Számít-e az egyetemi diploma?

Erre egy szavas jó választ adni nem hiszem, hogy lehet. Előbb tisztázni kell, hogy milyen szempontból és kinek. Hozzáteszem, hogy én társ- és partner keresésre gondolok. Az sem közömbös, hogy Hölgyről, vagy Úrról van szó.

Egy kinában történt felmérés szerint, a férfiak szeretik, ha a hölgy iskolázottsága és más szempontból is, némileg alacsonyabb státuszba sorolható. Röviden szólva, ha a nő/férfi kapcsolatban inkább a férfi helyzete a meghatározó.

Hogy nálunk ez mennyire van így, azt nem tudom, csak sejtem, hogy nálunk sem lehet ez alapvetően másképpen.. .
Kedves B! A diploma egy megszerzett tudás. Társkeresés szempontjából nem a diplomák száma számít, hanem a belsőérték, mit tudunk kiadni magunkból, mit tudunk előadni magunkról. A jellemünk, hogy tudjuk értékelni, amit megszereztünk, mennyire tudunk rá vigyázni. Mennyire tudunk Emberek lenni, őszintén szeretni. Ahogy mondani szokták, hiába a sok diploma, ha hiányzik az otthoni 7 év... Nem egy diplomába szeretünk bele, hanem aki mögötte van. És bizony sok esetben a kettő eltér egymástól.
A diplomához sajnos nem minden esetben társul tudás, talpraesettség, szorgalom és emberség. Éppen ezért nem a diploma a mérvadó még akkor sem ha azért valamilyen szinten az iskolázottság is számít, a túl nagy szakadék nem mindig előnyös, gondolok itt arra például egy több diplomás és egy 8 általános végzettség párosításra.
A diploma nem is de az igen is fontos, hogy tudásban, szorgalomban és tetterőben, értékrendben, életcélban hasonló legyen vagy akár több is.
ÉN szeretek egy férfira felnézni, büszke lenni rá mert akkor tudom igazán tisztelni és szeretni. Lehet valaki emberileg nagyon jó, nagy tudással bíró ha az életszemlélete, élethez való hozzáállása, értékrendje nagyon eltér az enyémtől sosem fogom szeretni.
Maga a papír semmit nem ér. Csak kérdezzétek meg azokat a vasutasokat, akik a Sínművészeti Főiskolát végezték el! :) Ismerek jó néhányat. :)
Először is nem ártana tisztázni, hogy mi a diploma. Mert ma mindenféle kutyaütő, magát oktatási intézménynek kiadó szerv bocsát ki nemegyszer kemény pénzekért ennek csúfolt papírokat. Én ezért például szívesebben mondom azt, hogy mérnöki oklevél. Valamilyen kemény munkával megszerzett szaktudás (!), s arról egy tekintélyes grémium előtt nem kevésbé kemény vizsgákon tett bizonyosság írásba foglalása. Legalábbis az én időmben (70-es évek) még ezt jelentette. Az, hogy ehhez emberi tartás is járulhat, s a szaktudás mellé egy általános műveltség is dukált, egykoron evidencia volt. Ma nem tudom, hogy tudom-e, hogy van ez.

Persze a "hasonlót a hasonlóval" a párválasztásnál is fontos elv, de ez sokkal inkább a közös értékrend, érdeklődési kör, műveltségi szint, és akár tagadjuk, akár nem, anyagi nívó, mint iskolai papírok kérdése. Az urak többnyire nem bánják, ha a választott szerelmes nő más tulajdonságokkal veszi le őket a lábukról, mint az iskolai papírok száma, s nem veszik zokon, ha asszonyuk büszke rájuk. A nők ezt tapasztalatom szerint másképp gondolják. Vagyis pontosan ugyanúgy, ahogy az urak: szeretnének "felnézni" a párjukra, s ennek egyik eleme lehet a "fehérgalléros" foglalkozás. S mivel ma a hölgyek papírok számában mérhető iskolázottsági mutatói fölötte állnak az urakénak, ezért nem meglepő, hogy kisebb számukra a merítés. Talán ezért több az egyedül élő ún. "diplomás" nő.
Kedves Womanus, ott szerepel, hogy Belmonte az egyetemi diplomáról írt nem holmi párhetes gyors talpalós oktatás diplomának nevezett papírosáról.

Az is biztos hogy a régi diplomának is felhígult az értéke, bár kétségtelen valamilyen szintű tudásra mindenképp szert tesz az is aki épp csak átmegy a vizsgákon. Kevesebb tudással és szorgalommal is be lehet kerülni főleg ha fizetős.
Bár a jegyek sem mindig mérvadóak és az sem mellékes, hogy valaki ugyan jó eredménnyel elvégzi de a gyakorlatban, életben hogyan tudja alkalmazni, helytállni.
Mert ugye láttunk már diplomás embert utcát söprögetni és egy jóval alacsonyabb iskolai végzettségűt sikeres emberként.

Pár választáskor jelenthet akár hátrányt is a nők számára, mert a férfi ritkán viseli azt el ha a nő fölötte áll és a diplomás nő általában hasonló férfit keres mint ahogy írtad is ezért a diplomás nők inkább maradnak egyedül. Még az is egy megfigyelhető jelenség, hogy a férfiak között akad olyan aki lenézi, hülye diplomásnak nevezi azokat akik náluknál magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek.
Simi, mit értesz siker alatt?
Kedves Heliantha!

Igen siker alatt sok mindent érthetünk, kinek mi a siker, az eredmény, hiszen ami az egyik embernek sikernek számít az jó lehet a másiknak természetes dolog. Lehet, hogy a siker nem a megfelelő kifejezés volt arra amit mondani akartam.

Arra próbáltam volna utalni, hogy a diploma egy dolog mint ahogy a jó tanulmányi eredmény és a megszerzett tudás is. A lényeg abban van, hogy mennyire képes vagy mennyire akarja valaki azt a valós életben alkalmazni, mennyire rátermett, mennyire iparkodós, hogyan kezeli a nehézségeket, mennyire van hite,célja, kitartása. Vagy csak hagyja magát sodorni az életbe és szép csendben elvegetál.
köszi, Simi! Pont erre gondoltam, hogy a siker annyira viszonylagos, hajlamosak vagyunk a pénzzel, jómóddal, hatalommal, közismertséggel azonosítani. Holott szerintem a siker mindenki számára más, és egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy egy, a közvélekedés szerint "sikeres" ember boldogabb, mint az, aki a munkáját nap mint nap becsületesen és örömmel végzi.
A diploma nagyon sok mindenre jó, és itt nem okvetlenül a tudásra gondolok. Sok nagy cég azért keres diplomás dolgozót, mert feltételezi, hogy azzal tudásszomj, tanulásra való képesség és ismeretlen dolgok megismerése utáni vágy párosul, tehát az illető képes hajlandó lesz elsajátítani a munkájához szükséges dolgokat.
Természetesen a mögötte lévő tudás se elhanyagolható.

És a mai diplomák? Nem tudom, mennyit érnek, mi van mögöttük. Az biztos, hogy mai generációk "általános műveltsége" kicsit eltér a miénktől. Néha úgy érzem, hogy kicsit lenézzük ezért őket (ezek a mai fiatalok), ám amikor ebbe hibába esnék, eszembe jut, hogy apukám hosszasan tudott latin verseket idézni, én meg magyar verset is csak keveset tudok fejből. Manapság már a változás is változik, teljesen más tudásra, képességekre van szükség. Ma már nem szükséges annyi bemagolt ismeret, hiszen a gugli mindenkinek barátja.

Ugyanakkor nem tudom elképzelni, hogy hogyan lehet létezni bizonyos alapműveltség nélkül.

(Ne ijedj meg, 0:15-nél kezdődik, magyar felirattal.)
https://www.youtube.com/watch?v=gYBPBojWaMY
Persze a lényeget lehagyam: szerintem társ-választásnál nem a diploma a lényeg, hiszen az elvileg egy speciális tudást ad, hanem a hasonló műveltség, hasonló érdeklődési kör és hasonlók :-), ahogy womanus is írta volt. Nem muszáj, hogy ugyanazok a könyvek legyenek a kedvenceink, de legyen bennünk hajlandóság elolvasni a másik kedvencét, ha még nem olvastuk volna. Legyen bennünk annyi kalandvágy, hogy bemerészkedjünk az életnek azokra a területeire, amelyeket a másik kedvel, a mi életünkből azonban kimaradt. Legyen mindkettőnben annyi kalandvágy, hogy akarjunk új területeket fölfedezni, amely(ek) közös hobbi(k) lehet(nek).
Na, ez meg már messzire esik a diplomától. :-)
Én kérem szépen, hogy hanyatt ne essek a diploma előtt, ezért mindig leülök. Leülök és kényelmesen elhelyezkedek a fotelben...... hogy megnézem a filmet ! :-) /Dustin Hoffman, Anne Bancroft, Katherine Ross)
Dustin Hoffmannak nem ez a legsikerültebb filmje, de hát akkor még fiatal volt és kellett a pénz. :-) Viszont a zenéje! A Mrs. Robinsonhoz nagyon kellemes emlékem fűződik, de Simon és Garfunkel mindenképpen nagy kedvenc.

https://www.youtube.com/watch?v=9C1BCAgu2I8
A mai generáció általános műveltségét a mienkhez hasonlítani nem igazán ildomos, hiszen amikor mi voltunk a fiatal generáció a mi műveltségünk sem a mai volt, arról nem beszélve, hogy mi is mások voltunk az elődeinkhez képest. Lehet, hogy nem tanulnak meg annyi mindent kívülről de tudnak olyan dolgokat amiben mi kevésbé jeleskedünk.
Ha belegondolok abba, hogy mennyi olyan dolgot tanultunk meg amiről évtizedek múlva kiderült, hogy nem sok köze volt a valósághoz.
Egyébként meg a fiatal generáció általános műveltsége elsősorban a mi generációnkon múlik.
Belmonte írta: Számít-e az egyetemi diploma?
Egy kinában történt felmérés szerint, a férfiak szeretik, ha a hölgy iskolázottsága és más szempontból is, némileg alacsonyabb státuszba sorolható. Röviden szólva, ha a nő/férfi kapcsolatban inkább a férfi helyzete a meghatározó.

Én azt tapasztalom, hogy Magyarországon is számít. Valamiért (?) a férfiak nem igazán szeretik az okos nőket. Gyakran félnek tőlük.
Már többször előfordult, hogyha letagadtam a diplomámat, akkor könnyebben ment az ismerkedés...
Nem mindenki nem szereti az okos nőket. A magamfajta sapioszexuálisnak az maga a gyönyör. :)