Nő-férfi dominancia ...

A domine latin szó. Magyarul úr szót jelent.

A magyar értelmező szótár a dominencia fogalmát szakterületek szerint határozza meg. Férfi-nő kapcsolatról nem tesz említést.

Hétköznapi szóhasználatban azt szoktuk dominánsnak tekinteni, aki valamit irányít. Dominálni lehet egy társalgást, egy közös szakmai munkát, vagy akár egy férfi-nő kapcsolatot is. Vannak akik úgy tekintik a dominenciát, hogy csak egy irányító lehet, mert "két dudás egy csárdában nem fér el.
A családnak csak egy feje van és a család feje a férfi."

Ezt a gondolatmenetüket visszavezették egészen az ősemberig, amikor a fizikai erő védelmezte a családot. A férfiakban alakultak ki évezredek alatt azok a tulajdonságok, amelyek egy vezetőt jellemeznek.

Férfi nő kapcsolatra vonatkoztatva ezt nagyon egyoldalúnak látom, még akkor is, ha az ősember idejében ez valahogy így lehetett.

Mi a véleményetek?

Nálunk a rokonságban viszont többnyire a nők voltak a meghatározó elképzelésekkel, akarattal rendelkező emberek.

Úgy gondolom, hogy a férfi-nő közül az lehet a meghatározó személy a családban, akinek ehhez jobb adottsága van.

Én a nő-férfi kapcsolatban, általában a kölcsönösséget kedvelem.

Azt hiszem, hogy így van rendjén.
Kedves Belmonte!


Lehet hogy a fej a férfi de a nyak irányít és ez sok esetben a nő. :))))

Igen fontos a kölcsönösség de ez nem zárja ki hogy az egyik fél dominánsabb legyen. Főleg abban az esetben ha erre igénye van a másiknak, ha határozatlanabb, döntésképtelenebb illetve ha adott dolgokban nem rendelkezik kellő ismerettel, tudással, tapasztalattal.
Kedves Simi!

Igazad van. Te, meg én, többnyire egyet tudunk érteni egymással, némi igazodás után. Ez az amire nagyon sokan nem képesek.

A picinyke nézetkülönbségek sokszor nem enyhülnek, hanem a beszélgetés, vagy vita során egyre távolabb kerülnek. A vitapartner gondolatainak megértése, az eszerint való reagálás részben született adottság, de egyszerűen jó szándék kérdése is.