Megfejtés:

Jókai Mór: Az arany ember

Új feladvány:

Egy szerelmes fiatal hölgy édesapja miatt szabadságáról lemondani kényszerül, és vele egykorúak társaságába zárva cselvetések és félreértések közepette végigduzzogja, végigbarátkozza a II. világháború végét, hogy egy csodatévő szobornak és sok-sok összefogásnak köszönhetően végül minden jóra forduljon.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Áll a város, és áll az intézmény is még – bár nem ott, és nem úgy, ahogyan a regényben megírva találtatik. :wink:
ketten fejtettunk,most gyorsan megfejtlek:)
Szabó Magda :Abigél:):)
Válasz Hamucipőke feladványára:
Szép asszonyok egy gazdag házban
(ismeretlen 17. sz.-i kínai szerző műve)

Új feladvány:
Kegyetlen búcsúvers az elhagyott öregedő szeretőhöz. 101-szer. Akit az önimádó költő, ha lett volna Facebook, tán törölt volna az ismerősök közül is.
Ady : Elbocsájtó szép üzenet
Új El hiresült két focicsapat akik egyik társuk elvesztése után, szálló ige lett a fiú utolsó mondata
Sziasztok
Nekem nem jelezte a rendszer, h reagált volna vki a feladványomra, elnézést h így eltűntem.

A megfejtés (jobb későn mint soha):

Thomas Berger: Kis Nagy Ember

(Film is készült a könyvből Dustin Hoffman főszereplésével.)
Bocsánat, pontosítok, az imént a dec. 13.ai feladványomra írtam a megfejtést (és nem itt mamarozáéra). Üdv mindenkinek és BUÉK is!
Kedves Zsudlii!

A rendszer csak akkor küld automatikusan értesítést az új fórum hozzászólásokról, ha a Profil/Beállítások/Hírközpont menüpontban pipát raksz a "Szeretnék tájékoztatást kapni az általam kiválasztott témákkal kapcsolatos 50plusz-Klub fórum bejegyzésekről."

Talán nem kellett volna azonnal megadnod a megfejtést, hanem újabb támponttal szolgálhattál volna, esetleg egy kicsit konkrétabb formában. :-) A Kis Nagy Ember jó könyv, de talán nem annyira ismert, mint pl. az Arany ember, ahol egy általánosabb információ is elég lehet. De ez az eset ne vegye el a kedvedet, örülnénk, ha tovább játszanál velünk.

S akkor most mamaroza feladványa él még mindig a fociregény szállóigévé lett mondatával. Én nem tudom, kíváncsian várom, hogy megfejti-e valaki?
Lehet nem jó definíciót adtam a rejtvényhez ezért egy kis segítség: Kötelező olvasmány volt az iskolában régen , meg vörös inget viselt az ellenség
Focicsapatok? Nálunk Mándy Iván írt focis témájú művet a Pálya szélén címmel, de nem lett kötelező olvasmány, csak egy jó film alapja Régi idők focija címmel. Vörös inges ellenfél? Csak nem Sir Alex Ferguson csapata a manchesteri vörös ördögök és "ősellenségük" az otthon szintén piros mezben játszó Arsenal? Nem, az nem lehet, a két csapat csatája sosem volt kötelező olvasmány, mert eddig tudtommal nem írtak róla regényt. S nem halt meg csapattárs sem mostanában. Ja, hogy ez régen volt? Mert a másik vörös inges csapat, akiről hallottam, az nem focicsapat. De kötelező olvasmány ma is, nemcsak régen. Igaz, ott is volt valami kerek labdaszerű, de az homokból készült. Igen, ott valóban meghalt egy kisbetűs nevű, aki a halálos ágyán ezt mondta: "Kérem jegyzőkönyvbe venni".

Kedves mamaroza! Hosszas hezitálás után megkockáztatom, hogy Molnár Ferenc remekére A Pál utcai fiúkra gondolhattál. Eltaláltam? :-)

Új feladvány:
Kb. egy percet vesznek el az életedből. De csak akkor, ha egyesével olvasod. Amúgy két kötetet is kitesznek.
Örkény István :Egypercesek -Egyperces novellák :)

Egy cseppet meghibbant uriember jól megváltja a világot.A fegyvercepelő egyszemélyes szolgasereg minden intelme ellenére megtámadja a hétfejű szélmalmot :D
Cervantes: Don Quijote

Feladvány:
Két világ találkozásából szédületes, eleven élet bontakozik ki. Kiderül, hogy bármiből, bármi kihozható. S a sztereotípiákkal ellentétben egy fekete "börtöntöltelék" is tele van szívvel, lélekkel, élettel, s boldoggá tudja tenni a lebénult gazdag üzletember mindennapjait.
Megfejtés:

Philippe Pozzo di Borgo:Életrevalók ( Le second souffle- Második nekifutás)


Új feladvány:

A főszereplő áldozatul esik a tudomány oltárán :mrgreen: , s ezért kiebrudalják. Aztán ebben a legeslegelegszuperebb világban párszor kékre-zöldre verve, becsapva végre megkapja jól megérdemelt jutalmát: feleségül veheti megerőszakolt, megkéselt, szexrabszolgává tett, elcsúfult szerelmét. :twisted:

Kerestetik még a mű végén található- ma is aktuális-, szállóigéve lett mondás. :idea:
Voltaire: Candide avagy az optimizmus

Új
Avítt duma a temetőben isával körítve. Hogy az meg mi? Forduljatok Grétsy Lászlóhoz.
Megfejtés:

Halotti beszéd és könyörgés

Még várom ám a Candide szállóigévé lett - ma is aktuális- mondását. :)

Feladvány:

Kisebb lélegzetvételű mű, írójának első sikerét hozta.
Kiderül, hogy néha az is tud adni, akinek semmije sincsen. De sajna, nem eleget. A happy end elmarad, mert közbeszól a mélyszegénység, és a magyarnak csúfolt betegség is megmutatja, milyen kegyetlen tud lenni.
Móricz Zsigmond: Hét krajcár

Húsz éves Nobel-díj nyertes matróz, hogy elnyerje szerelme édesapjának tetszését beáll a légióba. Ennek frissen felfogadott titkára issza meg a levét. Persze a végén minden jóra fordul, még a vőlegény is visszatér „halottaiból”, és szolgálatával örökre lekötelezi leendő apósát.