Express.Jpg


Nem feltétlenül kell betartani nagymamáink módszereit, kreatív megoldásokkal gyorsan és egyszerűen is lehet finom ételeket készíteni. Gyűjtsük össze a jó ötleteteket! Kezdetnek három egyszerű varázslat:

Krumpli reszelés aprítógéppel

Egyik kedvenc ételem a sztrapacska. Évek óta aprítógéppel „reszelem” a krumplit. Ha elég ügyes vagyok, még az állaga is pont jó lesz, de az sem gond, ha kicsivel finomabbra sikerül.

Vízforraló és a megfordult sorrend

Sok étel készítése lesz egyszerűbb és jóval gyorsabb, ha nem a hideg csapvizet forraljuk fel a tűzhelyen, hanem a vízforralóból (2 liter vizet 1 perc körül forral fel) öntjük az edénybe, és az a tűzhely bekapcsolása után azonnal tovább forr. Pont fordítva teszünk mindent, mint eddig először a vízforralót töltjük fel, és bekapcsoljuk. Az edénybe előre bekészítjük az alapanyagokat (tojás, leves por, tészta, rizs, stb.), mire ezzel megvagyunk, már a víz is felforr.

Krumplipüré három perc alatt

Knorr burgonyapüré pehely, só, fehér bors, szerecsendió, forró víz (vízforralóval), vaj, tejföl.
A tasakon levő útmutatótól eltérően a porra valamint a csipet sóra, fehér borsra és szerecsendióra öntjük a forró vizet, ami a többi alapanyag bekészítése alatt felforr. Alapos összekavarás után kerül bele előbb a vaj majd a tejföl, közben az edényt takarékon melegítjük, és az egészet jól elkeverjük.
(Nemcsak a krumpli pucolás marad el, a mosogatás is sokkal egyszerűbb.)
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Kedves Calibre! Jo otlet! :roll: Csatlakozhatok...
Kedvenc: vizleves: 1/2 ek etolaj, 1 ek Delikat8, forro viz a vizforralobol s bele a cernametelt! :roll: ( persze a konfitalt kacsacomb finomabb)
Hova kell úgy sietni?
Sietni egyáltalán nem kell. Fölösleges ötkor kelni a vasárnapi ebédhez, keményen végigdolgozni a fél napot, ha ugyanazt vagy esetleg még jobbat egy óra kényelmes munkával is lehet. Nem akarok sztár séf lenni, vagy főzőműsorokat nyerni, csak egyszerűen gyorsan és szinte játszva szeretem elkészíteni az ételeket, ha úgy is lehet.
Kedves Calibre!

Én szívesen készítem az ételeket hagyományosan, megadva a módját. Az alapanyagokat megválogatva. Mindig is így tettem, a vasárnapi húslevest 3-4 órát szoktam főzni, alapanyagtól függően. Nem teher. Már ritkán jutok, igazi jó tanyasi csirkéhez, tyúkhoz. Hiába mondják itt a piacon, hogy tanyasi csirke, bizony ritkán az. Nyugdíjasként nem ráérek? Nem sietek és örülök amikor a szép gyöngyöző húsleves az asztalra kerül és az unokám 2-3 tányérral is eszik belőle, majd megkérdezi: sokat főztél, van még? :)

Gyors ételnek marad a paprikás krumpli, túrós csusza, tojásleves, azért ennyit még megér, hogy ne az adalékanyagokkal teli műételeket egyem. Adalékanyag gyakorlatilag mindenben lehet, ha boltban vásárolok, de próbálom minimálisra csökkenteni a bevitelt. :)


11150322_924289994302542_8500282161087179469_n.jpg
     
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Kedves főzni szerető Klubtársak!
Katával teljesen egyetértek,bár én még nem vagyok nyugdíjas,sőt nagyon is sokat dolgozom,de ,ha főzök,annak megadom a módját.Nem restellek zöldséget,krumplit pucolni,friss húst használni....stb
Amiben tudok gyorsítani,természetesen én is gyorsítok.Néhány ötletet megosztanék Veletek. Krumplipürét még soha nem csináltam porból,de nem is fogok(ettem már olyat,nem kérek belőle). A krumplit meghámozom,kockára vágom és sós vízben megfőzöm.Ha megfőtt,leszűröm és hagyom,hogy a gőz egy kicsit elpárologjon.A még meleg krumplira jöhet a vaj és a meleg tej(nem kell sajnálni:-) !azért a túl sok sem jó)Már csak össze kell törni(én kézzel,krumlitörővel szeretem,de lehet robotgéppel is).
Héjában főtt krumplit úgy főzöm meg,hogy a főzés előtt a héját késsel kicsit körbevágom.Mikor megfőtt,könnyű megpucolni,mert még melegen kicsúszik a héjából.
A madártejet imádja a családom.Ha gyorsan kell valami édességet csinálnom és tojásom is van bőven,akkor ezt pillanatok alatt el lehet készíteni.A tojások fehérjéhez hozzáadom a cukor felét(ízlés szerint,én nagyon keveset használok),és kemény habbá verem,közben a vízforralóban vizet forralok.Mire felforr,a hab is készen van.A forró vizet ráöntöm a habra,úgy,hogy mindenhova jusson,majd lefedem.A tojások sárgáját kikeverem a cukor másik felével,adok hozzá 1 csomag vaníliás cukrot,vagy a vaníliarúd kikapart belsejét,és 1 kiskanál lisztet.Még hidegen összekeverem a tejjel és úgy teszem fel főni(nekem ez bevált,nem csomósodik össze).Ha kezd sűrűsödni,leveszem a tűzről.Egy nagyobb tálba,egy evőkanállal galuskákat szaggatok a habból(szépen megfő és úszik a víz tetején)és nyakon öntöm a vaníliás öntettel,mehet a hidegre. Kb 1 óra alatt elkészíthető és ehető.
Jó étvágyat hozzá! 
Márti!
Jó tudni azt, hogy más is hasonlóan főz mint én.
A jó ötleteket pedig szívesen ki is próbálom.
Zsu
Persze, kényelmesen is lehet főzni, de az ételminősége attól más, hogy módja van neki.
Egy éttermi étel soha nem tud olyan ízletes lenni, mint egy bográcsban főtt étel. Mert az ételnek is lelke van. De ha az ételnek nincs is lelke, a szakácsnak biztosan, s ez megérződik az ételen is.
Lehet körkérdésként feltenni, hogy ki az, aki még emlékszik a nagyanyja főztjére, hogy annak milyen íze volt? Nem a fűszerektől, ez bizton állíthatom.
Hm, Vasas 32! A lassan fozott foldvari halaszlenek sincs parja! :roll:
A termékek minősége a közhiedelemmel ellentétben nem elsősorban a munkás tudásától és a ráfordított munkaidejétől függ. Kivéve a valamilyen téren különleges képességekkel rendelkezők (zeneszerző, festő, szobrász, stb.) esetén, de a többségünk sajnos nem ide tartozik. A főzés eredménye is elsősorban attól függ, hogy milyen alapanyagokat, eszközöket és módszereket használunk. A fórum eredeti célja az lett volna, hogy osszuk meg egymással a jó ötleteket, kevesebb ráfordított munkával és idővel is jobb eredményt érjünk el. Világos, hogy mindenkinek az a legjobb, ahogy maga készíti, de most olyan kreatív megoldásokat keresünk, amikkel más is eredményesebben és könnyebben képes főzni.

A halászlé és a bográcsgulyás készítés egy ügyes pótlék a fókavadászat helyett (innen mégse mehet el mindenki pár hónapra fókára vadászni), ahol a hosszadalmas műveletek közben lehet jókat beszélgetni és poharazgatni, ami rendben is van.

Mindent képtelenek lennénk magunk végezni. Nem kezdhetjük az összes főzést disznóvágással és piaci körsétával. Ahogy elfogadjuk, hogy a csirkét más vágja le és készíti elő a főzéshez, ugyanúgy a fűszerek összeállítását és akár még a krumpli pucolást (valamint sok egyéb feladatot) is elvégezhet helyettünk az, aki ehhez sokkal jobban ért, vagy ezért kapja a fizetését.
Kedves Klubtársak !(főzni szeretők,és muszájból főzők)

Nem mindenki van olyan szerencsés helyzetben, hogy a gyerekeinek, unokáinak főzzön, Amikor az ember egymagának főz, nem feltétlenül fog egy egyész, friss falusi tyúkból finom húslevest főzni vasárnap....mit is csinálnánk vele? Ez megmarad a ritka alkalmak élvezetének. Bizony nagyon jó dolog egyszerűen, gyorsan elkészíteni egy finom ételt. Jó olvasni a különböző praktikákat, mindíg tanul az ember....Köszi az eddigi tippeket, talán másoknak is van hasonló jól bevált receptjük, ötletük...
Az édesanyám főztjére természetesen én is jól emlészem, igen, azok az ízek utánozhatatlanok! :)

Üdv: Marcsi
A három perces krumplipüré egyik nagy előnye, hogy egy és hat főre is ugyanannyi idő alatt készül el. Az esetleg megmaradt por pár napig még felhasználható. Nem vagyok a saját magam ellensége, először csak kipróbáltam, szerintem van olyan, mint amivel közel egy órát dolgozok, de talán még jobb is. Ha valaki nem látta, hogyan készült, fel se merült benne, hogy instant alapanyagot használtam. Ezek már nem az 50 évvel ezelőtti próbálkozások. A tasak tartalma 99% burgonyapehely.
Vasárnap meglátogattak a lányomék,és ebédre jöttek.Ki akartam tenni magamért,hogy ne mondhassák egy férfi nem tud jó ebédet csinálni
ezért a következő menüt készítettem:
Leves:Palóc leves.Jól sikerült,és ment a repeta.
Főétel:Pácolt tarja krumplival tepsiben vaj puhára sütve.Az is jól sikerült
Desszert:Palacsinta diókrémmel töltve,és két féle saját készítésű öntet hozzá.Eper,és erdei gyümölcs.
Nagy sikere volt
Nem panaszkodhattak a fiatalok, bárkinek dicséretére válna ez az ételsor :)
Örülök, hogy többen jól főztök. Szeretném, ha az EXPRESSZ konyha nem az ételkölteményekről és a sokfogásos menüsorokról szólna. Ezektől a kezdő hobbiséfnek inkább elmegy a kedve. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, de mégis finom ételeket, ügyes megoldásokat, vagy nagyon jól használható eszközök alkalmazását írjátok le. Amiket mások is kipróbálhatnak, és ezzel jó ötleteket adhattok a kezdőknek vagy a kevés idővel rendelkezőknek.

Hideg gyümölcs-turmix leves

(2-3 főre)

350-500 g lehűtött gyümölcs (konzerv)
(magozott meggy/őszibarack/szilva, ananász, banán, trópusi/mediterrán gyümölcskoktél …)
450 g tejföl
150 g tejszín
2 csapott evőkanál cukor
1 csipet fahéj
1 kávéskanál citromlé

Az egész mehet a turmix vagy aprító gépbe, és már tálalható is.
A gyümölcs felét vagy harmadát apró darabokra vághatjuk, és erre önthetjük a turmixot.
(Állaga a leves és a főzelék közötti valami lesz.)

Hideg sóskakrém-puding-turmix főzelék

(2-3 főre)

1 csomag mélyhűtött sóskakrém (valamennyire már kiengedve)
1 csomag főzés nélkül készíthető vanília puding
450 g tejföl
150 g tejszín
1 csapott evőkanál cukor

Az egész mehet a turmix vagy aprító gépbe, és már tálalható is.