Egy kis humor a konyhában -

NEKEM AZ A GONDOM A FŐZÉSSEL --
"Nekem az a gondom a főzéssel, hogy egyszerűen nem értem, hogy mit kérnek tőlem a szakácskönyvek, vagy a mirelit halrudacska hátán a használati utasítás...
- Mit jelent az, hogy süssem aranybarnára? Az arany nem barna, hanem aranyszíne van, a legtöbb esetben... Miért nem azt írják, hogy süssem mondjuk magyar vizsla barnára?
- Milyen mértékegységeket használnak egyáltalán?
Mennyi egy csipet? Mindenki ugyan akkorát csíp?
- Vagy amikor azt mondják, hogy egy ujjnyi valami. De kinek az ujja? Mivel a feleségem főz általában akkor gondolom az Ő ujja, de akkor az nekem kisujjnyi...
- Vagy amikor egy evőkanálnyit kérnek. De az sima, vagy púpozott? Tehát annyi amennyit én eszek ha más kajájából kérek, vagy amennyit én adok? Nem mindegy...
- Mennyi az egy bögre liszt? Nekem például fél literes a kakaós bögrém.
- Mit jelent az, hogy előmelegített sütő? Mikor elég meleg? Ez olyan mint az előjáték, hogy érezned kell mikor jött el az a pillanat amikor már betehetsz valamit?
- Meg vannak ezek a közepes dolgok, mint a közepes hőfokon. Honnan tudjam, hogy az közepes? Ha odanyúlok és csak másodfokú égést szenvedek?
- Mekkora egy közepes tojás? Persze van már olyan tojástartó, amire rá van írva hogy S, M, L. De ha otthon csak L-es van akkor vágjak le a tetejéből? Vagy ha a boltban nincs felcímkézve akkor honnan tudom? Kérdezzem meg előtte a feleségemet, hogy az én tojásom mekkora, és akkor ahhoz tudom mindig méregetni a közértben?
- Itt van még ez a szeletelős darabolós dolog is. Vágjam apró kockákra a hagymát. Mekkora az apró? 5 forintos nagyságú? Vagy egy 1x1-es kocka elég kicsi? Ráadásul mennyire fontos, hogy kocka legyen? Ha én rombusz formájúra vágom, az elbassza az étel ízét? Vagy az kevésbé jól süthető mértani alakzat?
Arról már ne is beszéljünk, hogyha mindezen túl vagyok, akkor felrakom sülni a kaját, de mivel nem szeretek fölötte állni, bemegyek közben néha rápillantani, mi megy a tévében. Na, hát ezért van az, hogy már tegező viszonyban vagyok az összes pizzafutárral..."
Sziasztok!
Kedves Calibre szépen rendre utasítottál.Igazad van ezek az ételek nem expresszek.De én nem fogom megenni,és mást sem biztatok a porból készült krumplipürére,vagy a zacskós levesre.Az életben annyi mérget nyel az ember így is,nem kell még erre senkit kapacitálni.
Az biztos,hogy többet nem fogok ide írni,mert nem használok olyan ételeket,és veszem a fáradtságot,hogy elkészítsek normális ételeket.
Mindenféle harag nélkül írom ezt,és kijelentem,hogy ez csak az én véleményem,nem kell senkinek elfogadnia.
Baráti üdvözlettel,Fátumos
Ja és nagyon boldog húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek.:)
Kedves Express konyha blogosok! Újonnan érkeztem a klubba, úgyhogy ez az első "beleszólásom", ha megengeditek.
Az express konyha - szerintem - nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem kevés adalékanyaggal "gazdagított" félkész ételt kell készíteni. Ha figyelitek pl. Stahl Judit receptjeit, fantasztikus, finom és nagyon gyorsan elkészülő kaják is vannak köztük. Kb. egy évvel ezelőttig én is napi tizen órákat dolgoztam, így kénytelen voltam a gyorsan elkészülő receptek közül válogatni hétköznapokra. Nem is voltak olyan rosszak :)
Jamie 15 és 30 perces kajáiból használom fel a legtöbb ötletet, amivel egyszerűen és gyorsan lehet főzni. Nem a teljes recepteket készítem el, mert az nekem nem menne ennyi idő alatt.

Mindenkitől próbálok átvenni jó megoldásokat. Pl. a közel 80 éves szomszéd nénitől egyszer filézett rántott csirke combot kaptam. (Nem is értem miért nem nekem jutott eszembe.) Jamie szerint minden kisebb nagyobb szupermarketben kapható, de a helyzet nem ilyen rózsás. Ritkán lehet valóban jól filézett csirke felső combot kapni, ezért magam oldom meg, amikor éppen jobban ráérek. Ha sorra kerül, sokkal gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a panírozást és a sütést is, valamint jóval kényelmesebben lehet elfogyasztani is.

Természetesen a gyerekeim nem csak „por-krumplipürét” kapnak ebédre vagy vacsorára, sőt nekik még soha nem is készítettem, de ilyenkor is igyekszem nem a konyhában tölteni az összes időt, mert velük is szeretnék lenni, hiszen ritka vendégek.

Minden nap főzök, de ez negyedórától legfeljebb egy óráig tartó elfoglaltság. Ennyi időm van a főzésre. Egyetlen krumpliból hagyományos módszerrel készíteni magamnak krumplipürét nem túl ésszerű megoldás.

Nem vagyunk egyformák, mások az elvárásaink, a lehetőségeink és a képességeink. Nálunk nincs pék (kenyérbolt, zöldséges és piac sem, az egyetlen kisbolt alig nagyobb, mint a kamrám), ezért gyakran sütök kenyeret, ami szintén nem több összesen fél óra munkánál:

Bagett.Jpg

(Ha néhány száz méteres távolságra három jobbnál jobb pék van, valószínűleg senkinek nem jutna észébe kenyeret sütni.)
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Kedves Klubtársak!
Hadd osszak meg veletek pár gondolatot az én expressz konyhámból. Előre bocsájtom, hogy nem szeretem a kizárólagosságot, semmiben, így a konyhában sem. Ha van kedvem, és időm, boldogan elpepecselek két napot egy 12 személyes hidegtállal, vagy főzök kocsonyát 8 órán keresztül, de nem tartok ördögtől valónak egy zacskós levest sem.  
Szívesen igénybe veszem az életet megkönnyítő, és a főzési időt lerövidítő technikai megoldásokat a konyhában, például a kuktát, az aprítógépet, a sütőzacskót, stb.
A hagymát például géppel aprítom, ha az étel úgy kívánja, ezzel egyrészt a hagymavágás idejét, másrészt annak a főzési idejét tudom lerövidíteni. De rájöttem, hogy a dió és a prézli darálást is ki tudom váltani vele, vagy akár a pástétomok pürésítésére is kiválóan alkalmas. Egyetlen hátránya a kicsit több mosatlan.
A "mosatlanítás" problémáját viszont nagyszerűen megoldja a sütőzacskó. Bedobok egy-két csirkecombot, mellé mindenféle idényzöldséget, kedvem szerint fűszerezem, és fél óra alatt kész a hús, a köret, és mosogatni csak azt a tányért kell, amiből elfogyasztom.

Mióta egyszemélyes háztartást vezetek, főként a mennyiséggel gyűlik meg a bajom. Például a milánói/bolonyai mártás.  Szeretem a Maggi félét is, egy kis darált főtt, füstölt tarjával, tényleg kész 10 perc alatt (és nem gondolnám, hogy mérgeket tartalmaz, mert akkor valószínű, hogy nem lenne kereskedelmi forgalomban), de azt a reszelt zöldségből, 3-4 órán keresztül főzött, "igazit" is nagyon szeretem. Nos, mivel két tányér mártást 4 órán keresztül főzni tényleg luxus lenne, ezért azt találtam ki, hogy ráérős időmben megfőzök egy jó nagy fazéknyit, mint egy igazi olasz mamma,  és a kész "sugo"-t két tányérnyi adagokban lefagyasztom. A zöldséget természetesen nem reszelem már, hanem géppel aprítom. 
De így készítek pörköltöt is, amikor akciós húst kapok a piacon, akkor egy-másfél kilóból  megfőzöm, adagonként fagyasztom. Egyszer szánok rá több időt, ami inkább az előkészítést érinti, hiszen a hús egy-két óra alatt így is, úgyis megfő, aztán fél évig, ha pörköltre, rizses húsra, dzsuvecsre éhezem, csak kiveszek egy adagot előző este, másnap pedig minimális munkával kész az ebéd. És így nem csak időt, de még pénzt is spórolok. 
Ilyen a zacskós csirkecomb, krumplival sütve:
kaja2.jpg

És az én kis büszkeségem, magvas cipócska:
 
cipócska.JPG


Mindenkinek kellemes főzőcskézést kívánok! 
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.