Szóval arra gondoltam, hogy beszélgessünk már valami párkapcsolatmentes dologról is, az már agyon lett tárgyalva, különösebb eredmény nélkül... Meg aztán ezen kívül is vannak élvezhető és szép dolgok, például a sziklakert... :)

Szóval sziklakert mániás vagyok... Miért is? Talán mert imponál nekem, ahogy a zord életlehetőségek ellenére, illetve azokhoz alkalmazkodva megélnek és jól érzik magukat a puszta sziklákon is ezek a növények... Valahol én is ilyen "kövirózsa-életet" élek, ha kicsit áttételesen is... 

De beszéljünk a sziklakertről... Voltak már eddig is próbálkozásaim, de idén a kis kertemben meg szeretném építeni álmaim sziklakertjét... Nincs sok helyem, tehát nagyjából 1,5-2 négyzetméteren kell elférnem vele úgy, hogy ne legyen nagyon "épített", hanem amennyire csak lehetséges, egy darabka természet legyen... De mégis legyen változatos, tavasztól őszig mindig virágozzon benne valami... Kis víztárolóval a madaraimnak (csak jelzem, madár-mániás is vagyok, MME tag és megszereztem a Madárbarát Kert táblát is...), mini sziklafallal a gyíkoknak, pár régi fahasábbal a fürkészdarazsaknak és sok virággal a pillangóknak... Azt hiszem, mindez már súrolja a lehetetlen határait, de akkor is megcsinálom... :)  

Ismerek már valamennyire néhány sziklakerti növényt, de nem eleget... Azt szeretném tehát, ha ebben a témában a gyakorló sziklakert tulajdonosok és azt gondozók megosztanák egymással a tapasztalataikat, így segítvén egymást és az ebben kevésbé tapasztaltakat is, például engem... :) Kövek fajtái, földminőség, ültetési idők, egymás mellett jól mutató fajták, gondozási tapasztalatok... 

Kertszerető klubtársaim, remélem nem hagytok egyedül... Ha nagy leszek, meghálálom... :)
Szia Vajk! Nagyon örülök a kertednek! Képzeld, az előbb küldtem el Yessynek az idei első virágomat: ma egy nagyon helyes hunyorka várt, mikor hazaértem. Láttad a március 15.- kertemet, hát képzeld: az összes hó elolvadt és kitört a tavasz! Én is szeretem a sziklakertet, nekem is van egy picike. Sajnos, nem túl sokféle "kövidinka" van benne, de azért szép. Nekem különösen, mivel azokkal a kavicsokkal-kövekkel van kirakva, amiket az utazásaink során gyűjtöttem. Amúgy nem igazán értek hozzá, szerencsére van kertész barátnőm is, ő lát el időnként tanácsokkal és virágokkal. Egy biztos: szeretni kell őket és meghálálják! De tényleg... Majd küldj fotót, ha már nálad is tavaszodik, jó? Üdv: Márti
Szia Márti!

Gondoltam, hogy Rád számíthatok kert ügyben... :) De remélem, hogy lesznek mások is, akiket érdekel a téma és hozzá is szólnak...

Majd a GMail-en küldök fotókat, egyenlőre a régebbi állapotokról, de ha lesz már előrehaladás idén, akkor természetesen arról is... 
Szia Vajk, én is szeretem a sziklakertet, 2 is van a kertemben. Én magam építettem, úgy h ebben tudok tanácsot adni. Mivel a sziklakerti virágok gyökereinek nem kell sok hely, a sziklakert alját mindenféle építési törmelékkel ( régi tetőcserép, törött tégla, sőt még betondarabok is ) " dúsítottam ", hogy ne kelljen olyan sok földet megmozgatnom. Szerintem a legjobb a sima mezei föld, kimész az erdőbe és ásol. A boltokban kapható ált. virágföld szerintem nem túl jó, kevés benne a tápérték. Legalábbis nekem nem jött be. Miközben építgeted, próbáld kicsit a földet lenyomogatni. Nem árt 1-1 napot akár ki is hagyni, hogy a föld jól lesüllyedjen. Amikor már kezded elérni a megfelelő magasságot, klf méretű, fehér mészkősziklákkal díszíted, elszórva, félig beágyazva a földbe, h erős legyen nehogy kidöljön. A végén beülteted virágokkal és én leszórtam kis kavicsokkal a kilátszó földrészeket. Egyrészt szép is másrészt tartja a nedvességet. Csinálhatsz sziklakertet napos részre de akár félárnyékosra is. Nekem egyik ilyen a másik olyan. A sziklakert építéséhez persze találsz nagyon sok leírást a neten, azokat is követheted. Én egy egyszerűt írtam le, és nekem már évek óta szépíti a kertemet. A virágok tekintetében is a netet ajánlom. Nagyon sokfélét találsz, és azt választod ki, amelyik neked tetszik. Most megpróbálok csatolni 2 képet az én sziklakertjeimről, remélem átmegy. Üdv.Ildi
Kedves Ildikó!

Végre, megtört a jég... :) Már azt hittem, senki nem sziklakertezik az itt levők közül...

Köszönöm a hozzászólásodat, figyelembe veszem... A képeid sajnos nem kerültek fel, pedig szívesen megnézném őket....

Nézegettem már a netet és szakirodalmam is van a témáról, de mégis más, amikor gyakorló sziklakert tulajdonosok tapasztalatait olvashatom... Azt már én is tudom, hogy vékony réteg föld elég és alá mehet építési törmelék is, így is lesz majd... Látod a kavicsleszórásra nem gondoltam, de tényleg tovább tartja így a földréteg a nedvességet.

Közeleg a tavasz, lassan neki is kell állnom a megvalósításnak...  Remélem addig más is hozzászól majd...
 
Szia, hogyan vagy hová küldjem el a képeket neked ? Szeretném bezsebelni a dicséreted. :D :D :D
Szia Vajk!

Nagoyn örülök, hogy nemcsak én vagyok sziklakert mániás. Csodás szép kis sziklakertem van.
Hiová tudnék Neked képet küldeni róla?
Azért leírom, hogy mik teszik egész nyáron színessé a sziklakertet.
Elsősorban a z örökzölod páőzsitviola, amely lila, rózsaszín és fehér színben kapható a New Garden kertészetben Ób udán, aztán a sokszínű lángvirág, ami piros, fehér,cikléámen színben pőompázik, a levendula és az örökzöld tatárvirág, valamint a hunyor, amely csodás már januárban is és virágait megőrzi egészévben, szintén kihagyhatatlan sziklakerti növény.
A bőrviárágom most virágzik, sötét rózsaszín és fehér virágait bontogatjas.
A borsos varjúhájat mindenhova le lehet szúrni és csodás színivel kápráztat el, ugyanígy a kakkukfű és a futó ibolya, ezek mind alacsony növésűek és futó növények, tehéát ehhez még lehet ültetni egy kék és fehér léggömbvirágot, és pompás varjúhájhat, amely rózsaszín virágaivel egész télig megörvendeztet.
Kis helyet foglal a mesés kökörcsin is és egy-két jáncint, tulipán, krókusz elvétve ide -oda a sziklák közé, nagyon feldobja a sziklakerti hangulatot.
Kövirózsa, amelynek rózsaszín és bordó virágai ámulatba ejtenek, szintén kis helyen elférnek. De csoda szép a sziklakerti sásvirág, ami kék virágaival gyönöyörködtet és a sziklakerti búuzzavirág, amit idé először lehet kapni a Sieberz kertészetben Gödöllőn, ugyanitt lehet kapni rózsaszín gyöngyvirágot, ami szintén üde dísze a kis sziklakertnek.
Ezek a növények nagoyn jól meg vannak egymás mellett, nem nyomják el egymást és egész tavasztól késő őszig örömet adnak virágaikkal és illatukkal.
Remélem segítettem szép kis szikléakerted kialakításában, amihez nagoyn osok sikert kívánok.

üdv

Judit
A lényeg az,hogy a sziklaq is érvényesüljön a kertben, ehhez nagoyn szép rózsaszínes, dolomit színű és egyéb művészi sziklákat lehet kapni Dunakeszin a Fő úton lévő kőárusnál.
Kedves Judit!

Nagyon köszönöm a leírásod, hasznosítani fogom... Írtam a privát címedre a GMail-emről, oda tudsz képeket küldeni.

Itt is lehet képeket feltenni a hozzászólásokhoz (Csatolmány feltöltése)...  Mellékelek is egy pompás varjúháj képet, ő is a sziklakertbe készül majd...

Pompas_varjuhaly2.jpg
 
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Kedves Vajk!

Én is próbálkozom már jó pár éve. Sajnos általában ha az állagmegóvásig eljutok már akkor is boldog vagyok. Szerintem örökzöldekből a legjobb a terülő fajtákat választani és nem közel ültetni egymáshoz mert egy-két év alatt sokat fejlődnek és ha túl zsúfolt a kert nem szép. Az idei tavasz nem kedvezett a kerti munkáknak így képet nem küldök. Még eszembe jutott hogyha különböző színárnyalatokat választas az is jól nézz ki.  
Ditta 
Szervusz kedves Vajk!

Most toppantam erre az oldalra és máris lenyűgözött a sziklakert iránti imádatod. Én is nagyon szeretnék egyet építeni - bevallom az alapokon már túl is vagyok -, de lassan haladok, mert a kivitelezéssel gondjaim vannak. Egyedit szeretnék - valami hasonlót, mint Te -, amelyben tavasztól őszig valamelyik növény mindig virágzik, szaladgálnak benne a gyíkok, lesz benne madáritató, különleges kövekkel körbe rakva. Az építést az is akadályozza, hogy egy építmény van készülőben a sziklakertnek kiszemelt hely közelében, amely ha teljesen készen lesz, akkor indulhat meg az igazi munka a sziklakertben. Tehát ez a felkészülés időszaka a megvalósításhoz. Ha van néhány praktikus tanácsod, azt szívesen fogadom.
Köszönettel: Szasa
Szasa.bpest írta: Szervusz kedves Vajk!

Most toppantam erre az oldalra és máris lenyűgözött a sziklakert iránti imádatod. Én is nagyon szeretnék egyet építeni - bevallom az alapokon már túl is vagyok -, de lassan haladok, mert a kivitelezéssel gondjaim vannak. Egyedit szeretnék - valami hasonlót, mint Te -, amelyben tavasztól őszig valamelyik növény mindig virágzik, szaladgálnak benne a gyíkok, lesz benne madáritató, különleges kövekkel körbe rakva. Az építést az is akadályozza, hogy egy építmény van készülőben a sziklakertnek kiszemelt hely közelében, amely ha teljesen készen lesz, akkor indulhat meg az igazi munka a sziklakertben. Tehát ez a felkészülés időszaka a megvalósításhoz. Ha van néhány praktikus tanácsod, azt szívesen fogadom.
Köszönettel: Szasa


Kedves Szasa!

Örülök annak, hogy hasonlóan érzünk és gondolkozunk a sziklakert megjelenéséről és funkciójáról... Sajnos attól tartok, az én "álom sziklakertem" az idén nem készül el, egyszerűen nem jutok hozzá... Ezért aztán a praktikus tanácsokat sem tudnám a saját gyakorlatomból adni Neked... De ígérem, ha olvasok valahol valami nagyon érdekeset és hasznosat a sziklakerttel kapcsolatosan, közzéteszem itt, hogy Te is és mások is olvashassák...

 
Kedves Kertmániások! (velem együtt!)
Ezt az oldalt szeretném figyelmetekbe ajánlani! Főleg az ilyen volt-ilyen lett képeket. Nekem ez adott kitartást, amikor elkezdtem valamit a kertben.
https://www.facebook.com/pages/T%C3%BCn ... 32?fref=ts
A hiányzó erőmet makacs, akarattal pótolom, hogy olyan legyen, amilyet elképzeltem! :)
Üdv. Néktek!
Lilli
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Sziklakertem sajnos nincs, helyhiánya miatt. Ma icipici kertecskémben virágot ültettem :)  A jól végzett munka öröme és a kellemes fáradtság megérte, hogy ma ezzel töltsem a napot. :)

Többek között ezt is ültettem:

Füzéres levendula.jpg


 " A talaj és a növények tapintása, a velük való foglalatoskodás, a föld szaga, a növények illata és megnyugtató színeik enyhítik a feszültséget, lelket öntenek az emberbe. Már fél óra kertészkedés is javíthatja a hangulatot, és segíthet szembenézni gondjainkkal, életünk nehézségeivel. S bár egy igazi kert a legjobb, néhány cserép virág gondozása is fölöttébb jótékony hatást gyakorolhat ránk."
Jane Goodall
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Kezdenek nyíladozni
 
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
100_1996+.jpg

A kertből
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.