Szerző:
Polli46
»
12.03.2013, 21:30
21. Ha a dió – vagy máktöltelék túl lágyra sikerült, keverjünk hozzá darát kekszmorzsát. Ha csak zsemlemorzsánk van, az is jó, de akkor tegyünk bele rumot vagy rumaromát, reszelt citromhéjat is, hogy a töltelék ne legyen zsemleízű.
22. Gázsütőnk langyos lesz ha 5 percig előmelegítjük teljes lánggal, meleg, ha 10 percig, forró, ha 15 percig. Villanysütőhöz ennek az időnek kb. a kétszerese szükséges.
23. Ma szinte csak olyan sütő kerül forgalomba, amelyen hőfokmérő van. Ha langyos sütőről beszélünk az kb. 80 fok, ha melegről az 180-220 fok, ha forróról az 220-300 fok.
24. Nem dobjuk ki a ráncos almát, a töpörödött krumplit, valamint a fonnyadt zöldséget és répát. Tegyük jéghideg vízbe néhány órára. Kisimul.
25. A halat (tengeri-folyami) nagyon kellemessé lehet tenni, ha kb. 2 órára citrom levében áztatjuk. A főzésnél nem vehető észre a citrom csak a hal lesz kellemesebb és selymesebb ízű.(4 kisebb szelet hal-hoz fél nagyobb citrom leve)
26. A csontos, vastagabb húsok (sertésborda, csirke) frissen sütésekor a zsiradékot jó forróra hevítjük, majd így beletett húsdarabok első oldalát fedő alatt sütjük, megfordításkor már nem szükséges a lefedés. Erre azért van szükségünk, hogy a csont mellett is megsüljön és átsüljön a húsunk, ne legyen véres.
27. Céklát süthetjük alufóliába 75 percig és 200 fokon. Salátának és bárminek így a hámozás után könnyebben feltudjuk használni, a színe és a vitaminok nem főnek ki.
28. Ügyeljünk, hogy a konyhakésünk mindig éles legyen, így a felvágásnál nem, morzsálódik a kenyér, kalács stb. a munka is gyorsabban halad és étkezési alapanyagot takarítunk meg vele.
29. A bizonytalan helyről vett tojásokat ne üssük egymás után tálba, hanem mindegyiket külön - külön, egy másik kis edénybe, hogy ha rossz ne rontsa el a többi tojást.
30. A szétfövő fajtájú burgonyát sós vízbe tegyük főni, akár héjában, akár kockákra vágva főzzük.
31. A hagyma és a hal szagát a kezünkről, késről és vágódeszkáról ecetes sós vízzel tüntethetjük el. 32. Ne az üvegből öntsük az ecetet az ételbe, hanem kanálba és úgy az ételbe. Könnyen megszalad és ehetetlenné válik.
33. Almát és burgonyát sütő nélkül süthetünk a tűzhely tetején (szén, fa tüzeléses tűzhely) lábassal lefedve. Gáz tűzhelyen láng elterelő segítségével hasonlóan, villany tűzhely esetében ne próbálkozzunk.
34. Ha olajjal, zsírral sütünk nyissuk ki az ablakot, majd a munkálatok befejeztével csináljunk kereszthuzatot.
35. Ha nagyon erős és csípi a szemünket a hagyma, tisztítás után felvágásig hideg vízben tartsuk.
36. Nem ég oda a tej, ha a lábasunkat előbb vízzel kiöblítjük, főleg ha nem kimondottan csak tej forralására használjuk.
37. Nyáron a tejet egy csipet szódabikarbónával forraljuk fel, így nem savanyodik hamar.
38. Friss élesztőt eltarthatunk pár napon keresztül, ha kis pohárba benyomkodjuk és lefelé fordítjuk, hogy ne kapjon levegőt.
39. Az újburgonyát hámozás (kapargatás) előtt sózzuk meg, így héja könnyen lejön.
40. Tűzállótál helyett, erős gránittálat, cseréptálat használhatunk. Ezeket a mikrosűtőbe is betehetjük.