A szó jelentése a Wikipédia szerint: Az asztrológia vagy csillagjóslás kifejezés a görög asztron, 'csillag' és logosz, 'szó, tudomány' szavakból ered. Az úgynevezett ezoterikus tanok egyike, és feladata a bolygók állásából egy adott időpontban bekövetkezett esemény (legtöbbször egy személy születése) sorsának minél pontosabb meghatározása. Tudománytörténeti szempontból a csillagászat tudományának előfutára, míg a modern asztrológiát az áltudományokhoz sorolják.

Mennyire higgyünk a születésünk által determinált csillagjegyünkben és az ez által meghatározott személyiségünkben és sorsunkban? Mennyire vegyük komolyan a párválasztáskor a jegyek összeférhetőségét, illetve összeférhetetlenségét
?

Ez is izgalmas téma, remélem lesznek hozzászólók...  Én azon az oldalon állok, miszerint is ez egy több ezer éves tudomány, mely megfigyeléseken alapul, tehát nem árt odafigyelni arra, amit üzen nekünk a személyiségünkről... Ugyancsak hiszek a jegyek összeférhetősége vizsgálatának fontosságában is, hozzátéve, hogy itt is találkozunk olyan kivételekkel, amelyek eltérnek az általános következtetésektől... 
Az asztrológia segít a hozzánk illő párválasztásban.
Nálam sok minden stimmelt.

Jobb esélyekkel indul a tartós boldogság felé az a pár, ahol
- azonos az érdeklődési területük (hasonló tervek, célok),
- hasonló korosztályhoz tartoznak,
- hasonló a vérmérsékletük,
- mindketten intelligensek.
Persze vannak kivételek!!!!!!
Már írtam valamelyik bejegyzésemben, hogy az ezotéria nem tartozik az érdeklődési körömbe (csak az általános műveltség szintjéig talulmányoztam). Kb így érzek a csillagjóslás és az asztrológia iránt is.
Nem hiszek abban, hogy a csillagállások szerint ki lehet következtetni valakinek a tulajdonságait. Véletlenszerű találatokat el lehet érni. De valakit jellemezni olyan tulajdonságokkal, amelyeket ki tudja mikor, hogyan és ki állapított meg egy ún. csillagjegyre vonatkoztatva, ily módon kategorizálva az embereket, szerintem elég nagy merészség.
Ezt nekem soha senki nem tudja "bemagyarázni"! Nagyon sok ellenpéldát ismerek!
Ugyanígy nem hiszek a horoszkópokban sem.
Tudom a mi korunkban nagyon trendi az efféle tudományokba való elvonulás és ezeken keresztül az élet történéseinek meg- vagy kimagyarázása, de sajnos nekem ez nem jön be.
Annyi guru, jós, médium, boszorkány, mágus, csodadoktor és egyéb hasonló mesterséget űző nő és férfi van ma már, hogy teljesen hiteltelenné teszik az amúgy is kétes eredetű megállapításokat.
A hiszékeny tömegek félrevezetésével próbálják - bizonyára sikeresen - saját jólétüket és jó anyagi helyzetüket megteremteni.

Nem tudom mások gondolkodnak e úgy, mint én. Ha nem akkor legfeljebb egyedül vagyok ezzel a véleményemmel. Vállalom, ez is én vagyok. :)
Kedves Yesenia,
tiszteletben tartom véleményedet, viszont ismerek sok ezoterikával foglalkozót, akik hisznek valamiben, és segítségükkel sok embernek tudták visszaadni életkedvüket, boldogságukat, életörömüket, hozzásegítették egészségükhöz, segítenek leküzdeni a szégyenérzésüket, fásultságukat, félelmüket, haragjukat, segítenek megtalálni lelki békéjüket. Ha mi magunk nem vagyunk boldogok, hogyan lennének a környezetünkben lévők azok? Mint mindenhol (pl. orvos, politikus, tanár, üzletember stb) bizonyára köztünk is vannak, akik méltatlanok ezekre a feladatokra.
Szia Jutka!
Természetesen én is tiszteletben tartom másnak a véleményét.
Gondolom, kevesebben vannak azok, akik így gondolkodnak, mint én. Nem is vitatkozni akarok arról, hogy ki gondolkodik helyesen.
A lényeg az, hogy amiben hiszünk és jó nekünk csak azt fogadjuk el. (Ilyesmit ajánlottál nekem valamelyik bejegyzésedben. ) Én is így gondolom.

Annyit még hozzátennék az előbbiekhez, hogy, aki vállalja a "tanító" szerepét óriási feladatot vállal. Először is nagy tudás birtokában kell lennie, hogy ezt tudja továbbadni. Ha ezt önzetlenül teszi másoknak a javára, az becsülendő és tiszteletet követelő.

Csak olyan dolgokat szabad tanítani, amelyek maradéktalanul hasznára válnak azoknak, akik hisznek és bíznak benne.
EGgyetértek veled Yesenia, hogy felelősséggel jár. Az ismeretségi körömben és több helyen olvasva, olyanok vállalnak "tanító" szerepet, akik meg is tapasztalták azt, amit tanítanak. Így válnak hiteles emberekké számomra. Szokták mondani: ne hidd el, próbáld ki. .
asztrológia+asztronómia:
a bolygónk egy tulajdonsága hogy a tengelye nem egy pontban áll örökké, hanem az is leír egy kört kb25000 napkerülésnyi idő alatt (precesszió) ez kb 2000évenként 30fokos szögelfordulás. tehát már most látszik, hogy a horoszkóp jegyekhez képest a nap 1 csillagjeggyel visszább van. ezt legjobban május utóján vehetjük észre, a horoszkóp szerint az ikrek : máj. 21-jún 20. ha május 21 -jún 10 közt a naplement irányában alkonyatkor az égre nézünk sötétedés közben még a horizont felett kátszik az ikrek csillagkép egésze, jún10hez közeledve szűk 50%-a. akár más csillagképeknél is észrevehető. tehát pl. aki asztrológiailag ikrek, asztronómiailag bika e évszázadok során. újabb 2000 év, és a kos jegyben/csillagképben lesz még csak látható a nap a megírt időszakban. és így tovább. kb 10000 ébv és fordított lesz a tél és a nyár ideje a déli és az északi féltekén. újabb kb 12000 év után jut vissza a dolog arra a pontra amikor helytálló lesz az asztrológia, met nem számol a precesszióval. csak ezt az időtávot emberi tudat képtelen áthidalni, hisz egyfajta tól-ig gondolkodású. ez a tól ig gondolkodás az oka a sok környezeti, éghajlati, stb gondnak szenvedésnek melyeket az emberiség megél. bár e utóbbi mondat már offtopic mondtam mindezt amellett hogy több kevesebb horoszkópban megírt tulajdonságot / történést magára nézve igaznak él meg az egyes csillagjegyekhez tartozó ember
Asztrológia.Földhözragadt műszaki voltam, vagyok, leszek.Éltem majd egy évig egy ortodox asztrológussal,amit mondott a születés-csillagkép szinte 100%-ban valós volt, az egymáshoz illés-kapcsolat analízis - mondhatnám semennyire, vagy csak időlegesen, amíg lobogott a tűz. 
Vajk51 írta: A szó jelentése a Wikipédia szerint: Az asztrológia vagy csillagjóslás kifejezés a görög asztron, 'csillag' és logosz, 'szó, tudomány' szavakból ered. Az úgynevezett ezoterikus tanok egyike, és feladata a bolygók állásából egy adott időpontban bekövetkezett esemény (legtöbbször egy személy születése) sorsának minél pontosabb meghatározása. Tudománytörténeti szempontból a csillagászat tudományának előfutára, míg a modern asztrológiát az áltudományokhoz sorolják.

Mennyire higgyünk a születésünk által determinált csillagjegyünkben és az ez által meghatározott személyiségünkben és sorsunkban? Mennyire vegyük komolyan a párválasztáskor a jegyek összeférhetőségét, illetve összeférhetetlenségét
?

Ez is izgalmas téma, remélem lesznek hozzászólók...  Én azon az oldalon állok, miszerint is ez egy több ezer éves tudomány, mely megfigyeléseken alapul, tehát nem árt odafigyelni arra, amit üzen nekünk a személyiségünkről... Ugyancsak hiszek a jegyek összeférhetősége vizsgálatának fontosságában is, hozzátéve, hogy itt is találkozunk olyan kivételekkel, amelyek eltérnek az általános következtetésektől... 
igen az asztrológia nagyon is valóságos.mindenkinek meg van a születési bolygója. és ha jobban átolvassák az emberek a horoszkópjukat rá jönnek hogy igen sok rájuk illik a jellem rajzok közül.
érdemes vele foglalkozni.nagyon sok rosszat kitudunk kerülni vele. :)
Szép napot!
Az asztrológiára is igaz, hogy nem lehet a "szövegkörnyezetéből kiragadva" helyesen értelmezni.
Az amit bulvárlapok sarkaiban olvashatunk 4 sorban, az se nem asztr., se nem horoszkóp, esetleg annak hitvány kivonata.
Ugyanakkor síkos pálya így röviden beszélni erről, mert vagy azt kapod, hogy nagyképű vagy, vagy pedig nem felel meg a tudományos álláspontnak. Én sem szeretnék hosszan értekezni. Annyit csak, hogyha valakit komolyan érdekel ez a dolog, elég hosszas előtanulmányokat kell hozzá végezni. Valóban ez egy 10000 éves, megfigyeléseken alapuló TUDOMÁNY, aminek nagyon komoly háttere van, de ezt materialista felfogással egyszerűen nem lehet átfogni.
És a bulvárlapok négysorosait - könyörgöm NE!
Üdv.: Julius
Asztrológia... A szó klasszikusan vett értelmezése alapján szerintem, tudomány.
Az újságokban olvasható elemzések.... Elnézést kérek, de olyanok, mint a konfekció ruha, ami nem illik az azonos méretű, de szerkezetileg különböző emberekre.
Több van benne és többet érdemel, mint amilyen általános használat és vélemény övezi.
Az emberek többségének a hozzáállása miatt, sok minden egyébbel besorolták az ezotéria körébe. :roll:
Citromka írta: Asztrológia... A szó klasszikusan vett értelmezése alapján szerintem, tudomány.
Az újságokban olvasható elemzések.... Elnézést kérek, de olyanok, mint a konfekció ruha, ami nem illik az azonos méretű, de szerkezetileg különböző emberekre.
Több van benne és többet érdemel, mint amilyen általános használat és vélemény övezi.
Az emberek többségének a hozzáállása miatt, sok minden egyébbel besorolták az ezotéria körébe. :roll:


Én is így gondolom. Számomra a Világ kerek egész, amelyben minden EGY, és amelyben minden hatással van mindenre. Az ember azzal az isteni tulajdonsággal rendelkezik, hogy megadatott neki a szabad akarat képessége. Ezt a képességet csak azok tudják alkalmazni, akik felismerik magukban. Ebben semmi boszorkányság nincs, mivel az összes képességünkkel így vagyunk.

Én például a Halak jegyében születtem, és jellemző rám, hogy aki meg akar szorítani, annak könnyen kicsúszok a kezéből, vagy például, hogy szeretek jól élni, de itt jön a szabad akarat, mert, amikor felismerem, hogy hajlamom nem jó irányba tereli az egészségemet, odafigyelek.

Az Oroszlán aszcendens is jellemző rám. Mindig vezető voltam, és nagyvonalú. Azt vettem észre magamon, hogy a munkámban vagyok inkább Oroszlán, és a magánéletben Halak. Tűz és víz, az energia kiáramlása és befogadása. A Halak empátiája és az uralkodó Oroszlán jól megférnek a lelkemben, mert mindkettő szeret jól élni, mindkettő szeret segíteni az embereken, mindkettő gondoskodik a családjáról, és törekszik az egyensúlyra. De csak abban az emberben, akinek a szabad akarata is ezt diktálja, és vigyáz arra, hogy a két jegy negatív tulajdonságait időben észre vegye és korrigálja. :)
Üdvözlök Mindenkit, akik olvassák ezt a fórumot !

15 éve foglalkozom asztrológiával és tarot kártyával. Saját szórakozásomra, nem pénzkeresés céljából, és többnyire csak baráti körömben alkalmazom. Nem használok programokat horoszkóp készítéskor, veszem a fáradságot a számításokhoz.
Amiért írok, az a tévhit eloszlatása lenne, miszerint jóslásra alkalmazni az asztrológiát, vagy a tarot kártyát. Kétségtelen, hogy mutatnak lehetőségeket, élethelyzeteket, külső és belső tulajdonságainkról is árulkodnak. Egy radix ( születési) horoszkóp bolygóállásai sokat mondanak annak aki ért hozzá. A lényeg viszont az önismeret fejlesztése lenne, a személyiség alakítása, nem a jövő kutatása.
A jövőt csak nagyon kevesen látják, ehhez médiumnak kell lenni, illetve annak kell születni, gondolom "Felsőbb utasításra" történhet ez meg.
A bulvárlapok előrejelzéseit nem szabad komolyan venni, mert nem hordoznak információt, inkább vicckategória, mint a szerencsesütik.
Persze ez csak az én véleményem, tiszteletben tartom az enyémtől eltérő véleményeket is.
Köszönöm a figyelmet.
Asztrológia és önismeret...  

Leporolnám kicsit ezt a téli álmot alvó témámat, mert így tavasszal talán nagyobb a fogékonyság külső-belső önmagunk megfigyelésére és adott esetben vadhajtásaink levagdosására... :)

Előrebocsájtom, hogy nem vagyok rabja az asztrológiának. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy személyiségtípusok léteznek és asztrológiai alapon történő kategorizálásuk elég jól visszaadja a lényegüket.

Végül is a dolog fontossága abban rejlene, hogy merjünk szembenézni valódi önmagunkkal az önismeret által és ehhez ad segítséget az asztrológia is. Egy vázat ad, mely valamennyire korlátoz is, de melyben azért marad megfelelő mozgásterünk bizonyos - vázon belüli - változtatásokra is. De bele kell nyugodjunk, hogy a tűzből sosem lesz víz, mint ahogy a földből sem levegő... Ettől még egyik minőség sem értéktelenebb a másiknál, csak alapvetően más... :)

Kíváncsian várnék olyan hozzászólásokat, hogy ki mennyire érzi rá illőnek a csillagjegye által "rászabott ruhát", illetve mennyire akarta és tudta átszabni azt...

Ugyancsak érdekes - és szerintem nem megkerülhető - téma a jegyek összeillőségének kérdésköre... Nekem is megvannak ezen a téren a skrupulusaim, de azokat - egyenlőre - nem teszem közkinccsé... :)

Érdekes hozzászólásokat kívánok Magunknak!

Vajk 
Kedves Vajk!
Örülök, hogy "leporoltad" a témát, mert régóta motoszkált az agyamban egy gondolat. A párkeresők tévúton járnak, mikor a hozzájuk leginkább illő csillagjegyű embert keresik. Azt hiszik, ha megtalálják, akkor majd az idill vár rájuk, valami jutalomszerű holtukig tartó boldogság. 
Csakhogy a párkapcsolat leginkább a karmáról szól. Azzal találkozunk, azzal kerülünk kapcsolatba, akire akkor épp a legnagyobb szükségünk van. Akitől akkor valamit meg tudunk tanulni, tapasztalni, akinek akkor mi is adni tudunk. Vagy aki felé épp "tartozásunk" van. Aki felé épp akkor kinyílik az ajtó. A vonzás törvénye.  És ez nagyon bonyolult és összetett dolog. És nem mindig boldog vagy örömökkel teli, de hasznos. De mindig csak később, mikor már bölcsebbek lettünk, látjuk meg a miérteket, az okokat, az összefüggéseket. 
Ha mindenki jobban tisztában lenne a csillagjegyek szimbolikájával, kevesebb lenne a csalódás. Nem várhatjuk az "ikrektől", hogy a földet túrja reggeltől estig egy kertben, mert utazni szeret, de egy föld jegyű meg ettől lesz kiegyensúlyozott. Sorolhatnám még.
Már nagyjából tudom, ha valakivel találkozom, és jobban megismerem, hogy melyik csillagjegyben születhetett. Tudom, mit várhatok tőle, és hol vannak a buktatók, amire figyelnem kell.
Rám közel száz százalékban igaz, amit a születési horoszkópomban olvastam. A föld kutya évében, szűz havában (föld jegy) vízöntő aszcendenssel születtem. Sőt a születési dátumom szerint az életfeladatom a tanulás, tanítás. 
Ylen