(Informatikai rejtvény)

Belefutottam egy olyan csapdába, amit első látásra meg se lehet oldani. Talán valakinek a sajátomnál is jobb ötlete lesz, ami segíthet azoknak, akik hasonló laptopot vásárolnak a jövőben.

Adott egy vadonatúj kisméretű laptop, amiben nincs DVD író/olvasó, és csak USB 3.0 csatlakozókkal szerelték fel. Windows 7 operációs rendszert szeretnénk telepíteni rá, mert csak ez van meg jogtisztán. A telepítés tényleges kezdete előtt, amikor a Windows 7 telepítő elkezdi a saját eszközkezelő programjait használni, az USB-s DVD olvasót legnagyobb meglepetésre már nem látja.

A Google keresőt használva gyorsan kiderül, hogy a feladatot csak USB 2.0 csatlakozókról oldhatjuk meg. Előállt a lehetetlen küldetés? A laptopunkon nincs USB 2.0, a Windows 7 telepítő programja viszont nem tudja használni az USB 3.0 csatlakozókat.

Olyan megoldást várok, ami egyszerű és elegáns, bárki képes végrehajtani.

(A Windows 7 telepítő lemez buherálása nem számít megoldásnak.)
Kedves Calibre!

Olvastam a problémád. Én a legkevésbé sem vagyok perfekt informatikából, de a fiam igen. Ő az alábbiakat javasolja:
Win 7 ISO to USB szabvány Microsoft termék.
Az ISO fájlból, talán DVD-ből csinál pendrive-ra bootolható eszközt. 
Azaz tudsz pendrive-ról telepíteni ezzel a programmal:
https://www.microsoft.com/hu-hu/downloa ... nload-tool

Ehhez Win 7 ISO kell. Azt pedig innen lehet letölteni, ha megadod a termékkulcsot:
https://www.microsoft.com/hu-hu/softwar ... d/windows7

Remélem, tudtam segíteni!

Üdv: Kava 
(Calibre mára már 3/3-as ügynök lett ...)

Kedves Kava!

Köszönöm, hogy próbálsz segíteni.

(A fiadnak ezt kellene elmondani: Ha lenne USB 2.0 csatlakozó a laptopon, semmi gondunk nem volna. Csak USB 3.0-ról nem tudunk Window 7-et telepíteni.)

Informatikus ismerőseim is hasonló ötletekkel álltak elő, mert az elején nem is értették a problémát. Nekem is közel egy óra kellett, hogy rájöjjek ez itt a 22-es csapdája.

A laptop eleve csak USB 3.0 csatlakozókról érhető el, mert nincs is benne DVD. Teljesen mindegy, hogy a telepítést USB-s Dvd-ről, vagy Pendrive-ról próbáljuk elkezdeni. Amikor eljutunk arra a pontra, hogy a kezdeti párbeszédek után ténylegesen elkezdődne a telepítés, a Windows 7 telepítő program a saját eszközkezelőit kezdi használni, amiben nincs USB 3.0 képesség (csak USB 2.0), ezért többé már nem is látja a telepítő eszközünket, akkor se, ha az egy Pendrive, és akkor se, ha USB-s DVD író/olvasó.

Az ilyen laptopokat nem rég óta árulják, a probléma ezért új. Természetesen a Windows 10 telepítésével nincs gond (mert a telepítő programja már eleve rendelkezik USB 3.0 olvasási képességgel is), de azzal az embereknek némi joggal vannak kétségei, és a Windows 10 is csak akkor lenne jogtiszta, ha előtte aktivált Windows 7-et használtunk, és arról telepítjük fel. A laptop tulajdonosának érthető és elfogadható kérése az volt, hogy Windows 7 legyen rajta.

A rejtvényt feladhatjátok informatikus ismerőseiteknek is.

Több szem többet lát ...

Nagyon leegyszerűsítve:

Hogyan juthatunk be egy bezárt szobába, aminek nincs ablaka, és csak olyan kulcs áll a rendelkezésünkre, ami nem nyitja a zárat?

× × ×

2. rejtvény:

A történet további érdekessége, hogy amikor a problémát sikeresen megoldottuk, és elindult a Windows 7 újabb de már kevésbé megoldhatatlannak tűnő nehézség állt elő:

A bejárati kapuk továbbra is zárva maradtak. Azt már eddig is tudtuk, hogy az USB 3.0 alapból ismeretlen a számára. Mivel még nincsenek felrakva a vezetékes és a WiFi hálózat valamint a Bluetooth eszközkezelő programjai (amiket a Windows 7 alapból szintén képtelen volt működtetni) ezek a csatornák is zártak.

Hogyan tovább?
Én egyet már egészen biztosan megfejtettem  :D , ugyanis a reglap ugyanaz. 
 
      Calibre=Jumapili 
Kedves Lilaorchidea!

Felajánlhatok valamilyen értékes nyereményt?
Pl.: féléves ingyenes informatikai tanácsadás
Jumapili még éjfél előtt törlődik, csak a gyors válasz miatt kelt életre egy rövid időre.
Holnap ügyesebb leszek.
Reggel 8 előtt 3/3-assá válni nem volt okos húzás.
Köszi  esetleg ha segítségre lesz szükségem a gépemmel kapcsolatban  :D
Ezzel én is 3/3-as lettem. Remélem nincs harag. 
Üdv.lilao.
Itt az újabb próbálkozás:

Ez az inteles, ami annyit csinál, hogy hozzátolja az USB 3.0 drivert a Windows ISO-hoz amikor megcsinálja a bootolható installert pendrive-ra.

Az alap ugyanaz: webhelyről a termékkulcs segítségével ebbe a windows 7 dologba, amit linkelek betallóz, pendrive elkészítése és install

https://downloadcenter.intel.com/downlo ... or-Utility

Sőt, saját DVD-ről is meg lehet csinálni a bootolható pendrive-ot

 Use your Windows 7 DVD or ISO image to create a bootable USB flash drive. Instructions on how to do this are found on Microsoft’s website.

 Itt a konkrét step by step leírás:

  Getting Ready Create a USB flash drive installer Use your Windows 7 DVD or ISO image to create a bootable USB flash drive. Instructions on how to do this are found on Microsoft’s website. Run the Utility Download and unzip the Windows 7 USB 3.0 Creator utility to a temporary folder on the Admin system. Connect the USB device containing the Windows 7 image to the Admin system. Right-click the file Installer_Creator.exe and select Run as administrator. Browse to the root of the USB drive. Click Create Image to begin the creation process. Wait for the process to finish. It can take up to 15 minutes. Additional Information The Installing-Win7-to-USB3.0-Computers.pdf includes information on using DISM or DISM GUI to update a Windows 7 installation image.

 1) Tehát kell egy bootolható ISO-t készíteni a microsoftos programmal az MS honalapjáról letöltött ISO-val
2) Ami a fenti linkben van, azt le kell tölteni, adminként futtatni
3) Ki kell választani az előzőleg elkészített penndrive gyökérkönyvtárát
4) Rá kell kattintani a create image-re és 15 perc múlva kb készen lesz a valid usb 3.0 supported installer

Remélem ez jó megoldás :D
Én mondjuk keveset értek belőle....., de hátha....

Üdv: Kava 
 
 
Kedves Kava!

Jó megoldásnak látszik. Kipróbálom, és beszámolok az eredményről.
Elég bonyolult, sajnos bárki nem tudja ez alapján megoldani a problémát.
Ha sikerül, kapok egy olyan végeredményt, ami után legközelebb már egyszerűen megy.
Tehát ez inkább nekem lesz nagy segítség.

Calibre
Kedves Calibre!

Nagyon szívesen!
Bár annyi szépséghibája van a dolognak, hogy nem én vagyok az ötletgazda, de örülök, ha segíthettem!

Üdv! Kava