Csak gyors visszajelzés, mertmostmártényleg ideje aludni térnem.

* Nem véletlen, hogy ezt az önarcképét választottam ide.
* Ha festészet, engem leginkább a századforduló és azt követő idők művészei nyűgöznek le. Persze mások, más korból is briliánsak és szépek, csak rám másként hatnak.
* Másrészt egy hete láttuk Krumlovban az ottani Schiele tárlatot, életrajzzal, és az angol/cseh nyelvű rövidfilmet többek között a fogház-múzeumról is (ha arra járok majd, biztos betérek). Ezért még most is, mint a kis diktafon, vissza tudom adni, amit ott olvastam, hallottam. Bár lehet, nem bölcs dolog egyből kikotyogni a titkom.
* Nekem nem durva a testit-láttatómódjuk, de igaz, meghökkentő kicsit. Bár nem vágynék a sorsukra se személyiségükre, de valahogy mindig jobban vonzott a rendhagyó látásmód. Lehet azért, mert azt hiszem, én sem vagyok százas...
* Már találtam pár Tóth Ernő képet a neten, de most még nagyon felületes a benyomásom. 
 
Ui: Részemről is szívesen. De színt vallok, sok évi hibernációból újraébredő vagyok, utoljára talán 2005-ben láttam kiállítást Bécsben, mondjuk az is egy Toulouse-Lautrec volt. A művészben biztos vagyok, az évszámban nem. Lehetett esetleg 2004 is. Szóóóóval, lehet nekem újat mondani, és ez fordítva nem biztos, hogy igaz. 
Nekem nagy kedvenceim az impresszionisták. Rendszeresen utazom a családomhoz Amszterdamba, ilyenkor a Van Gogh múzeumot ki nem hagynám. Igaz most kimaradt, mert az eindhoveni Vasúttörténeti Múzeum és a Nemo Múzeum fért csak bele.

Jelzem az egy éves múzeum bérlet ára 30 euro, ezzel az ország minden múzeumába mehet az ember lánya, annyiszor ahányszor csak akar.  :D
Naiv, de komoly a kérdésem. Esetleg-e-é nálunk ilyen bérlet létezik, csak én nem tudok még róla? 
Nesnes, szólni kéne Balog Zoltán miniszter úrnak.  :)

Nem szeretnék politizálni, kis ország, ki múzeumok.  De gyerekeket rászoktatni és megkedveltetni a múzeumokat szerintem úgy lehet, ahogyan a hollandok csinálják. Ki sem kell találni már, csak le kéne koppintani. Az 5 és 7 éves  unokáimat 4-6 órán belül nem lehet kiszedni a  (négy emeletes) Nemoból. (https://en.wikipedia.org/wiki/NEMO_(museum), de  a Vasúttörténetit sem "úsztuk" meg hamarabb. A Hágai Dino Múzeum is lenyűgöző volt, többek között kis robot dinókat lehet pátyolgatni. 

Mondanom sem kell, hogy a legtöbb múzeum interaktív,  ezért imádják a gyerekek. Már kicsi korukban hozzászoknak és alig várják a hétvégét, hogy múzeumba mehessenek.

Vérzik a szívem, de megértem, hogy  a gyerekeim nem akarnak hazajönni. No de igen messzire mentem a festészettől, elnézést. Talán érdemes lenne indítani egy múzeumos  topikot  is.
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Követendő példa lenne az biztos főleg az árak tekintetében, de messze vagyunk még ettől.
Ma is szembe jut, amit a gyermekek fogadásáról írtál, amikor megérkeznek ill. távoznak az iskolából.
El tudom képzelni, hogy jól érzik magukat a gyermekeid  kint. Más világ!
Igen, Lilao, az árakról nem is szólva! A 30 euro 3 órai minimál órabér....persze, hogy más világ a mienk. De ahogy Hofi mondta, bennünk van kalandvágy, hogy itt maradunk ebben az amúgy gyönyörű országban.  :D     

Visszatérnék a festészethez és az impresszionistákhoz. Van Gogh mellett ( vagy ahogy a hollandusok ejtenék: fánhhhohhhh)  a másik nagy kedvencem  Gauguin. Nagyon szeretem a meleg színeit. 
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Renoir
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Kedves Nesnes és papadoc!

Örömmel olvasom a festészettel kapcsolatos írásaitokat (és a többiekét is), jó, hogy ez az oldal ilyenre is alkalmas. Lucian Freudra én is felfigyeltem, igaz nem kiállításon láttam, "csak" egy terjedelmes cikket olvastam róla. A cseh festőről most hallok először, így azonnal beütöttem a nevét a keresőbe. Megértem Ágit, hogy nem tud szabadulni a hatása alól. A mellékelt misztikus kék alkotása előtt én is elálldogáltam volna jó sok ideig. Burjánzó forma gazdagsága, képzelőereje első látra Henri Rousseau-t idézi, ha lehet mondani négyzetre emelve, de amíg HR esetében az állatkertek, botanikus kertek a dzsungel álomvilága jelenik meg a vásznon, Nesnes "felfedezettjénél" a formagazdagság egy zaklatottabb, vibrálóbb, kozmikus rendezetlen rendezettség érzését kelti bennem. Megnéztem a neten Otto Placht más alkotásait is, de ez a misztikus kék valóban varázslatos. Jó lenne eredeti méretben is látni, de ha jól tudom ehhez most Cesky Krumlovba kéne menni. Köszönöm, hogy megosztottátok az élményeiteket, gondolaitokat velünk. A közös Picasso tárlatlátogatásra én is vevő vagyok.
Claude Monet a vizililiomokkal 1923.

 
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Vallomással tartozom, én nem mondhatom, hogy Picassot annyira szeretném, de Madridban (ugye Madridban??) szendelelkűleánykoromban láttam a Guernicát. Az hatott. Meg persze reprokat itt-ott, talán még eredetit is elvétve, és eltelt közben majd harminc év. Ideje hát újra megnézni. Én hétköznap nem tudok menni, csak hétvégén, és abból is Leghamarabb 29-én, vasárnap délután, vagy a rá következő hétvégén.  Esetleg jó lehet másnak is? 

Most mást mutatnék nektek, kicsit Picassohoz kapcsolódva, még az én lelkemnek kedvesebb. Ő Joan Miró. Katalán festő, szobrász és grafikus volt, 1893-ban született és 90 évig élt. Szeretem, hogy színes, hogy gyermeki, hogy felnőtt, hogy önfeledt, hogy magába zárt, és hogy tulajdonképpen nem is igazán felcímkézhető. Nem volt olyan zajos, mint Picasso... és számomra - talán ettől is - jóval szerethetőbb. 
https://www.youtube.com/watch?v=87okJMet8qo

Megmutatotm egy 1937-es önarcképét, és annak általa "átdolgozott" változata. 

image002.jpg
 
self-portrait.jpg
 
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
.....én is tartozom egy vallomással / számomra Miró "jó pofa szürrealista " (sicc) - viszont volt szerencsém Monet-nál vendégeskedni ( igaz halála után, így elkerültük egymást ). Végig  jártam a kertet és a házat, csodálatosan virágzott minden, ott álltam ahonnan a liliomokat festette, és ott ültem ahol pihenni szokott ebéd után.....  ha arra jártok, okvetlenül látogassatok el Giverny-be, megéri !
https://www.google.hu/search?q=gerard+d ... DdYQsAQIIg

Beszélgessünk erről is, meg az egész "északi reneszánsz"-ról is, ha még valakit érdekel rajtam kívül. Szebb még Antoine Blanchard-nál is, és nem lehet kapni még az Auchan üzletsoron sem, pedig ott aztán osztják (nem vogul) a művészetet. A Gerard David kép (Canbsyses ítélete) látható egyébként - más téma - az In Bruges (idétlen magyar címén: Erőszakik) című filmben, amely szintén megér egy misét, mert durva ugyan, de igazi nagy mozi, amitől szemem-szám elállt pár éve.
Kedves papadoc!

De gyilkos humorod van! Háromszor is elolvastam, amit írtál, hogy mi a csudát is akarsz az Auchannal és Antoine Blancharral, (alias Marcel Masson), akiről bevallom ezeddig nem hallottam. De rákeresve a neten, amely a képeit is bőven ontotta, azonnal leesett a tantusz. Még az édesanyám nyaralóját is ékíti egy ilyen párizsi utcakép (made in China).

Ami a németalföldieket illeti, oly hatalmas téma, hogy szétfeszítené az 50Plusz kereteit. Nekem a legkedvesebb "nagy" képtáram azok közül, amelyeket volt szerencsém eddig meglátogatni, az a Rijksmuseum. Két teljes napom volt rá, s másodszor is eljutottam, de akkor csak a tájképekre jutott időm. No ott tobzódhat az ember lánya ismert és kevésbé ismert északi nagymesterekben. Az általad említett festőt eddig nem ismertem, de a link, amit a minden bizonnyal legismertebb festményéhez megadtál, igencsak meggyőző.

Az In Bruges című filmről mit tudsz mondani, amiért érdemes megnézni, azon kívül, hogy az említett remekmű is látható benne? Mert a magyar címe alapján valóban nem sok késztetést éreznék hozzá. (Ez lenne az? https://www.youtube.com/watch?v=VPIGF0irdy8) A várost magát átutazóban ugyan volt szerencsém látni, még ha csak egy 2-3 órás séta alkalmával is, úton Zeebruggébe, ahonnan Skóciába hajóztam át egy skót körútra.
Németalföldi műcsodálatból kimaradok, nagyon nem az én világom. És azt hiszem, Giverny-be is hamarabb fogok eljutni, mint az Auchanba. de ki tudja, Isten útjai ugye... esetleg, ha közös tárlatlátogatást terveztek, esetleg...
 
Bruges-ben egyszer, egy napot adott meg nekem a Gondviselés, szerettem. Mondjuk akkortájt fülig szerelmes is voltam, de lehet, hogy fejbúbig, és Belgium akkora csalódás volt, hogy a legkisebb szépnek is megörültünk, így egészen biztosan nem tudhatom, Bruges tényleg annyira szép-e, mint én emlékszem rá. 

A filmet nem láttam.  Alapvetően bátor (vagy vakmerő?) vagyok, bízom Papadoc ajánlásában. Hamarosan megnézem, legfeljebb majd magamra vetek, mert olyan kis tündérien naiv tudok lenni.
(...igen, én ezt így hívom...)
Mostani kedvencem: Modigliani nektek bejön?
 Kép
Kép 
cron