Lakatos Attila Borsod megyei cigány vajda levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek. A levél fő témája, hogy a kormánypárt újra választási szövetséget kötött a Farkas Flórián vezette Lungo Drommal. Már önmagában ez is érdekes hír, amelyet a borsodi cigányok helyzetét igen jól ismerő vajda elfogadhatatlannak tart.

Én mégis egy másik mondatot emelnék ki ebből a levélből: "A cigányság mai helyzete és annak megfelelő kezelésének a hiánya ugyanolyan nagyságrendű probléma, mint a migráns válság, csak ez belülről feszíti az országot."

Én ezzel a mondattal teljes mértékben egyetértek. A Lungo Drom által elszórt pénzek, ha jó kezekbe kerültek volna, sokat lehetett volna kezdeni velük. A mélyszegénység kezelését nem Audis díszcigányokra kellene bízni. A szakképzés lehetne az első lépés, amely egy lépcsőfokkal feljebb emelné a rendszerváltás legnagyobb veszteseit, a szakképzetlen, kétkezi munkából anno úgy ahogy megélő, azóta segélyekkel életben tartott főleg vidéki cigányságot. Az erre szánt pénzekkel nem tud Farkas Flórián elszámolni. A szegénységben a gyerekek után járó állami támogatás a legfőbb bevételi forrás, amely demográfiai boom-ot generál ebben a leszakadó rétegben, tovább konzerválva az amúgy is reménytelen helyzetet. Ma a szülőszobából kitolt minden negyedik (!) újszülött roma családba érkezik. Mi lesz ezekkel a gyerekekkel? Mi lesz a többségi társadalommal? El tud-e majd ekkora terhet cipelni 20-30 év múlva.? Ennek tükrében adok maximálisan igazat a borsodi cigányvajdának, aki élesebben látja a problémák valódi okát, mint a "honatyák" a Tisztelt Házban.
https://www.youtube.com/watch?v=cmCNGbxaDoc

2010- ben mondta ezeket Lakatos Attila. Érdemes meghallgatni. Nagyon igaz amit beszél. Ózd mellett éltem, vannak ott most is rokonaim. Hasonlókat mesélnek sajnos. Nem tudom, hogy miért van az, hogy a politikusok mikor hatalomra kerülnek hirtelen elfelejtik milyen gondokat láttak addig az egyszerű embereknél. Mindegy milyen párt tagjai, nem az az elsődleges, hogy megoldásokat keresnek, hanem a saját érdekeik. -- Tisztelet a kivételnek ! --