem volna vele, hogy mi vár majd rá a moziba. Nagyon fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy létezik szexuális visszaélés és hogy soha elő ne fordulhasson vele, hogy ő áldozattá váljon. Igen, legyen tájékozott ezen a területen is. Igen, nézze meg a filmet, mert a biztonságáról van szó :!:  

Persze egy katolikus (www. parkatt.hu) családban is más az értékrend, kevésbé beszélnek tabu témákról, mint egy liberálisban. Véleményem szerint a világot a maga szépségeivel és szörnyűségeivel együtt kell megmutatni a gyerekeinknek, segíteni őket abban, hogy a helyükre tudják majd tenni ezeket a dolgokat (is). Nem takarhatjuk le őket csadorral, nem rakhatunk rájuk szemellenzőt, hogy az utcán sétálva ne lássák a szexshopokat, újságokat, mutogatós bácsikat...és ott az internet...a TV.
Ki ismertesse meg velük a szürke árnyalatait vagy a feketét hanem az édesanyjuk vagy édesapjuk :?:
Pont azok a tiszta szívű és lelkű gyerekek vagy akár nagykorú diák lányok a legvédtelenebbek (mint a filmbeli Anastasia), akik még csak nem is tudnak az ilyen perverziók létezéséről. Véleményem szerint a téma elhallgatása, a filmtől való eltiltás a bűn. 

Symbolonka
Kedves Sym!

Egyetértek veled abban, hogy a gyerekeinkkel meg kell ismertetni az "árnyékos oldalt" is. És azzal is, hogy ezt lehetőleg a mi iránymutatásukkal ismerjék meg. Elhallgatni, tiltani, a fejünket a homokba dugni igazán a veszély számukra, mert akkor felkészületlenül éri őket, ha mégis szembetalálkoznak vele.

Én egy személyes példát hoznék erre. Hollandiában voltunk biciklitúrán, a fiam 17 a lányom 13 éves volt. Egy sétálós nappal színesítettük a programot Amszterdamban, és természetesen útbaejtettük a híres sex negyedet is, ami nappal abékésebb arcát mutatja. De azért a kirakatokban ülő fehérneműs lányok, a cafféé shopok félreismerhetetlen illata és az ott kissé bárgyú mosollyal üldögélő emberek, de főleg a mellékutcákban a saját mocskukban fetrengő kemény drogosok látványa mindkét gyereket megdöbbentette. A lányom úgy szorította a kezünket, és olyan intenzíven bújt hozzánk, mint még soha életében. A kamasz fiam szemében is zavart és bizonytalanságot láttam. Aztán egy barátságos kisvendéglőben megbeszéltük a látottakat. Majd a fiam büszkén ment be együtt az apjával a szexmúzeumba, mint férfi a férfival. Addig mi a lányommal elmentünk megnézni az Anna Frank Múzeumot. Biztos voltam benne, hogy az én két gyerekem pontosan megértette amit látott. És hogy nekünk sosem kell majd attól őket félteni, hogy kortárs csoportok nyomására kipróbálják a "tiltott gyümölcsöt", ahogy az élet később igazolt is bennünket.

Myrtill
Maha írta: A jó diplomaták is elmondják, hogy abban egyetértenek, hogy nem értenek egyet. :D

Remek megállapítás, és válasz, tetszik :D
 
Két egyszerű kérdéssel járulnék hozzá az előttemszólók írásaihoz: :twisted:

1. erőszak-e azon cselekedet, mely mindkét fél beleegyezésével történik?
2. ki, és főleg mi alapján határozza meg, mikor perverz valami és mikor nem?
" ki, és főleg mi alapján határozza meg, mikor perverz valami és mikor nem?"

Egy nagyon kedves barátom definíciója: "Perverzió az, amire már én sem vagyok hajlandó."
cron