Rengeteg olyan régi magyar szót találunk, amelynek ma már alig vagy egyáltalán nem ismerjük a jelentését. 1. Mi lehet az acsa? Ez bizony szitakötő 2. Adamaskő Nem gondoltuk volna, de a gyémántot jelöli ez a szó 3. Ágyékhártya A rekeszizom, "magyarul". 4. Babaj A szerkesztőségben senki sem tudta, hogy ez a ponty vagy potyka másik neve, pedig van köztünk szenvedélyes horgász is. 5. Báj Eredetileg nem a kellemes, kedves, aranyos, szép külsőt jelölték ezzel a szóval. Varázslatot, boszorkányságot, sőt, mindenféle mágikus kötést jelentett. Aki elbájolta a másikat, az elvarázsolta... 6. Fityelék Ez lelógó ruhadísz: bojt, rojt, "cafrang". 7. Mit művel, aki fürgöl? Bezár valamit, leginkább ajtót. 8. Jó, ha van otthon hencser Micsoda a hencser? Természetesen heverő. Gondoljatok a hencsereg - hever, hempereg - igére. 9. Milyen ember a kanyó? Bunkó. Neveletlen, faragatlan alak. 10. Kaszab, kaszap Vezetéknévként is használatos ez a szó. Mit jelöl? Egyrészt egy egyfajta vágóeszköz, kardféleség neve, másrészt van, ahol a henteseket, mészárosokat is így hívták. 11. Millye Többféle megfejtése is lehetséges: törmelék, por, étkezésre használt só, sótartó, iránytű, tájoló. 12. Murok Tudtátok, hogy Erdélyben sok helyen így hívják a sárgarépát? 13. Napa Finnugor eredetű, ősi szavaink egyike. "Ipadnak, napadnak, három papnak, hat kappannak hány lába van?" - így szól egy régi találós kérdésünk. Az ipa az após, a napa pedig az anyós. 14. Óbítalak, de nagyon! Azaz: sajnállak... 15. Kit nevezünk pacuhának? A rendetlen embereket. 16. Padmaly Egyrészt alámosott meredek partfalban keletkezett üreget jelölt a szó, másrészt a mennyezetet, padlást. 17. Skribler Régen az újságírókat, írástudókat nevezték skriblernek. Sőt, a firkász egyik szinonimája volt. 18. Slág Mérleget jelent, a vajdaságban a tejszínt, tejszínhabot, és kivágott erdőrészt is. 19. Szokmány Semmi köze a szokásokhoz. Ez egy felsőkabát neve volt egykor. 20. Tankó A nem túl okos ember jelzője volt. 21. Ugorgyán Van, ahol a szivárványt nevezték így.  
Ha van kedvetek lehet folytatni 
Valóban rengeteg régi szavunk kikopott a közbeszédből. Játékra invitálom a kedves fórumozókat: irjunk egy régi szót, és a következő hozzászóló megírja a megfejtést és egy újabb szót.
Az én szavam a

firnyákos
Válogatós-ra gondolok


Elkanászodik
firnyákos= ravasz

elkanászodik= szemtelen

bizottmány ?
[quote="KatalinEszter"]firnyákos= ravasz

elkanászodik= szemtelen

bizottmány ? A bizottmány a bizottság régies változata, vmely küldöttséget is jelent.
Fertály? (1 kis segítség: 'fier teil' a németben)
Fertály valaminek a negyede, órának, mértékegységnek. De pl hátsó fertály=fenék
Új feladvány lemaradt

Csikasz
Ángyi(ka). Idősebb férfi családtag, rokon, szintén idősebb felesége.
Komaasszony, koma. Gyerekünk kereszt szülei. Felénk hiába voltak egykorúak a felnőttek, utána életük végéig magázódtak. Pedig korábban tegezték egymást.
Ugyanez volt a házasságra lépett fiatalok szüleinek a további, egymáshoz történő viszonyulása. De őket nászasszonynak, illetve nász uramnak szólították.
Simi12 írta: Új feladvány lemaradt

Csikasz
sovány (kutya)

új szó: csimasz
Heliantha írta:
Simi12 írta: Új feladvány lemaradt

Csikasz
sovány (kutya)

új szó: csimasz


cserebogár lárvája

Új szó: bityér
"Merlegelo" Ángyi(ka. Idősebb férfi családtag, rokon, szintén idősebb felesége.

Illetve az 'ángyom" is ismert. Más... Igen, a fertály vminek a negyed részét jelöli..jelölte. Pl. egy negyednyi telek is lehet fertály. Vagy.....egy negyedévre eső fizetendő lakbér, házbér is lehet. "Tőlem kéri a tiszttartó a fertályt." - írta vki egykoron. Apropó... tiszttartó? Aztán itt van az inas szó. A Borsod megyében élő unokatestvéreim jutnak ekkor is az eszembe, mert hogy ők a saját gyermekeikre mondják (főleg a fiúcskákra), hogy 'az inasom'. És ők is az apjuktól hallották elsőként ezt a szót; apáról fiúra száll. :-) A mai átlagos ember számára többnyire a hentesnél vásárolt húsféle lehet inas. :-)
Inas nem csak a hentesnél vásárolt hús lehet, pl. az emberi láb is lehet inas. De a mesterségeknél a tanulókat is inasnak hívták és jelenleg is hívják.
bityér = pálinkáspohár


új szó: pipes
pipes: cifra, díszes

új szó: lajbi