Az eszperantó nyelvet egy időben én is tanultam.  Hobbiból. Régen megvoltak már a nyelvvizsgáim,  nem volt szükséges semmihez,igaz  számomra mindig a tudás volt a lényeg,nem ,hogy papírom legyen róla. Aztán hagytam az egészet. A világ angolul beszél leginkább és németül,franciául,spanyolul.

 Az eszperantó nyelvet nagyon sokat tanulták az utóbb  évtizedekben azok,akiknek a diplomájukhoz nyelvvizsga kellett.Ezt és a lovárit.  Remélem jól írtam.
Többeket ismerek,ezek az emberek semmi mást nem akartak,csak túl lenni  az egészen. Letudni,legyen papír róla és felejtős az egész. Akiket ismerek,egyik sem használja,sőt,már el is felejtette.

Az eszperantó nyelv végtelenül egyszerű,nem kell hozzá  különösebben semmi,csak egy kis időráfordítás . Valahol talán még van egy eszperantó szótáram, a tankönyveket elajándékoztam valakinek aki nyelvvizsgára készült belőlük.Emlékezetem szerint volt egy vizsgatételsoros  fénymásolatom is,kidolgozva azon minden,közkézen így futott a jegyzet.
Ennyit az eszperantó nyelvről :)   
Kedves Sankae!
Elég röviden elintézted valóban... Nézd, amit írtál, hogy sokan valami átmeneti érdekből tanulták , majd gyorsan el is felejtették, az nem a nyelv hibája, az az emberek hibája, és az emberek sajnos nagyon tökéletlenek úgy általában. Sok tekintetben, nem csak ebben a vonatkozásban. Senki ne legyen büszke rá, hogy elfelejtette, ha tudta, beszélte korábban ezt a nyelvet. Felejtettem belőle már én is elég szépen, de anno elég mélyen és alaposan tanulmányoztam és sokat használtam is, tehát van még belőle elég jelentős rész a memóriában. Nemrég született is egy ESZPERANTÓ menüpont is a JÓSÁGSZALON-ban, amivel szeretném a védelmembe venni és kicsit szolgálni ezt a remek nyelvet, esetleg kedvcsináló is lehet esetenként valakiknek... Még az is lehet, hogy kiterjesztem nemzetközivé azt a kezdeményezést, amit nemrég egy másik fórumtémában beharangoztam...
Kedves Csyperke, tedd azt! :)