Szervusztok, kedves fórumozók!

Mint azt profiloldalamon is olvasható, a gasztronómia egyik kedvenc foglalatosságom. Ennek okán szívesen osztok meg minden érdeklődővel recepteket gyűjteményünkből - ez itt nem fejedelmi többes, hanem a gyűjtemény jó részét néhai barátom rendezte össze - jómagam receptjeivel együtt.

Tudom, hogy ez nem a reklám helye, éppen ezért - bár a NET-n jelen vagyok magazinommal - szeretném, ha itt a fórum felületén közvetlenül tehetnék közkinccsé az esetleges kéréseknek megfelelően recepteket.

S hogy lássátok nem a levegőbe beszélek, íme egy kis ízelítő a gyűjteményből:

A PUSZTAPÖRKÖLT
Na, igen. A pusztapörkölt. A 70-es években már róttam az országutakat itthon és külföldön egyaránt. Ugye az úton lévők általában megéheznek, pláne akik hosszú úton vannak. Mi is így voltunk akkor. Valahová a Viharsarokba mentünk, és már jóval Kecskemét után jártunk, amikor az akkori főnököm - a HUNGAFRUCT vezérigazgató helyettese - szólt, ideje volna már ennünk valamit, "István az első étteremnél állj meg". - Szólt a parancs.
Már nem emlékszem, hogy hol is álltam meg, de az étterem az akkori viszonyokhoz képest tiszta és barátságos képet mutatott.
Mindenki rendelt, étlap szerint.
Én ott ettem először "Pusztapörkölt"et.

A felszolgáló kissé furán nézett rám, hiszen asztaltársaim a hely specialitásait, az ottani konyha remekeit rendelték. Ők jártak jobban, az ottani és akkori "Pusztapörkölt", egyszerű, mezei paprikás-krumpli volt. Ez a mostani már nem az, de azon az úton, és akkor indult el.

Hozzávalók:
kb. 1,70 - 2 kg marhalábszár, olcsóbb és nem rosszabb, ha sertéslapockát vagy tarját használsz fel, kb. 25 dkg zsír, kb. 20 dkg füstölt szalonna, kb. 2 kg rózsaburgonya, kb. 2 gerezd fokhagyma, kb. 5 - 6 közepes fej vöröshagyma, makói, 3 - 4 db vastag húsú csemege zöldpaprika. 3 - 4 db csemege, piros paradicsom, 1 kisebb csomó metélőhagyma, 1 - 2 piros, cseresznyepaprika, kb. 1 - 2 mokkáskanálnyi kalocsai, csípős rózsa, fűszerpaprika, kb. 1 liter csontlé, húsleves, köménymag, babérlevél, só

Elkészítése:
Az alaposan megmosott húst nagyobb kockákra felaprózzuk. Egy nagyobb lábosba az előzőleg felkockázott füstölt szalonnát zsírjára olvasszuk, majd a zsírból kivesszük, és ebben a zsírban a finomra felkockázott vöröshagymát megfonnyasszuk, fontos, hogy csak fonnyasszuk, és ne pirítjuk. Majd belerakjuk a sóval eldolgozott fokhagymát és az egész köménymagot, megszórjuk a fűszerpaprikával és egy kevés - kb. 1- 15 dl csont lével, húslevessel - felengedjük, kiforraljuk, majd zsírjára visszapirítjuk.
Ekkor tesszük bele a felaprózott húst, ízlés szerint sózzuk - figyelem, a füstölt szalonna tartalmaz sót - lefedjük, és időnként megkeverve, fel-felöntve kevéske a csont lével, vagy húslevessel, nyílt lángon pörköljük. Amikor észleljük, hogy a hús elkezd puhulni, akkor adjuk hozzá a cikkekre vágott csemege zöldpaprikát, a csemege piros paradicsomot, valamint a hasábra vágott burgonyát és a cseresznyepaprikát. Ismételten felengedjük a csont lével, húslevessel, éppen csak annyival, hogy a továbbiakban az belepakolt összetevők kb. 15 - 25 perc múlva megpárolódva, megpuhuljanak, fedő alatt.

<i>Ezt a remeket gyakran készítik bográcsban is, főleg borospincei látogatások alkalmával, Dunántúl - szerte, ott és akkor pincepörköltnek nevezik. Természetesen húsleves és csontlé helyett borral főznek...</i>

Várom tehát a kéréseket, melyeket örömmel fogok teljesíteni, főként ha az adott kérésnek megtudok majd felelni.

Barátsággal

vectra777 alias István
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Köszönet a receptért , nekem imponál , ha egy férfi tud főzni, s még meg is osztja azt.
Kicsit ugyan ma meleg van a pörköltre , ezért ma leginkább lecsót és dinnyét eszem , ja és desszertként főtt kukoricát ,amit imádok.
Szervusz, kedves Anikó!

Hogy tudok-e főzni?- inkább azt mondanám szívesen csinálom.
Eddig még akik megkóstolták kreációimat, nem csalódtak se az eléjük tálat fogásban, Ennek kapcsán tán bennem se.


Barátsággal


vectra777 alias István
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
..és most következzék néhány recept, a napfényes Itáliából!

Kezdjük ezt egy elegáns és tán sokak által ismert előétellel

"Caprese" dekorációs nyárs

Hozzávalók: Kis mozzarella golyók, koktélparadicsom, néhány bazsalikomlevél, fogvájó.
Lecsepegtetem és kettévágom a mozzarella golyókat. A paradicsomokat megmosom, és szintén kettévágom. A hozzávalókat felváltva fogvájókra húzom, és a nyársakat megszórom apróra vágott bazsalikomlevelekkel.

download.jpg


Folytassuk a sort egy igazi olasz levessel, "akit Minestrone" néven ismer a világ.

Minestrone alla Genovese

Hozzávalók: 10 dkg paszulybab éjszakára beáztatva, 1 evőkanál olívaolaj, 1 fej finomra vágott vöröshagyma, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 10 dkg apróra vágott káposzta, 10 dkg szeletelt gomba, 25 dkg kockára vágott cukkini. 1 kockára vágott padlizsán, 3-4 hámozott, kockázott paradicsom, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 kávéskanál oregáno, 5 dkg teljes lisztből készült száraztészta, 1 csokor finomra vágott petrezselyem, egy csipet törött bors, 1-2 evőkanál szójaszósz
Olajon megpároljuk a hagymát, majd a zöldségeket, hozzákeverjük a paradicsompürét és az oregánót. Felöntjük az előzőleg megfőtt babbal és annak levével. Szépen összefőzzük, majd a tészta hozzáadásával még 8-10 percet lassú tűzön főzzük, szójaszósszal és borssal ízesítjük. Tálaláskor a leves tetejét reszelt parmezán sajttal megszórjuk. Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérrel felszolgálva egy komplett főétkezést ad.
Elkészítési idő: kb. 35 perc.

minestrone-74303__340.jpg


És legyen tészta a harmadik fogás

Különleges rakottas
(Lasagna Particolara)

Hozzávalók: 80 dkg csuszatészta, 40 dkg lángolt kolbász, 40 dkg marhahús, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg paradicsom, 2 doboz sűrített paradicsom, 2-2 teáskanál só, cukor, bazsalikom, őrölt bors és köménymag, 45 dkg tehéntúró, 1 tojás, 1 csomó petrezselyem, 2 dl olívabogyó, 15 dkg parmezán
Elkészítése: A tésztát főzze ki sós, lobogó vízben, de vigyázzon, ne ragadjanak össze. Öblítse és csepegtesse le. Míg a tészta fő, keverje össze a darált húst, a villával szétnyomkodott kolbászt, a finomra vágott hagymát, és a zúzott fokhagymát, majd közepes hőmérsékleten pirítsa, amíg enyhén megbarnul a keverék. Keverje bele a meghámozott és apró kockákra vágott paradicsomot és a fűszereket. Forrósítsa fel, majd alacsony hőfokon, lefedve párolja 20 percet. Keverje össze a tehéntúrót a felvert tojással, a finomra vágott petrezselyemmel és némi sóval. Ha minden előkészítéssel végzett, állítsa össze az étket egy 30 x 20 centiméteres tűzálló tálban. Az edényt kenje ki a cukorral elkevert sűrített paradicsom felével. Erre kerül a tészta harmada, amelyet borítson be a húsos keverékkel. Ezt fedje be a maradék tészta felével, amire a túrós keveréket simítsa. Mindezt takarja be tésztával, majd szórja meg a reszelt sajttal, a vagdalt olíva bogyóval, végül locsolja meg a maradék paradicsommal. Fóliával takarja le, és 180 fokra előmelegített sütőben süsse 20 percet. Az utolsó öt percre vegye le a fóliát. Tálalás előtt hagyja 10 percet állni.

lasagna-2272454__340.jpg


A menüsort fejezzük be a híres Tíramisu tortával

Tiramisu

Hozzávalók a tésztához: 3 tojás, 9 dkg cukor, 3 evőkanál víz, 9 dkg liszt, fél csomag sütőpor. (Ha lustábbak vagyunk, használhatunk 1 doboz babapiskótát.)
A krémhez 1 doboz Azuro krémsajt vagy Mascarpone, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, rum vagy Amaretto likőr, 1 tojás, 2 evőkanál méz szükséges.
A locsolóoldathoz: erős feketekávé, rum. Tetejére kakaópor (nem cukrozott).
Elkészítése: Elkészítjük a tésztát. A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük, majd egyenként hozzáadunk 3 evőkanál vizet, hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, végül a tojások felvert habját. Megsütjük.
A krém készítése: a tojássárgát a vaníliás cukorral és a cukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a krémsajtot, a mézet, a rumot, jól elkeverjük, és végül a tojáshabbal lazítjuk.
A piskótát lerakjuk, feketekávé és rum keverékével meglocsoljuk, és rákenjük a krémet. Rétegezhetjük is; alulról felfelé: tészta, krém, tészta, krém.
A tetejét kakaóporral megszórjuk (teaszűrővel legegyszerűbb a terítés).

TIRAMISU FŐLOGÓ - 2016.jpg
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.