Ezen a napon született Bárdy György (Kispest, 1921. május 26. – Budapest, 2013. május 27.[) Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész. Markáns arcvonásai és baritonja mellett humora sokféle szerepre alkalmassá tette: játszott kegyetlen csendőrt, sármos csábítót, groteszk filmek főszerepeit, de az Egri csillagokban is megállta a helyét mint Jumurdzsák. Hobbija és szenvedélye a tenisz volt. Már 15 éves korában indult versenyen, és azóta is rendszeresen űzte ezt a sportot. A Vasas igazolt versenyzője is volt. 2006-ban Székhelyi József megalapította a Bárdy György-díjat, melynek célja, hogy megjutalmazzák az adott év első 4 hónapjának legeredményesebb, 14 év alatti teniszezőjét.( Wikipédia)

images (6).jpg
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
31 május 1975 (45 évvel ezelőtt): Az ELDO és az ESRO összeolvad és Európai Űrügynökség (ESA) név alatt működik.
1867. június 8-án létrejön a kiegyezés. Megkoronázzák I. Ferenc József királyt és Erzsébet királynét a Budavári Nagyboldogasszony templomban. A szertartás annyira bonyolult volt, hogy előtte el kellett próbálni. A budai Mátyás-templomban felcsendülő Koronázási misét Liszt Ferenc erre az alkalomra szerezte, de ő maga nem volt elég előkelő személy ahhoz, hogy meghívják a szertartásra.

Eduard von Engerth: I. Ferenc József királlyá koronázása Budán, 1867-ben.( Fotó: részlet, Szépművészeti Múzeum)

cultura-ferenc-jozsef-sisi-koronazas-1867-by-engerth.jpeg
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
15 június 1752 (268 évvel ezelőtt): Benjamin Franklin végrehajtja híres sárkányos kísérletét
Philadelphiában, melynek során sikeresen hozott létre szikrákat egy felhőből; a villámcsapás elektromos jelenségének felismerése vezette el a villámhárító feltalálásához.
Akadozik gyakran a rendszer.
Ki tapasztalta ?
" Ember vagyok, ragyogó, soha vissza nem térő, utolérhetetlen alkalom, végtelenbe ívelő esély, aminőt istenben sem ismert még ez a sok istent látott világ…"

1887. 06. 25. - 133 éve született Karinthy Frigyes író, műfordító, kritikus, újságíró, humorista, a kabaré nagy mestere.

Karinthy_Frigyes.jpg
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
120 éve született Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry

- francia regényíró, pilóta -

Minden idők legsikeresebb meséje A kis herceg, 1943-ban jelent meg először. Eddig 226 nyelvre és dialektusra fordították le, 80 millió kiadott példánnyal „a világ 50 legolvasottabb könyve” között szerepel, már évek óta.

"– Isten veled – mondta a róka.

– Tessék, itt a titkom. Nagyon egyszerű: jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.

– Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan – ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse.

– Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat.

– Az idő, amit a rózsámra vesztegettem… – ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse.

– Az emberek elfelejtették ezt az igazságot – mondta a róka. – Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

images.jpg
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Karinthy Márton mennyire hasonlít/ott a nagyapjára.....
"– Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan – ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse."
Értettem. Akkor ezentúl csukott szemmel is válogathatok. :-) Pl. ha álmomban megjelenik valaki.... :-)

L.
Alapjában véve nem mond a róka tanítása semmi igazán újat a kis hercegnek csupán a külsőségek fenyegető árnyékában tudatosítja benne, mi is az ő benső gazdagsága - mitől egyedülálló az ő rózsája. Amit a kis herceg a bolygócskáján magától is gyakorolt, most tudatosul és rögzül az emlékezetében. Hogy a rózsát megismerte, ezt a véletlennek, a szerencsének tulajdonította: egyszer csak belenőtt az életébe, és ahogy ő észrevétlenül, nap mint nap teljesítette a virág vágyait, és szépségét csodálta, védelmezte, bizalom fejlődött köztük, ez öntudatlanul és természetesen kötötte össze őket.

Ahogy a róka mondja, a barátság lényege éppen a türelmes, fokozatosan érlelődő közeledés folyamata, a.,, megszelídítés"
10 július 1985 (35 évvel ezelőtt): A francia titkosszolgálat az új-zélandi Auckland kikötőjében elsüllyeszti a Greenpeace környezetvédő szervezet Rainbow Warrior nevű hajóját. Franciaország honvédelmi minisztere az ügy miatt később lemondásra kényszerül.