Kedves Kalandor!

Sejtettem, hogy előbb-utóbb Te is megtalálsz és íme, megtörtént... Szeretettel üdvözöllek... :)

Ami az igazságokat illeti: azok egyrészt kellően eltúlzottak vagy eleve valótlanok, másrészt ugyanennyire illeszkednének a körülöttünk levő országok nagy többségére, bizonyos kérdéseket tekintve jobban, mint Magyarországra...

Talán látszik, hogy nekem nem a szabad véleménynyilvánítással van bajom... Meg aztán mindketten tudjuk, hogy ez nem vélemény, hanem propaganda... Vélemény az én megnyilvánulásom volt, amit ugye szabadon megtehetek mint magánember...

Sohasem az ország járatja le önmagát, mindig a benne élő emberek járatják le az országot... Mint például a fent idézett "mű" szerzője is, aki megtette azt, amit kértek tőle...

Üdvözlettel: Vajk 
 
Kedves Vajk és Hozzászólók!

A délelőtt folyamán bukkantam rá erre a fórumvitára, amire először nem is akartam rákattintani, de aztán egyik hozzászóló Hölgy, akinek szeretem olvasni írásait, kíváncsivá tett, aztán miután mindent elolvastam, jött a döbbenet!
Elsősorban egy ilyen jellegű írományt ezen az oldalon közzétenni eleve nem tartom tisztességes dolognak, semmi köze nincsen az emberi, férfi-női ismeretségek, kapcsolatok kialaktásához! Ez lenne ama első "lóláb" ami sajnos kilóg, csak nem mindenki veszi észre! A második "ördögpata" az íromány első sora lenne, miszerint "Van a Balkánon egy állam...". Ez a kezdősor már kiütötte nálam a biztosítékot, hiszen elementáris földrajzi ismeretek szerint is, Magyarország nem a Balkán félszigeten terül el! A "balkáni" jelző ezek szerint nem a földrajzi jelleget kívánta pontosítani, hanem dehonesztáló, becsmérlő akart lenni, Magyarország és a magyarok sérelmére. Érdekes módon, mindezzel tisztában van a "messzi távolból" szemlélődő szerző, akit sehol nem lehet fellelni, tehát "abszolúte hiteles, te bunkó magyar"! Bocs, megfogadtam magamnak, nem engedem, hogy elragadjon az indulat! Számomra ez az első sor kijózanító volt, hogyha ilyen indíttatású az első sora, milyen lehet a többi, tettem fel magamnak a kérdést? A válasz egyértelmű, ugyanolyan indíttatású, más nem is lehet!
Mi lenne a tanulság mindebből? Szerintem az, hogy ez a "közlés" a tudati manipuláció része, hiszen az emberek 83%-a tökéletesen befolyásolható, 7%-a ingadozó típus és csupán 10%-a hajthatatlan, nem befolyásolható, kitart véleménye mellett! Dehát kit érdekel az a 10%? Senkit, elég meggyomrozni azt a nagy többséget, hogy szálljon magába, érezze magát porbasújtva, bánja meg, hogy kikre szavazott, stb, stb, hogyha nagyon sokszor ismételnek valamit, az emberek előbb-utóbb el is hiszik. Erre a letaglózó hatásra egy jó példa is van a kommentelő Hölgyek között, amikor egyikük "erejéből" csupán egy egymondatos, beismerő, mély lelki érintettségre utaló kommentre futotta! Tehát az ilyen dolgoknak van hatása, mindenhol jelen vannak az "ügyeletes széplelkek"!
Üdvözlettel, és ne legyünk annyira naivak! István51.
Kedves Klubtársak!

Jó pár év elmúlt már azóta, hogy meghívott önkéntes segítőként egy magyar rendezvényen (ami nemzeti értékeinket hivatott őrizni) vettem részt. A felállított sátorban -ahol én is dolgoztam- gyógyítók, grafológusok, csontkovácsok és egyéb egészségügyi szakemberek voltak, kellemesen teltek az órák.
De estére valahogy minden megváltozott, alkonyatkor mintha a sötét erők is megjelentek volna... Már nem csak a 36-38 fokos meleg miatt volt forró a puszta levegője, hanem az ott lévő emberek eltérő nézetei miatt is.
Napnyugta után meghívtak bennünket egy kis hűsítő sörözésre, amire a végig dolgozott nap után szívesen mondtam igent. Fogytak a sörök, szó szót követett és egyesek már nem csak burkoltan foglaltak állást, hanem egyre nyíltabban hangoztatták szélsőséges politikai nézeteiket. Nagyon kínosan éreztem magamat, mivel a feszültség a sörsátorban érezhetően nőtt. Egy magát ősmagyarnak valló "férfi" engem is megszólított, hogy nagyon csendben vagyok és kíváncsi lenne, hogy mi az én véleményem.  Elmondtam, hogy miért nem politizálok és mikor nyíltan nekem szegezte a kérdést, hogy akkor én minek tartom magamat, azt válaszoltam, hogy humanistának. Erre többen is közölék velem, hogy akkor én nem is vagyok magyar, mire azt válaszoltam, hogy de: magyar humanista vagyok. A reakció az volt, hogy az ilyeneknek kéne egy jó nagy pofon, hogy megismerjék a magyarok Istenét. :(
Ahogy ez a mondat elhangzott, mintha a magyarok Istene ezt meghallotta volna... Hatalmas szél kerekedett, a hangosbemondókon figyelmeztették az embereket, hogy vihar közeledik 90 kilométeres széllökésekkel. Óriási zűrzavar, kisebb fajta pánik uralkodott el mindenkin. Röpködtek a székek, a bográcsok, a szabadon hagyott tárgyak. Én is a szállásomhoz futottam és kötelekkel kikötöttem kicsi, ócska sátramat egy fához. Ez az éjszaka felejthetetlen marad számomra, mivel nem csak a természet elementáris erőitől kellett félnem... 
Pirkadatkor kijőve az épen maradt sátramból a vihartól megtépázott tábor szomorú képe tárult elém. Szétszakadt sátrak, bőrig ázott felnőttek és gyerekek. És valami ismét megfordult... a bajban lévő emberek egymást istápolgatták, forró teával, jó magyar pálinkával, száraz ruhával támogatták azt akinek erre szüksége volt. Az égi segítség és oltalom is megjelent. A horizonton már felkelőben volt a Szűz csillagképében a Nap, ami nem csak melegítő sugaraival segített nekünk, hanem abban is, hogy szét tudjuk választani a búzát a pelyvától. 
Úgy tűnik, hogy a bajban azért összefogunk, mi magyarok.  De hát  nem csak a jó pap, hanem a jó magyar is holtig tanul.... :wink:

Symbolonka 
Kedves Kalandor!
Igen az én hozzászólásomban esett meg a helyesírási hiba! Sajnálom, hogy figyelmetlen voltam, s az elütést nem javítottam ki. Egyben örülök is, hogy csak ez okozott Neked problémát a hozzászólásomban, tehát a többi , tartalmi kérdéssel egyetértesz.
Üdvözlettel, Katakat
Kedves Symbolonka,

Azt írtad, nem politizálsz, de valahol azzal, hogy állást foglaltál a témában, mégis beleestél az általánosítás hibájába, azért kérlek, engedd meg, hogy kiigazítsalak.
A magyarság tudat-manapság divatos szóval élve, nemzeti identitástudat- nem azonos a magyarkodással. Biztos vagyok benne, hogy nem kell magyaráznom, de azért, hogy hitelesebb legyek inkább idézek:
„A nemzeti identitástudat tehát nem valamiféle külsődleges dísze, hanem szerves tartozéka az emberi személyiség értékvilágának és kulturális beállítottságának; „

Véleményem szerint nincs olyan, hogy magyar humanista , s aki magyarnak vallja magát nem azonos azzal az italozó, szélsőséges ősmagyarral, akiről, vagy akikről írtál.

Üdvözlettel,
Íris
Kedves Iris,

mikor én magyar humanistának neveztem magamat poénkodtam (láthatóan kevés sikerrel), hogy oldjam az ott lévő feszültséget. :lol:
Véleményem szerint az emberek egy rendezvényre -bármilyen is a nemzeti,- vagy kulturális identitásuk- nem lexikonokkal a hónuk alatt mennek szórakozni. Egy fülledt nyári estén pedig bárkinek jól eshet egy-egy pohár sör elfogyasztása anélkül, hogy ezért az "italozó" (kissé pejoratív hangulatú) jelző megilletné. Ilyenkor az emberek lazítanak, humorizálnak, rosszabb esetben pedig kendőzetlenül megmondják véleményüket.
Egyébiránt a magát ősmagyarnak valló férfi (talán ő egyedül) üdítőt ivott, mivel még aznap éjjel autójával hazautazott. S annak ellenére, hogy mindketten magyarul kommunikáltunk egymással, mégis úgy éreztem, mintha nem egy nyelven beszélnénk.
Mellesleg egy neves történész és számos újságíró is jelen volt, akiket név szerint nem szeretnék megnevezni.  :D

"s aki magyarnak vallja magát nem azonos azzal az italozó, szélsőséges ősmagyarral, akiről, vagy akikről írtál."  Szerintem pedig az nevezhető magyarnak, aki magyarnak vallja magát, függetlenül attól, hogy milyen a világnézete vagy az iskolázottsága, milyen felekezethez vagy egyéb más általa óhajtott csoporthoz tartozik.

Üdvözlettel:
Symbolonka 
Sok szó esik manapság az energiatakarékosságról, a környezetbarát energiatermelésről,. A magas politikának is fókuszában van az energiahelyzet. S hogy ezt a témát összekapcsoljam a 'milyen a magyar' polémiával is, de azért a humor is benne legyen, hadd osszak meg veletek egy könnyed "magyaros" anekdotát. Hogy igaz vagy sem, az most szerintem nem fontos, de akár igaz is lehet. Egy olyan magyar mérnök ismerősöm küldte a napokban, aki Svájcban él, és a zürichi és a szegedi egyetem közös energetikai projektjén dolgozik. Szóval:

Amerikában valaki egy napenergiával müködö szárítógépet reklámozott 35 dollárért. Rengetegen befizettek rá, és mit kaptak érte cserébe? Egy közönséges szárítókötelet. Nem tudtak sehol sem panaszt tenni, hisz tényleg napenergiával szárította azt, amit a kötélre akasztottak. A hirdetö magyar volt ... :-)

Ennek a "politikai vitákat" is előhozó témakörnek a további lazítására javaslom, hogy gyűjtsünk csokorba néhány ilyen magyaros humorszilánkot. Mert ahogy vannak jóízű zsidó viccek, skót viccek, székely viccek, stb., szerintem ún. magyar viccekből is biztosan össze lehet szedni egy könyvecskére valót. (Bár, a székely is magyar.)
Kufircpédia "Vérmagyar" szócikk:

A vérmagyarok közép Európában élnek, közös ősökkel a kissé északabbra élő finnekkel. Rossz nyelvek szerint a honfoglalás idején kettévált a vérnemzet. Ennek oka egy tábla volt a Vereckei hágónál: magyarok jobbra! Aki tudott olvasni, az ma finn...
Nyelve a vérmagyar, ami a sima magyar nyelvből alakult ki, de erősen hőbörgős felhangokat használ. Nyelvezetükben a kötőszavak felcserélődtek az alábbiakra: Bammeg, vagy éppen nebammeg és a húha anyád.
Szeretnek nótázni, kedvelik a mélabús dalokat, mint a: Mér báncsák a magyart című kesergőt, vagy a vidámabb: Takarodj Fletó kezdetű sorozót.
Írása kelta ékírás, de olvasni magyarul olvas, ha olvas. Tud, de nem akar, marad a hőbörgés.
Erősen társas nép, önmagában megtévesztésig hasonlít a magyarokhoz, de társaságban, amikor saját nyelvükön szítják a tüzet, fellángol bennük a vérmagyar hevület. E tüzet eloltani nem lehet, mert kívülről erősen táplálják. A bevitt alkohol mennyiségével exponenciálisan nő a vérmagyarság tudat, a másnapi munkakezdésre a tűz kialszik magától.
Erősen ellenzik más nemzetek betelepülését az országba, sem pirézeket sem más nemzet fiait nem szívesen látják. Külhoni népek lányaival más a helyzet, szívesen vegyülnek velük. Közismert vérmagyar mondás: Luk-luk, csak darázs ne legyen benne.
Közösségi házuk a futballstadion, ott népi rigmusokkal fokozzák a már kellő mennyiségű alkohollal támogatott hangulatot. A stadionokban az ellenfél szurkolóival vidám játékokat játszanak, mint a petárda dobálás, vagy a székek ülűfelületeit, vagy háttámláit dobálják egymáshoz játékosan. Feljegyeztek olyan esetet is, amikor a pályán történteket is figyelték és buzdították a játékosokat, de ez ritka.

Mint a -pédiák általában, a Kufircpédia sem teljes, így ez a szócikk sem. Mindenki tehet hozzá, vagy akár rá. :-)   
Üdv Vajk!

Csak nem hiányoztam neked? Egyébként nem jól látod a helyzetet, nem téged találtalak meg. Ha figyelmesen olvastad a hozzászólásomat, akkor abból kiderült, hogy minden előttem szóló bejegyzésre reagáltam. Ezek között volt a tied is. Ennyi a története.

A szabad véleménynyilvánítással azért van bajod, bár azt írtad, hogy nincs. A fórumot indító bejegyzésre érzékenyen reagáltál és propagandának nevezted. Akár lehet annak is olvasni, de lehet véleménynek is értelmezni. Az, hogy nem az ízlésednek megfelelő, előfordul. De úgy láttam, hogy rajtam kívül még másnak is hasonló volt a véleménye, aminek hangot is adtak.

Abban igazad van, hogy nem az ország járatja le önmagát, hanem a benne lévő emberek. De ettől még ugyanolyan rossz az országunk megítélése.

A további hozzászólók között akadt olyan, aki nem tartja tisztességesnek az ilyen írások megjelenését. Továbbra is az a véleményem, hogy nem kötelező ezt olvasni. Ez egy közösségi oldal, ahol minden szóba kerülhet. És az egyáltalán nem biztos, hogy minden, mindenkinek tetszeni fog.

Katakat valamit félreértett a hozzászólásomban, nem értettem vele egyet. Nagyon nem. De erre finoman céloztam is. Hozzászólásában nem is értettem, hogy került oda a becsülete? Senki nem sértette meg, senki nem tiport bele páros lábbal. Gondolom ha így lenne, megvédené a saját becsületét és nem másokkal akarja megvédetni.

A kufircpédia tetszett. Jót mosolyogtam rajta. Számít, ha valaki humorral kezeli a helyzetet.
Kedves Kalandor!
A valamit is érő, és jó akaratú véleménynyilvánítás szerzője, szerintem nem olyan nézőpontból adja elő magát, mint akinek semmi köze ahhoz, amiről véleményt nyilvánít. Erre, - talán egyetértesz vele - az a tény a bizonyíték, hogy azóta sem jelentkezett a fórumon az illető. Tehát igaza volt Vajknak, amikor azt írta, hogy propagandának véli a fórumindító bejegyzést.
Ezért tartom pocskondiázásnak is!
Már bocsáss meg, de szeretném eldönteni én, hogy mikor és ki védi meg a becsületem! Van kollektív becsület is. Ez az én véleményem.
Minden jót kívánok Neked,
Katakat
Kedves Mindenki

Minden hozzá szólónak van valami igazsága. Sajnos igazak a Rólunk alkotott mondatocskák is, de én is azt vallom eme kis mikrovilágunkba, ahová párt jövünk keresni nincs helye a politikának. Van elég más bánatunk nincs szükségünk rá hogy még itt is reánk telepedjen a korrupt politika.

Minden relatív.
Egy fiatal finn barátnőmtől, aki magyar fiúhoz ment férjhez, a Tibor által említett adomát én pont fordítva hallottam. A tábla a Vereckei-hágónál így szólt:
Balra nyíl: „Napsütés, aranyló búzamezők, mosolygó gyümölcsök, halban-vadban gazdag vidék”; Jobbra nyíl: „Kevés fény, hosszú, hideg tél, terméketlen földek, befagyott tavak, jegesmedvék”
Akik tudtak olvasni, azok balra indultak tovább.

A témaindító irással kapcsolatban íme két internetes szleng definíciója:

Hoax: angol eredetű szó, jelentése: beugratás, átverés, álhír. Az interneten megosztással és e-mailekben gyorsan szaporodik. (Pl.a küldd tovább 10 embernek típusúak). A nem ellenőrzött forrású újságcikkeket korábban NT aláírással jelölték (latin non testatum ’ellenőrizetlen’). Az NT-t kimondva Ente, ami németül kacsát jelent. Így került a köztudatba a hírlapi kacsa kifejezés.

Troll: olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget. A szó az angol trolling vagy trawling nevű horgászati technikából ered, amely során a horgász elhúzza a csalit a halak orra előtt.
Védekezés: Ne etesd a trollt (don't feed the troll), azaz ne vegyél róla tudomást.

Bár szerintem Karlo53 nem szándékosan trollkodott, csak óvatlanul belenyúlt a méhkasba. A vérbeli profik ugyanis sosem adják hozzá az igazi arcukat, legfeljebb ilyet:

Internet-Troll.jpg

S ezzel akár ezt a témát le is lehet zárni. :-)

Utóirat. Én magam azok közé tartozom, aki az 50Pluszt többnek tekinti, mint egy átlagos társkereső oldal. Hisz a nevében is ott van a klub szó. Akár közéleti vitafórum is lehetne - nem keverendő össze az aktuálpolitikával - amely a mi generációnk gondolatainak, gondjainak a színtere. Olyan klub, ahol megbeszélhetünk a társkeresésen kívül egyéb témákat is egymással. Ahogy írunk is olvasmányélményekről, recepteket osztunk meg, együtt kirándulunk. Mert a férfi-nő kapcsolatok bomlékonysága, a társtalanság és az ebből való kilábalás nehézségei is talán túlmutatnak az egyéni szférán, és részben társadalmi okok is szerepet játszanak benne.
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Kedves Katakat!

Nem ugyanúgy látjuk a világot, a történéseket. Nem egyezik a véleményünk. Nagyon nem. De ezzel nincs is baj. Mindenki önálló, egyéni érzésekkel, értékekkel. Én ezt el is fogadom.

Vajknak nem volt igaza, mikor propagandának nevezte a bejegyzést. Gondolom te is nézed a híreket a tv-ben és hallottad, hogy McCain szenátor komoly aggodalmát fejezte ki a magyar demokrácia sárba tiprásával kapcsolatban és bírálta országunk vezetőjét diktatórikus kormányzása miatt. Ezek után is propagandának mondjátok amit Karlo53 leírt? Mindenki ellensége országunknak? Nem lehet, hogy jót akarnak nekünk?

Egyébként meg egyetértek az előttem szólóhoz, hogy ezt a témát akár le is lehet zárni. Nem kell fölöslegesen az indulatokat felkorbácsolni. Ettől még én nem fogom kivonni magam a napi aktuális politikából, mivel attól függ a további életünk, sorsunk alakulása. És engem érdekel, hogy mi fog várni gyerekeinkre, családunkra. De ez én vagyok, nem kell elfogadni, hogy előrelátó vagyok.

Abban is igazat adok Myrtillnek, hogy ez a klub több mint egy átlagos társkereső oldal. Én előző hozzászólásomban közösségi oldalnak neveztem, ahol minden szóba kerülhet.
Kedves Kalandor!

Apró kiigazítás: Karlo53 nem "leírta" a témanyitó anyagot, hanem kiollózta a webről... Már az előző "anyaga" is egy az egyben webes ollózás volt, ő így vesz részt a közösségi életben... Nyilván tetszett neki ez a nagyszerű anyag, vagy csak népszerű akart lenni vele...

Még hogy nem propaganda... Mi köze az úgymond demokrácia deficithez, hogy "a vonatok menetrend szerint késnek", "a munkanélküliek dolgoznak a legtöbbet", "a leggazdagabbak azok, akik egy napot sem dolgoztak", "az árvíz a talajöntözés egyetlen módja", hogy csak egy pár tételt emeljek ki ebből a rosszindulatú hangulatkeltő halmazból... Speciel én járok vonattal szinte minden hónapban, és bár néha előfordulnak néhány perces csúszások, azt mondhatom, hogy a vonatok általában pontosan járnak. Ez csak egy példa a fenti állítások irreális voltára, de a többi sem nagyon állja meg a helyét... Persze értem én, mi a célja ennek az anyagnak, egy alapvetően kiskorú és öntudatlan társadalomban jól lehet az ilyesmivel manipulálni a népeket... Már itt is vannak, akik azt mondják, hogy "minden sora igaz", holott ha megkérnénk őket, hogy ezt soronként értelmezzék és indokolják, erős bajban lennének...

De valóban, koncentráljunk a közelgő ünnepekre és hagyjuk már ezt a témát lenyugodni... A harcos demokraták is lazíthatnának már egy kicsit...  
Kedves Fórumozók! 
 
A hozzászólásokat végig olvasva -álláspontom szerint (!)- élesen elkülöníthető egymástól a véleményüket megosztók személyisége, illetve szándéka. Leegyszerűsítve a "besorolást",  az egyik részénél megfigyelhető a másik fél meggyőződésére való odafigyelés vagy annak szemléletének respektálása. Sértődöttség nélküli tudomásul vétele annak a puszta ténynek, hogy nem vélekedhet mindenki úgy, ahogyan én.

A másik felénél  -sajnálatos módon- egyértelműen megjelenik a személyeskedés, a másik ember eltérő gondolkodásának nyílt "pellengérezése" vagy kiigazítása. Nyilvánvaló, hogy ez a fajta hozzáállás -úgy magánéletünkben, mint a jelen fórumon- csak a tüzet szítja és sértettséget eredményez, mivel a kendőzetlen kritika a legtöbbünket támadásra vagy védekezésre kényszeríti. Ráadásul itt még súlyosbítja a helyzetet az, hogy  kitörölhetetlen nyoma marad a bírálatnak. Ismeretlenek vagy akár ismerősök is elolvashatják a személyünket - akár jól vagy rosszul- érintő irományokat.  :(

Úgy látszik, hogy itt a klubban sem sikerült még felnőnünk ahhoz a feladathoz,  hogy diplomatikusan és lehetőleg indulatoktól mentesen mondjuk el  véleményünket, mellőzve a másik hozzászóló nyílt vagy akár csak burkolt (le)minősítését. Ha már egyszer vitatkozni és ütköztetni szeretnénk az álláspontjainkat, higgadt és korrekt módon kéne felsorakoztatni az érveinket és ellenérveinket. Ahol a cél  nem lehet az, hogy rivalizáljunk vagy hogy rajtunk kívül senkinek sem lehet igaza... 

Mielőtt bárki megkövezne bevallom, hogy (ezen a téren) nekem is van még mit tanulnom... :)

Symbolonka 
cron