Görgey Artúr 200 évvel ezelőtt született

Különös élmény, ha híres történelmi szereplőkkel találkozunk. Ez akkor is így van, ha csak áttételesen történik meg a találkozás.

Ilyen volt az én találkozásom Görgey Artúrral, az 1848-1849 es magyar forradalom és szabadságharc főparancsnokával való "találkozásom" kedves történelem tanárom közreműködése által.

Talán 12 éves lehettem, amikor kedves tanárom történelmet tanított nekünk az általános iskolában. Az 1848-as szabadságharc kapcsán elmesélte, hogyan találkozott tanítványával együtt, a már visszavonultan élő, idős Görgey Artúrral. A találkozót a tanítványának szülei beszélték meg..

A tiszteletteljes látogatás nem tartott sokáig, a gyerek és tanára számára az élményt a személyes találkozás jelentette.

Ma már, történelmi távlatból tekintve, a világosi fegyverletételt másként tudjuk megítélni, de a szabadságharcot követő másfél évszázadon keresztül árulólásként tartotta számon a közvélemény.

"Görgey erőltetett menettel érkezett Aradra. A remélt magyar seregösszevonás elmaradt, mert Dembinski altábornagy Arad helyett Temesvár felé vezette a magyar déli hadsereget.

A temesvári vereség hatására a kormány felhatalmazta Görgeyt az orosz hadsereggel való különtárgyalásra. Görgey kérésére a magyar kormány lemondott és Görgeyre ruházta a katonai és a polgári teljhatalmat.

Az aradi haditanács (mintegy 80 fő, köztük több, későbbi aradi vértanú tábornok) kimondta a fegyverletételt.

A nagyváradi orosz hadifogságban 1849. augusztus 27-én Gögeyt értesítették, hogy a bécsi udvar kegyelmet adott neki.

A feltétel nélküli fegyverletétel és az életének megkímélése miatt Görgey Arturt másfél évszázadon keresztül árulóként tartotta számon a közvélemény."


* Görgey Artur a magyar hadsereg főparancsnoka
Született 1818. január 30.
Meghalt 1916. május 21.(98 évesen.)
Görgey Artur születési és halálozási iratában y betüvel szerepel. Ő azonban az y helyett i betüvel írta nevét. Így alakult ki a két változat.