Amikor fiatal voltam és bájos és naiv, és művészettörténetet választottam érettséginél a választható tárgynak, akkor úgy hittem, hogy a festészetben soha nem lesz rám nagyobb hatással senki az impresszionistáknál. Azután, hogy idősebb lettem és egyszer csak nagyon szomorú, elfelejtkeztem csodálni a szépet. Amikor újra kinyitottam a szemem, a világ megváltozott, szép az, ami szabálytalan, ami egyedi, ami pillanatnyi és valahogy szép tud lenni ami nem "szép". 

Modigliani nekem inkább az ébredés utáni korszakomhoz kapcsolódik, nem szokványos szép, inkább "tiszta", jó értelembe vett egyszerű, szemet pihentető.  A szín- és formavilágát kimondottan kedvelem. Ami viszont olykor kimondottan meg/elriaszt, azok a tekintetek. 
Láttátok már a hírt? 
No és a kiállítást kinek van kedve megnézni velem (is)?

Friedensreich Hundertwasser és Haszegava Soicsi: Kelet és Nyugat

"A Budapesten először látható, több mint 80 színes alkotást felvonultató összeállításból kirajzolódik a 20. század két nagy művészének egymásra gyakorolt hatása. A két alkotó közötti korkülönbség mindössze néhány hónap és mindketten az 1960-as években indultak el, hogy hazájukon kívül új művészi technikákat fedezzenek fel.

Míg a később színes rézkarcaival világhírt szerzett keleti festőt a Nyugat világa, kultúrája érdekelte, és ezért 1961-ben Japánt elhagyva Párizsba költözött európai grafikai eljárásokat megtanulni, a nyugati művészt a Kelet vonzotta, és Japánban ismerkedett az ottani fametszési technikával. A kezdetben főleg nonfiguratív festészettel, majd építészettel is foglalkozó Hundertwasser munkáiban ezt követően jól megfigyelhetőek a keleti művészet hatásai, ő volt az első európai, akinek a keze alatt japán fametszők dolgoztak.

 "Az osztrák művész grafikáiban rendkívüli érzékenységgel és figyelemmel ábrázolta a művészetében és gondolkodásában is kitüntetett helyet elfoglaló természetet. Mindez összeköti őt az idén 87 éves Haszegava Soicsivel, akinek a művészetében szintén tetten érhető az ember környezet iránt érzett felelősség. A finom vonalvezetést a szuggesztív absztrakt formákkal párosító munkái japán hagyományokra építenek, ugyanakkor magukban hordozzák a nyugati világ modern művészetének elemeit."

 A tárlat anyaga egy német magángyűjtemény része, amelyet két évvel ezelőtt a müncheni Künstlerhaus közönsége is láthatott. Az Orient & Occident (Kelet és Nyugat) című kiállítás június elsejétől július 31-ig látható a Gerbeaud-ház Dorottya utcai rendezvénytermeiben - áll a közleményben."

http://www.port.hu/friedensreich_hundertwasser__es_haszegava_soicsi:_kelet_es_nyugat/pls/w/event.event_page?i_event_id=3078756&i_event_area_id=24&i_city_id=-1&i_topic_id=21&i_county_id=-1 
Szia Nesnes!Igen én már láttam,hogy a Gerbeaud házba van a kiállítás,és már gondolkodtam rajta ki az akit eltudok hívni.Én szívesen megyek veled. 
Hahó, sziasztok - veletek tartok én is szívesen.
Ilona 
De jó, örülök. :)
Derzsivel beszéltünk már telefonon, hogy egyelőre egyikünk se tudott semmi többet meg a kiállításról, se nyitva tartási idő (se belépti díjról nem találtunk nyomot, de még a fellelhető telefonszámon sem tudnak segíteni. Szóval nyomozunk. Nekem sajnos igazán esik útba, bár a héten megyünk a Katonába, ha sikerül az előadásra hamarabb nekiindulni, lehet el tudok menni megnézni mit árulnak el a helyszínen. 

Ha este hatig lenne látogatható, nekem a hétvége jöhet csak szóba, és akkor is, a következő kettő nem, leghamarabb  a 25-ei. Ahogy pontosabb információ van, szervezkedjünk. :)
Próbálkoztam, de nem sok sikerrel. Annyi  info van, hogy németek (?) szervezik,ezért sajnos senki nem tud semmit (hmmmmmmm...........) a jövőhét elején lesz egy munka ebédem a környéken, és akkor  megpróbálok személyesen utánajárni.  
Friss híreket kaptam a HUNDERTWASSER & HASEGAWA kiállításról, ma egy kedves ismerősöm látta, és lelkesen ajánlotta.

Szóval: minden nap 10-20 óráig van nyitva, a belépő jegy ára 1600 Ft.
Július 31-ig tekinthető meg.
Jegyeket online és a helyszínen is lehet venni.
https://www.ticketportal.hu/event.aspx?ID=47901
Sziasztok!

Ugye hallottátok már a hírt, hogy a Nemzeti Galériában megnyílt a Modigliani kiállítás?
Nem kell rohanni a nagy hőségben ( bár a termek igencsak klimatizáltak), mert a kiállítás október 2-ig lesz nyitva!

Zsuzso64
Július 31-ig még megtekinthető a Picasso és ahogy Zsuzsó is írta, már látható a Modigliani is.
Jelenleg van kombinált jegy a két tárlatra, együttesen 4000 Ft, míg külön-külön 3000/db elővételben.
50 % kedvezmény minden kiállításra akinek az életkora 62,0-70,0 év között van (70 éves kor felett díjtalan belépő igényelhető)
Megtekinthető minden nap (hétfőn is) 18 óráig, legkésőbbi belépés 16 óráig.

A Hundertwasser kiállítás is július 31-ig van nyitva, ámde este nyolcig.

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, akinek a nyári hétvégéi kezdenek betelni, így muszáj volt terveznem. A magam részéről 8-án pénteken 18 órára megyek a Hundertwasserre, a MNG kiállításokat pedig egy héttel később, 16-án tervezem megnézni, vagy 10 órási nyitással vagy kora délután úgy 14 órától. Ha van kedvetek bármelyikhez csatlakozni, jelezzétek, egyeztessünk.

Mindkét alkalomnak nyitok külön fórum bejegyzést, hátha úgy az is észreveszi, akinek a "festészet" téma esetleg nem csiklandozta meg a kíváncsiságát.

Ági
Mindössze 54 éves volt csupán , amikor 5 éve meghalt.
A fény festőjének is nevezték Thomas Kinkade-t, de a karácsony festőjének is.
Amerikai volt.
Festményi megihlették a puzzle gyártókat is, sok közöttük a karácsonyi.
Impresszionista festőként tartják számot, festményeiben ott a gyermek és annak tisztasága .
Nekem is van jó pár karácsonyi puzzle-m a festményeivel.


Thomas_Kinkade.jpg


Bringing_the_tree_home.jpggraceland_christmas.jpg
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Munkácsy Mihály magyar festő (1844-1900)
Befordultam a konyhába,1867–68
Magántulajdon

11855791_1620651321557927_1322615376090223228_n.jpg


Festményt látva, ez a vers jutott eszembe.

Petőfi Sándor
Befordultam a konyhára,
Rágyújtottam a pipára...
Azaz rágyújtottam volna,
Hogyha már nem égett volna.
A pipám javában égett,
Nem is mentem én a végett!
Azért mentem, mert megláttam,
Hogy odabenn szép leány van.
Tüzet rakott eszemadta,
Lobogott is, amint rakta;
Jaj de hát még szeme párja,
Annak volt ám nagy a lángja!
Én beléptem, ő rám nézett,
Aligha meg nem igézett!
Égő pipám kialudott,
Alvó szívem meggyúladott.
(Pest, 1843. július–augusztus.)
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
sziasztok!örülök Galkata55 írásának,hogy nem én vagyok a 4 hónap hallgatás utáni beíró.azt kérem,hogy én is láthassam kékben amit megmutattok.egyben jó, hogy magyar festőre tért.különben ,ha láthatjuk a képeket,magában élvezet.a látogató,ha bemegy a kiállításra csak 1 festmény elé áll.az van rá hatással gondolatilag vagy érzelmileg.az emberek szeme csak egy pontra tud fókuszálni .hagyjuk aminek utána lehet nézni,inkább a műalkotás,szobor vagy épület,kiben mit ébreszt?
Kedves Társkeresők!

Raffaello gyűjteményes kiállítás volt Bécsben, az Albertinában, sajnos a napokban be is zárt. Látta valaki?
ki ismeri Vajda Lajos tus rajzait?azokat a feketéket.nem tudom megfejteni,mit akart vele mondani.tegyen ide valaki egy olyan képet hogy én is lássam.a Várba is volt kiállítása,jó pár éve.sajnos igaz,ha egy család megakar nézni valamely kiállítást,az több ezer forint.
Kedves Leszázalékolt!
Kérésedre!

Nem ismertem, de rákerestem. :
Erre gondoltál?

Vajda Lajos (Zalaegerszeg, 1908. augusztus 6. – Budakeszi, 1941. szeptember 7.) magyar festő és grafikus. Életműve a 20. századi magyar képzőművészet egyik legösszetettebb és legmagasabb színvonalú teljesítménye. A mindössze 33 évet élt művész a szentendrei fiatalok körében vált példaadó mesterré, az 1945 utáni progresszív művészeti irányzatokat képviselő Európai Iskola a magyar avantgárd egyik legendás alkotójaként tisztelte, a művészettörténész szakma pedig Vajda Lajost egyértelműen a modern magyar művészet egyik vezéregyéniségének tekintette.[1] Wikipédia

800px-Háború_-_harc_1940.jpg
1024px-Lovas_1940.jpg
Vajda_Huge_Landscape_Mask_1938.jpg
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
cron