Az irodalomtanárok közellensége (volt) egy könyv, a Kötelező olvasmányok röviden, Ott az eredeti többszáz helyett pár oldalon leírták a tartalmat. Karinthy ezt tökélyre fejlesztette. Hogyan lehet egy híres mű tartalmát a lehető legrövidebben elmondani? Persze minél ironikusabban.

Álljon itt példának Madách Imre: Az ember tragédiája Karinthy szerint. "Fiatal pár rossz társaságba keveredve végigbolyongja a világot, míg végül a nő anyának érzi magát."

Ilyen játékra csábítalak benneteket. Adjunk meg egy (max. három rövid mondatos) meghatározást, s aki jól megfejti, az szintén írjon egy másik tömör ismertetést. ... és így tovább. Lehetőleg közismert írásokat válasszatok, amit sokan olvastak, de a leírás alapján mégsem könnyű kitalálni.

Induljon a játék! Kezdetnek egy olyannal, amit 100%, hogy mindenki olvasott.

Árvagyerek állattenyésztő mosónő szerelmét világkörüli útra cseréli. Francia királlyal bratyizva nevet változtat, vén banyákat gyilkol, és a követ nem kajálja. Pár fenevadat legyőzve végül ő is király lesz.

Nos, mi ez? Ha tudsz jobbat, akkor azt is írd meg!


.
Petőfi Sándor: János vitéz :P
Új feladvány

A természetben élő, törvénytisztelő, hívő, nagydarab, de szívtelen, érzéketlen ember, aki még akkor sem tudott sírni!
Aki a mindenét is oda adná, hogy csak is az övé legyen minden!
Megszerezve a nagy kincset, döbben rá, hogy mit is tett.
Ezért eltünteti azt a föld színéről, eltünthetetlenül!
Jó játékot kívánok! :-)
Mikszáth: Az a fekete folt

Még el sem indult a játék, máris megakadt. Csak a feladvány gazdájának írva és a netes keresők segítségével sikerült megtalálnom a megoldást. Mert Mikszáth nagyon közismert író, de szerintem ez a novellája speciel nem tartozik a legismertebbek közé. A Fekete város, a Noszty fiú vagy A néhai bárány szerencsésebb választás lehetett volna. Ez a játék akkor lehet csak érdekes, ha a mű valóban népszerű, sokak által olvasott, és a tömörített leírás szellemessége, váratlan asszociációi teszik a feladványt valódi fejtörővé. Ennek szellemében teszek még egy próbát:

Piromániás angol úri kölkök szülői felügyelet nélkül kinyírják egymást, és felgyújtanak egy szigetet. A balhéban a rövidlátó dagi gyerek előbb a szemüvegével, majd az életével fizet. Fontos szereplő még egy férgekkel teli disznófej is.

Segítség: a regényből sikeres film is készült.
A. Golding: A legyek ura

 A feladvány:
Ferdinánd egy totó főnyereménnyel zsebében gyűjteménye legékesebb darabját szerzi meg nagy körültekintéssel.  Célja, h gyönyörködhessen benne, s a birtokában legyen. Ám a több hónapig tartó együttlét drámai véget ér. 
A könyv alapján forgatott pszicho- triller világsikert aratott.
John Fowles: A lepkegyűjtő (A film valóban hátborzongató.)

Új feladvány:

Egy köpcös szimuláns azt hiszi, ha be nem áll a szája, megússza a katonaságot. A légyszaros Ferenc Jóskáért börtön jár. Tanulságként levonható, hogy a sör az örök élet titka.
Jaroslav Hašek:Švejk

Tisztes urilány egy kis etye petye után férjet fog magának apukája és egy lakberendező segedelmével.A frigy hamis áldással nem működik.A tanulságot a békák kórusa vonja le:urrak a papok.
Mikszáth Kálmán : Különös házasság

Turbános harcosok eszén túljár néhány hazánk fia.A félszemű a kövét elcserélte a gyerekért
A csillagok még most is ragyognak a város felett
Gárdonyi Géza: Egri Csillagok

Apró lény talál egy ékszert, minek következtében az unokaöccse érdekes társaságba keveredik. Két barátjával varázslók és tündék kíséretében kalandos útra kel, hogy kemény kihívások, harcok árán a végcélhoz jutva megtörje a varázst.
Talkien: a Gyűrűk Ura

Két kamasz egy buliban egymásba zúgnak, felmenőik viszont rühellik egymást. A fiú egyazon napon lesz szerelmetes férj és üldözött gyilkos. A túlbuzgó pap végül elcseszi az egészet.
Shakespeare: Rómeó és Júlia

Egy kisdiák története, akit megloptak, csalódott az emberekben, azt tervezte, hogy mindenki tanítója akar lenni.
Mikszáth Kálmán : Légy jó mindhalálig


Menő srác elbulizza az összes pénzt: Csalástól sem riad vissza:hogy újra menő lehessen Ez is kevés neki.Egy kögazdag csaj pénzér fáj a foga. Majdnem sikerül megkaparintani , de a csajszi faterja rájön és fuccsba megy a dolog,
50 %-ban eltaláltad :?
Bocsi! Móricz Zsigmond az író ! csak előre gondolkodtam a következő feladványra :D :D
Mamaróza feladványának megfejtése:

Mikszáth Kálmán: A Noszty fiú esete Tóth Marival

Új feladvány:

Csóró muszka egyetemista kinyiffant egy élősködő banyát, majd lelkileg belebetegszik. Belezúg egy istenfélő utcalányba és feladja magát. A munkatáborban megemberesedik, mégiscsak jobb, mintha jogász lett volna!
Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

Pesti úri kislányt reakciós édesapja egy Isten háta mögötti település szigorú leányintézetébe küldi. A jól induló tanév katasztrófába fordul, de a csodatévő szobor segít. Csak a végén derül ki, hogy a rajongott legenda mögött nem a víg özvegy, hanem a lesajnált, együgyünek tartott tanár áll. A történetet színesíti egy tantestületi szerelmi háromszög is.