Kedves Tutajos, köszönöm. Őszintén nem értem hogy ezt a szép dalt mi alapján kapcsoltad ehhez a témához. Erről egy kapcsolat vége jutott eszembe, akkor hallgattam nagyon sokat.
Igen Simi, egy kapcsolat végéről szól.
https://www.facebook.com/turkishdream.t ... =null&vh=e

Végignézni megéri!!!))
Micsoda dinamizmus))
Lehet válogatni hölgyeim ...elől az idős úr se semmi :)

Jó lenne így ugrabugrálni)))
2 tükröt derékszögbe és belenézve ki néz vissza?
Ötven év után újra kapható lesz a Bambi


Jaj, úgy élvezem én a strandot,
Ottan annyira szép és jó,
Oly sok vicceset látok, hallok,
És még Bambi is kapható!


– Pancsoló kislány (részlet)[
Mi mindenre használták az oroszok a kanalat?

Nem csak a káposztaleves evésére. A kanál egy multifunkcionális tárgy is volt, amely sok mindennapi probléma megoldásában segíthetett.
A 19. századig minden orosznak saját kanala volt, és a szegényeknek gyakran ez volt az egyetlen személyes holmijuk. Míg valaki más ingét viselni nem számított szégyennek, más kanalát inkább nem használták. Még egy családon belül is mindenkinek megvolt a magáé, és hogy ne keveredjenek össze, megjelölték őket..
A kanál jelölésének hagyománya megmaradt a szovjet időkben is. Így tettek pl. a Nagy Honvédő Háborúban harcoló katonák, akik tűvel vagy éles késsel belekarcolták a nevük kezdőbetűit vagy a vezetéknevüket az otthonról hozott kanál nyelébe. Úgy tartották, hogy az adatoknak a személyi igazolójegybe történő beírása rossz előjel, viszont a kanál alapján azonosítani lehetett az elhunyt személyt.
Érdekes, hogy hajóvontató munkások a felhajtott sapka szegélyük mögé tűzték a fakanalukat. Ezzel jelezték, hogy egy bizonyos foglalkozás képviselői.
Védelem a gonosz szellemek ellen
A pogányság idejében miniatűr kanalakat is kötöztek az amulettek közé. A régészek sok ilyet találtak az ásatások során. A kanál a gazdagságot szimbolizálta, megvédett a rontástól és vonzotta a boldogságot.
Később az amulett-kanál helyett egy közönséges kanalat hordtak magukkal, ezzel két legyet ütöttek egy csapásra: megvédték magukat a gonosz szellemektől, és mindig kéznél volt az evéshez.
A szegényebbek általában a ruhájuk alá vagy a csizmaszárba dugták a kanalat, vagy zsinórra kötve az övükre akasztották. A gazdagabbak egy tokot varrtak erre a célra, amelyet az övükön rögzítettek. Nagy Péter sem volt kivétel: Európában tett utazásai során a helybéliek nagyon csodálkoztak azon, hogy kizárólag a saját kanalát használta, amelyet mindig magával hordott.
Gyermekek szórakoztatására és gyógyítására
Az Oroszországban népszerű pólyásbabákat abból fabrikálták, ami éppen kéznél volt: egy fahasábból, egy szalmacsomóból, de leggyakrabban egy közönséges kanálból. Egy parasztlány pillanatok alatt új játékot készíthetett magának, és még a felnőttek segítségére sem volt szüksége.
Elég volt csak rongyba bugyolálni a kanalat – és kész is a pólyásbaba! A bölcsők fölé kanalakat aggattak nem csak a baba szórakoztatására, hanem amulettként is. Két kanálból pedig kiváló csörgőt lehetett készíteni.
Ha a rontást mégsem lehetett elkerülni, és a gyermek sokat, ok nélkül sivalkodott, a kanalak ismét segítséget nyújtottak. A tiszta kanalakat elmosták és ebben a vízben fürösztötték meg a gyereket, majd feltétlenül az anyja szoknyájának szegélyével törölték meg az arcát.
Büntetéshez
Kellő pillanatban a fakanál egy szempillantás alatt a büntetés eszközévé vált. Az asztalnál be kellett tartani a rendet és bizonyos illemszabályokat: tilos volt beszélgetni, sugdolózni, nevetni. A kanalat mindig tisztára kellett nyalni, úgy tenni az asztalra, nem volt szabad kopogni vele az asztalon vagy a fazékon.
Azokat, akik megszegték a szabályokat, a családfő alaposan homlokon vágta a fakanállal. A büntetés nagyon hatékony volt, de a kanalak kíméletlenül elrepedeztek.
Zoknistoppoláshoz
Ha van is még olyan, aki zoknit stoppol, stoppolófát használ hozzá. Ám egészen a közelmúltig a háziasszonyok inkább egy kiégett villanykörtét, vagy, ami még jobb, egy fakanalat használtak ehhez.
Különösen jó volt az elkopott sarkak javítására, mivel a kanál kidomborodó hátsó oldala olyan, mint az emberi sarok.
Hangulatjavításra
Manapság bármelyik orosz népi zenekarban vannak kanalasok. Az első említés a kanál "zenei" minőségéről a 18. századra tehető, de nagy valószínűséggel már a pogány időkben elkezdtek kanalakon játszani.
A csörgődob és a kereplő mellett a fakanál is beletartozott a szkomorohok (vándorénekesek, mókacsinálók) felszerelésébe, és a jobb hangzás érdekében csörgőket kötöztek rájuk.
A kanalakat dobverőként is használták, ha pásztordobon játszottak - ez egy primitív ütőhangszer, amely Kosztromában, Ivanovóban és Oroszország más régióiban gyakori.
A pásztorok kiszárított lucfenyő-deszkákból fabrikálták a dobot, két oldalukon kötélről lógtak a fakanalak.
Tudnivaló, hogy egy kanalas két, legfeljebb négy kanálon tud játszani, és ha ez nem elég, akkor egy kanálkészletből és két rudacskából egy legyezőt készítenek. A kanalakat fa alapra rögzítik a hangminőség javítása és a dallam lejátszásának megkönnyítése érdekében. Egyébként a legszebben zengő kanalak juharból készülnek.
Jövőbe látáshoz
A néprajzi feljegyzések számos leírást őriztek meg a kanál jósláshoz és rituálékhoz történő felhasználásáról. A Kurszki tartományban például az apának agyonsózott kását kellett megennie egy piros kanállal, hogy ő is átélje mindazokat a kínokat, amiket a vajúdó asszony és a gyerek, majd a kanalat fel kellett dobnia a priccsre és hosszú ideig ugrálnia a házban, ezt mondogatva: "így ugráljon a születendő gyerek is".
A Vjatkai tartományban az esküvői szertartás keretében a menyasszony és a vőlegény kanalát összekötözték, hogy erősebb legyen a családi kötelék.
Kanállal jósoltak. A karácsonyi vacsora után a kanalakat a tál szélén hagyták: ha másnap reggelre valaki kanala leesett, az azt jelentette, hogy a tulajdonosa megbetegszik vagy meghal. Vagy a kanalat kivitték a tornácra, vizet öntöttek bele: ha másnap reggel a jégen bemélyedés volt, a tulajdonosra halál várt, ha kidomborodott a jég, hosszú élet.
Mi kell a kanál készítéséhez
A fa fajtájának kiválasztásától kezdve a késztermék elkészüléséig a kanálfaragó mester több egymást követő műveletet hajt végre, és mindegyik befolyásolja az evőeszköz egyenletességét, szilárdságát és minőségét.
De hogy mennyire lesz sima a kanál, az a speciális vésőtől függ. Alakja nagyon hasonlít egy közönséges kanálhoz, csak igen éles. Vagyis egy spéci kanállal készítik a közönséges kanalat.

https://zen.yandex.ru/media/cyrillitsa. ... 4XgjNcj-V8
Kép: Wikipedia
Csak széljegyzet: Ha elszakad az a bizonyos húr, miért nem akarja az illető észrevenni? :lol:
Mindenkinek van az életében legalább egy dolog, amit megbánt, amit másképp csinálna, ha megtehetné.
Én két évet pazaroltam az életemből arra, hogy olyan szekér után futottam, amelyik nem akart felvenni.
Daniel Pink, a New York Times szerzője könyvet akar írni a megbánásról, ezért az interneten teszi fel a kérdést: Te mit bántál meg.

https://worldregretsurvey.com/

Nagyon érdekes kicsit tanulmányozni a térképre kattintva, hogy országtól, lakóhelytől függetlenül mennyire hasonló dolgokat bánunk.
(Angolul van, de szerintem a magyar fordítás elég érthető.)
Egy társkereső, ahol csak a nők kezdeményezhetnek

https://telex.hu/gazdasag/2021/02/13/bu ... inder-elso