Szerző:
Polli46
»
02.04.2013, 21:27
Fűszerezés
A fűszerek túlzott fogyasztása ártalmas, csak annyira fűszerezzünk, amennyire az okvetlenül szükséges, úgy hogy az étel ízét megkapjuk. Nézzük sorba, hogy milyen fűszerekkel gazdagíthatjuk a konyhánkat, és milyen ételekbe tehetjük ezeket.
Gran Cucina növényi főzhető konyhai krém Felhasználási javaslat: A konyha nélkülözhetetlen növényi alapú krémje. Sűrű és krémes állaga kiváló öntetet biztosít készételek ízesítésére és díszítésére is. A reform konyha kedvelői tejszín helyettesítőjeként használják. (Olaszos ételekhez kiváló. (2 és 5 dl-es dobozos kiszerelésben kapható)
Ánizs: Felhasználási javaslat: Gyümölcslevesekhez, kompótokhoz, süteményekhez, mártásokhoz, pudingokhoz, káposztafőzelékekhez, ; Keleten: levesekhez, kenyerekhez. Gyógyhatása: Étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó felfúvódást szüntető, gyomor-, epe-, bélbántalmak ellen.
Babér: Felhasználási javaslat: Levesekhez, főzelékekhez, vadas mártáshoz, pácokhoz, savanyú és ecetes ételekhez Gyógyhatása: Emésztést segítő, étvágy gerjesztő
Bazsalikom: Felhasználási javaslat: Levesekhez, salátákhoz, olasz tésztákhoz, mártásokhoz, sült húsokhoz, paradicsomos ételekhez. Gyógyhatás: Teája gyomorerősítő, étvágygerjesztő, idegnyugtató.
Boróka: Felhasználási javaslat: boros-ecetes pácokhoz, mártásokhoz, vadas pástétomokhoz, savanyú káposztához, marinírozott halhoz, sertéssültekhez. Gyógyhatás: Szélhajtó, étvágygerjesztő, vesekő-, epekőoldó, vízhajtó, gyulladáscsökkent[b]ő
Bors: Felhasználási javaslat: Húslevesekhez, fűszeres pácokhoz, főzelékekhez, salátákhoz, sült húsokhoz, vagdaltakhoz, rizshez Gyógyhatás: Étvágygerjesztő, de ha túlzásba visszük irritálja a májat, epét, beleket, vesét.
Csombor[/[/b]b]: Felhasználási javaslat: Burgonya ételekhez, babfőzelékhez, káposztafélékhez, gombás ételekhez, ecetes és vizes uborkához, majonézhez. Gyógyhatás[/i]: Diétások, akiknek a bors túl erős, gyomor erősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő.
Cayene borsn: Felhasználási javaslat: Erős csípős szószokhoz, mártásokhoz, sült húsokhoz, halételekhez, és chili keverékhez. Gyógyhatás[/i]: Baktérium és vírusölő hatás
Curr[/b]y keverék: Felhasználási javaslat Rizshez, mártásokhoz, csirkehúshoz, halételekhez, tojásos ételekhez. Gyógyhatás: Fertőtlenítő, vértisztító
Fahéj:
Felhasználási javaslat: Mézeskalácshoz, almás pitéhez, kompótokhoz, gyümölcslevesekhez, forralt borokhoz, bárányhúsos ételekhez, rizses fogásokhoz. Gyógyhatás: Emésztést serkentő, étvágy javító, gyomor erősítő
Gyömbér:
Felhasználási javaslat: Édes, sós, pikáns ételekhez, levesekhez, mártásokhoz, kínai-, indiai ételekhez, kekszekhez, gyümölcskenyerekhez, pudingokhoz. Gyógyhatás: Gyomorerősítő, méregtelenítő, vérkeringést javító, emésztést elősegítő, vágyserkentő.
Kakukkfű:
Felhasználási javaslat: Bab-, borsó-, burgonya-, káposzta levesekhez és főzelékekhez, szárnyas-, és sertéssültekhez, vadas ételekhez, belsőségekből készült ételekhez, töltött káposztához, véres-, és májas hurkához, kolbászokhoz. Gyógyhatás: Étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögés csillapító, frissítő, zsírlebontó hatású.
Kapor:
Felhasználási javaslat: Mártásokhoz, tökfőzelékhez, marhahúshoz, húsgombócokhoz, halételekhez, körözöttekhez, kovászos uborkához, savanyú káposztához, székelygulyáshoz Gyógyhatás: Emésztést javító, vágyserkentő, fejfájást enyhítő, köhögést csillapító.
Kapri:
Felhasználási javaslat: Mártásokhoz, húsételekhez, körözöttekhez, szendvicsekhez, hidegtálakhoz, vadas ételekhez. Gyógyhatás: Étvágygerjesztő, vérnyomás csökkentő, immunrendszer erősítő.
Kardamom:
Felhasználási javaslat: Édességekhez, süteményekhez, mézeskalácshoz, marcipánhoz, kávéhoz. Gyógyhatás: Gyomorerősítő, szélhajtó, légzésfrissítő, szívizom működést serkentő.
Koriander:
Felhasználási javaslat: Savanyú és édes fogásokhoz egyaránt, keleten vagdalt húsokhoz, sültekhez, húspácokhoz, hurkaféleségekhez. Gyógyhatás: Teája vértisztító, szélhajtó, migrén enyhítő
Kömény:
Felhasználási javaslat: Kenyérféleségekhez, savanyú káposztához, sertéssülthöz, sajtokhoz, körözöttekhez, kelkáposztával készült ételekhez, burgonyás ételekhez, kolbászféleségekhez, levesekhez, pörköltekhez, pogácsákhoz, sós teasüteményekhez. Gyógyhatás: Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó.
Lestyán:
Felhasználási javaslat: Burgonyalevesekhez, gulyásokhoz, salátákhoz, mártásokhoz. Gyógyhatás: Vízhajtó, emésztést segítő, nikotin-, és alkoholmérgezés házi ellenszere.
Majoránna:
Felhasználási javaslat: Burgonya-, gomba-, bableveshez, és –főzelékekhez, sertés-, és marhatokányhoz, szárnyas ételekhez, vad ételekhez (fogoly, fácán), pástétomokhoz, birkapörkölthöz, paradicsomos ételekhez, májgombóchoz, töltött csirke töltelékéhez, grillcsirkéhez. Gyógyhatás: Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó, olaja nyugtató, teája meghűlés gyógyítására alkalmas Metélő hagyma:
Felhasználási javaslat: Levesekhez, mártásokhoz, salátákhoz, túrókhoz, tojás ételekhez. Gyógyhatás: Magas C vitamin tartalom
Menta:
Felhasználási javaslat: Mártásokhoz, sültekhez, pulyka töltelékhez (kakukkfűvel, majoránnával), gyümölcssalátákhoz. Gyógyhatás: Gyulladás csökkentő, görcsoldó, szeszes kivonata izom fájdalmakra.
Oregánó:
Felhasználási javaslat: Olaszos spagettihez, lasagnéhoz, töltelékekhez. Gyógyhatás: Idegnyugtató, köhögés csillapító, étvágygerjesztő,
Paprika:
Felhasználási javaslat: Gulyásleveshez, halászléhez, paprikásokhoz és pörköltekhez, főzelékekhez, mártásokhoz, körözöttekhez. Gyógyhatás: Koleszterinszint csökkentés, baktérium- és vírusölő hatás, fájdalom csillapítás.
Petrezselyem:
Felhasználási javaslat: Levesekhez, töltelékekhez, főzelékekhez, főtt és pirított burgonyákhoz, salátákhoz. Gyógyhatás: Vese tisztító, vízhajtó, étvágygerjesztő.
Rozmaring:
Felhasználási javaslat: Bárányhúsokhoz, sült csirkéhez, pulykához, mártásokhoz, töltött húsokhoz, rostonsültekhez, újkrumplihoz, gombás ételekhez, olasz tésztákhoz, paradicsomos ételekhez. Gyógyhatás: Ideg- és gyomorerősítő, frissítő, élénkítő, stressz oldó, vércukorszint csökkentő
Szegfűszeg:
Felhasználási javaslat: Befőttekhez, süteményekhez, forralt borhoz, pikáns mártásokhoz, páclevekhez. Gyógyhatás: Görcsoldó, antiszeptikus, fogfájást csillapító!
Szerecsendió:
Felhasználási javaslat: Levesekhez, főzelékekhez, besamelmártásba, keverve csöbensült ételekhez, húsgombócokhoz. Gyógyhatás: Savtúltengés ellen.
Tárkony:
Felhasználási javaslat: Levesekhez, mártásokhoz, ragukhoz, birka- és bárány sültekhez, zöldbab- zöldborsó- és burgonyafőzelékhez, savanyított ételekhez. Gyógyhatás: Teája hurutoldó, vesetisztító, étvágyjavító, vérnyomás csökkentő
Turbolya:
Felhasználási javaslat: Levesekhez, tyúk- és báránysültekhez. Gyógyhatás: Teája vértisztító
Vanília:
Felhasználási javaslat: Süteményekhez, kompótokhoz, fagylaltokhoz, gyümölcsrizsekhez, édes levesekhez, mártásokhoz, sodókhoz, pudingokhoz. Gyógyhatás : Gyomor és bélhurut ellen, szív és érbetegség esetén
Zsálya:
Felhasználási javaslat: Zsíros húsokhoz, kacsához, libához, töltelékekhez, pástétomokhoz, főtt tésztákhoz. Gyógyhatás: Nyálkahártya fertőtlenítő, bélhurut gyógyítására, izzadás ellen.
A főzés során az étel felkészítésénél csak a receptben előirt fűszer felét használjuk fel, hogy az alapanyagok kellően átvegyék és harmonikusan összeérjenek a fövés, párolás során. A továbbiakban mikor már majd nem befejeztük a főzést, akkor tesszük hozzá a fűszerek másik felét. Ezzel már csak utó pároljuk, főzzük, stb. tálalás előtt egy kicsit nem árt ha állni hagyjuk.