30 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű vagy egyéb egészségesebb fajta) fél csomag sütőpor 2 teáskanál só 1 teáskanál őrölt bors 2 tojás 1 dl tej 25 dkg vaj 15 dkg reszelt sajt A tetejére: 1 tojás vagy 5 dkg reszelt sajt Elkészítés: Összekeverem a lisztet, a sütőport, a sót és borsot. A tojásokat felverem a tejjel, és hozzákeverem a liszthez. Alaposan beledolgozom a puha vajat, majd a reszelt sajtot, amíg összeáll. Félórára hűtőbe teszem. Előmelegítem a sütőt 7-es fokozatra. A tésztát ujjnyira nyújtom és kiszaggatom (sietősebbek kockákra vagy rudakra vághatják). A tetejét megkenem felvert tojással vagy megszórom reszelt sajttal (esetleg mindkettőt). 
Merpan írta: 30 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű vagy egyéb egészségesebb fajta) fél csomag sütőpor 2 teáskanál só 1 teáskanál őrölt bors 2 tojás 1 dl tej 25 dkg vaj 15 dkg reszelt sajt A tetejére: 1 tojás vagy 5 dkg reszelt sajt Elkészítés: Összekeverem a lisztet, a sütőport, a sót és borsot. A tojásokat felverem a tejjel, és hozzákeverem a liszthez. Alaposan beledolgozom a puha vajat, majd a reszelt sajtot, amíg összeáll. Félórára hűtőbe teszem. Előmelegítem a sütőt 7-es fokozatra. A tésztát ujjnyira nyújtom és kiszaggatom (sietősebbek kockákra vagy rudakra vághatják). A tetejét megkenem felvert tojással vagy megszórom reszelt sajttal (esetleg mindkettőt). 


Na,Én nem vagyok túl jó a pogácsa sütésben,de ez nem tűnik nehéznek.
Ki fogom próbálni :) 
25dkg liszt
25dkg ráma
25 dkg túró
só (k.kanál) egyéni izlés szerint
 összegyúrni pihentetni hűtőbe de azonnal is szaggatható süthető 
1 tojással megkenni de el is hagyható (reszelt sajt szezám mag a változatosság kedvéért de nem szükséges) 
"Szerző: Zoya0728 » 19.05.2014, 20:00 25dkg liszt
25dkg ráma
25 dkg túró
só (k.kanál) egyéni izlés szerint
összegyúrni pihentetni hűtőbe de azonnal is szaggatható süthető
1 tojással megkenni de el is hagyható (reszelt sajt szezám mag a változatosság kedvéért de nem szükséges) "

Ezt a túrós pogit én is évek óta sütöm, a gyerekeim nagy örömére, és mindig dupla adaggal kell készítenem. :)
Nekem úgy vált be inkább, hogy a 25 dkg túró és 25 dkg liszt (fele lehet egészségesebb fajta, pl. zabpehely, tönkölyliszt) mellé a zsiradék kevesebb legyen, kb.18-20 dkg. Vaj vagy kókuszzsír margarin helyett.
A tetejére szezámmag, lenmag - kinek melyik tetszik.
Nem árt neki, ha folpackba csomagolva áll egy éjszakát sütés előtt, vagy néhány órát. Le is lehet fagyasztani.


Még egy gyors sós-sajtos vendégváró:
40 dkg liszt (itt is lehet a fele egészségesebb fajta)
1 kis pohár tejföl
1 Rama (lehet más zsiradék, vaj)

Összegyúrom, folpackba csomagolva egy éjszakát pihen a hűtőben. Másnap kinyújtom ujjnyi vastagra, megkenem felvert tojás+tejföl keverékével, sózom a tetejét is, megszórom reszelt sajttal. Derelyevágóval csíkokat vágok és megsütöm.
Gyors, egyszerű és nagyon finom.
Lehet kísérletezni vékonyabbra nyújtva, keskenyebbre vágva vagy vastagabbra, ki hogy szereti. Anyukám is ezt süti, egész más íze van az övének, pedig az alapanyag ugyanaz, csak a szabás különbözik, és mind a kettő finom... :)
Ma jutott eszembe, hogy régen küldtük recepteket, most találtam kettő is

Az egyik egy bögrés pogácsa, elrontani sem lehet

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! :-)

Hozzávalók:
- 4 bögre liszt
- 1 kocka Rama, vagy vaj (25 dkg)
- 3 tojás sárgája
- 1 csapott evőkanál só
- 1 kis poharas tejföl (esetleg még egy pici, mert nem mindegyik tejföl egyforma)
- 1 kocka élesztő (50 g)

1. Egy tálban a lisztet, a sót és a Ramát összemorzsoljuk.
2. A közepébe beletesszük a tojások sárgáját, a tejfölt, és rámorzsoljuk az élesztőt is.
3. A tésztát ezután összegyúrjuk, és hűtőbe pihentetjük a tésztát legalább öt-hat órát. A mami szerint este érdemes begyúrni és reggel sütni. Egyébként jobb is két részletben, mire kell a pogácsa pedig, akkor már csak szaggatni és sütni kell.
4. A hűtőbe tálba tegyük, takarjuk le egy nejlonnal, vagy műanyagfedővel.
5. Ha a tészta megpihent, lisztezett felületen még egyszer átgyúrjuk, majd körülbelül egy centiméter (fel fog jönni sütés közben) vastagságúra nyújtjuk. Vékonyan berácsozzuk a tetejét, felvert tojással megkenjük majd apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk őket. Sajtot is szórhatunk rá még pluszban.
6. Sütőpapírral bélelt tepsiben, aranyszínűre sütjük őket 180-200 fokon.


A másik pedig:

Szerecsendiós parajjal töltött tojás
Közepes
35 perc

A Karaván sajtot lereszeljük. A főtt tojásokat kettévágjuk, sárgájukat kiszedjük és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a 6 dkg vajat, a közben megpárolt, kakukkfűvel ízesített spenótleveleket és kb. 5 dkg reszelt Karaván sajtot. Sózzuk, borsozzuk, és jól kikeverjük. A tojások fehérje részét egy sütőtálba rendezzük, elosztjuk bennük a tölteléket. Elkészítjük a besamel mártást.
2 dkg vajban zsemleszínűre pirítjuk a lisztet és annyi tejjel engedjük fel, hogy krémszerű állagot kapjunk. Összeforraljuk, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Bevonjuk vele a tojások tetejét, majd bőven meghintjük a maradék sajttal. Sütőbe tesszük és 180 fokon addig sütjük, amíg a sajt ráolvad a tetejére. Az sem baj, ha kicsit megpirítjuk.Tálaláskor meghintjük újhagyma karikákkal és pirítóssal kínáljuk. Nagyon finom előétel

Mind a kettőhöz jóétvágyat!
cron