Hivatalos megfogalmazás szerint az egészség a betegség hiánya! De hogyan legyünk egészségesek úgy a mai világban hogy szennyezett vizet iszunk,műételeket fogyasztunk,stresszelünk mindenen.... állandóan rohanunk-nincs lehetőség pihenésre ,töltődésre-anyagi okok ,esetleg időhiány miatt... :?: Ki az aki ezen már elgondolkodott...?
Kata1958 írta: hogyan legyünk egészségesek úgy a mai világban

Bár a bennünket körülvevő világ egyre szennyezettebb, a várható élettartam a jóléti társadalmakban folyamatosan nő... Az egészség - fizikai, mentális - képesség a munkára, képesség a szeretetre.
Bizonyos mértékig megválaszthatjuk, hogy mit eszünk, s azt is, hogy rohanunk-e.
Kedves papírsárkány! A definícióddal egyetértek, azzal a hozzáfűzéssel, hogy negyven-ötven évesen már a többség rendszeresen szed valamilyen gyógyhatásúnak titulált tablettát, amely az idő múlásával csak "fokozódik". Az orvostudománynak "hála" az elöregedő jóléti társadalmakban egyre tovább él a korosodó populáció BETEGEN. Egyre kiszolgáltatottabban és egyre jobban elmagányosodva, valódi életminőség nélkül, mintegy vegetálva. (Ez utóbbi idézet Kinga58-tól). Pedig öregségnek és betegségnek nem kellene kézenfogva járni. Vagyis le kéne számolni azzal a tévhittel, hogy a baj a korral járni.
womanus írta: elöregedő jóléti társadalmakban egyre tovább él a korosodó populáció BETEGEN.

Kétségtelen Womanus. Csak azt próbáltam mondani, hogy nem feltétlenül azért leszünk betegek, mert "szennyezett a víz, műételeket eszünk és sokat stresszelünk" - noha ezért is. Másrészt, hogy vannak gyógyszerek, gyógyhatású egyebek, az is szolgálhatja a jólétünket (testi-lelki), s választhatunk is. A legnagyobb probléma már ma is a "hosszú beteg élet", igen. S ez minket most személyesen is érint, akár még élő szülő, akár saját várható (?) időskorunkat tekintve.
Én nem azt látom a legnagyobb bajnak, hogy egyre tovább él a korosodó populáció betegen, persze ez is baj, de sokkal nagyobb baj, hogy egyre több fiatal és gyermek beteg. Sok esetben egy idős ember még mindig egészségesebb, szívósabb mint sok fiatal. És ha ez a korosztály kihal, egyáltalán nem lesz jellemző ez a tovább élés, hiszen gondoljunk csak bele milyen sokan halnak meg viszonylag fiatalon. Vagy sajnos az is egy szomorú tény főleg a férfiak körében, hogy nyugdíjba vonulásukat követően alig telik el pár hónap esetleg 1-2 év és sajnos meghalnak.Már most azt mutatják a statisztikák, hogy az átlag életkor a férfiaké rohamosan csökken és már a nőké is erre a tendenciára jutott.
Sok minden hozzájárul ehhez a helyzethez, környezeti ártalmak, életmód, táplálkozás, gondolataink, érzelmeink.

Nagyon igaz, hogy a a betegség a kornak nem velejárója, de az is igaz, hogy évek múlásával egyre több veszélynek vagyunk kitéve és egyre jobban kellene erre odafigyelni, a megelőzésre vagy a lelassításra.
Ha egy testet, szervezetet hosszú évtizedekig csak kizsákmányoltak, az nem marad büntetlenül
A kulcs a mi kezünkben van elsősorban
Téves hit, hogy elmegyek az orvoshoz és meggyógyít, de lehet ez természetgyógyász vagy akármilyen csoda ember, ők tudnak segíteni ellenben ha mi magunk nem tesszük mellé a magunkét akkor ne várjunk csodát, tartósat semmiképp. A mienk a nagyobb szerep, a megelőzésben pláne.
A lustaságunk legyűrésével és egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne sok sok betegség, az orvos és főleg a sok gyógyszer.
Természetesen vannak kivédhetetlen esetek de az a kevesebb.
simi12 írta: Már most azt mutatják a statisztikák, hogy az átlag életkor a férfiaké rohamosan csökken és már a nőké is erre a tendenciára jutott.

Hát... nem tudom Simi, honnan vetted a statisztikádat, de ez a statisztika mást mutat.
Hungary_life_expectancy.png
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Imádom a statisztikákat. Ez a két görbe is milyen érdekes, elgondolkodtató...Ahogy sokáig nagyjából egyenletesen emelkednek... Aztán ahogy elkezd kicsit a hatvanas évek közepe táján csökkenni. A nőké éppen csak megtorpan, a férfiaké viszont sokáig lefelé megy...Vajon miért pont akkor, hiszen az ötvenes évekhez képest a hatvanas évek már könnyebb volt... És még a negyvenes években sincs csökkenés...
És a Nagy Kérdés! Mi okozza ezt a markáns különbséget a két Nem között? Mi tesszük vajon tönkre a férfiakat a nagy elvárásainkkal? Nem törődünk velük eleget? Nem szeretjük őket okosan? Vagy főleg Biológiai okai vannak? Hiszen a faj túlélése szempontjából a férfi egyed nem annyira értékes mint a női.
Attól, hogy nem érzed magad betegnek, még lehetsz az.
Az egészséget nem lehet ilyen egyszerűen definiálni, hogy a „betegség hiánya”. Nem csak azért nem, mert lehet valaki makkegészséges, ha lelke beteg. Nem konkrét betegségre gondolok, mint a depresszió, hanem úgy általában, vannak olyan állapotok, amikor az ember elveszti az életkedvét egy időre. Ráadásul az utóbbi évtizedekben sok olyan betegséget diagnosztizáltak, amelyek korábban nem szerepeltek az étlapon, nem tekintették betegségnek. (Asperger, diszlexia, hogy csak az ismertebbeket említsem.) Lehet, hogy azt hisszük, egészségesek vagyunk, aztán 10 év múlva kiderül, hogy a bagatell kellemetlenség, mint a hajkorpásodás, valami súlyos betegség. :)
A helyzetet súlyosbítja, hogy az átlagéletkor egyre emelkedik, dacára az egészségtelen táplálkozásnak, műkajáknak, stressznek, és ez megnöveli az esélyét annak, hogy olyan betegségek jelenjenek meg, amelyek korábban nem voltak, egyszerűen azért, mert az emberek nem éltek olyan sokáig.
Bónuszként említem csak meg, bár sokak számára érzékeny a téma, hogy egyre több olyan csecsemőt tud az orvostudomány megmenteni, akik még pár évtizeddel ezelőtt a világra se jöttek volna, vagy nyomorékok lettek volna. Csak egy egyszerű példa: régen a csípőficammal született babákkal nem tudtak mit kezdeni. Ők egész életükben sántítottak, ezáltal nehezebben találtak magunknak párt, és minimális volt az esélye annak, hogy a hibás géneket továbbadják. Manapság, szerencsére, mert a fiam is azzal született, remekül tudják korrigálni ezt a rendellenességet, így a hibás gén egyre szélesebb körben terjed el. Tehát valószínű, hogy egyre több csípőficamos baba fog születni. És ez egy olyan betegség, ami gyógyítható. De mi van a komolyabb bajokkal? Például a hajlam a koraszülésre…

Jutiq, egy hatvanéves férfi tud gyereket nemzeni. Egy hatvanéves nő már nem fog szülni. Tehát biológiai szempontból a férfi lényegesebb. Ezért is van, hogy a hatvanas férfiak zöme a sokkal fiatalabb nőket hajkurássza. Ilyen a biológiai késztetésük. A megvakat jól kell széthinteni, a menopauzás nő nem jó termőtalaj. :)

womanus, a betegség nem okvetlenül a korral jár, de a korral többnyire jár betegség is. :)
Kedves Heliantha! Lehet, hogy első olvasásra nem tűnik logikusnak, de mégis így van: A Nő a fajfenntartás szempontjából éppen azért értékesebb, mert kevesebb gyermek várható tőle. Mondjuk egy Nő legjobb esetben szülhet 20 gyereket, egy férfi ellenben nemzhet...Ki sem merem számolni :-) Tehát a faj fennmaradása szempontjából a Nők fontosabbak...A beltenyészet elkerülése miatt, persze az is fontos, hogy ne csak pár apától származzon sok gyerek...

Amit te írsz, az csak akkor lenne igaz, ha a szaporodáshoz nem lenne szükség a Nőkre is.

Azt, hogy a férfiakra is milyen nagy szükség van, talán az is jelzi, hogy születéskor világviszonylatban kb 100 lányra 105-106 fiú jut. Gondolom azért, hogy legalább a fiatalabb korosztályban ellensúlyozza a természet a magasabb férfihalandóságot....
Kedves Jutiq!
Fajfenntartás szempontjából mindkét nem egyformán értékes, amíg nemzőképes az egyed. A menopauzán tul lévő nők, a többségünk, aki itt kavar, már nem nemzőképes, ezért a fajfenntartás szempontjából értéktelen. Természetesen nagymamaként nagyon fontos szerepe van a következő generációk nevelésében, de ez a szerep nem nélkülözhetetlen. Nagyon sokan kénytelenek nagyszülői jelenlét nélkül felnevelni a gyerekeiket.
Egy férfi gyakorlatilag élete végéig nemzőképes, ezért a fölött abizonyos kor fölött is megmarad a jelentősége a fejfenntartásban.
Szerintem ugyan könnyelműség 50 fölött gyereket nemzeni, de ezt nem is mindig a férfi dönti el. :)
IMG_0717.jpg


Messze eltértünk az egészségtől :lol:
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Talan illik ide ez a link..
https://varosban.blog.hu/2019/01/23/egy ... MRmOyDdkgo

IDE mindenképp benézek...régi vágyam frissen sajtolt napraforgó olajhoz jutni...gyerek korom íze...amikor is reggel kistányérba öntöttük az illatos semmihez sem hasonlító pikás ízű olajat sóztuk.. pirospaprikaztuk és simán csak kenyérrel kimártogattuk...

Naponta kellene ilyen finom olajokat...és magvakat fogyasztani roppant egészséges...
Két feleség = egészség :-)
Hát Lászlóka két feleség mellett nem árt egészségesnek lenni. :D :D