"Az emberek többsége a saját jól felfogott érdekei alapján dönt". - írja László. Biztos, hogy a "jól felfogott" és nem a pillanatnyi érdekek alapján?

Kedves Tímea! Bármennyire is nem értesz egyet itt egy véleménnyel (aminek én is hangot adtam az előző hozzászólásomban), azért nem kellene alább adnod a stílust. Nem ezért indítottam el ezt a beszélgetést, bármennyire is szabad a véleménynyilvánítás. Mi lenne, ha ezt a véleménycserét magánlevelezésben folytatnátok le?

Ditke, nagyon jó olvasni a soraidat, sok szép és elgondolkodtató gondolat van benne. Köszönöm.

Mindenkitől elnézést kérek, amiért az előző hozzászólásomba számtalan gépelési hiba csúszott, hosszabb lélegzetű írásokat először szövegsterkesztővel szoktam elkészíteni, majd bemásolom. Most sajnos nem ezt tettem.
Kedves ditke :)

Köszönöm, hogy leírtad, így gondolom én is!
womanus írta: "Az emberek többsége a saját jól felfogott érdekei alapján dönt". - írja László. Biztos, hogy a "jól felfogott" és nem a pillanatnyi érdekek alapján?


A jól felfogott pillanatnyi érdekük alapján enni akarnak adni a gyerekeiknek, meleg lakást szeretnének, küzdenek h a bank ne vigye el a lakásukat. Sokan "csak" élni szeretnének. :?
Biztos, hogy a "jól felfogott" és nem a pillanatnyi érdekek alapján?

Egy kellemes városnéző sétánál pillanatnyi érdekek alapján is el lehet dönteni, hogy épen merre induljunk, de itt pont nem erről van szó.
Ditke nagyon szépen összefoglalta a lényeget. Hibát mindőnk követünk el, de hogy ki mikor miben hibázott vagy sem nem hiszem, hogy abban állást kellene foglalni és főleg nem minősíteni élethelyzeteket amiket nem ismerünk mélységében.
Régen amikor nem lehetett, akkor is megtette aki akarta még annak az árán is, hogy szankcióval járt, és sokáig nem is térhetett vissza, akkor most amikor szabadon tehetik miért ne tennék.

Vannak olyanok is akik nem a megélhetésük miatt mennek mert itthon is van jó munkájuk csak épp szeretnék kipróbálni magukat máshol is, vagy épp külföldön olyan tapasztalatokat szerezni szakmailag amit itthon tud majd hasznosítani. És ettől még magyarok maradnak nem is akármilyenek.
A magyarság nem attól függ, hogy hol él, sok esetben a máshol élők igazabb magyarok mint az itt élők egy része.
Aki meg a megélhetés miatt megy el miért kevésbé jó ember és magyar? Akkor jobb lenne, ha itthon nem hogy nem fizetne az állam kasszába semmit sőt még ő kapna pl segélyt.
Aki itthon él és állandóan kritizál és panaszkodik de nem tesz semmit mert félti a megélhetését. Vagy épp mindig arra hajlik amerre kell miért is? a saját boldogulása miatt, az lenne az igaz ember, az igaz magyar ember?

Akik nem akarunk máshová menni mert ez a hazánk, itt szoktuk meg, vagy mert nincs bennünk annyi bátorság, erő, hogy megtegyük vagy mert csak nem vagyunk képesek a konfort
zónánkból kilépni, mi éljünk úgy, hogy akik elmentek büszkén érezhessék magukat idegen honban is magyarnak és esetleg vágyjanak vissza!
Most olvastam Kertész Imre (irodalmi Nobel díjas 2002.) K. dosszié c. művét. Ebből idéznék egy részletet. Egy szempont, amiért elmegy a hazájából az ember.

Mostanában sokat tartózkodsz Berlinben. Mi hozott ide?

Betegség. Depresszió. Egészség. Életöröm.

Mind a négy egyszerre?

Hangozzék is bármilyen furcsán.

Kezdjük a betegséggel…

A fizikai oldalát nem részletezném, sokkal súlyosabb volt a klausztrofóbiás depresszió, ami ólomsúllyal ült a kezemen, kalodába zárta a lelkemet … ahogy pestiesen mondják:lerobbantam.

Mikor történt ez?

Úgy 2000 őszén. Magdi ekkor úgy beszélt rá, hogy próbáljunk kivenni egy kis „munkalakást” Berlinben, mint tévedhetetlen diagnoszta, akinek egyetlen műszere a szeretet. Felismerte, hogy idegenben talán inkább meg tudom teremteni magamban azt a belső szabadságot, amely az írói munka alapfeltétele. És nem tévedett, ez bizonyult a megoldásnak, ha vállalnunk is kellett a lépés kockázatát (például, hogy tudjuk-e majd rendszeresen fizetni a lakbért). Később elnyertem a Wissenschaftkolleg zu Berlin egy szemeszterre szóló ösztöndíját, s annak lejárta után egyszerűen, mondhatni, itt ragadtunk, ingázó világpolgárokként, Budapest és Berlin, sőt Chicago között.”
Elnézést, copy-paste: http://hu.euronews.com/2015/02/27/a-kal ... arorszagot

 - Ha a magyar megmozdul és tömegszerűen elmegy, ott baj van – mondja Kaposi Zoltán gazdaságtörténész, és ezt azért is közli így, mert szerinte a magyarok kivándorlását az is megkülönbözteti a többi nemzetétől, hogy a magyarok nem túl mobilisak. Nehezen költöznek egyik helyről a másikra a jobb munkahely érdekében, nem szeretnek lakást bérelni, csak tulajdonolni, és hajlamosak azt gondolni, hogy ha egyszer van egy állásuk, akkor majd nyugdíjba is onnan mennek. Kaposi Zoltán a kivándorlás jelenségét egyetemi oktatóként a bőrén is érzi, hiszen amíg húsz éve a 14 és 20 év közötti fiatalok 12 százaléka akart külföldre költözni, ez az arány most 32 százalék. Kaposi Zoltán szerint a kivándorlásnak elsősorban gazdasági, megélhetési okai vannak, de azért van itt más is.
- Önmagában mindenfajta lehetőség, az hogy nem rúgnak bele az emberbe kétóránként, hogy embernek nézik, hogy szabadságjogai vannak, közösségi jogaik vannak, betartják, stb, tehát hogy érvényesülhet az ember, hogy nem feltétlenül éreztetik az emberrel, hogy ő honnan jött vagy kicsoda, hanem azt nézegetik a munkahelyek egy részén biztosan, hogy mit teljesít. Tehát ezek azért itthon nincsenek meg – véli a professzor.
hangya írta: Kedves Tímea!
Kicsit se kívánlak bántani, Te viszont bántasz.
A megcsontosodott magamfélék biztosítják azoknak a hátteret, akik most, és majd üres zsebbel térnek haza.

És,...! A fiadat kérlek ne hozd példának, mert az élet legfőbb lényege és értelme szerint Ő nem számít, mert csak a saját élvezeteit hajszolja.

Ha nem tudnád,... az élet legfőbb lényege.: a TÚLÉLÉS.
Elmagyarázom.:Az élet legfőbb lényege, hogy minden élőlény létrehozza az Ő utódait, mert az ÉLET, csak így ÉLHET tovább.
Ha a TE szüleid ilyen öncélúan élték volna az életüket, mint a te fiad, ugye tudod, hogy TE meg se születhettél volna, és most nem is minősíthetnél megcsontosodott magamfélének.
Az enyém féle megcsontosodott szivaroknak köszönhető, hogy most magyarul levelezhetünk, és egyáltalán van még olyan, hogy Magyarország, és magyar Ember.
Ha olyan rossz itt miért nem mész te is utánuk, miért nem tanulod meg az álomnyelvedet?
Tudod miért? Mert mégis ez a kis ország biztosítja a TE jólétedet, és a JÓL LÉTEDET is.
DE ha már így van, hogy a jóléted és biztonságod ellenére elégedetlen vagy( amit csak magadnak köszönhetsz, mert dolgoztál keményebben, avagy elszórtad a kereseted jelentős részét,.. talán)
Éppen ezért, mert TE is itt élsz, legalább ne pusztítanád hangos fikázással a közhangulatot.
Ha építeni nem tudsz, de lehet, hogy nem is akarsz, akkor kérlek legalább itt és most maradj csendben.
Ha mégis folytatod az itthon maradottak leszólását, azzal csak önmagadat minősíted.
Ha nem érzed magad itthon jól, hát menj TE is, de NE LÁZONGJ, ÉS LEGFŐKÉPPEN NE LÁZÍTS.
Inkább becsülnöd kellene a HAZA, az ITTHON, az OTTHON őrzőit.
Jó hátország nélkül, még soha, senkinek se sikerült háborút nyerni.
Ha nem érted, hát nem érted. ez csak a TE bajod lehet, no meg azoké akik rád hallgatnak.
Én még azon kevés MEGCSONTOSODOTTAK közé tartozom, akik tudják mi a SZÉGYEN

És TE tudod-e mi ennek a szónak a tartalma???.


Csatlakozom a hozzászólóhoz.
Németországból, kedves Kispista Hubble? Mesélj! :)
Kedves Sym!

Nagyon érdekes cikkre hívad fel a figyelmünket. Nekem két passzus az, ami igazán tanulságos. Az egyik, amit te is hangsúlyoztál,, hogy "ha a magyar megmozdul és tömegszerűen elmegy, ott baj van ... mivel a magyarok nem túl mobilisak". Igen, a devizahitelek bedőlése komoly szerepet játszott abban, hogy a többi országhoz képest mi fáziskéséssel, de aztán annál nagyobb tempóban nekilódultunk. Az érvek között sok szempontot találni, az anyagiak, a kalandvágy, a bizonytalan jövő, a megbecsülés hiánya itthon. De amit szinte mindenki említett, az az itthoni rossz légkör, közhangulat. Na ez az, ami rajtunk is múlik. Hogy ez változzon. Ha még képesek vagyunk változtatni rajta, s nem törődünk bele, nem esünk apátiába. Mert már annyival túlnőtték a történések a tűrésküszöbünket, hogy ami tegnap felháborító volt, arra ma már csak vállat rándítunk, mondván, hogy lesz ez még így se.

S itt van az a pont, ahol szinte nem lehet elkerülni, hogy a témából kihagyjuk az aktuál politikát. Amit eddig mindannyiunk nagy szerencséjére sikerült. Ezt külön köszönöm nektek. Lehet, hogy jobb lenne a témát itt és most berekeszteni, mert akkor szabadulnak el csak igazán az indulatok? Mint alább a belinkelt videón, aminek a közzétételén jó sokat gondolkoztam. Nem tudom, jól teszem-e. Nekem mindenesetre remegett a gyomrom, miután végignéztem. Tudom, ez csak az "egyik oldal" válogatása. Biztos vagyok benne, hogy a másikon is lehetne ilyen jeleneteket összevágni. Egyáltalán, miért van ilyen meg olyan oldal?

!!!!!!! és mégegyszer !!!!!!!!! Mielőtt megnyitnád, kedves Klubtárs, el kell mondanom, hogy olyan videó ez, ami előtt ki szokták írni, hogy a ... "A videó a nyugalom megzavarására alkalmas jeleneteket tartalmaz!" Kérlek, hogy ennek tudatában nyisd csak meg, S ha felháborodnál, akkor igazad van. De gondolj arra, hogy a figyelmeztetésem ellenére vállaltad a kockázatot, a benne látottakkal, hallottakkal való szembesülést. S ha bármi okból nem tetszik, amit látsz, kérlek, akkor is próbálj higgadt maradni. Köszönöm.

Mert ez is Magyarország! Pártpreferenciáktól függetlenül. Hát csoda, ha a fiataljaink nem ilyen országban akarnak élni?

https://www.facebook.com/1441958856119794/videos/1768421800140163/?pnref=story
Megnéztem!
Ez borzasztó!?
Kedves Womanus!

A filmet nem néztem végig. Nem, nem akarok ilyen országban élni, ahol az emberek nagyobbik (?) részéből a legrosszabbat hozzák ki! 

Pár évvel ezelőtt még a Deák téren laktam. Hazafelé tartottam Győrből a halálos beteg édesapámtól, nem voltam valami jó idegállapotban. A biztonsági emberek kordonon keresztül engedtek át, hogy haza tudjak menni. Hirtelen azt sem tudtam mi van,  csak később értesültem róla,  hogy a Budapest Pride Felvonulás közepébe csöppentem. Fekete ruhában tömegesen vonultak a szélsőjobbosok, nem volt más választásom keresztül kellett mennem rajtuk, hogy el tudjak érni a házamhoz. Döbbenten néztem az egyik fiatal szemébe. Nem írom le mit mondott nekem. Féltem.

2012-ben  ismerőseimnél voltam vendégségben egy zsákfaluban. Egy álló napig nem engedtek ki bennünket. Senki nem tudott  semmit, hogy mi  történik.
( http://www.origo.hu/itthon/20120825-meg ... kakot.html)
Féltem.  

A lányomnak kiköltözése után nagyon hiányoztak a barátai. Feladott egy hirdetést, hogy magyar házaspárok barátságát keresi. Rengetegen jelentkeztek, köztük egy jómódú zsidó házaspár (vezető beosztásban dolgoznak a Boschnál) akik kérdésemre, hogy miért költöztek ki Hollandiába, azt felelték: félnek Budapesten. (!)

Nem, nem ilyen országban szeretnék élni, de itt maradtam. 62 évesen, nyugdíjasként már nem akarom/tudom elhagyni Magyarországot. De ki akarok maradni mindebből -már amennyire lehet- hamarosan leköltözöm Gárdonyba egy gyönyörű parasztházba és a kertem öntözöm.  
Egyszer csak elérkezik augusztus amikor is a családom egy hónapra hazajön. 

Addig meg hetente egyszer megnézek egy híradót, hogy tudjam mikor kell felülnöm egy repülőgépre.   Amúgy nem egy ijedős lány vagyok, ha az lennék már most mennék. :)
Végig olvastam a hozzászólásokat, mindegyikőtökében volt valami igazság. Még hangyát is meg tudom érteni.
Megnéztem a videót is. Bármilyen irányú politikai vezetés van az országban, ilyen jellegű összeállítást simán lehet készíteni. Mindig van akinek sokkal rosszabb mint a többieknek, és mindig van akinek sokkal jobb. Talán a régebbi időkben nem volt ennyire nyilvánosságra hozva az elégedetlenkedők véleménye. Egy dologban közös a politikusok viselkedése, mikor hatalomra kerülnek, elfelejtik honnan jöttek, és mit ígértek.
Van egy baráti házaspár, akik olyan szinten voltak mélyen, hogy már a mi anyagi támogatásunkkal tudtak csak élni itthon ezelőtt 9 évvel, 2 gyerekkel. Pedig nem egy léhűtő család, a férj minden munkalehetőséget megragadt itthon. Végső elkeseredésében kiment Brightonba segédmunkásnak, hátha Anglia tényleg a lehetőségek hazája, és kiviheti majd a családot is.
2 hónapig volt kinn, dolgozott. Számolt, aztán úgy döntött, hazajön... nem akarta, hogy a gyerekei olyan körülmények között nőjenek fel ami neki nem jött be. Itthon maradtak. Tovább próbálkozott.... Egy bátor ötlete volt, bejött, és most van 4 kis üzlete, a lánya válogatott sportoló 17 évesen itthon, a fia Bécsben, egyetemen tanul.
Csak azért mesélem, hogy attól ha valaki kinn is kipróbálja mennyire van kolbászból a kerítés, még nem biztos hogy örök életére kinn is marad. Tisztelem azokat akik nem csak itthon sajnálják magukat, hanem lépni is mernek.
Kata... írta: Talán a régebbi időkben nem volt ennyire nyilvánosságra hozva az elégedetlenkedők véleménye.


Manapság a médiákban csak az elégedetlenkedők véleményét lehet hallani. Így lehet vezetni az embereket: adj nekik elégedetlenkedni valót, hagyd, hogy háborogjanak, TE mondd meg, hogy mi ellen harcoljanak. Mert addig sem fognak olyasmivel foglalkozni, amit nem szeretnél.

Aki nyugalomban akar élni, az kövesse Sym példáját: ne nézzen híradót.
17 éve nem nézek (magyar) híradót, de ettől nem költöznek el kevesebben.

http://hvg.hu/gazdasag/20170326_kulfoldon_szuleto_magyar_gyerekek

2010 és 2016 között 78 ezer külföldön született gyermek magyar anyakönyvezését kérték - derült ki egy adatigénylésből. Ez nem sokkal kevesebb, mint ahány gyermek tavaly született Magyarországon.