2035. július 26.
Anna napja "A néphagyományok szerint a kender töve Anna napján szakadt meg, ezért ilyenkor kezdték a kender nyűvését. Szép idő esetén e napon szedték az ún. annababot,mára kiveszett e babfajta, helyette nicknévként örvend az örökkévalóságnak.
Kufirc szerint meg egész nap szakad az eső, mint mindig, ezen a napon és április 4-én érdemes horgászni.
Doroszlón és Topolyán úgy vélik, hogy Anna a kötényében hordja a bogarakat, ilyenkor rajzanak a legyek, s ahol nyitva talál ablakot, ajtót, ott bedobja.
A Szent Annának szentelt kedd évszázadok óta asszonyi dologtiltó nap.
Szent Annát Szeged környékén Kedd asszonya néven is emlegetik.
Anna kedvelt névünnep, melynek mulatsággal, bállal való megünneplésére ma is virágzó szokásként említhetjük a mártélyi Sárkányhajó versenyt."
... és igen ezen a napon rendezzük meg a XXIII. Mártélyi Sárkányhajó Versenyt! Köszönjük támogatóinknak és a szervezőknek, hogy az idén és újra.
A verseny kiírása nem változott az elmúlt 22 éve sem, de azért elevenítsük föl, hogy miként és kik nevezhetnek a versenyre, melyet idén már tizedik alkalommal a Dreernsport is közvetít, élőben.
Tehát a hajóegységek 6m hosszú, un. tiszai faladikok, melyeket négy fős 60 év feletti legénység alkot.
Egy fő evezhet, a lényeg, hogy a legénység tagjai között kell lennie egy anyósnak, vagy anyós-jelöltnek. Ez a kiírás. Ja értem, hogy diszkriminatív, mert vannak más sárkányos emberek is, de ez van.
Evezni mindig egy ember evezhet, bárki legyen is a hajóegységből, igen akár a kedves mama is... hihi.
A többieknek kötelező a hajóegység hátráltatása anélkül, hogy a létszám ne lenne kevesebb. Tehát tilos a vízbe hajítani sem a saját, sem az ellenfelek evezőseit! Lábunkat-kezünket lógázzuk a vízbe, testsúly áthelyezéssel zavarjuk az evezőt, stb.
A hátráltatást kötelező videofelvételekkel igazolni, a vért izzadó evezős képe plusz pontot ér!
Nagyjából ennyi, a táv mintegy három km. a mártélyi starthelytől a Szegfű Csárdáig tart, a Kubikos szobrát megkerülve indulhatunk vissza.
Volt idő, amikor a Kubikos szobra még a szárazföldön volt, ma még a feje kilátszik a vízből, így könnyedén megkerülhető. Jövőre, lehet egy templomtornyot kerülünk.
Figyelmeztetés! Az elmúlt években a furfangos jelentkezők különféle trükkökkel próbálták elcsalni a versenyt, de megbuktak.
pl. Moha pálinkával turbózta fel hajóstársait, miközben a verseny tőzsdei totalizatőr-osztalékára fogadott, ez kizárt!
F finom bográcsgulyást készített a zsűrinek, de simán megették, ja nem, vagy igen?
B miután megnyerte a versenyt, az evezők ellenőrzésén bukott meg, kiderült, hogy egy 125 cm3-es Vetyerok csónakmotor volt beépítve evezőjébe.
Mivel idén is díjazzák a versenyt, nem titkolom a fődíj összegét, mely idén is megegyezik a mindenkori nyugdíj maximális összegével: 50 rubel!