Nem értem kedves társkereső társaimat, legyen az hölgy vagy férfi, hogy legalább ezt a fórumot miért nem használják aktívan.

 - itt lehetne a főzéshez szükséges előkészületeket – bevásárlási szokásokat megtárgyalni
 - egy-egy praktikát megosztani a könnyebb - rutinosabb főzés érdekében
 - gyors és egyszerű recepteket cserélgetni

Szerintem nagyon kevés Hölgy és Úr nem szereti a hasát, valamennyien szeretünk enni és van véleményünk ebben a témában is

Itt az alkalom, osszuk meg egymással.  
 Már ott kezdődik a főzés, hogy elhatározzuk, hogy mit szeretnénk az asztalra varázsolni. Mikor mind ezt végig gondoljuk, és biztosak vagyunk abban, hogy mi az a konkrét ételféleség, ekkor következik:
 a hozzávalók beszerezése.  
 a nyersanyagok elkészítése a konyhai munkálatok, amiknek több fázisa van.
Nem árt, ha azt is tudjuk, hogy a konyhai mérlegre többet van szükségünk, viszont ha nincs kéznél a mérleg, nyugodtan rábízhatjuk azért magunkat az alábbi becslésre;

1 csapott evőkanál zsír = kb. 2 dkg
1 csapott evőkanál liszt = kb. 1 dkg 
1 csapott evőkanál dara = kb. 1 dkg
1 csapott kanál só         = kb. 1,5 dkg
1 csapott kanál cukor    = kb. 1,5 dkg
1 deci liszt                    = kb. 5 dkg
1 deci dara                    = kb. 7 dkg

Igen fontos az így már előkészített nyersanyagok helyes elegyítése, mivel az étel ízét, zamatát ez dönti el, hogy mit, mennyit és hogyan keverünk össze.
Kedves Polli!

Ez nagyon hasznos információ volt a számomra, köszönöm!
FerminaDaza írta: Kedves Polli!

Ez nagyon hasznos információ volt a számomra, köszönöm!


Örülök, hogy segíthettem.
Szívesen veszem más egyéb ötleteidet ám, e témával kapcsolatban. :)  
Egy pár hasznos tanács

 Tudtad-e? –ha

  1. A mandulát forró vízbe dobva lehet meghámozni.
  2. Tojáshab tetővel készült tésztát forró vízbe mártogatott késsel szeletelünk
  3. A mazsolaszőlőt, kimagvazott cseresznyét, meggyet vagy más nyers gyümölcsöt hempergessük       meg lisztben vagy olvasztott vajban, mielőtt betennénk a tésztába, így nem süllyed az aljára
  4. Ha süteményünk túl kemény lett, kiszáradt, még forrón burkoljuk tiszta ruhába, hogy a gőz kissé       megpuhítsa.
  5. A teasütemény hetekig friss marad, ha jól záródó dobozban vagy nejlonzacskóban tartjuk.
  6. Az édes tésztába is tegyünk összeállításkor egy csipetnyi sót, mert különben ízetlen lesz.
  7. Finomabb lesz a diós töltelék vagy diós sütemény, ha a diót előbb a sütőben kissé megpirítjuk –         de ne túl barnára, mert akkor megkeseredik
  8. A süteményekbe, például püspökkenyérbe, szánt cukrozott gyümölcsöt – vagy bármit, ami összeragad ( dinnye- és narancshéját, birsalmasajtot) – vágjuk apró kockákra, és forgassuk cukorba, így nem tapadnak össze az apró darabok.
  9. Könnyebben elválik a tészta a tepsitől, ha azt sütés után hideg kőpadlóra tesszük.
 10. A süteményeket könnyebben felszeletelhetjük vízbe mártott késsel.
11. Olvasztott csokoládét, folyékony pirított cukrot a nyeles, csőrős kávékiöntőből önthetünk, csurgathatunk vékony sugárban a díszítendő süteményre.
12. Ha vaj nagyon kemény, a lisztet langyosítsuk meg – például fövő víz fölé állított edényben -, így könnyebb összedolgozni vele a vajat.
13. A vajat – például a vajkrémhez – kikeverés előtt nem szabad felolvasztani, csak gőz fölött meglágyítani.
14. Ha a hideg vajat cukorral akarjuk kikeverni, egy tálban fakanállal nyomkodjuk szét, majd úgy keverjük habosra, hogy a fakanalat egészen alul fogjuk, és a tálra merőlegesen tartva ellipszis alakban mozgatjuk. Azért nem szabad körbe keverni, mert így a vaj a tál széléhez tapad.
15. Ha géppel dolgozunk, akkor is nyomjuk szét előbb fakanállal a vajat vagy a margarint.
16. A habosra kevert vajhoz kanalanként adjuk hozzá a cukrot. Ha egyszerre öntjük bele az egész mennyiséget, akkor galuskás lesz a krém.
17. Ha a süteményhez vaj helyett margarint használunk, a megadott mennyiségnél kb. 20%-kal többet, zsírból pedig ugyanennyivel kevesebbet vegyünk. Például 20 dkg vaj helyett 24-25 dkg margarint vagy 15-16 dkg zsírt.
18. Szebb színű lesz a tojássárgája, ha keveréskor egy csipetnyi sót teszünk bele.
19. A sütemények tetejét tojás helyett – ha nem akarunk erre a célra tojást felütni – megkenhetjük sötétre pirított cukor felfőtt és kihűlt oldatával is, szép színt és fényt kap tőle. Ez a karamelloldat ledugaszolva üvegben sokáig eltartható, és karamellkrém ízesítésére is használható. A tojás hiányában a süteményt megkenhetjük még, hígított tejföllel, cukros tejjel vagy feketekávéval is.
20. Ha az olvasztott csokoládé, a csokoládé máz fakó, színtelen, annak nemcsak az lehet az oka, hogy a csokoládé régi, állott volt, hanem az is, hogy olvasztás közben túlságosan megforrósítottuk. Ha óvatosan, fokozatosan olvasztjuk, akkor megtartja eredeti színét. Ha mégis fakó, egy kevés sűrű feketekávéval javíthatjuk a színét. 
21. Ha a dió – vagy máktöltelék túl lágyra sikerült, keverjünk hozzá darát kekszmorzsát. Ha csak zsemlemorzsánk van, az is jó, de akkor tegyünk bele rumot vagy rumaromát, reszelt citromhéjat is, hogy a töltelék ne legyen zsemleízű.
22. Gázsütőnk langyos lesz ha 5 percig előmelegítjük teljes lánggal, meleg, ha 10 percig, forró, ha 15 percig. Villanysütőhöz ennek az időnek kb. a kétszerese szükséges.
23. Ma szinte csak olyan sütő kerül forgalomba, amelyen hőfokmérő van. Ha langyos sütőről beszélünk az kb. 80 fok, ha melegről az 180-220 fok, ha forróról az 220-300 fok.
24. Nem dobjuk ki a ráncos almát, a töpörödött krumplit, valamint a fonnyadt zöldséget és répát. Tegyük jéghideg vízbe néhány órára. Kisimul.
25. A halat (tengeri-folyami) nagyon kellemessé lehet tenni, ha kb. 2 órára citrom levében áztatjuk. A főzésnél nem vehető észre a citrom csak a hal lesz kellemesebb és selymesebb ízű.(4 kisebb szelet hal-hoz fél nagyobb citrom leve)
26. A csontos, vastagabb húsok (sertésborda, csirke) frissen sütésekor a zsiradékot jó forróra hevítjük, majd így beletett húsdarabok első oldalát fedő alatt sütjük, megfordításkor már nem szükséges a lefedés. Erre azért van szükségünk, hogy a csont mellett is megsüljön és átsüljön a húsunk, ne legyen véres.
27. Céklát süthetjük alufóliába 75 percig és 200 fokon. Salátának és bárminek így a hámozás után könnyebben feltudjuk használni, a színe és a vitaminok nem főnek ki.
28. Ügyeljünk, hogy a konyhakésünk mindig éles legyen, így a felvágásnál nem, morzsálódik a kenyér, kalács stb. a munka is gyorsabban halad és étkezési alapanyagot takarítunk meg vele.
29. A bizonytalan helyről vett tojásokat ne üssük egymás után tálba, hanem mindegyiket külön - külön, egy másik kis edénybe, hogy ha rossz ne rontsa el a többi tojást.
30. A szétfövő fajtájú burgonyát sós vízbe tegyük főni, akár héjában, akár kockákra vágva főzzük. 
31. A hagyma és a hal szagát a kezünkről, késről és vágódeszkáról ecetes sós vízzel tüntethetjük el. 32. Ne az üvegből öntsük az ecetet az ételbe, hanem kanálba és úgy az ételbe. Könnyen megszalad és ehetetlenné válik.
33. Almát és burgonyát sütő nélkül süthetünk a tűzhely tetején (szén, fa tüzeléses tűzhely) lábassal lefedve. Gáz tűzhelyen láng elterelő segítségével hasonlóan, villany tűzhely esetében ne próbálkozzunk.
34. Ha olajjal, zsírral sütünk nyissuk ki az ablakot, majd a munkálatok befejeztével csináljunk kereszthuzatot.
35. Ha nagyon erős és csípi a szemünket a hagyma, tisztítás után felvágásig hideg vízben tartsuk.
36. Nem ég oda a tej, ha a lábasunkat előbb vízzel kiöblítjük, főleg ha nem kimondottan csak tej forralására használjuk.
37. Nyáron a tejet egy csipet szódabikarbónával forraljuk fel, így nem savanyodik hamar.
38. Friss élesztőt eltarthatunk pár napon keresztül, ha kis pohárba benyomkodjuk és lefelé fordítjuk, hogy ne kapjon levegőt.
39. Az újburgonyát hámozás (kapargatás) előtt sózzuk meg, így héja könnyen lejön.
40. Tűzállótál helyett, erős gránittálat, cseréptálat használhatunk. Ezeket a mikrosűtőbe is betehetjük. 
41. A citrom narancs héját csak gyengén reszeljük, mivel a reszelék keserű lesz.
42. A lereszelt citrom, narancs héját cukorral elkeverve és üvegbe rakva lezárva sokáig eltarthatjuk. 43. A citrom szeletekre vágva, cukorral bőven megszórva és üvegbe zárva sokáig eltartható.
44. A kettévágott citromot ha nem használjuk azonnal fel, párnapig tároljuk, akkor a felületét sóba, cukorba mártva lefelé fordítva hűvös helyen tároljuk.
45. Amennyiben vaníliás cukrot használunk ételeinkhez, úgy azt csak főzés után kavarjuk az ételhez, mivel a főzéssel elveszti aromáját.
46. Tejszínhab helyett forrázott szirupos habot is használhatunk.
47. Ha túl sokáig verjük a tejszínhabot, vaj lesz belőle.
48. A tejszint felverés előtt 10-12 óráig hideg helyen tároljuk.
49. Házi tejet (piac csarnokokban egyre több helyen lehet kapni termelőtől) ha megforralunk, annak a vastag föléből is verhetünk tejszínhabot.
50. 5 dkg kakaót 10 dkg csokoládéporral helyettesíthetünk, ilyenkor a készítményhez való cukorból egy jó kanálra valót elveszünk.
51. A csokoládét úgy puhítjuk anyagveszteség nélkül, hogy egy kis tányérra téve, forró vizet öntünk rá, pár perc múlva leöntjük róla.
52. A megmaradt tojásfehérje hideg helyen tárolva, napokig eláll.
53. Ha nincs kaparónk, vagy habkártyánk, ne essünk zavarba, tiszta keménypapírt hajtsunk össze és a krémet, tortamasszát azzal kanalazzuk ki, mert így gazdaságos.
54. A liszt, zsemlemorzsa, dara nem molyosodik be ha ruhazsákban tároljuk.
55. Nem tapad össze a tészta, ha kifőző vízbe egy kanálnyi olajat öntünk.
56. Tegyünk a sótartóba egy párszem rizst, nem fog megnedvesedni, összeállni.
57. Ha felesleges savónk van (túró készítés után, amit a házi tejből készítettünk)- boltokban már lehet kapni mint savó, ezt felhasználhatjuk a rétestészta készítésénél.
58. Különösen ízletes az ételeink ha fele olaj fele vaj vagy margarinból készül.
59. Ha nem szeretjük az olaj ízét, süssünk ki benne néhány szeletekre vágott burgonyát, aztán szűrjük le.
60. Az égett zsírokat gyűjtsük össze, öntsünk rá négyszer annyi hideg vizet és egy óráig főzzük. Kihűtjük és másnap leszedjük a víz tetejéről. 
Szia Polli! Már azt hittem, hogy illegalitásba vonultál! :D Régebben több témához is hozzászóltál, de egy ideje nem láttalak már. Ma felfedeztem, hogy ide azért mostanában is írtál, ebből legalább kiderül, hogy még aktív vagy, csak más területen. Mi van a kirándulással, nem akarsz ismerkedni velünk??? Pedig jó lenne... Persze, lehet, hogy már rajta vagy a listán, de azt én nem látom. Üdv: Márti
 Szia Márti.

Valóban egy kicsit lazsáltam, olvastam csak és nem szóltam hozzá. Komolyan fontolgatom, hogy talán kilépek, :( de olyan jó kis csapat van most együtt, hogy kár lenne lemaradni a beszélgetésekről még akkor is, ha én nem szólalok meg. Indítottam ezt a fórumot, hátha a hölgy társaim megosztják majd a jó dolgokat, de tévedtem, csak én rovom a sorokat rendületlenül :P
A kirándulást fontolgatom, mert nagyon szeretnék veletek lenni, de mire én a lakóhelyemről a gyülekező helyre érek, már az egy kirándulás és még el sem indultunk együtt. Ezen még nagyon tépelődöm, hátha találok valami megoldást, ha véletlen 1 + fő lesz, nem fog szerintem gondot okozni. Nem vagyok feliratkozva nem találhattál a névsorban. Örülök, hogy kerestél és köszönöm :D 

üdv. Polli 
 61. Az avas zsírt háromszor annyi vízzel és minden liter folyadékra egy kávéskanál szódabikarbónával egy óra hosszat főzzük. Másnap leszedjük a víz tetejéről, egy szeletekre vágott hagymát kisütünk benne, aztán leszűrjük.
62. Avas vajat vágjuk kisebb darabokra, öntsünk rá édes tejet, 15 percig gyúrjuk, kétszer-háromszor váltott hidegvízben mossuk. Avas margarinnal is hasonlómódon járunk el, csak ott napraforgó olajat használunk tej helyett.
63. Ha a juhtúrónk nagyon csípős ( három változat van: sima, közepesen csípős és csípős) tehéntúróval jól keverjük össze.
64. Hosszabb ideig melegen tarthatjuk az ételt, ha a tűzről levéve szorosan körülcsavarjuk konyharuhával.
65. A kenyeret, kalácsot, tésztaféléket csak kihűlve vágjuk fel, vagy ha szükséges, melegített késsel. 66. Ha forró tűzhely felett dolgozunk, tegyünk alsókarunk alá hidegvízzel telt edényt.
67. A társasházakban rémisztő mikor a húst glofolással (veréssel) készítjük elő, hogy ezt hangtalanul tehessük, tegyünk a deszkánk alá konyharuhát.
68. A savak a zöldségféléket keményítik. Azért csak egészen puhára főtt állapotban ecetezzük az ételeket, különben a zöldségféle kemény marad. A paradicsomot is a már majd nem puha zöldségféléhez burgonyához adjuk.
69. A csemegekukoricát forró vízben tegyük fel főzni, 2o perc alatt kész van.
70. A pecsennyezsírral kitűnő rántott leves készíthető.
71. Nem fröcsköl a zsír, ha egy kevés sót teszünk bele.
72. Ha kezünket megégettük, azonnal tartsuk hidegvíz alá, vagy kenjük be tojásfehérjével, míg orvoshoz nem jutunk.
73. Ha a fedőt felemeljük az edény felett, azonnal fordítsuk meg, vagy függőlegesen az edény felett tartsuk, így nem folyik le a lé a tűzhelyre vagy a járólapra.
74. Kavarásnál mindig magunk felé, befelé kavarjunk, mert így nagyobb erőt lehet kifejteni.
75. Az összement mártást vegyük le a tűzről, rövid időre állítsuk az edényt hideg vízbe, vagy keverjünk hozzá egy kávéskanál hideg vizet.
76. A tojás fagyasztása: A tojás szétválasztva, csipetnyi sóval elkeverve jól fagyasztható. A fehérjét joghurtos pohárban, a sárgáját kisebb adagokban, például jégkockatartóban fagyasszuk le, mert az előbbiből általában habot verünk, az utóbbiból ízesítéshez néha kevesebb is elegendő.
                                              Maradékainkat mire is használhatjuk fel?

1. Friss kenyeret ha sokalljuk, mélyhűtőben, nejlonzsákban tároljuk, addig, míg megint szükségünk nem lesz rá. Ekkor kivesszük és forró sütőben, a tetejét vízbemártott kézzel átsimítva átsütjük kb. 10-15 perc. 2. Szárazz zsemlét vagy kiflit felfrissíthetjük, ha hideg vízbe mártjuk és forró sütőben pár percig sütjük.
3. A megmaradt leveshúsból, sült húsból húspástétomot, franciasalátát, levesbetétet, rakottakat, tészták, saláták készíthetünk.
4. A megfőtt, megpárolt zöldséget ne dobjuk ki, Turmixgépben pürésítve, majd fagyasszuk le. Szószokhoz, levesekhez felhasználhatjuk. Apró kockákra vágva készíthetünk belőle franciasalátát, vagy más saláták része lehet.
5. Megszáradt kalácsból, kifliből, kiflifelfújtat, mákosgubát, máglyarakást készíthetünk.
6. Maradék száraz főzeléket felhígítva levesnek készíthetjük el. Jellegétől függően fütölt leves kockával az ízét megbolondíthatjuk.
7. A maradék tojásfehérjének igen sok felhasználási módja van, sütemények gyümölcshabok, felfújtak készítésénél. 
Polli46 írta:  Szia Márti.

Valóban egy kicsit lazsáltam, olvastam csak és nem szóltam hozzá. Komolyan fontolgatom, hogy talán kilépek, :( de olyan jó kis csapat van most együtt, hogy kár lenne lemaradni a beszélgetésekről még akkor is, ha én nem szólalok meg. Indítottam ezt a fórumot, hátha a hölgy társaim megosztják majd a jó dolgokat, de tévedtem, csak én rovom a sorokat rendületlenül :P
A kirándulást fontolgatom, mert nagyon szeretnék veletek lenni, de mire én a lakóhelyemről a gyülekező helyre érek, már az egy kirándulás és még el sem indultunk együtt. Ezen még nagyon tépelődöm, hátha találok valami megoldást, ha véletlen 1 + fő lesz, nem fog szerintem gondot okozni. Nem vagyok feliratkozva nem találhattál a névsorban. Örülök, hogy kerestél és köszönöm :D 

üdv. Polli 

Helló Polli, erről beszéltem! Végre ismét köztünk vagy és ugyanúgy hozzászólsz a témákhoz, mint régebben. Nem csupán udvariasságból mondtam, hogy hiányoztál, tényleg feltűnt a távolléted. Azt sajnos nem tudjuk érzékelni, hogy olvasol minket (bár a számokat látjuk, de nem tudjuk, hogy kik vannak mögötte), de egészen más, ha megosztod velünk a véleményedet. A kirándulást nyugodtam gondold át, nem baj, ha nem jelentkezel előre. A helyszínt és időpontot megadjuk itt is, bárki láthatja és csatlakozhat, ha akar. Azért örülnénk, ha valahogy meg tudnád oldani :D
galmarti írta:
Polli46 írta:  Szia Márti.

Valóban egy kicsit lazsáltam, olvastam csak és nem szóltam hozzá. Komolyan fontolgatom, hogy talán kilépek, :( de olyan jó kis csapat van most együtt, hogy kár lenne lemaradni a beszélgetésekről még akkor is, ha én nem szólalok meg. Indítottam ezt a fórumot, hátha a hölgy társaim megosztják majd a jó dolgokat, de tévedtem, csak én rovom a sorokat rendületlenül :P
A kirándulást fontolgatom, mert nagyon szeretnék veletek lenni, de mire én a lakóhelyemről a gyülekező helyre érek, már az egy kirándulás és még el sem indultunk együtt. Ezen még nagyon tépelődöm, hátha találok valami megoldást, ha véletlen 1 + fő lesz, nem fog szerintem gondot okozni. Nem vagyok feliratkozva nem találhattál a névsorban. Örülök, hogy kerestél és köszönöm :D 

üdv. Polli 

Helló Polli, erről beszéltem! Végre ismét köztünk vagy és ugyanúgy hozzászólsz a témákhoz, mint régebben. Nem csupán udvariasságból mondtam, hogy hiányoztál, tényleg feltűnt a távolléted. Azt sajnos nem tudjuk érzékelni, hogy olvasol minket (bár a számokat látjuk, de nem tudjuk, hogy kik vannak mögötte), de egészen más, ha megosztod velünk a véleményedet. A kirándulást nyugodtam gondold át, nem baj, ha nem jelentkezel előre. A helyszínt és időpontot megadjuk itt is, bárki láthatja és csatlakozhat, ha akar. Azért örülnénk, ha valahogy meg tudnád oldani :D


Igyekezetem töretlen :D  és kíváncsiságom határtalan :lol: - szeretném személyesen is ismerni fórumozó társaimat. Bevallom, hogy sok barátra tettem szert itt a netten, és sikerült is többel személyes kapcsolatba kerülni. Elmondhatom, hogy jó barátság alakult ki közöttünk.
Látod, legalább erre jó a net, ha már arra nem is, amiért tulajdonképpen jöttünk...  :lol: De nem szabad ezt lebecsülni, mert egy jó barátság többet ér, mint egy rossz kapcsolat. Biztos sikerül itt is személyesen megismerkedned azzal, akivel akarsz. Elég találékonyak vagyunk, nem ismerünk lehetetlent! :D