Szerző:
L.emma
»
30.08.2013, 9:33
Kedves Fórumozók, kedves Csyperke!
Gyümölcsevő vagyok, imádom mindegyiket, hús nélkül hetekig is el tudok lenni, gyümölcs nélkül nem bírom. Először a gyümölcslevekkel ismerkedtem meg, idegenkedtem a zöldségektől ( ma már tudom, hogy nagy kár volt, mert finomak - bár nem mindegy a párosítás, és elkel némi ízesítés is). A kedvencem az alma- őszibarack, alma-répa, répa - paradicsom, pikánsabb az uborka- paradicsom- káposzta - zeller. A paradicsom- uborka párosítás különben darabosan is, lének is a fogyókúra segítője, mindkettőnek magas a víztartalma. Újabb kedvencem a bébi cékla leve, nagyon jó édes. De ha valaki most kezdi inni, a céklalével vigyázni kell: először csak 1-2 kanálnyit szabad, és fokozatosan emelni a mennyiséget, mert erős a méregtelenítő hatása. A levekre egyébként is van egy fontos szabály: mindig kortyonként, lassan, nem egyszerre az egészet felhajtva.
A zöldségleveket tavasszal és nyáron iszom, amikor nagyobb a víztartalmuk, lágyabb az íz, és különben is: mi, nők ilyenkor a vonalainkra is jobban vigyázunk. Könnyebb is diétázni, ha nagy a választék friss zöldségből, gyümölcsből.
Eleinte bántam, hogy a sok finomságból annyira kevés lé lett.
Sajnálnám kidobni a rostokat, a gyümölcsöket legtöbbször egyszerűen bekanalazom.

Ha épp léböjtöt tartok, lefagyasztom, később is finom.
Imádom az édességet

, és csokimegvonásos időkben néha szoktam csemegét is készíteni belőle: a vegyes gyümölcsrostokat magvakkal ( vagy natur müzlivel ) és mézzel jól öszekavarom, rudakká formázom, folpackba csavarom, erősen összenyomkodom. Egy kicsit bajos, mert ragad, de megéri: finom, no meg az ember a gyomráért sokfélét megtesz.

Nálunk még nem volt akkora mennyiség, hogy ne fogyjon el azonnal. Lehet bele fahéjat vagy kakaót is tenni, ha szereti a család.
Ha van kedvem pepcselni vele, golyókká formálom, kókuszba vagy reszelt csokiba forgatom.
A zöldségek visszamaradt rostja kiválóan alkalmas ételízesétésre, bármibe, amibe különben is beletennénk - ugyanazt az ízt adja, csak nem darabos formában. Lehet levest is készíteni belőle, megdinsztelni egy kis kókuszzsíron ( vajon..., bármin...), de csak rövidebb ideig, mert a nedvességet már kivontuk belőlük, és odakaphat, pirított grízkockával nagyon finom. Nem vendég elé való, mert nem szép, zöldségmorzsák úszkálnak benne

, de az íze ettől még kiváló.