galmarti írta: Látod, legalább erre jó a net, ha már arra nem is, amiért tulajdonképpen jöttünk...  :lol: De nem szabad ezt lebecsülni, mert egy jó barátság többet ér, mint egy rossz kapcsolat. Biztos sikerül itt is személyesen megismerkedned azzal, akivel akarsz. Elég találékonyak vagyunk, nem ismerünk lehetetlent! :D  


Márti - valóban nincsenek lehetetlen dolgok, csak nehezen megoldhatók. :)  Mi meg azért vagyunk, hogy a megoldáson dolgozzunk, ez - a földön töltött időnk rendeltetése. :)  
Visszérre gyógynövények  

A visszeresség népbetegségek közé tartozik, minden negyedik férfinél, illetve minden második negyven év feletti nőnél megfigyelhető. Az ilyen betegek a nyarat különösen rosszul tűrik, mert fájós lábuk a nagy melegben gyorsan elnehezedik, bokájuk megduzzad. A természet patikája azonban számos gyógynövényt kínál erre a megbetegedésre. Ezek a szerek ugyan nem képesek visszafejleszteni a kitágult ereket, viszont enyhítik a panaszokat, és megállítják vagy lassítják az újabb visszerek kialakulásának folyamatát.
· Régi, jól bevált háziszer visszeres panaszok esetén a bodzavirágtea. Igyunk meg belőle néhány héten át naponta két csészével.
· A vadgesztenyét szintén régóta használják visszérbántalmakra. Kivonata csökkenti a szervezetben az érfalakat lebontó, így a visszeresség kialakulásában fontos szerepet játszó enzimek koncentrációját, és egyben a vér áramlási tulajdonságait is javítja.
· Japán akác erősíti az ereket, és gyulladáscsökkentőként is beválik.
· A visszerek külsődleges kezelésére használhatunk árninkát, körömvirág é és boszorkánymogyoró - kivonatot tartalmazó készítményeket.
· A C – vitamin erősíti az erek falát. Éppen ezért fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldségfélét, szükség esetén C-vitamin tablettákat is.
· A hagyma, a fokhagyma, a bors és a gyömbér csökkenti a vérben a véralvadásért felelős anyagok szintjét, így mérséklődik a trombózis veszélye.
· Természetes vízhajtó tulajdonságú zöldségféle a spárga, a rizs és a zeller.    
Elrontott ételeinket hogyan hozhatjuk helyre?

1. Ha a pecsenyeleve leég, néhány karikára vágott burgonyát tegyünk bele, amely az égett ízt magába veszi.
2. A túlecetezett étel savanyúságát cukor hozzáadásával közömbösíthetjük.
3. Ha nagyon zavaros lesz a hús- vagy csontleves, egy tojás fehérjét egy kanál vízzel gyenge habbá verünk, és azt a levesbe öntjük. Addig forraljuk, amíg a tojásfehérje megtúrósodik és a zavarosságot magába veszi (5-10 perc) Utána sűrű szitán átszűrjük, és szép tiszta levest kapunk.
4. A forrás közben összement tejet amennyiben az magántermelőtől való, úgy túrónak készítsük el. A bolti tejből dara hozzáadásával hamis túrógombóc készíthető (recept szerint) Habverővel simára verjük az összement tejet és tészta dagasztásánál is felhasználhatjuk.
5. Ha elsózzuk a levest vagy pörköltet, kis késhegynyi szódabikarbónát adjunk hozzá, az elveszi a só ízét. Tehetünk az ételbe meghámozott és mosott, 4-be vágott burgonyát is, mely szintén összeszedi a plusz sót.
6. A megpenészedett lekvárt vagy befőttet újra főzzük, vagy gőzöljük.
7. A kellemetlen szagú vagy avas zsírt megjavíthatjuk, ha kenyeret vagy hagymát szenesedésig sütünk benne.
8. Ha csomósra sikerült a rántás szűrjük át, de lehetőleg habverővel kavargassuk az segít a csomómentesítésben.
9. Ha a habarásunkat nem akarjuk, hogy becsomósodjon, tegyünk a lisztbe cukrot és úgy keverjük össze a folyadékkal és tegyük az ételbe.
10. A lekozmált mártást, húst, főzeléket vagy lekvárt öntsük másik edénybe, a lábast jól súroljuk ki és úgy főzzük tovább.
11. Ha a leveshúsunk nem fő meg, úgy azt tálalás előtt szeleteljük fel és pároljuk legalább fél órát.
12. Ha babunk nem akar megfőni egy kevés szódabikarbónát adjunk hozzá. 
Fűszerezés

A fűszerek túlzott fogyasztása ártalmas, csak annyira fűszerezzünk, amennyire az okvetlenül szükséges, úgy hogy az étel ízét megkapjuk. Nézzük sorba, hogy milyen fűszerekkel gazdagíthatjuk a konyhánkat, és milyen ételekbe tehetjük ezeket.
Gran Cucina növényi főzhető konyhai krém Felhasználási javaslat: A konyha nélkülözhetetlen növényi alapú krémje. Sűrű és krémes állaga kiváló öntetet biztosít készételek ízesítésére és díszítésére is. A reform konyha kedvelői tejszín helyettesítőjeként használják. (Olaszos ételekhez kiváló. (2 és 5 dl-es dobozos kiszerelésben kapható)
Ánizs: Felhasználási javaslat: Gyümölcslevesekhez, kompótokhoz, süteményekhez, mártásokhoz, pudingokhoz, káposztafőzelékekhez, ; Keleten: levesekhez, kenyerekhez. Gyógyhatása: Étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó felfúvódást szüntető, gyomor-, epe-, bélbántalmak ellen.
Babér: Felhasználási javaslat: Levesekhez, főzelékekhez, vadas mártáshoz, pácokhoz, savanyú és ecetes ételekhez Gyógyhatása: Emésztést segítő, étvágy gerjesztő
Bazsalikom
: Felhasználási javaslat: Levesekhez, salátákhoz, olasz tésztákhoz, mártásokhoz, sült húsokhoz, paradicsomos ételekhez. Gyógyhatás: Teája gyomorerősítő, étvágygerjesztő, idegnyugtató.
Boróka
: Felhasználási javaslat: boros-ecetes pácokhoz, mártásokhoz, vadas pástétomokhoz, savanyú káposztához, marinírozott halhoz, sertéssültekhez. Gyógyhatás: Szélhajtó, étvágygerjesztő, vesekő-, epekőoldó, vízhajtó, gyulladáscsökkent[b]ő  
 Bors
: Felhasználási javaslat: Húslevesekhez, fűszeres pácokhoz, főzelékekhez, salátákhoz, sült húsokhoz, vagdaltakhoz, rizshez Gyógyhatás: Étvágygerjesztő, de ha túlzásba visszük irritálja a májat, epét, beleket, vesét.  
Csombor[/[/b]b]: Felhasználási javaslat: Burgonya ételekhez, babfőzelékhez, káposztafélékhez, gombás ételekhez, ecetes és vizes uborkához, majonézhez. Gyógyhatás[/i]: Diétások, akiknek a bors túl erős, gyomor erősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő.
Cayene bors
n: Felhasználási javaslat: Erős csípős szószokhoz, mártásokhoz, sült húsokhoz, halételekhez, és chili keverékhez. Gyógyhatás[/i]: Baktérium és vírusölő hatás
Curr[/b]y keverék: Felhasználási javaslat Rizshez, mártásokhoz, csirkehúshoz, halételekhez, tojásos ételekhez. Gyógyhatás: Fertőtlenítő, vértisztító 
Fahéj:
Felhasználási javaslat: Mézeskalácshoz, almás pitéhez, kompótokhoz, gyümölcslevesekhez, forralt borokhoz, bárányhúsos ételekhez, rizses fogásokhoz. Gyógyhatás: Emésztést serkentő, étvágy javító, gyomor erősítő
Gyömbér:
Felhasználási javaslat: Édes, sós, pikáns ételekhez, levesekhez, mártásokhoz, kínai-, indiai ételekhez, kekszekhez, gyümölcskenyerekhez, pudingokhoz. Gyógyhatás: Gyomorerősítő, méregtelenítő, vérkeringést javító, emésztést elősegítő, vágyserkentő.
Kakukkfű:
Felhasználási javaslat: Bab-, borsó-, burgonya-, káposzta levesekhez és főzelékekhez, szárnyas-, és sertéssültekhez, vadas ételekhez, belsőségekből készült ételekhez, töltött káposztához, véres-, és májas hurkához, kolbászokhoz. Gyógyhatás: Étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögés csillapító, frissítő, zsírlebontó hatású.
Kapor:
Felhasználási javaslat: Mártásokhoz, tökfőzelékhez, marhahúshoz, húsgombócokhoz, halételekhez, körözöttekhez, kovászos uborkához, savanyú káposztához, székelygulyáshoz Gyógyhatás: Emésztést javító, vágyserkentő, fejfájást enyhítő, köhögést csillapító.
Kapri:
Felhasználási javaslat: Mártásokhoz, húsételekhez, körözöttekhez, szendvicsekhez, hidegtálakhoz, vadas ételekhez. Gyógyhatás: Étvágygerjesztő, vérnyomás csökkentő, immunrendszer erősítő.
Kardamom:
Felhasználási javaslat: Édességekhez, süteményekhez, mézeskalácshoz, marcipánhoz, kávéhoz. Gyógyhatás: Gyomorerősítő, szélhajtó, légzésfrissítő, szívizom működést serkentő.
Koriander:
Felhasználási javaslat: Savanyú és édes fogásokhoz egyaránt, keleten vagdalt húsokhoz, sültekhez, húspácokhoz, hurkaféleségekhez. Gyógyhatás: Teája vértisztító, szélhajtó, migrén enyhítő
Kömény:
Felhasználási javaslat: Kenyérféleségekhez, savanyú káposztához, sertéssülthöz, sajtokhoz, körözöttekhez, kelkáposztával készült ételekhez, burgonyás ételekhez, kolbászféleségekhez, levesekhez, pörköltekhez, pogácsákhoz, sós teasüteményekhez. Gyógyhatás: Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó.
Lestyán:
Felhasználási javaslat: Burgonyalevesekhez, gulyásokhoz, salátákhoz, mártásokhoz. Gyógyhatás: Vízhajtó, emésztést segítő, nikotin-, és alkoholmérgezés házi ellenszere.
Majoránna:
Felhasználási javaslat: Burgonya-, gomba-, bableveshez, és –főzelékekhez, sertés-, és marhatokányhoz, szárnyas ételekhez, vad ételekhez (fogoly, fácán), pástétomokhoz, birkapörkölthöz, paradicsomos ételekhez, májgombóchoz, töltött csirke töltelékéhez, grillcsirkéhez. Gyógyhatás: Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó, olaja nyugtató, teája meghűlés gyógyítására alkalmas Metélő hagyma:
Felhasználási javaslat: Levesekhez, mártásokhoz, salátákhoz, túrókhoz, tojás ételekhez. Gyógyhatás: Magas C vitamin tartalom
Menta:
Felhasználási javaslat: Mártásokhoz, sültekhez, pulyka töltelékhez (kakukkfűvel, majoránnával), gyümölcssalátákhoz. Gyógyhatás: Gyulladás csökkentő, görcsoldó, szeszes kivonata izom fájdalmakra.
Oregánó:
Felhasználási javaslat: Olaszos spagettihez, lasagnéhoz, töltelékekhez. Gyógyhatás: Idegnyugtató, köhögés csillapító, étvágygerjesztő,
Paprika:
Felhasználási javaslat: Gulyásleveshez, halászléhez, paprikásokhoz és pörköltekhez, főzelékekhez, mártásokhoz, körözöttekhez. Gyógyhatás: Koleszterinszint csökkentés, baktérium- és vírusölő hatás, fájdalom csillapítás.
Petrezselyem:
Felhasználási javaslat: Levesekhez, töltelékekhez, főzelékekhez, főtt és pirított burgonyákhoz, salátákhoz. Gyógyhatás: Vese tisztító, vízhajtó, étvágygerjesztő.
Rozmaring:
Felhasználási javaslat: Bárányhúsokhoz, sült csirkéhez, pulykához, mártásokhoz, töltött húsokhoz, rostonsültekhez, újkrumplihoz, gombás ételekhez, olasz tésztákhoz, paradicsomos ételekhez. Gyógyhatás: Ideg- és gyomorerősítő, frissítő, élénkítő, stressz oldó, vércukorszint csökkentő
Szegfűszeg:
Felhasználási javaslat: Befőttekhez, süteményekhez, forralt borhoz, pikáns mártásokhoz, páclevekhez. Gyógyhatás: Görcsoldó, antiszeptikus, fogfájást csillapító!
Szerecsendió:
Felhasználási javaslat: Levesekhez, főzelékekhez, besamelmártásba, keverve csöbensült ételekhez, húsgombócokhoz. Gyógyhatás: Savtúltengés ellen.
Tárkony:
Felhasználási javaslat: Levesekhez, mártásokhoz, ragukhoz, birka- és bárány sültekhez, zöldbab- zöldborsó- és burgonyafőzelékhez, savanyított ételekhez. Gyógyhatás: Teája hurutoldó, vesetisztító, étvágyjavító, vérnyomás csökkentő
Turbolya:
Felhasználási javaslat: Levesekhez, tyúk- és báránysültekhez. Gyógyhatás: Teája vértisztító
Vanília:
Felhasználási javaslat: Süteményekhez, kompótokhoz, fagylaltokhoz, gyümölcsrizsekhez, édes levesekhez, mártásokhoz, sodókhoz, pudingokhoz. Gyógyhatás : Gyomor és bélhurut ellen, szív és érbetegség esetén
Zsálya:
Felhasználási javaslat: Zsíros húsokhoz, kacsához, libához, töltelékekhez, pástétomokhoz, főtt tésztákhoz. Gyógyhatás: Nyálkahártya fertőtlenítő, bélhurut gyógyítására, izzadás ellen.

A főzés során az étel felkészítésénél csak a receptben előirt fűszer felét használjuk fel, hogy az alapanyagok kellően átvegyék és harmonikusan összeérjenek a fövés, párolás során. A továbbiakban mikor már majd nem befejeztük a főzést, akkor tesszük hozzá a fűszerek másik felét. Ezzel már csak utó pároljuk, főzzük, stb. tálalás előtt egy kicsit nem árt ha állni hagyjuk. 
Helló Polli, köszi a fűszerezési útmutatót, de áruld el nekem: HOVÁ A CSUDÁBA TŰNT A FOTÓD??????????
galmarti írta: Helló Polli, köszi a fűszerezési útmutatót, de áruld el nekem: HOVÁ A CSUDÁBA TŰNT A FOTÓD??????????



:lol:  Minden egyes belépésemkor készülök itt hagyni ezt a klubot, leveszem a fotóm és a végén maradok, mert valamelyikőtök ír valamit, amit el kell olvasni, vagy reagálni kell rá.  
Igen, mert HIÁNYOZNÁL!! :D A társkereső program nem igazán működik itt sokunknak, de találtunk barátokat! :D Már személyesen is találkoztunk páran, és hidd el, már ezért érdemes volt itt regisztrálni! Szóval, gondold meg ezt a kilépés dolgot!!! :wink:
Szia Polli!

Nekem is kilóg már az egyik lábam ebből a klubból. Csak a barátnőim szerető és bíztató unszolására maradok még. Úgy, hogy Te is "lécci" maradjál még. Miért csak én "szenvedjek"?? :lol:
Én például kedvelem a stílusodat, az írásaidat, tehát eggyel több ok, hogy maradj veszteg!
Puszillak, Yesenia
Na ugye, én mondtam!!!!! :D Kivel csevegek, ha leléptek???
galmarti írta: Na ugye, én mondtam!!!!! :D Kivel csevegek, ha leléptek???




Aranyosak vagytok mind 2-en..Bevallom, hogy én is csak miattatok vagyok és sok "érdekes" dolgot olvasgatok..Sajnálom, hogy kimaradtam a személyes taliból, de ami késik az nem múlik -szokták mondani.:)
Szép és hasznos dísze kertünknek a Körömvirág, amit sokféle képen tudunk hasznosítani.

Nyár elejétől egészen a fagyokig virítanak narancs – és citromsárga virágai. Magját elhullajtja, így tartja fenn magát. Csak egyszer ültessük el, és attól fogva mindig hűséges lesz: szemünket gyönyörködteti, testünket gyógyítja. A bőr hámsejtjeinek horzsolásakor – sebgyógyításkor, számos pírral együtt járó elváltozáskor, felfekvés, lábszárfekély, visszérgyulladás megelőzésére, kelésekre, furunkulus és pattanásos bőrre, használják, mert jó fertőtlenítő és hámosító hatású. A bőr, a köröm és a nyálkahártyák gombás megbetegedéseinél sok sikerrel alkalmazzák a különböző kivonatokat, de erős főzetet is készítenek lemosás, fürdő, borogatás és öblögetés céljára. Belsőleg gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása miatt torokgyulladásban, gyomor – és bélhurutban, epehólyag-gyulladásban, hólyaghurutban szenvedőknek segít. A gyomor – vagy nyombélfekély esetén cickafark-kóróval fele-fele arányban keverve készítjük belőle teát. Készíthetünk a virágból az alábbi gyógyhatású készítményeket.
· Olaj készítéséhez a napfényes déli órákban szedjük a virágfejeket. Öt ujjunk közé csippentve, ollóval vágjuk apró darabokra. Lazán töltsünk meg vele egy kis befőttesüveget, és öntsük fel olajjal. Erre a célra a legjobb a hidegen sajtolt kukoricacsíra-olaj, de ha ez nincs, más étolajat is használhatunk. Az üveget szorosan lezárjuk, és legalább két hétig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, és sötét, jól záródó üvegben hűvös helyen tároljuk. Egy rozmaring ágacskát helyezhetünk bele illatosítónak. Hasonló módon készíthetünk alkoholos, sósborszeszes, ecetes vagy mézes kivonatot is, aszerint, hogy mire van szükségünk.
· Körömvirágkrémhez vajat, vagy házi zsírt langyosítsunk fel. Legegyszerűbb, ha egy kis lábasban a fövő leves tetejére tesszük. Szórjuk bele a felaprított virágokat, és keverjük jól el. Mire a leves elkészül, a zsiradék is szép sárga színű lesz. Másnap újra megismételjük ezt a műveletet, majd tégelyekbe szűrjük ezt a masszát. Hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk, hogy meg ne avasodjon. Visszérgyulladás megelőzésére naponta kenegessük a lábakat. A szűrőben fenn maradó virágszirmokból éjszakára pakolást is készíthetünk.
· Tea készítéséhez friss és szárított virágot egyaránt használhatunk. A friss virágból három – négy darabot a szárítottból egy-két kávéskanálnyit forrázzunk le egy csésze vízzel, takarjuk le, és hagyjuk állni pár percig, majd szűrjük le, és lassan kortyonként igyuk. (friss virág leforrázva különleges csemege ínyenceknek)  
                                                      Epebetegek étrendje

 A legegyénibb étrend, a beteg messzemenően vegye figyelembe egyéni tapasztalatait.

 A diéta lényege: rost-, fűszer-, és zsírszegény ételek.

Nem tanácsos fogyasztani: átsütött zsiradék, pecsenyezsír, libazsír, kacsazsír, avas vaj, zsírban sült burgonya és tészta. Zsírral készült tojásételeket, omlett, rántotta, hízott szárnyasok mája, olajos halkonzerv, füstölt, pácolt húskészítmények, főtt tészták. Főzelék közül káposzta, kelkáposzta, karalábé, gomba, retek, spárga, bab, borsó, lencse. Éretlen gyümölcsök, dió, mogyoró, mandula. Jégbehűtött italok, fagylalt, tömény alkohol, pezsgő, erős feketekávé.

 Panaszt szokott okozni: tej, kakaó, friss kenyér, friss élesztős tészták. Paradicsom, paraj, zöldpaprika, köménymag, hagyma, mustár.

Lágytojás, vagy kemény tojást sok epebeteg tud panaszmentesen fogyasztani. Ételkészítéshez olajat használni, de ha a beteg nem tűri, erőltetni nem szükséges.

Javasolt ételek: Levesek, főzelékek rántás helyett habarással, vagy hintéssel készüljenek. Zöldfőzekféléket (sárgarépa, zöldbab, zöldborsó) levesnek vagy főzeléknek áttörve készítsük. A tököt nem szükséges áttörni.

Mártás készülhet almából, cseresznyéből. Gyümölcslevet préselhetünk almából, körtéből, szőlőből, őszibarackból. Nyersgyümölcsként vagy kompótnak is ezeket adjuk (szőlő kivételével) hámozva. Köretnek burgonyát, rizst adhatunk. Főt, sovány szárnyas, becsinált csirke készíthető. Húsok közül a zsírtalan-, puha húsokat használjuk párolva, natúrnak. Tészták, édességek közül a főtt krémmel készült piskótaféléket ajánlhatók. Felfújtak, pudingok búzadarából, rizsből. Nőiszeszély, gyümölcskenyér, vagy pirított kalács. Kétszersült, keksz, babapiskóta, lekvár, méz, sovány sajt, sovány túró, sovány sonka, parizer, szafaládé, virsli, befőtt, gyümölcslé, sült alma. 

                                 Epe – és májproblémákra ajánlott természetes patika

  Borsmentatea serkenti az epe működését, kiváló szélhajtó, görcsoldó és epekólika ellen is hatásos.
  Cickafarktea epeműködési zavarok esetén a terápia kiegészítője lehet, de gyomorfekélynél is sikeresen alkalmazható.
  Fekete retek kifejezetten epetermelést serkentő hatású. Ha a kellemetlen ízét és illatát nem kedveljük granulátum formájában kapható. Csökkenti az epekő képződés esélyét csökkenti, megszünteti a puffadást, a teltség érzését. A már meglévő epekő esetében használni nem szabad.
  Svédkeserű és a csepp formája javítja az étvágyat, fokozza az epekiválasztását és antibakteriális hatású. Kúraszerűen alkalmazható.
  Teakeverék: apróbortonjánfű, cickafarkfű és a borsmentalevél, együtt (szálas teaként)ajánlott epekiválasztás elégtelensége valamint epekőképződésre hajlamosak esetében.

Gyermekláncfű(kutyatej ,pitypang)izületi fájdalmakra, köszvényekre, de nagyszerű vízhajtó hatású bontja az epekövet és tisztítja a májat.
Mustármagolaj remek vértisztító, epe és májbántalmak esetén, valamint emésztési panaszoknál kiváló.
 Aloé Vera szintén használható hiszen a máj – epepanaszok esetén.  
                                         Fekélybetegek és gyomorhurutos betegek étrendje

 A fekélybetegek étrendjének legfontosabb szabálya, hogy a szervezet tápanyagszükségletét gyakori kis étkezéssel kell biztosítani. Súlyos állapotban, mikor a betegnek heves fájdalmai van, vagy többször hányás fordul elő, kétóránként vagy ennél gyakrabban igyék tejet, fogyasszon tejes ételt, kétszersültet, kekszet, piskótát, sodót, tejszínt, lágy tojást, darát, rizst, krémleveseket, burgonyapürét, pudingot, kochot. Éjszakára is elő kell készíteni tejet és kétszersültet, ha a beteg felébred fogyasszon ezekből. Később az étrend fokozatosan bővíthető szikkadt, fehér kenyérrel, vagy zsemlével, vajjal, túróval, joghurttal, tejföllel, parajjal, sárgarépával, burgonyával, kompóttal, nem zsíros főtt, párolt vagy becsinált húsokkal, prágai sonkával, párizsival, virslivel, főtt tojással, nem zsíros hallal. Tilos a feketekávé a szeszes ital, és a dohányzás. Súlyos panaszokat követő 3-4 hónapban is fontos a gyakori (napi 6) kis, kalóriadús étkezés. A beteg igyék sok tejet, a főzelékekbe, levesekbe tegyünk tojást, tejszínt, később tejfölt. Minden húst inaktól, rostoktól és zsíros részektől megszabadítva, kezdetben fasírozottan, főve, párolva, vagy becsináltnak elkészítve fogyasszon. Később ehet sült húst is, célszerűbb az egyben sült húsokból szelet, mint a sok pörkanyagot tartalmazó rostonsült, illetve bécsi vagy párizsi szelet. Nem zsíros szárnyas, borjú – vagy marhahús, sertéshús is fogyasztható fenti módon készítve. Fontos, hogy a beteg jól megrágja az ételt. Tilos az erős fűszer, bors, erős paprika, hagyma, fokhagyma, mustár. Ecet helyett citrommal ízesítünk. A főzelékeket rostoktól megtisztítva, vagy passzírozva (turmixban) készítjük, kezdetben habarással, később világos rántással. A hüvelyeseket és a káposztát kerüljük. Nem fűszeres mártást, a paradicsommártás kivételével – fogyaszthat. Pörkölt, paprikás nem ajánlható. Nem zsíros, főtt tésztát, tortagfélét, hámozott, nyers gyümölcsöt (kivéve az apró magvas gyümölcsöket) fagylaltot, krémet ehet. Ha a beteg panaszmentes, már csak kis megszorítások szükségesek. Ilyenkor is helyes, ha naponta ötször étkezik. Kerülje a fűszeres ételeket, rostos ételeket, füstölt húst, halat és füstölt sajtot, friss vagy zsírban sült kelt tésztákat, feketekávét, szódavizet (szénsavas üdítő italokat) és ne dohányozzon. A gyomorhurutos betegek közül a savtúltengéses betegek étrendje megegyezik a fekélybetegek számára a javulás időszakában engedélyezett étrenddel. A savhiányos beteg fogyaszthat pörkanyagot bőven tartalmazó húsételeket is, továbbá étkezéshez kevés bort és szódavizet is. Helyes, ha a beteg megfigyeli, milyen étel vált ki panaszt, s azt elkerüli, ügyelve azonban, hogy kellő mennyiségű tápanyagot fogyasszon, s étrendje lehetőleg változatos legyen. Ha a tej fogyasztása panaszokat okoz, kerülje el. Sajtot, túrót ez esetben továbbra is ehet. Életmód: A fekélybetegség alakulását idegrendszeri hatások befolyásolják. Igen fontos, hogy a fekélybeteg nyugodt pihenése a heveny szakban biztosítva legyen. Később is fontos a kellő mennyiségű alvás, a nyugodt, rendes körülmények közt történő étkezés. Fontos, hogy a csalási élet és a munkakörülmények kiegyensúlyozottak legyenek. Ne támasszon a beteg saját magával szemben képességeit meghaladó követelményeket. Feszültséget fenntartó problémákat lehetőség szerint rendezze. Forduljon azonnal orvoshoz, ha hirtelen késszúrásszerű, igen heves gyomortáji fájdalmat érez, ha előző nap fogyasztott étel, vagy piros, vagy sötétbarna gyomortartalmat hány, vagy szurokfekete székletet ürít, esetleg ájulásérzése van. Mérsékelt, nem versenyszerű sportolás megengedett, sőt ajánlott. A fekélybeteg ne dohányozzon.
                                     Mire használhatjuk étkezésen kívül az almát

 Nagyon jó ha tudjuk, hogy az almának a természetes gyógyításban nagy hatása van, ugyan akkor szépítőszer is. Leginkább tanácsos használni az alábbi alma fajtákat jonatán, golden, jonagold, gála.
Torokszirup 1 kg almát a li. vízben főzzünk puhára, majd tegyünk egy olyan anyagba (lengendőbe) melyben alaposan ki tudjuk nyomkodni. A levet 10 kockacukorral vagy néhány kanál mézzel édesítve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Köhögés, rekedség vagy láz ellen naponta maximum négy kávéskanállal vegyünk be belőle. A gyerekre a szirup nyugtató hatással van.
Idegerősítő almás bor 2 meghámozott almát kis darab citromhéjjal és 1 evőkanál mézzel ízesített 0,5 li. vörösborban főzzünk meg. Sűrűszövésű anyagon átszűrjük (lengendőbe) és üvegbe töltjük. 3 nap alatt, étkezések után lassan kortyolgatva igyuk meg. Megnyugtatja az idegeket, valamint segít a székrekedés esetén.
Köhögés elleni pép 1 fej vöröshagymát kockázzunk fel, majd 3 apróra vágott almával, 3 dkg összetört kandiscukorral és kevés vízzel főzzük pépesre. Lehetőleg hűtőszekrénybe tároljuk. Naponta többször együnk belőle 1-1 teáskanállal.
Bőrpuhító szépségmaszk 1 evőkanál zabpelyhet áztassunk néhány percre kevés meleg vízbe. Adjunk hozzá 1 lereszelt almát és 1 evőkanál mandula olajat. A pépet azonnal simítsuk fel az arcra és a dekoltázsra, majd kb. 30 percig hagyjuk hatni. A maszk értékes tápanyagokkal is ellátja a bőrt, valamint fokozza vérellátottságát. Jó tanács: ha arcunkat kendővel letakarjuk, a hatás a képződő hőnek köszönhetően fokozódik, és az almás maszk sem folyik szét.
Fiatalító arcvíz 1 alma kevés tejben (1,5 vagy 2.8%-os is lehet) főzzük pépesre, majd villával jól nyomkodjuk szét. Még langyosan vigyük fel az előzőleg alaposan megtisztított arcra, és legalább 15 percig hagyjuk hatni. Bizonyított tény: a gyümölcssavak megelőzik a bőr öregedését. Tipp: Hasonló hatást érünk el a gyümölcscentrifugával kinyert friss almalével is, melyet árvízként alkalmazhatunk. Ám ne álljon sokáig szabad levegőn, mert az oxigénnel reakcióba lépve elveszti jótékony hatását. Mindezek után javallott minél több almát fogyasztani, mivel a gyümölcs sok olyan enzimet tartalmaz, amely elengedhetetlen a szervezetben felhalmozódott fehérjék lebontásában. Különböző formában elfogyasztott alma szervezetünkben különböző hatásokat fejt ki. Így használhatjuk kihasználhatjuk vízhajtó, emésztés javító, salaktalanító, bélproblémák, hasmenés megszüntetésére irányuló hatását, illetve az esetleg súly feleslegünktől is segít megszabadulni. Néhány javallat az elkészítéshez.
A karcsúsító almaecet Az almaecetet úgy állítjuk elő, hogy a kipréselt almalevet élesztőbaktériumok segítségével megerjesztik. Így az ecetbe az almából nem csupán sok gyümölcsenzim, vitamin és ásványi anyag kerül, hanem olyan enzimek is bejutnak, amelyek az erjedés folyamán jönnek létre. Fokozzák a gyomorsavtermelést, és ez ismét aktivizálja a szervezet saját enzim előállítását a gyomorban. Ötlet 1-2 teáskanál almaecetet 2 dl vízzel keverjünk össze, és reggel éhgyomorra igyuk meg. Szintén jót tesz az emésztésnek, ha minden étkezés előtt iszunk egy-egy pohár almaecetes italt.
Salaktalanítás almával, borssal és citrommal 2 dl almalevet (lehetőleg frissen kifacsart) keverjük össze 1 citrom levével, tetszés szerint édesítsük (édesítőszerrel), majd szórjunk rá késhegynyi durvára őrölt borsot. A koktél vízhajtó, salaktalanító és frissítő hatású.
Vízhajtó tea almahéjból 3-4 almát hámozzunk meg, majd a héját 2,5 dl forrásban lévő vízzel öntsük le. Hagyjuk 5 percig állni, végül szűrjük le. Vízhajtó hatású. A jó eredmény érdekében naponta 2-3 csészével igyunk belőle.
A reszelt alma segíti az emésztést Héjastól reszeljük le kb. 20 dkg friss almát, és 2-3 óránként együnk belőle. Serkenti az anyagcserét és az emésztést. Bélproblémák és hasmenés esetén is hathatós.
Méregtelenítés retekkel és almával ½ fej hónapos retket szeleteljünk fel vékony karikákra, kissé sózzuk meg, majd hagyjuk 1 órán át állni. Metéljünk csíkokra 1 almát, és keverjük össze a retekkel. Végül készítsünk öntetet 3 evőkanál tejfölből, kevés őrölt borsból, zöldfűszerekből, ecetből és olajból. 
                                                            Azonnali segítség

Magas sarkú cipőt ha túl sokáig viselünk:
         - Lefekvés előtt masszírozzuk át a lábakat sósborszeszgéllel, csökkenti a fájdalmat és fokozza
            a vérkeringést.  A láb görcsölése ellen igyunk magnéziumos pezsgőtablettás vizet.
         - Készíthetünk langyos rozmaringos lábfürdőt, ellazítja, pihenteti a lábakat.
                  - Forrázzunk le 1 li vízzel 2 evőkanálnyi friss rozmaringot, hagyjuk 10 percig ázni, majd
                     szűrjük le, és töltsük bele a lábfürdős edénybe. 15 percig áztassuk lábunkat. Utána                                a lakásba csak zokniban vagy mezítláb járjunk, erősíti a lábizmokat és segíti a
                     vérkeringést. 
cron