Egész életemben nagyvárosban éltem - eddig. Mióta új városban élek, egy kertvárosi területen és van egy kicsi kertünk is, abszolút hozzá nem értő kezdőként megpróbálkoztam a biokertészkedéssel. Izgalmas és roppant fáradságos kaland volt számomra az első év. Különösen azért, mert egy ásón, egy kapán, egy gereblyén és egy, a víz meregetéséhez szükséges vödrön kívül csak a lelkesedésemre és a puszta két kezemre támaszkodhattam.
Azt már a kezdet kezdetén eldöntöttem, hogy itt vegyszerezés nem lesz, ezért egy télen át bújtam a biokertészkedésről fellelhető ismereteket. Megismerkedtem a növénytársítás előnyeivel, megvalósítottam a csepegtető öntözést - a földbe ásott műanyag üvegek használatával -, kipróbáltam a mulcsozást és még számos más ötletet, fortélyt, amit sikerült megtalálnom olvasmányaimban, illetve az interneten.
Kísérletem legnagyobb előnye, hogy sokat erősödtem fizikailag és lelkileg is, tekintve, hogy sokszor csak az akaratom volt az, ami rábírt egy újabb ágyás fölásására, még egy sor vetemény kigyomlálására, Tudtam, hogy a kertészkedés nem könnyű munka, bár az is igaz, hogy egészen más tudni, mint a gyakorlatban próbálkozni vele. A hagyományos zöldségfélék mellett különlegességeket is vetettem, így okrát (senkinek sem ízlett), articsókát (az első évben nem hozott termést) és mángoldot (ezt szerette az anyukám és a lányom is, én sajnos nem, de a kedvükért jövő tavasszal is ültetni akarok).
Hogyan sikerült az első év? Szóval... elsősorban tapasztalatokat nyertem. Szép termést hozott a sárgarépa, a a cukkini, a patisszon, a spárga- és a sütőtök, a sóska. A többi azonban csak kókadozott, bár az is igaz, hogy a vödrös locsolás (kútból felhúzni a vizet, átönteni locsolóba és úgy öntözni a növényeket) nem bizonyult elég hatékonynak. Tanulság: szivattyú kell és slag.
Azért indítom ezt a témát, mert gondolom sokan próbálkoznak a biotermesztéssel, és jó lenne kicserélni a tapasztalatokat. Érdeklődéssel várok minden hozzászólást azoktól, akiket érdekel a téma. Előre is köszönöm szépen! :)
Szerettem volna a biogazdálkodáshoz ajánlani...de már okafogyottá vált(((
Azért hátha))

https://www.facebook.com/WingedBeauties ... 8090281633
Nem várt túl sokáig ez a Zsuzsanna! :D
Ha a biokertészetben is ennyi a kitartása, nem csoda ha belefáradt :D