Kellenek az ismeretek, tájékozottság, betartani az előírásokat, magunkra és másokra vigyázni.
Bár azt megjegyzem hogy most a járvány miatt előtérbe került higiéniai előírások zömének járvány nélkül is a mindennapokban is alap kellene hogy legyen.
Viszont ami nagyon nem kellene, az a félelem keltés és félelembe tartás mert ha valami ami legjobban árthat az immunrendszernek az pont a félelem.
Azt meg csak egész halkan említem meg hogy a megfélemlített embereket a legkönnyebb manipulálni és ha a fél világ vagy épp európa a járvánnyal van elfoglalva más dolgokra nem figyel. Aztán milyen gazdasági károkat okoz, illetve kinek, kiknek hoz ez szép hasznot...........
Egyetertek!!!!
„A vírust nem lehet megállítani” – A világhírű magyar tudós drámai üzenete Bostonból, a következményekről.
Bostonból üzent Barabási Albert László a koronavírus-járvány okozta helyzet kialakulásával kapcsolatban.

Közösségi oldalán fejtette ki a világhírű fizikus, hálózatkutató, milyen következményei lehetnek a koronavírus-járvány terjedésének. Barabási Albert László majdnem biztos benne, hogy ő is elkapja majd a vírust, és szerinte elkerülhetetlen, hogy két hónapra lezárják a világot.

"A következő hónapokban nagy valószínűséggel fertőzötté válok. Több milliárd koronavírus fog a testemben termelődni, elindítva egy kétségbeesett harcot az immunsejtjeimmel. Viszont krónikus betegség hiányában, Bostonban, a Harvard kórházainak a szomszédságában bízok abban, hogy győzni fog az immunrendszerem. Mégis nagyon aggódom a vírus miatt. Annyira, hogy elkerülhetetlennek tartom azt, hogy két hónapra lezárjuk a vilagot. Nem magam miatt tennem ezt, hanem édesanyám miatt."

Azt írja, a laborban, ahol dolgozik, február óta tudják, hogy március közepén leáll a világ. Ezt már sok barátjának említette, de még számára is nehéz volt felfogni, mit is jelent ez majd valójában.

Most már kezdjük látni-- nehéz két hónap lesz, és a java még hátra van.

"Azért tudhattam, hogy mi fog történni, mert a bostoni Network Science Institute-ban, ahol dolgozom, a hálózatelmélet segítségével a kollégáim évek óta pontosan meg tudják jósolni az épp aktuális vírusok terjedését. Követték a Zikát, az Ebolát, és most épp a koronavírus van soron. Nem térek ki most a probléma hálózatelméleti részére—erről szól a Behálózva X. és a tankönyvem X. fejezete (http://networksciencebook.com/). A koronavírus okozta járvány egy hálózati probléma, tehát hálózati módszertanra és gondolkodásra van szükség ahhoz, hogy a terjedését megjósoljuk és végső soron kontrolláljuk" - magyarázza bejegyzésében.

"Most már azt is értjük, hogy a vírust nem lehet megállítani. Terjedni fog attól függetlenül, hogy hány ország zárja le a határát és hány repülőjárat lesz lemondva vagy hány iskolát zártak be. Ahol tíz beteg van kórházban, ott már több száz fertőzött él a közösségben. Sokan soha nem is tudják meg, hogy fertőzöttek voltak, mert nem voltak szimptómáik. Viszont rajtuk keresztül is terjed a vírus."

Barabási szerint már túl vagyunk azon a ponton, hogy karanténnal meg lehetne fékezni a COVID-19 terjedését. Bár az Ebolát ki lehetett így írtani, a koronavírus állítása szerint túlságosan fertőző és már túl elterjedt. Azt mondja, oltásra sem lehet számítani idén. Hogy akkor miért kell nyomni a társadalmi féket, miért kell bezárni az iskolákat és a világ gazdaságát recesszióba taszítani, annak szerinte egyetlen oka van: hogy leassítsák a folyamatot és ezáltal megmenekülhessenek a szüleink, nagyszüleink vagy akár mi magunk.

"Minden modell azt jósolja, hogy nagyjából a lakosság fele fertőzötté válik egy éven belül. Beavatkozás hiányában a folyamat egy jól megjósolható Gauss-görbét követ—gyors növekedés, egy markáns csúcs, majd lecsengés. A csúcson viszont nem lesz kórházi kapacitás mindenki számára, akinek erre szüksége lenne. És a csúcs ijesztően közel van--heteken belül tízezrek lesznek megfertőzve, ha nem teszünk semmit. Olaszország példáján látjuk, hogy mi történik, ha elszabadul a vírus-- kapacitás hiányában az orvosok kénytelenek élet és halál fölött dönteni, egyes pácienseken segíteni, másokat eszköz hiányában elengedni."

Barabási szerint egyáltalán nem úgy van, mint ahogy sokan gondolják - nem egy, sokunk számára ártalmatlan influenzajárványról van szó, ami elkerülné a fiatalokat és a gyerekeket.

"A koronavírus az influenzánál gyorsabban terjed, és nem találkozik immunitással. Mire az influenza ősszel eléri Europát, a lakosság számottevő százaléka már be van oltva ellene, így nehezebben tud terjedni. A koronavírus akadály nélkül fertőz, és nagyobb százalékban okoz halált az idősek és betegek körében" - magyarázza. Barabási leginkább az idősek miatt aggódik - hangsúlyozza, hogy mindenki, akinek idős vagy beteg van a közelében, felelősséggel tartózik, hogy ne vigyen haza vírust. Arra buzdít, vegyük komolyan a helyzetet és segítsük idős hozzátartozóinkat, hogy izolálódhassanak a következő két hónapban. Emellett tegyünk meg mindent azért, hogy ne terjesszük a vírust, csökkentve ezzel az egészségügy terhelését.

"Ha most mindnyájan komolyan vesszük a COVID-19-et, elkerülhetjük, hogy egyszerre legyünk betegek. Így maradhat ellátás és oxigén azok számára, akiknél súlyossá válik a fertőzés. Ha viszont nem teszünk meg mindent, ami tőlünk telhető, hogy lassítsuk a járványt, az év végére rengetegen szülők és nagyszülők nélkül maradunk."
Haldokló tömegek: megrázó videó érkezett a bergamói kórházból!

Az orvosok és ápolók időközben emberfeletti küzdelmet vívnak a járvánnyal. Azt nyilatkozták a stábnak, hogy folyamatosan döntéseket kell hozniuk, hogy a fertőzöttek közül kiket tudnak megmenteni. A válságos helyzet részben amiatt alakult ki, hogy naponta 50-60 új, súlyos állapotú koronavírusos beteget visznek be hozzájuk, ezzel pedig már nem tudnak lépést tartani, hiába van szó a térség egyik legjobban felszerelt egészségügyi intézményéről.

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... e=emb_logo

A Lombardia tartományban található Bergamo az olaszországi koronavírus-járvány gócpontja. Itt, a helyi kórházban forgatott videót a Sky News stábja, amelyen többek között lélegeztetőgépre kapcsolt haldokló emberek tömege látható, miközben a kórtermek és a folyosók is tele vannak koronavírussal fertőzött betegekkel.A Lombardia tartományban található Bergamo az olaszországi koronavírus-járvány gócpontja. Itt, a helyi kórházban forgatott videót a Sky News stábja, amelyen többek között lélegeztetőgépre kapcsolt haldokló emberek tömege látható, miközben a kórtermek és a folyosók is tele vannak koronavírussal fertőzött betegekkel.
Sajnos, már 9-en haltak meg :(
És az emberek még mindig nem értik meg, hogy MARADJ OTTHON !!!
De ha feltétlen kimennek, ne másszanak egymás nyakára :(
A 20. halálesetnél tartunk és Cecíliánk még mindig azt állítja, hogy az alapbetegségek miatt haltak meg a betegek, "a koronavírus csak feltette az i-re a pontot"
Alapbetegség a meghalt betegek 50%-nak tekintetében a szív és érrendszeri megbetegedések.
Ja, ami két héttel ezelőtta magyar lakosság 50 %-át érintette.
Kíváncsi lennék, mit mondanak a meghalt rokonai.
Esetleg megnéznék, hogy a Cecíliában van-e i betű?
Halálra késeltek a 28-as villamoson egy férfit, Budapesten.
Az áldozat egy barátjával utazott, amikor egy háromfős társaság beléjük kötött, mert a későbbi áldozat a koronavírus járvány miatt nem engedte, hogy megsimogassák kutyáját. A 25 éves férfit egyikük leszúrta, majd a társaival együtt elmenekültek, de 30 percen belül elfogták az egész társaságot. Először egyébként az is kérdés volt, hogy pontosan melyikük szúrt.

Nyílt levél Bolla Tibornak, a BKV vezérigazgatójának, valamint Szűcs Endrének, a BKV biztonsági igazgatójának.

Tisztelt Bolla úr, tisztelt Szűcs úr!

Sokáig halogattam ennek a levélnek a megírását, sajnos túl sokáig...
Hát megtörtént... Péntek éjjel halálra késeltek egy 25 éves férfit Budapesten, az Orczy-téren, a 28-as villamoson. Azon a 28-as villamoson, amin a járvány kitöréséig jómagam is rendszeresen utaztam, hogy (a 9-es busz + 28-as villamos kombóval) belvárosi munkahelyemről eljussak kőbányai otthonomba.
9-es busz, 28-as villamos...
Ezekről szeretnék pár szót ejteni.
Az a napnál is világosabb, hogy ennek a tragédiának bizony voltak előjelei. Fent nevezett járatokon ugyanis egy "normális" utasnak kész életveszély utazni. A 9-es buszon a Kálvin tértől kifelé haladva, míg 28-as teljes szakaszán elkeserítő a helyzet. Öntudatlan, bedrogozott emberektől elkezdve, a maga alá piszkított, saját ürülékében pácolódó hajléktalanokon át egészen a pusztán heccből kötekedő lumpen elemekig minden megtalálható. Gyakran egyazon időben.
Jómagam az elmúlt fél évben nem tudtam úgy utazni, nem volt egyetlen egy alkalom(!) sem, hogy a nevezett járatok valamelyikén ne ért volna valamilyen atrocitás. A hölgy utasokat rendszeresen inzultálják, szotyizó suttyók telefonról bömböltetik a zenét, az alapszagot meg valami random csöves szolgáltatja. Apropó szag! A gyomorforgató bűz mindennaposnak tekinthető. Jelen sorok írója már jóval a járvány kitörése előtt maszkot viselt utazásai során az elviselhetetlen szagok miatt. De nem csak én, minden jobb érzésű utas ekképp cselekedett. Vagy sállal, kabátgallérral takarták el az orrukat...
Bő 2 hónappal ezelőtt vérben úszott az egész második kocsi a villamoson. Mint kiderült; valami random verekedés volt pár megállóval korábban. Hiába jeleztük a villamosvezetőnek (aki egyébként tényleg segíteni akart) a problémát, elmondta, hogy nem tud mit tenni, még a Kozma utcai végállomáson sem tud kérni takarítást, arra majd csak akkor lesz lehetőség, ha visszatért a kiinduló állomásra (Blaha, Népszínház utca). Mi meg addig utazzunk a talán nem AIDS-es vértócsák mellett ülve/állva...

És ez csak a jéghegy csúcsa tisztelt uraim.
Ja, ellenőr? EGYSZER láttam a 9-esen. Valahol a Deák tér magasságában... De nem hibáztatom őket, ki kockáztatná az életét 146.300,- nettóért?
Most meghalt egy ember. Egy 25 éves fiatalember. Gyakorlatilag még előtte állt az egész élet. De valami véglény a 28-as villamoson úgy döntött, hogy az nem jár neki tovább.
És ne mondják, hogy egyedi, elszigetelt esettel állunk szemben! Ugye nem kell emlékeztetnem önöket uraim, hogy 4 éve a Szent László téri villamosmegállóban kis híján halálra szúrtak egy embert, mindenféle előzmény nélkül?

Nos, én döntöttem uraim! Van autóm, eddig is volt. Csak eddig olcsóbb volt bkv-znom. Azonban a pénteki eset meggyőzött. Meggyőzött, hogy a saját biztonságom és a normális utazási körülmények megérik az extra költségeket, és inkább kifizetem a méregdrága belvárosi parkolást (pedig kevés olyan cég van, amit annyira utálok, mint a parkolási társaságokat), és nyugodtan, BIZTONSÁGBAN közlekedek a jövőben, és a járvány után sem szállok vissza a BKV-ra mindaddig, amíg nem sikerül túllépniük a középkoron...
Szerencsés helyzetben vagyok. Van választásom. De mi van azokkal, akiknek nincs? Akik rá vannak kényszerítve, hogy minden nap igénybe vegyék a fent nevezett... nem is tudom, hogy mit, mert szolgáltatásnak ezt bűn lenne nevezni! És egyenesen arcul köpném vele azokat a szolgáltatókat, akik valóban szolgáltatnak.

Kérdéseim tehát - melyeket a fent nevezett, kényszerhelyzetben lévő, tisztességes utasok biztonsága érdekében teszek fel önöknek - a következők; Képesek arra, hogy belátható időn belül orvosolják azokat a problémákat a 9-es busz és a 28-as villamos tekintetében, melyekre itt felhívtam a figyelmüket? Hogy - akár a BRFK-val karöltve - gyakori, akár minden járatra kiterjedő ellenőrzésekkel, elsőajtós felszállással, rendszeres takarítással jobbá, élhetővé, BIZTONSÁGOSSÁ tegyék a mindennapos utazást mindazok számára, akik ezért nem kevés pénzt fizetnek?
Létezik erre bármilyen terv? Dolgoznak rajta?
Ha bármelyik kérdésre "Nem." a válaszuk, akkor kérem, szálljanak kicsit magukba, és gondolkodjanak el azon, hogy biztosan jó helyen vannak-e jelenleg ott, ahol vannak!
Idejüket megköszönve maradok tisztelettel:

Bicsák László András
egy aggódó ex-utasuk
210-zel ugrott meg a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon.

Péntekre 11 ember vesztette életét koronavírus-fertőzés miatt Magyarországon, így a járvány áldozatainak száma 77-re nőtt.

Minden korábbinál nagyobb mértékben, 210-zel emelkedett azok száma, akiknél igazolódott a betegség, ezzel a fertőzöttek száma 1190-re emelkedett – közölte pénteken a hivatalos koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap. A fertőzésből felgyógyultak száma 16-tal 112-re nőtt, de az aktív esetek száma is ezer fölött van már. Az operatív törzs ismét felhívta a figyelmet arra: a beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.

Az látható a területi adatokból, hogy továbbra is Budapesten a legmagasabb a fertőzöttség, az igazolt koronavírus-fertőzöttek csaknem fele a fővárosban él (48,7% az arány
Ez a 210 az előző napokhoz képest fals adat.Közülük ugyanis 126 ember egy idősotthonból került ki, mivel ott mindenkit teszteltek.
Ebből az következik, h ha többet tesztelnének, sokkal több nyílvántartott esetnél tartanánk. Reálisabb adatokat ismernénk, könnyebben lehetne izolálni a fertőzni képes embereket, s talán óvatosabb lenne mindenki.
De nincs tesztelés még gyanús esetekben sem, s változatlanul mérés, ellenőrzés nélkül jönnek-mennek az emberek az országból ki-be.
Nekünk kell vigyázni magunkra, másokra, példát mutatva a renitenskedőknek.