Gyógyulás gyógynövényekkel vagy gyógyszerekkel?
 Az emberek ősidők óta használják a gyógynövényket. A gyógyfüveket már az ősember is használta. Az ősi kultúrák nagyra tartották a gyógyító erejű füveket, sámánjaink, füvesasszonyaink gyógyították a törzs minden tagját a gyógynövényekkel és persze varázslással (amely persze nem az volt, hiszen őseink olyan tudás birtokában voltak - a természettel összhangban  - , melyben gyógyító energiákat használtak.
A legrégebbi növényleírások az ókori Babilon ékírásos agyagtáblákról származnak, de az ókori Egyiptomban is több gyógynövényt használtak, pld. a kerti kakukkfű az egyik legősibb gyógynövény. Balzsamozásra használták olaját, erős illata, kitűnő fertőtlenítő hatása miatt.
A fokhagyma, aloe már ezekben is időkben is használatosak voltak. A kínaiak is fejlett orvostudománnyal rendelkeztek, 2000 éve keletkezett receptjeik még manapság is helytállóak. A jin és jang harmóniája volt az egészség feltétele, a betegség szerintük ezen harmónia felbomlásakor keletkezett. A tradicionális kínai orvoslás több ezer gyógynövényt ismer. Ezt a tudást kezdi ma ismét felfedezni az emberiség. Szerencsére, még Magyarországon is van néhány idős ember, aki ezt az ősi tudást átadja, Szabó Gyuri bácsi a bükki füvesember jól ismert már a médiákból is. 
Napjainkban a gyógynövényeket számos aktuális betegség kezelésében is kezdik felfedezni, bár sajnálatos, hogy az orvosok még ma sem ismerik el gyógymódként. 
 
Szia Levendula !
Én magam is több gyógynövényt használok, igaz időszakosan, és amikor szükség van rá.
Tényleg sajnálatos, hogy kevesen fogadják el jótékony hatásukat. Másrészt elég sok baj van az elkészítésükkel, a teáknak rossz az íze - bár igen hatékonyak - ezért az emberek többsége a könnyebb dolgokhoz nyúl - a gyógyszerhez.
Egészségügyben dolgozom, és "orvospárti" sem vagyok, de azért szeretnék most a védelmükre kelni.
Azt azért te is tudod, hogy súlyos orvoshiánnyal küszködik az ország .... a mi intézményünk is.
Az, amit tesznek, így is emberfeletti néhány területen - én például belgyógyászaton dolgozom.
Amit egy orvosnak tudni kell, az határtalanul sok dolog ! Mert nem 6 évig tanulnak !!! Mindent ismerni, és a kölcsönhatásukat is figyelembe venni ... elég sok, hidd el.
Aztán jönnek az úgy gyógyszerek, az új orvosetikai előírások, mert hát mindenkinek meg kell, hogy feleljen.
Úgyhogy egy orvos szerintem a tanultakat alkalmazza annak kölcsönhatásaival és az ott folyamatosan fejlesztett gyógyszerek használatával. Hidd el, elég széles tudást igényel !
Én magam részéről nem várom el tőlük, hogy még a gyógynövények igen széles világában is tökéletes tudásuk legyen.
Ez szerintem egy külön ág, amit szintén nagyon-nagyon alaposan ismerni kell ! És felelősséggel alkalmazni, felismerni a helyzetet, amikor már a gyógynövények nem használnak, és a megfelelő helyre irányítani beteget. Ezekről lehetne még írogatni.

Az viszont tény, hogy egy kis odafigyeléssel és + munkával mennyi egyszerű egészségügyi problémától meg tudjuk magunkat kímélni a gyógynövények segítségével.
A baj inkább az, hogy az emberek többsége ezek fölött átsiklik.
Én közel 20 évig dolgoztam a veszprémi kórházban, rengeteg tapasztalatom van, nem orvosként, hozzáteszem. Az orvosok nem alkalmazzák a gyógynövényeket, mert nem azt tanulták, nekik elsősorban a gyógyszereket kell rátukmálni az emberekre, azt tanulták, hiszen mi lenne akkor a gyógyszeriparral, ha nem írnának rengeteget fel. De kis odafigyeléssel, kis tanulással mindenki megtanulhatja és alkalmazhatja a gyógynövényeket. Én is évekig foglalkoztam ezzel. Ezek nem olyan gyorsan fejtik ki a hatást mint a gyógyszerek, amik köztudomású, hogy elnyomják a tüneteket, aztán a szervezet vagy beindítja az öngyógyító folyamatát, vagy nem.Nagy vonalakban így van. Tehát közvetve vagy használ a gyógyszer vagy nem. Az orvosok sem a gyógyszereiket szedik ám, amit nekünk felírnak...egyéb módszerekhez folyamodnak. Jó pár olyan gyógyszer van forgalomban amit 10 orvos közül 8 nem szedne be. :( Arról nem is beszélve, hogy a minimális fizetés mellett kitűnő orvosaink elhagyják az országot, jobb megélhetést keresve. Nem is tudom elítélni őket, én is váltottam már pár éve, a fizetés miatt. Szóval a gyógynövényekről egyéb gyógymódokról lehet tudni nagymamától, idősektől, itt a neten is sok írás van, figyelmesen el kell olvasni, és józan paraszti ész szerint alkalmazni. Maria Treben könyve volt nekem az első amiből tanultam, de rengeteg szakkönyv fellelhető a könyves boltokban is.
Martika55 írta: Én közel 20 évig dolgoztam a veszprémi kórházban, rengeteg tapasztalatom van, nem orvosként, hozzáteszem. Az orvosok nem alkalmazzák a gyógynövényeket, mert nem azt tanulták, nekik elsősorban a gyógyszereket kell rátukmálni az emberekre, azt tanulták, hiszen mi lenne akkor a gyógyszeriparral, ha nem írnának rengeteget fel. De kis odafigyeléssel, kis tanulással mindenki megtanulhatja és alkalmazhatja a gyógynövényeket. Én is évekig foglalkoztam ezzel. Ezek nem olyan gyorsan fejtik ki a hatást mint a gyógyszerek, amik köztudomású, hogy elnyomják a tüneteket, aztán a szervezet vagy beindítja az öngyógyító folyamatát, vagy nem.Nagy vonalakban így van. Tehát közvetve vagy használ a gyógyszer vagy nem. Az orvosok sem a gyógyszereiket szedik ám, amit nekünk felírnak...egyéb módszerekhez folyamodnak. Jó pár olyan gyógyszer van forgalomban amit 10 orvos közül 8 nem szedne be. :( Arról nem is beszélve, hogy a minimális fizetés mellett kitűnő orvosaink elhagyják az országot, jobb megélhetést keresve. Nem is tudom elítélni őket, én is váltottam már pár éve, a fizetés miatt. Szóval a gyógynövényekről egyéb gyógymódokról lehet tudni nagymamától, idősektől, itt a neten is sok írás van, figyelmesen el kell olvasni, és józan paraszti ész szerint alkalmazni. Maria Treben könyve volt nekem az első amiből tanultam, de rengeteg szakkönyv fellelhető a könyves boltokban is.

Kedves Martika55,
érintve vagyok a témában,ezért felveszem a kesztyűt,jórészt azért is,mert a véleményed általánosító,és sajnos sok ember véleményét tükrözi hazánkban.Több közeli rokonom orvos,a vejem szintén,a lányom pedig orvosbiológus kutató.Igen külföldön élnek ők is,és nem csak a pénz miatt,hanem azért is,mert ott erkölcsi megbecsülést is kapnak(egyébként szinte bárhol a világon tárt karokkal fogadják őket.)Itthon,nem,hogy nem értékelik azt a sok év alatt megszerzett tudást,és a mérhetetlen felelősséget,amellyel végzik munkájukat,hanem szégyenteljesen alacsony fizetést kapnak,amelyből megélni sem lehet.
...."nekik elsősorban a gyógyszereket kell rátukmálni az emberekre,amik köztudomású,hogy elnyomják a tüneteket....."ne haragudj,neked talán van akkora tudásod,hogy felül mered bírálni egy orvos döntését?
Nem szeretnék én is abba a hibába esni,hogy sértegetlek, csak szeretném,ha máskor átgondolnád a véleményed,mielőtt másokat kritizálsz.
Üdv.,
Iris
Egy kicsit elkanyarodtunk a témától.
Nem vitatom a hozzászólók leírásait, mert részben benne vagyok, mint eü. dolgozó.
Talán a téma nyitója a gyógynövények fontosságára akarta felhívni a figyelmünket, és én ezzel egyet is értek.
De ezt is körültekintően kell alkalmazni !
És számtalan egyszerű esetben "kezünkbe" vehetnénk egészségünket, és valóban fölösleges több dologgal orvoshoz szaladni és antibiotikumokkal tömködni magunkat és családtagjainkat.
Bátorkodtam megírni a véleményem.....nekem ez ! Egyébként volt barátom orvos, sok orvos ismerősöm van, vejem mentős. Én a belgyógyászaton kezdtem dolgozni anno.... Tehát amit írtam , nem légből kapott. Gyakorlatilag ezzel csak arra szerettem volna ráirányítani a figyelmet, fontos , hogy magunkkal törődjünk, illetve ismerjük meg a gyógynövényeket. Sokat segíthet jó közérzetünkön, egészségünkön.
Ha már gyógynövények, akkor lépjünk túl a kamiila, hársfatea combón:

https://orvosikannabisz.com/kutatasok/c ... zeleseben/