Bögrés rétes

2,5 bögre liszt,
1 tojás,
csipet só,
1 p. tejföl,
20 dkg. vaj

A 2 bögre lisztet, a tojást, sót, tejfölt össze állítjuk. Ha kemény vízzel lágyítjuk.
20 dkg. vajat felolvasztjuk és a fél bögre liszttel összekeverjük. Majd kicsit kihűtjük.
Az összeállított tésztát kinyújtjuk és a bekevert vajat rákenjük. Felgöngyöljük és 8 részre osztjuk
Kicsit pihentetjük, majd egyenként elnyújtjuk, megtöltjük tetszés szerinti töltelékkel, felgöngyöljük és vajazott, lisztezett tepsibe sütjük.
A napokban találtam egy gyorsan, könnyen elkészíthető fánknak a receptjét. PERCES FÁNK - tényleg 5 perc az elkészítése

Hozzávalók (kb. 30-35 db kis fánkhoz):

1 kis doboz kefír vagy tejföl vagy natúr joghurt (kb. 1,7-2 dl), 10 (enyhén púpos) evőkanál liszt, 1 tojás, 1 evőkanál vaníliás cukor, csipetnyi só, 1 kiskanál sütőpor, fél citrom reszelt héja. Ízesítésnek 5 dkg csokoládédarabka vagy 5 dkg mazsola vagy 5 dkg darabosra darált dió. A kisütéshez étolaj.
Elkészítés:

A kefírt / tejfölt / joghurtot egy kanál segítségével összekeverjük a tojással, vaníliás cukorral, sóval és a citromhéjjal. (Nem szabad nagyon kikeverni, csak amíg összeáll.)
A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, és a tojásos keverékbe keverjük. (Megint nem keverjük túl sokáig.)
Végül hozzáadjuk a csokoládédarabkákat / mazsolát / diót.
Az olajat felforrósítjuk. Kiskanállal diónyi darabkákat szaggatunk a tésztából az olajba. A fánkocskákat 4-5 perc alatt minden oldalukon aranybarnára sütjük.

Fahéjas vagy kakaós porcukorral, gyümölcsöntettel, lekvárral, csokiöntettel tálalhatjuk.

Ha egyszerre többféle fánkot sütsz, a csokidarabkásat süsd meg utoljára, mert a külső csokidarabok egy része beleolvad az olajba, ami megfogná a többi fánkot.
Rebeka01 írta: Ezt most találtam.
A tökös-mákos rétes

A tölteléket fel lehet másik tésztához is használni

elkészítés

A mákot összekeverjük a cukorral, majd ledaráljuk.
A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, magját kivájjuk, lereszeljük.
A reszelt tököt a darált cukros mákhoz és a mazsolához keverjük.
A réteslapot nedves konyharuhán kiterítjük, óvatosan lapokra szedjük. A lapokat egyesével, ecsettel vékonyan megkenjük olajjal, és 2-3 lapot egymásra fektetünk.
Az egyik szélére halmozzuk a töltelék 1/3 részét, megszórjuk egy kevés búzadarával, hogy a tök esetleges levét megfogja. Így nem ázik el a rétesünk.
Konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük.
Kikent tepsibe tesszük, a tetejét lekenjük olajjal és tejföllel.
Hasonlóképpen járunk el a másik 2 adaggal.
Forró sütőben 20-30 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.


A zalaiak ismerik ezt a rétest, és nagyon finom. Én már csináltam tökös-mákos lepényt is, és annak is nagy sikere volt
Tejbegrízes szelet

Hozzávalók a tésztához: (22×36 cm-es tepsihez)

5 tojás
20 dkg kristálycukor
0,8 dl tej (ha 1 dl-t tesztek bele, végül is az sem sok)
0,8 dl olaj
2 csapott evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
20 dkg liszt
10 g sütőpor

A krémhez:

8 dl tej
kb. 5 evőkanál búzadara (púposan)
10-15 dkg puha vaj
15 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)

A tetejére:

kakaópor

Elkészítése:

A krémhez megfőzöm a tejben a búzadarát (sűrűre), és néha-néha megkevergetve kihűtöm teljesen. A puha vajat a porcukorral kikeverem, majd hozzáadom a kihűlt tejbegrízt és mixerrel jól kihabosítom.

A tésztához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a tejet, majd az olajat, mellyel szintél jól elkeverem. A lisztet összekeverem a kakaóporral és a sütőporral és hozzákeverem a tojásos masszához, végül óvatosan hozzákeverem a tojások felvert habját (fehérjét habbá verve).

Margarinozott/lisztezett tepsibe egyengetem a masszát, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 14-15 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő, inkább végezzünk tűpróbát!!)

A kihűlt tésztára kenem a krémet egyenletesen. Ha nagyon lágy a krém a tésztán, 1-2 órára hűtőbe teszem, hogy szépen lehessen szeletelni. Majd kakaóporral meghintem a tetejét, és felszeletelve tálalom.
Rebeka01 írta: Emma napraforgója!

http://www.limarapeksege.hu/2011/03/napraforgo.html


 Nagyon jól néz ki és nem tűnik túl bonyolultnak,meg fogom sütni :)
Cintia írta:
Rebeka01 írta: Emma napraforgója!

http://www.limarapeksege.hu/2011/03/napraforgo.html


 Nagyon jól néz ki és nem tűnik túl bonyolultnak,meg fogom sütni :)



Egyáltalán nem bonyolult. :)  

Ha vendégnek készül, akkor pirított szezámmal érdemes megszórni, nagyon szép lesz, ha magunknak, akkor jó gazdagon sajttal meghinteni ...

Remélem, ízleni fog. 
Gyors sajtos, sós rúd


55 dkg liszt (ebből 20 dkg rétesliszt)
25 dkg margarin
2 dkg szalalkáli
1,5 dkg só (2 teáskanál)
1 tojás
2 dl tejföl

Tetejére:

1 tojás
20 dkg reszelt sajt

A kétféle lisztet, a sót, a szalalkálit összekeverjük, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojást, és alaposan összedolgozzuk. Vékonyra nyújtjuk, derelyevágóval csíkokra vágjuk, és felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. 180°C-os sütőben készre sütjük.
Egyszerű túrós

hozzávalók 8 főre

1 kg túró
15 dkg lágy Rama (én vajat haszálok)
5 púpos ek búzadara
2 púpos ek liszt
10 ek cukor
1-2 cs vaníliás cukor
4 tojás
csipet só
fél citrom reszelt héja
1 mk szódabikarbóna
fél cs sütőpor
zsemlemorzsa
elkészítés

A hozzávalókat egy nagy tálban egymás után összekeverjük.
Vajjal kent, zsemlemorzsával szórt kapcsos formába vagy tepsibe öntjük.
Kikeverjük a tetejére valókat, melyet egyenletesen szétoszlatunk rajta.
Előmelegített sütőben megsütjük (a teteje szép barna lesz).
Langyosra hűtjük, porcukorral hintjük.
Bögrés pizza

Hozzávalók:

1 bögre liszt
1/3 bögre meleg víz
1 ek étolaj
1 púpozott kk porélesztő
1/2 ek méz
1 kk só
1 kk fokhagymapor

Feltét:

ki, mit szeret
kukorica, gomba
bacon
sajt, stb

Elkészítése:

A meleg vízből, mézből és az élesztőből kovászt készítünk. Ha a kovász kész, hozzáadjuk a lisztet, olajat, sót és a fokhagymaport.

Először villával átdolgozzuk, majd a kezünkkel sima tésztává gyúrjuk. Kb 5 percig hagyjuk kelni (lehet többet is).
Három részre osztjuk és kisodorjuk, széthúzzuk kör alakúra.

Pici olajjal megkent pizzasütő tepsibe tesszük, majd ízlés szerint szósszal és tetszés szerinti feltéttel gazdagítjuk (mindenki, ahogy szereti).
Forró sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.
sztracsatella sütés nélkül:
Hozzávalók: 1 liter tej 2 dl búzadara 2 dl cukor 2 tojássárgája babapiskóta 12,5 dkg margarin 2 dl tejszín 1 tábla étcsokoládé áztatáshoz: kevés tej és rumaroma elkészítés: A tojássárgákat, a búzadarát, a cukrot az 1 l tejben felfőzzük, kihűtjük, majd összedolgozzuk a margarinnal. A tejszínt verjük kemény habbá, majd reszeljünk bele fél tábla étcsokit, óvatosan keverjük össze. Egy jénai tál aljára letesszük a rumos tejbe áztatott babapiskótákat, erre jön egy réteg grízes krém, egy réteg csokis tejszínhab. Ezután megint egy sor rumos- tejes babapiskóta, grízes krém, végül a maradék csokis tejszínhab. Tetejére ráreszeljük a maradék fél tábla étcsokit
Rebeka01 írta: sztracsatella sütés nélkül:
Hozzávalók: 1 liter tej 2 dl búzadara 2 dl cukor 2 tojássárgája babapiskóta 12,5 dkg margarin 2 dl tejszín 1 tábla étcsokoládé áztatáshoz: kevés tej és rumaroma elkészítés: A tojássárgákat, a búzadarát, a cukrot az 1 l tejben felfőzzük, kihűtjük, majd összedolgozzuk a margarinnal. A tejszínt verjük kemény habbá, majd reszeljünk bele fél tábla étcsokit, óvatosan keverjük össze. Egy jénai tál aljára letesszük a rumos tejbe áztatott babapiskótákat, erre jön egy réteg grízes krém, egy réteg csokis tejszínhab. Ezután megint egy sor rumos- tejes babapiskóta, grízes krém, végül a maradék csokis tejszínhab. Tetejére ráreszeljük a maradék fél tábla étcsokit


Rebeka, hú,ez nagyon jól hangzik,meg fogom csinálni :)
Ez egy francia almatorta recept,már sütöttem és ajánlom Nektek is,mert nagyon finom :)

https://www.youtube.com/watch?v=eeDRgvCRAcQ 

sok sikert hozzá :)
Karlsbadi torta vaniliakrémmel

Hozzávalók:

10 ostyalap
4 dkg főzős vaníliás pudingpor
5 dl tej
4 dkg kristálycukor
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
10 dkg őrölt mandula
1 evőkanál vaníliakivonat

a díszítéshez:
csokoládéfigurák


A pudingport a tejjel és a kristálycukorral, folytonos keverés közben sűrű krémmé főzzük, majd kihűtjük. A vajat a porcukorral jól kihabosítjuk. Apránként hozzákanalazzuk a hideg vaníliás krémet. Beletesszük az őrölt mandulát és a vaníliakivonatot. 10 részre osztjuk a krémet (ez kb. 2-2 evőkanálnyit jelent), majd megkenünk vele 9 ostyalapot. A lapokat egymásra helyezzük és beborítjuk a tizedik lappal. Nehezéket rakunk a tetejére (én egy kerámiatálat használtam erre a célra) és néhány órára, még jobb, ha egy egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Fogyasztás előtt a maradék krémmel megkenjük a torta tetejét. Tetszés szerint szeleteljük és díszítjük a csokoládéfigurákkal.
20dk füstölt sajt, 20dkg trapistasajt, lereszelve. Hozzáadunk 5 dkg vajat, 15 dkg lisztet, pici sót.
jól összegyúrjuk, ha nehezen áll össze tehetünk hozzá kicsi tejfölt. 10 percre betesszük a hűtőbe, utána lapos korongokat készítünk, és 20-25 perc alatt rózsaszínre sütjük a sütőben.
Csináltam hozzá tejfölös mártogatóst, amibe csöpp fokhagymát tettem.