Kedves Klubtársaim!

A Meddig vagyunk fiatalok? c. blog olvasása kapcsán jutott eszembe, hogy egy-két egyszerű gyakorlatot közzéteszek azoknak, akik az aktív mozgásig még nem jutottak el. Csak a lustaságunkon kell felülkerekedni. :D  

Nagyon örülnék, ha hasonló -egyszerű, ám nagyon nagyszerű hatású- gyakorlatot, amit bárki el tud végezni közkinccsé tennétek ezen a fórumon.

Jin Ji Du Li

"Gyakorlásával késleltethetjük az öregedést és megelõzhetünk számos betegséget, többek között a memóriánk gyengülését . Végezzük ezt az egyszerű és hatásos kínai gyakorlatot . Lényeges, hogy a Jin Ji Du Li gyakorlat közben a szemünk csukva legyen. 
Álljunk egy lábon, közben tartsuk csukva a szemünket. Ennyi az egész. Tegyünk egy próbát, álljunk fel, csukjuk be a szemünket és próbáljunk egyenesen állni egy lábon. Ha nem képes min. 10 másodpercig így maradni, az azt jelenti, hogy a teste olyan állapotban van, mintha 60-70 éves lenne. Vagyis lehet, hogy csak 40 éves, de a teste sokkal gyorsabban öregedett.  Nem fontos, hogy magasra emeljük a lábunkat, ha a belső szerveink nincsenek szinkronban, már az is kizökkent az egyensúlyból, ha csak egy kissé emeljük fel a lábunkat.

Megnyugtató érzés, hogy a rendszeres és gyakori edzés segíthet abban, hogy visszanyerjük az egyensúlyérzékünket. Tény, hogy a kínai gyógyászok javaslata szerint, ha naponta egy percet gyakoroljuk a Jin Ji Du Li-t, az segít a demencia megelőzésében. Kezdetben próbálja meg csak egy kissé becsukni a szemeit, ahelyett, hogy teljesen becsukná.  A Jin Ji Du Li napi gyakorlása sok betegség gyógyításában segíthet.

Az emberek többsége csukott szemmel nem képes 5 másodpercnél tovább megállni egy lábon, de a későbbiekben, ha már napi rendszerességgel végzik a gyakorlatot, akár két percnél tovább is képesek talpon maradni. Minél hosszabb ideig vagyunk képesek megtartani ezt a pózt, annál kevésbé érezzük ezt megterhelőnek. Miközben gyakorolja a Jin Ji Du Li-t, észre fogja venni, hogy az alvás minősége, és az ön memóriája is jelentős mértékben javul.

6 fontos meridián van, amelyek átfutnak a lábunkon. Amikor egy lábon állunk, a gyakorlat következtében érezhetünk fájdalmat, és ha ez a helyzet, akkor az ezekhez a meridiánokhoz tartozó szervek elkezdik megkapni a szükséges egyensúlyt. Ezzel a módszerrel a tudatunk és a testünk csatornái a lábainkra koncentrálnak.

Jótékony hatással van a Jin Ji Du Li gyakorlása a magas vérnyomással és a cukorbetegséggel összefüggő számos betegségre. Gyorsan megszűnnek a nyaki és gerincbántalmak, és a köszvény is megelőzhető.  Alapvető gyógymódja ez a hideg lábaknak, és az immunrendszerünket is erősíteni tudjuk.

Nem kell várnia a Jin Ji Du Li gyakorlásával addig, amíg valamilyen betegség meg nem jelenik. Szinte bárkinek ajánlható ez a gyakorlat, különösen jótékony hatású fiatalkorban, ha egészségesen naponta edzenek, nagyobb valószínűséggel előzhetik meg az adott életkorban megjelenő betegségeket.

Nem ajánlott azoknak, akiknek lábproblémái vannak és nem tudnak huzamosabb ideig talpon maradni."
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Szia Sym,

hűűűűű! Megpróbáltam!
Éppen kibírtam 5 mp-ig, de gyakorolni fogom!
Nem gondoltam, hogy ez ennyire nehéz.

Iris
Kedves Iris,
elsőre nem is olyan rossz az az  5mp! :D

Nagyon sok fiatal nem tudja még ennyi ideig sem végezni ezt az egyszerűnek tűnő gyakorlatot. Érdemes naponta (lehet többször is) rendszeresen csinálni, hol a jobb, hol a bal lábunkra állva. A gyakorlat igazán nem nehéz és nem igényel sok időráfordítást.

(Én sokszor csinálom villamosra várva, sorban állva vagy amíg kijön a kávé, felforr a víz, stb.)

Szerettel:
Sym
Köszi Sym! Az öt mp-nekem is megy,igaz félig nyitott szemmel.de a bal lábamon 10-ig.Várom a többi jó tanácsot .Üdv:Fanni
Igen Sym, csatlakozom Fannihoz!
Szívesen vesszük a fiatalító, fizikai és szellemi erőnlétet növelő tanácsaidat!
Szeretettel,
Iris
Sziasztok!

Remélem féllábon álltok, no nem mostanáig, de legalább 2 percig naponta! :D

Akkor jöjjön a következő egyszerű, ám annál nagyszerűbb módszer, a fésülködés:  

"Ez is egy könnyen elvégezhető, egészségmegőrző-betegségmegelőző módszer. Az ősi Kínában mindennap fésülködtek az emberek, természetesen nem akárhogyan, hanem a meridiánok haladási irányát követve. A fejünkön több tucat akupunktúrás pont található, csak a halántékunkon az epe meridián több mint húsz pontja helyezkedik el.

Nincs szükség arra, hogy ismerjük a pontos helyüket, nevüket vagy hatásukat, mindössze annyi kell, hogy a lelkiismeretes fésülködés közben legyünk figyelemmel, a fejbőrünkön hol érzünk fájdalmat. Ha fájdalmat észlelünk, ott bizony vér-qi elakadás van. Az ilyen helyeket nyugodtan masszírozzuk át az ujjbegyeinkkel. Amikor a finom dörzsölés hatására elmúlik a fájdalom, az azt jelenti, hogy a qi-vér ismét szabadon áramlik. Ha a művelet közben a bőr alatt apró csomókat vagy homokszemcseszerű képződményeket észlelünk, azokat mindenképpen masszírozzuk el jó alaposan.

A kínaiak nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a fésű természetes anyagból készüljön, általában 100%-ig fából, egzotikus fafajokat használnak, de bivalyszarvból is készítenek fésűt. Mégis a legjobb fésű “alapanyag” a saját ujjaink, reszeljük le alaposan a körmeinket és kész is a hús-vér “érző fésűnk”. Fésülködéskor a meridiánok mentén haladjunk, előről hátrafelé.

Mennyi a napi ideális időtartam? A legjobb, ha mindennap tudjuk tartani a “száz végighúzást”. Ha valaki időmilliomos és azt kérdezné, nekem napi 3000 is belefér, nem teszek kárt a fejemben? Természetesen nem! Nem kell félni a fésülködéstől, minél több, annál jobb. A HKO azt mondja, a fej (azon belül is a korona csakrának megfelelő “baihui” pont) az “összes yang meridián találkozási pontja”, a test vérkészletének 70%-a a fejet látja el vérrel, az egész qi-vér keringési rendszer folyamatosan a fejtető felé áramlik. Ha a fejen “dugulás” keletkezik az nemcsak, hogy hajhulláshoz, fejfájáshoz, álmatlansághoz stb. vezethet, de olyan életveszélyes akut betegségek kialakulásához is hozzájárul, mint a szívkoszorúér és az agyi trombózis.

Hát nem zseniális, hogy napi pár perc fésülködéssel megtornáztathatjuk, felfrissíthetjük a fejünket és még ezektől a félelmetes nyavalyáktól sem kell tartanunk? Lehet, hogy valakiben felmerülnek kételyek, mondván “én nem merek fésülködni, mert eleve nincs sok hajam, ráadásul állandóan hullik”. A helyzet az, hogy pont ezeknek az embereknek lenne a legnagyobb szükségük a fésülködésre, mivel azok a hajszálak, amelyek már attól kihullanak, hogy csak végighúzzuk az ujjbegyeinket a fejünkön, mind gyengék vagy halottak és már csak a “szentlélek tartja” őket a fejbőr tetején… Sokszor végig se kell simítsuk a fejünket, reggeli felkeléskor azt vesszük észre, hogy a párna tele van hajjal. Az ilyen esetekben akkor már többet ér, ha elébe megyünk a problémának és ezeket kifésüljük, a megmaradt hajszálakról pedig elmondhatjuk, hogy ők a “fejbőrünk krémje”. Olyan ez mint a gyomlálás: a fonnyadó, elszáradt hajtásokat kigyomláljuk, hogy ne vegyék el a tápanyagot az életerős zöld hajtásoktól. Vannak, akik azért nem mernek fésülködni, mert korpás a hajuk, minden fésülködés után úgy néznek ki, mintha “hóviharba kerültek volna”, látszólag a korpa egyre csak szaporodik. Ha képesek vagyunk tartani a napi 300-at, egy hét után azt vehetjük észre, hogy már “nem szálldosnak a hópelyhek”. Ha fésűnek az ujjunkat használjuk és a művelet után zsíros marad a kezünk, a kínai orvoslás ezt úgy nevezi, hogy “bent rekedt nedvességgel és nyákkal” küszködünk. Fésülködjünk csak tovább, ezek a tünetek, mint a korpa, maguktól meg fognak szűnni. A HKO szerint a haj minősége és fénye a májunk és a vesénk állapotától függ.
Egy másik kínai orvosi axióma, hogy “minden belső megbetegedésnek van külső megjelenési formája”, mert a belső és a külső folytonos összeköttetésben van egymással. Mi köti össze a vesét és a májat? Nem más mint a fejünk, a rendszeres fésülködéssel, a májunk és vesénk közti átjárót is megnyitjuk. Nincs olyan, hogy valaki dús, csillogó hajkoronát hord, de a mája és a veséje ramaty állapotban van. Természetesen olyan viszont létezik, hogy a máj és a vese állapotának javulásával a hajunk is fokozatosan “kivirul”. Tehát fésülködéssel kezelhetjük a hajhullást, az őszülést és a fénytelen hajat, mert ez mind máj-vese gyengeségre utal. A rendszeres fésülködés még a megfázás ellen is segít, mivel a homlokunktól hátrafelé halad a húgyhólyag meridián, amelynek elsődleges szerepe a hideg-szél ártóval való megbirkózás. Sőt a fésülködés még az öregkori szenilitás ellen is hatásos…

 Szóval ne fitymáljuk le a fésülködést, ezt a mindennapi “felesleges cicomát”, mivel segít átjárhatóvá tenni a meridiánjainkat, megelőzni és kezelni számos betegséget. A kínai orvoslás is úgy véli, hogy az “ördög a részletekben lakozik” :)"
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
.
Kedves Sym, nagyon tetszenek a gyakorlatok, ráadásul az emlékeztetés is jól jön. :))

Teszek be én is egy linket arról, hogy milyen gyakorlattal lehet a két agyféltekét összehangolni.
A második videón van a gyakorlat bemutatása. Úgy tűnik működik. Legalábbis én így vettem észre magamon. :)

http://szabadonebredok.info/hogyan-hang ... gyakorlat/

További jó gyakorlást a test éledéséhez. :)
Kedves Jagica!

Hurrá, végre valaki más is bekapcsolódik és átadja az általa ismert tudást! Köszönöm Neked.

És akkor egy nagyon lényeges dologról, az egészséges  táplálkozásról sem felejtkezzünk el! :mrgreen:

Jó étvágyat! 

"Ugye szinte hihetetlen -pedig csak a termék-címke szövege van idemásolva!

- Mit kérsz enni, kisfiam?
- Én vizet akarok, anya. Legfeljebb a vízhez egy kis marhahúst, sertéshúst, gyártási szalonnát, Na-nitrites keveréket, magyarul E450-es adalékot, nem húseredetű fehérjét és emulgeátort - de karragén, guargumi és xantángyanta ki ne maradjon belőle!
- Egyszóval te Tesco párizsit kérsz.
- Úgy van, anyukám. És kérlek, kenj meg hozzá egy lisztből, kis ízjavítóból, sikérből, antioxidánsból, tejporból, celluláz-enzimből, a savanyúságot szabályozó kálium-acetátból és citromsavból, emulgeálószerből és kalcium-szulfátból álló kenyeret.
- Győri rozsosat?
- Igen, egy kis vízzel, hidrogénezett/átészterezett növényi olajat, amelyben persze van só, emulgeálószer, kálium-szorbát.
- Már kenem is a Delmát, fiam.
- Nekem viszont, anya, ma jobban esne egy kis sertéshúsban és vízben elkevert húspép, bőrke, karragén, polifoszfát, szójafehérje, nátrium-laktát, étkezési keményítő, pirofoszfát, antioxidáns és Na-nitrit.
- Akkor te a Zalahús műbeles virslijét kapod fiam. Hozzá természetesen tartrazinnal, kinlinnel, amaranttal, indigókarminnal színezett természetes aromával, nátrium-benzoáttal, sóval, mustármaggal, cukorral és ecettel dúsított vizet.
- Magától értetődik, Globus mustár nélkül a virsli mit sem ér, anyukám.
- Isztok-e hozzá, gyerekek, vízben feloldott izocukrot, Na-ciklamátot, aszpartámot, aceszulfátot, szacharint, aszkorbinsavat, nátrium-benzoátot és fenilalanint?
- Vitamor szörpöt? Igeeeen!
- Ebédre viszont kaptok egy kis búzalisztet, kukoricakeményítőt, hidrogénezett növényi zsírt, ízfokozót, lehetőleg E631-est és E627-est, nátriumglutamátot, módosított keményítőt, állati eredetű zsírt, élesztőport, szárított tyúkhúst és E 150-es színezéket.
- Maggi szárnyaskrémleves lesz brokkolival! Hurrá! S utána?
- Utána pedig búzalisztet paradicsomsűrítménnyel, sajttal, ananásszal, vízzel, növényi olajjal, nátrium-nitrittel tartósított főtt sonkával, búzakeményítővel, cukorral, sóval, élesztővel és jóféle acetilezett-dikeményítővel, adipáttal.
- Hawaii!
- Bizony, bizony, gyerekek, Hawaii pizza lesz, dr. Oetker módra.
- Az a kedvencünk.
- Este a tévéhez pedig mit kaptok, na mit?
- Csak nem burgonyát, növényi olajat, sót, hagymaport, autolizált élesztőport, tejszínport, dextrózt, sajtport, nátrium-glutamátot, dinátrium-5-ribonukleotidokat és tapadásgátlót, vagyis szilícium-dioxidot?
- De bizony, gyerekek, úgy van, chipset. Lay's újhagymás chipset.
- S mi lesz a vacsora?
- Vacsorára pedig a két nagy gyerek eszik aszpartámmal, fenilalaninnal, K-aceszulfámmal, zselatinnal, hidroxi-propillal javított joghurtot, amelyben kalcium-foszfáttal, vízzel és cukorral fölhizlalt, egyszer már kipréselt gyümölcshús vázdarabkák vannak.
- Én is kérek őszibarackos light joghurtot! Én is! Én is!
- Ne kiabálj, Lajoska. Te mást kapsz ma este. Na nézd, már itt is van egy kis kóstoló: húspép, víz, zsemlemorzsa, zsiradék, liszt, panírlé, szójagranulátum, szójakoncentrátum, keményítő, fűszerek és karamellammóniás színezék, egyszóval Kot-kot baromfifasírt.

Ezt szegény apád is, hogy imádta... Nyugodjék békében .

Az ALDI-ban egy hónapja figyeltem fel az E-mentes kenyérre, ami adalékanyagoktól mentes (remélhetőleg). Mikor megláttam elnevettem magamat,   tanyasi dédim már 70 évvel ezelőtt ismerte a receptet!  :lol:
Kedves Sym!

Az utolsó írásod nekem éppen "kapóra" jött.
Ma délelőtt betértem a Penny-be, és felfigyeltem, hogy a vásárlók 80 %-a túlsúlyos. Volt egy átlag család: anya, apa (35-38 évesek lehettek), 2 kislány 10 év alatt. Mindannyian sok-sok plusz kilót cipeltek. És ilyen volt a vásárlók zöme.
Aztán megláttam egy 15 év körüli sovány fiút, a nagyon sovány és nagyon beteg édesanyjával (kb. 35 éves lehetett), aki botra támaszkodva tudta csak vonszolni magát. A pénztárhoz várakozó sorban elém kerültek. Más látnivaló nem lévén, figyeltem, hogy mit raknak a szalagra. Kb. 6-7 db leggagyibb pennys pizza, 3 nagy db no name margarin, több csomag fagyasztott csibefasirt, néhány kg cukor, fehér liszt és fehér kenyér, stb. Talán csak a zöldborsó és a sűrített paradicsom lógott ki kicsit a sorból. 12 eFt-ot fizettek ezért a sok finomságért.
El is gondolkodtam rajta, hogy mennyiben segítik majd elő az anyuka állapotának javulását a felsorolt táplálékok.

Tudom én, hogy a magyar emberek nagy részének nincs pénze megvenni az egészségesebb alapanyagokat. Tulajdonképpen "rákényszerülnek" a pennys, tescos, stb. szemét megvásárlására és fogyasztására.
Másrészt szinte képtelenség már egészségesen táplálkozni.
Egyetlen jó megoldásnak én is azt látom, amit egy másik fórumtémában már említettél: saját magadnak megtermelni az élelmiszer nagy részét. Ehhez persze szintén kell tőke, hogy megfelelő helyen, megfelelő nagyságú gazdaságot hozhass létre, de ennek az egészséges(ebb) élelmiszerek termelésén túl, még egyéb pozitív hozadékai is vannak: a természetben, jó levegőn töltöd napjaid nagy részét, folyamatosan mozogsz, azaz fizikailag sokkal ellenállóbbá válsz, és lelkileg permanensen töltött állapotban leszel az állatokkal, növényekkel való foglalkozás révén, stb.
Én nagyon szeretném megvalósítani.....
Persze ezt nem teheti meg bárki (sokan nem is akarnának ilyen életet) és, aki megteszi, az sem tudja tökéletesen kizárni az ételeiből azt a sok vackot, amiről írtál, de mindenképpen erősen le tudja redukálni.

Gondolkodtam azon, hogy mi lehetne a megoldás azok számára, akiket pl. ma a Pennyben láttam....
Hát mindenképpen egészségesebb hozzávalókat kellene felkutatniuk. A minőséget felcserélni a mennyiséggel. A magyar emberekre sajnos igen jellemző, hogy ipari mennyiséget esznek vajmi keveset törődve a minőséggel, tápértékkel, egészségre gyakorolt hatással.
Ezt a szemléletet viszont nem tudom hogyan lehet megváltoztatni......

Üdv!
Kava 
Kedves Jagica !

Nagyon örülök a témának ,konduktorként komplex fejlesztést végző szakemberként dolgoztam a Petőben ,harmadik éve pedig tanulási nehézséggel ,figyelem ,- és magatartászavarral küzdő gyerekeknél
mozgásfejlesztéssel ,keresztirányú mozgások végzésével reformáltam meg iskolánkban a fejlesztő órákat .Reformpedagógiai módszerként néhányan már csináljuk Magy.o-on , de sokan kollégák még értetlenül állnak előtte. " Okosító tornaként " a Kulcsár-féle módszer is hasonló elv alapján működik ,
összekötve ellentétes oldali mozgássorokkal.Ezért is fontos pl a kúszás,mászás pici korban pl....
Nem akarlak benneteket untatni ,de mégegyszer ! -örültem a témafelvetésnek !!
Mariann :)
Kedves Mariann! Gratulálok a foglalkozásodhoz. :)

Etka anyó erre szintén elég nagy hangsúlyt fektetett. :)
Az ő módszere is a gyermeki mozgást részesíti előnyben, így a gyakorlatai között számos elem megjelenik, ami a összehangolásra ad lehetőséget.

Ha már Sym meghozta az Étvágyat, akkor elmaradhatatlan a Folyadék is. :)

Az ajánlott napi folyadék mennyiséget felteszem ismeritek.
Ami viszont nálam fontossá vált az a reggeli egy pohár erősen langyos víz - ami már inkább meleg - ivás. Erre a bélmozgáshoz van szükség, de alapjában az egész szervezetet érinti a jótékony hatása.
Kedves Jagica nagyon jó az agyféltekéket összekapcsoló gyakorlat, elkezdtem csinálni...és én is iszom éhgyomorra reggel a meleg vizet. Csak először furcsa, de meg lehet hamar szokni.  :D

És akkor maradjunk a víznél.  Nagyanyáink előszeretettel áztatták esténként megfáradt lábaikat ütött kopott kis lavórjaikban.  A rendszeres 10-20 perces lábáztatásnak áldásos hatásai vannak. Mint sok minden más természetes gyógymód ez is a csodával felér és nincsenek mellékhatásai, mint a gyógyszereknek.

A szódabikarbónás lábáztatás különösen gyulladások, fertőzések, cukorbetegség, a szervezet savasodása, reuma és az immunrendszer gyengesége esetén ajánlott. 

Ha sós vízben áztatjuk lábainkat (megjegyzem lehet a kezeinket is) az anyagcserezavarok, a magas vérnyomás, az emésztőrendszeri gondok, a gyulladásos folyamatok tünetei 7-8 alkalom után érezhetően mérséklődnek.  Az ülőfoglalkozást végző személyek ödémáit gyakorlatilag eltünteti a kezelés.

Az ecetes lábáztatás csökkenti a lábizzadást.
10 percig hideg vízben áztassák lábaikat, akik túl pörgősek, túlzottan aktívak.
A depisek, túlságosan múltba rekedő, lelassult embereknek jöhet a forró sós vizes lábáztatás.

Fontos lehet még, hogy a víz  a bokáinkig érjen. Lábáztatás befejeztével pedig mindig öblítsük le tiszta vízzel lábainkatl

Elő a lavórokkal! :lol: :lol: :lol:  

 
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.