Az alábbi írást a napokban találtam. Mivel a korosztályunkat érinti, gondoltam, megosztom Veletek. Mindkét nemet érinti.
Érdemes végigolvasni...

"Szia, te Nő!
Hadd mondjam el a véleményemet neked, hadd legyek egy percre a te Ryan Goslingod. Jó, mindenki tudja, hogy távolabb nem is állhatnék Goslingtól, de mindegy, a hangnem a lényeg, ha goslingosat játszom, akkor sokkal férfiasabban beszélek.
Szóval, hol is tartottam? Ja, igen. Szia, te nő! A múltkor meztelenül álltál a tükör előtt, a gyerekek épp aludtak, vagy lehet, hogy táborban voltak, te pedig levetted a ruhádat, hogy lásd teljes valójában a testedet. Tudtad, hogy fájdalmas látvány lesz. Fájt? És még? Szomorú lettél? Mérges? Nem értetted, hogyan vált ilyenné a tested? Ismerem az érzést, nehogy azt hidd, hogy csak a nőknek jár az a „minden porcikámat utálom” érzés. Ha egy dolgot magaddal viszel ebből a levélből, akkor legyen ez: a férfiak értik ezt az érzést. A legtöbb legalábbis. Lehet, hogy nem beszélünk róla túl sokat vagy elrejtjük még a legjobb barátaink elől is, de az igazság az, hogy a külsőnk sokkal többet rombol az önbizalmunkon, mint amennyit mutatunk a külvilág felé.
Mi sem vagyunk normálisabbak nálad, ha a testünkről van szó.
Hülyeség ezen görcsölni, hiszen a megereszkedett hasak és zsírpárnák az élet részei. Az összes sebhelyünk és hurkánk valahol a túlélésért való küzdelmünket dokumentálja. A nőknek azért kicsit más a helyzetük, tudom, mert az arcotok és a testetek szépsége értetek dolgozik. Segít, hogy magatokhoz vonzzatok embereket, erőt ad ahhoz, hogy kapcsolódjatok a környezetetekkel. Mi, férfiak pedig megvesszük a szépséget, hiszünk abban, hogy szupererőtök van tőle. Aztán ezernyi borosüvegbe temetjük a fájdalmunkat, amikor darabokra tépitek a szívünket.
Pedig az erőtök nem a szépségetekből fakad. A szépség elhalványul. A 23 éves feszesség elmúlik. Az izmaink, a fenekünk, a ti hetyke melletek, az én egykor lankadhatatlan férfiasságom, mind cserbenhagynak minket. Te, én, mi mind arra vágyunk, hogy ők legyünk. Ez egy elkerülhetetlen önámítás. Ez az élet egyik legkegyetlenebb tesztje. Mind valaki más testében szeretnénk élni. Azt kívánjuk, hogy a csontjaink átköltözzenek egy vékonyabb, feszesebb gazdatestbe.
Értem én. Nem nagyon van más választásunk, hacsak nem akarjuk egy plasztikai sebésszel darabokra szedetni magukat, hogy aztán ufónak rakjon össze.
Néhányan belevágnak, aztán belenéznek a tükörbe és rájönnek, hogy azt a rengeteg pénzt inkább egészséges ételekre, jobb könyvekre és a szenvedélyeikre kellett volna költeniük. Nem kell ahhoz agysebésznek lenni, hogy felismerjük, beleragadtunk abba a testbe, ami adatott. Aztán a szerencsésebbek ezzel megbékélnek.
A testem olyan, amilyen, ezt örököltem. A szemem alatti karikák örökre velem maradnak. Az apám ugyanilyen volt. Néhány testrészem, hibám megváltoztathatatlan, és most már nem is izgat kicsit sem. De azért van rengeteg olyan rész rajtam, amitől megszabadulnék, vagy átszabatnám magamon örömmel nagyjából azóta, hogy elég idős lettem ahhoz, hogy felmásszak a mosdóra, és megnézzem magam a fürdőszobatükörben. Olyan dolgok ezek, amiket még ma, vén fejjel is szégyellek magamon. Hát nem szomorú? Talán te megértesz. De ha nem – ha pont olyan nő vagy, akit valahogy sikeresen elkerült az összes többi nő problémája –, akkor megemelem előtted a kalapom.
Ha viszont az a fajta nő vagy, akinek csodálatos császársebe, narancsbőrös combja, megereszkedett feneke, lyukas foga, táskás szeme, tokája, seprűvénája, striája, lefelé törekvő melle, számos ősz hajszála és májfoltja, megtépázott önbizalma van, akkor tisztelgek előtted.
Minden férfinak tisztelegnie kellene előtted. Jó eséllyel mosolyogtál a felsorolásomon, mert ismered az érzést. Mert te és én, férfi és nő, nem igazán különbözünk. Mindketten tudjuk, hogy az idő költői humorának estünk áldozatul. Utáljuk, hogy ez is része az életnek, hogy ugyanolyan természetes, mint ahogy a nap felkel reggel, és lemegy este.
Van abban valami gyönyörű, amikor rájövünk, hogy nem vagyunk egyedül. Varázslatos, hogy mindegy, hova dobott le az élet ezen a sárgolyón, mások is ugyanúgy bámulják magukat a tükörben – vagy törött üvegcserepekben a dzsungelben –, és ugyanúgy nem bírják elviselni a saját látványukat. Tegyél meg bármit, amit csak akarsz, hogy szépnek érezd magad, nincs azzal semmi baj, de legyél magaddal sokkal kíméletesebb, gyengédebb közben.
Késő éjjel, amikor már az egész család békésen aludt, odaálltam a tükör elé. Tudod, mit láttam? Elmondom, mert úgysem találkozunk ebben az életben, úgyhogy mindegy, mit gondolsz rólam. Belenéztem a tükörbe és Goslingot láttam. Pont úgy néztem ki, mint Ryan Gosling, miután kihúzták a Mississippiből, amibe három hónappal azelőtt beledobták, és csak most vergődött ki belőle. Kit érdekel? Úgyhogy nézz bele te is a tükörbe és lásd, hogy jól nézel ki. Pont úgy nézel ki, mint aki leélt már egy fél életet. A tested az életedről mesél. Szeresd az életed, szeresd a tested."
Serge Bielanko
minden Nő és Férfi teste
olyan amilyenné
évek során
formálta
no nem az idő
hanem saját maga
ha tetszik
viseld méltósággal
ha nem
tedd olyanná
amilyenné szeretnéd
ne hallgass senkire
az a tiéd
ha szereted
akkor is
ha nem ....
Van igazság abban amit mondasz, de félek, így 60 körül nehéz olyanná formálni, amilyenné szeretném.
Véleményem szerint sokakat nyugtalanít ez a kérdés.
Az alap adottságainkat nem tudjuk megváltoztatni, akkor sem ha akarjuk, csak elfogadni tudjuk. Amit meg egy fél évszázad alatt tönkretettünk azt nem lehet pár hónap alatt visszavarázsolni.
...hát szeresd magad
hatvan körülinek
és menni fog
mit kezdenél
egy húsz év körüli
külalakkal
nem fogja követni
a hatvan körüli gondolkodásmódodat
legyél egy életerős
egészséges
mentalitású hatvan körüli
hidd el jobban jársz...
Épp' azért tettem közzé az írást, mert tetszik. :)
Jól viselem a koromat, ráadásul szerencsés géneket is örököltem.
Ennek ellenére nem viselek miniszoknyát, bikinit...
Csak részben értek egyet a címmel...Van amit elfogadok, pl. a vékony szálú hajamat, a 160 centimet, a kis melleimet, a szaporodó ráncokat, és ősz hajszálakat, de azt semmiképpen nem, hogy a súlyom tartósan 54 kg felett legyen.
Arról bizony nagyon is tehetek, és teszek is. Két hónap alatt 5 kilót fogytam, és a célt már túl is szárnyaltam :-)
Van a 12 lépéses csoportokban az a mondás, ami állítólag Szent Ferenctől származik.:

Uram, adj türelmet,
Hogy elfogadjam, amin nem tudok változtatni,
Adj bátorságot, hogy megváltoztassam,
Amit lehet, és adj bölcsességet,
Hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.

A lényeg, hogy tisztán lássunk, és ne fogjuk azt a korra, ami igenis rajtunk is múlik...
Magam is azt gondolom, hogy az ember nagyon sokat tehet azért, hogy a korához képest jól nézzen ki. Nem muszáj ellustulni, és az elhízottak táborához tartozni. Döbbenetes adat: A magyar népesség 65 százaléka túlsúlyos. A jólét káros az egészségre!
Valóban a túlsúly ma nálunk (is) jelentős probléma, nem csupán esztétikai, de egészségügyi és mentális szempontból is. Egyik véglet sem jó. Az egyik folyton felmentést keres (hormonok, családi örökség, szeretem a hasam, stb.), a másik meg folyton a kalóriákat számolja, a centiket méri. Az aszkézis sem tesz boldoggá. Sőt! Az ideális szerintem a középút, mint mindenben: jó evés, ami alatt nem a mennyiséget, hanem a minőséget kellene érteni, örömteli rendszeres mozgás, társas kapcsolatok, derű.

Tudom, könnyű az észt osztani, de ha belevágsz, nem is olyan nehéz megvalósítani. Én először a tévét hagytam ki az életemből, lassan 15-20 éve. Lustaságra, nassolásra, szellemi tunyaságra csábít. Meg fizikaira is. Helyette lett kutyám, amit naponta 2x is vittünk a Dunapartra sétálni. A kutya a legjobb kerítő, sok új embert lehet általa megismerni. Aztán hétvégeken túra, kirándulás. Kenyeret, tésztát hússal nem eszem csak zöldséggel. Évente tartok egy tisztító kúrát, épp most értem a végére egy tíz napos léböjtnek. Eredmény: jobb közérzet, könnyebb mozgás, és nem mellesleg mínusz 6 kiló. A szekrényemben elkezdődött a 40-es ruhák 38-ra cserélése, amelyek kora tavasz, azaz a síbalesetem óta az ágyam alatti dobozokban vártak.