Megpróbálok életet lehelni ebbe az 1 éve mellőzött témába... Ugyanis makacsul ragaszkodom ahhoz az elképzelésemhez, hogy ez egy Klub, nem "csak" társkereső, ahol bármiről lehet beszélgetni... 

A hétvégi gyönyörű időben Biharfüred környékén voltunk túrázni... Bár nem lehet szavakkal visszaadni azt a csodát, amiben részünk volt, talán a feltett fotók érzékeltetnek belőle valamit...

Egyértelműen "krókusztúrára" mentünk és nem is kellett csalatkoznunk... Néhol kifejezetten krókuszmezőkön jártunk, szinte nem tudtunk hová lépni, annyi gyönyörű kis virág vett körül bennünket... Ilyenkor újjászületik a test és a lélek, ezek a felhőtlen boldogság, öröm és gyönyörűség pillanatai... Aki még nem próbálta, javaslom, hogy kezdje el és megváltozik az élete... :)

Sok gyönyörű túrát kívánok minden klubtársamnak!

20140330 Biharfüred - Steve.jpg
 

20140330 Biharfüred - Steve 032.jpg


20140330 Biharfüred - Steve 040.jpg
 

20140330 Biharfüred - Steve 216.jpg
 

20140330 Biharfüred - Steve 270.jpg
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Kedves Vajk!

Köszönöm,hogy megosztottad Velünk a képeket,valóban gyönyörű tájakon jártatok,és így kaphattunk egy kis ízelítőt a látványból  :)
Egyetértek Veled,sok kirándulást és közös programot is lehet szervezni ezen az oldalon :)  
Vajk51 írta: Nevezetes túracélpont Békés megyében: a szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Tavaly túráztam arra kerékpárral többször, egyedül és túratársakkal együtt is.. Bejártuk az egész kastélyt és a hozzátartozó parkot is, nagy hatással volt rám, ajánlom meglátogatni mindenkinek, aki arra jár... Az alábbi leírás nem tőlem származik, de jó, ha tudjuk, mit látunk, ha ott vagyunk...

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély 1875 és 1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz és ekletikus stílusban. Az egyik legimpozánsabb, legépebben megmaradt Békés megyei kastély. Az épületet körülöleli az impozáns kastélypark, napjainkban iskola működik benne.

A kastély neoreneszánsz-eklektikus stílusban 1875-1879 között készült el Ybl Miklós tervei szerint, majd 1882. július 19-én szentelték fel. Wenckheim Krisztina azt kérte a tervezőtől, hogy semmi ne legyen egyforma, de mégis harmonikus legyen. Sőt volt egy olyan kívánsága is, hogy annyi ablaka legyen, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahány évszak. Ekkor ez a kastély volt korának legfényesebb, legkorszerűbb kastélya. A kastély reprezentatív belső tere kápolnát, ebédlőt, télikertet, könyvtárat, női zeneszalont, férfiszalont pipázóval, nappali dolgozót és alkóvos-ágyfülkés hálószobát rejt. Ezek közül ma csupán a könyvtár látogatható. Berendezése, gyönyörű kötetei megjelenítik az egykori arisztokrácia életét, szokásait. Az épület előtt van egy mesterséges forrás, a kápolnával szemben, az ún. Zsigmond-forrás, melyet 1894-ben fúrtak (sajnos ma már nem működik, csak mesterségesen).

A főépület egyemeletes, oldott tömegű, tornyos, loggiás teraszos. A melléképülettel loggiafolyosó köti össze. A személyzeti és konyhaépület is emeletes. A kastélyhoz 23 hektáros park, dendrológiai tájképi kert csatlakozik tóval, szigettel, hidakkal. A kertben a szökőkút és a régi korokat idéző lámpatestek vannak.

A kastély előtt franciakertet alakítottak ki buxusokból és nyesett tiszafákból, körülötte pedig angol-, vagyis tájképi kert terül el. A franciakert központi részén igen szép szökőkutas vízmedencét találunk, ettől jobbra pedig a megye legtestesebb platánfáját.

A kastély egykori ebédlője a tornaterem, a mai ebédlő pedig a volt fedett lovarda a bentlakásos oktatási intézmény védett parkjának területén. A park 1954 óta természetvédelmi terület, és a Szarvasról irányított Körös-Maros Nemzeti Park egyik legismertebb része.

Kép   Tavaly én is megfordultam ott.Sajnos a kastély nagyon lepusztult állapotban található,de mégis nagy hatással volt rám. Sok fényképet készítettem én is. Egyik  ezek közül. 
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
[color=#FF4080]Az már egészen biztos,hogy ez lesz az  egyike  a kedvenc topikjaimnak ezen a site-on. 
Nem néztem végig a bejegyzéseket,olyan sok időm  egyenlőre  nincs- a későbbiekben ,ha maradok-,így  most  természetesen a saját  készítésű fényképeimből egyet teszek fel ide.
Nekem -hazabeszélek- nagy kedvencem a Bükk.Beutaztam  már szinte egész Magyarországot ,mégis ez az az hegység ami  rabjává tesz minden egyes alkalommal,ha  meglátogatom.

Bükkszentlélek vagy Szentlélek 710 méter magasságban  található.Ha jól emlékszem talán 21 km távolságra van Miskolctól. Híres a  gótikus stílusban épült  középkori pálos kolostorromja ,de nem is erről szeretnék én most írni és fényképet feltenni,hanem az ún. szentléleki szerelmes fákról. Egy nagyon szép és megható  legenda beszéli el a történetüket. 
Szerzői jogot nem sértve összefoglalnám a lényeget valamennyire röviden. 
[/color]

Egy Boglárka nevű,kiszolgált öreg pulikutyát a gazdái  útjára engedte valamikor régen. Szegény nagyon szomorú volt és annyit ment az erdőben ,hogy már elfogyott minden ereje.Egy bokor alatt  rogyott össze.Azon az erdő részen élt egy erdész a fiatal  kutyájával,akit Sutyinak hívtak,kan  volt  és szintén puli. Sutyi  a gazdájával barangolt éppen az erdőben  arrafelé,ahol Boglárka feküdt elgyengülve. A kan kutya  megérezte,meghallotta, észrevette és odahívta a gazdáját a bokor alatt nyöszörgő jószághoz.Az erdész  látta milyen rossz állapotban van a kutyus, nem tudta mit tegyen,magára hagyja-e vagy elvigye a házába, végül utóbbinál döntött.

Boglárka idővel felépült és Sutyival elválaszthatatlanok lettek. Egyszer tavasszal a két kutya az erdőben szaladgált és rábukkantak  egy sárkupacra,alatta egy valóságos éléskamrára. Annyira belemerültek az ásásba,hogy nem vették észre annak gazdáját,egy vaddisznót. A két kutyának menekülnie kellett,futottak ahogyan bírtak,de Boglárka öreg lévén nem bírta úgy az iramot,mint kellett volna és a vaddisznó  az oldalán az agyarával  súlyos sebet ejtett rajta. Sutyi próbálta tisztogatni a sebet a nyelvével,ám az mégis elfertőződött és az öreg pára kilehelte a lelkét. Az erdész a kutya tetemének ásott egy  gödröt a szentléleki kopár dombon és abba temette  Boglárkát.A kis hantra még egy keresztet is állított és tett rá egy táblát is.

 Sutyi  ott vonított keservesen a sírnál,nem mozdult még akkor sem ,amikor a gazdája hazafelé indult. Napokig ott maradt ülve. Nem evett,nem ivott.Aztán egyszer belepusztult a fájdalomba.Az erdész a kutyáját Boglárka mellé temette,aztán  levette a keresztet és a táblácskát.A két kis  földkupacra viszont ültetett két kis fácskát.Aztán elköltözött és  visszament a falujába a Dunántúlra.

30 év múlva a közelben lévő Ómassára meghívta egy ismerőse. Onnan ellátogatott a két kutya sírjához. A lába szinte a földbe gyökerezett.A silány talajon két hatalmas fa nőtt, amelyek  szorosan egymásba kapaszkodtak  a gyökereikkel.A két fa szinte eggyé vált. Az erdész zokogni kezdett ennek láttán.
Aki arra barangol megtalálhatja őket,nem nehéz. Tábla is található  rajtuk.  
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Tegnap a szentléleki szerelmes fákról tettem fel  fotót,ma ugyanezen a településen található,gótikus stílusban épült,középkori pálos kolostor romjairól szándékozok. Többször jártam már ott,mindig hatása alá kerülök a helynek.
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Sankae szép fotóihoz csatlakozva én a salföldi (Balaton-Felvidék) pálos kolostorromokról teszek közzé pár képet, amit szeptemberben készítettem a Balaton-kerülő kerékpártúrámon. A Balaton-Felvidék csodálatos hely, mindenkinek javaslom a bejárását, aki netán még nem járt arra...
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Elbűvölve nézegettem a a salföldi (Balaton-Felvidék) pálos kolostorromokról készített képeket  és köszönöm Neked Vajk,hogy láthattam. Ötletet adtál egy túrához:-))

Én  ma ebbe a topikba  Lillafüred környékéről  hozok ismereteket. Nem vagyok vallásos ember,de ez korántsem jelenti azt,hogy nem csodálom meg az ilyen témában készült bárminemű alkotást.

Akkor kezdem is.

 A Lillafüredi tanösvény mentén- talán legegyszerűbben a kemping mellett felvezető meredek úton a fákra festett piros-sárga csíkot ábrázoló turista jelzés mentén lehet eljutni ehhez a gyönyörű tábori oltárhoz. A kereszt eredetije -az ott elhelyezett ismertető tábla szerint- Spanyolországban található,fából készült és egy andalúziai mester munkája.
Csodálatos levegő, elgondolkodtató környezet,az ember egy kicsit magába szállhat. 
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
A Lillafüredi tanösvény egy másik vallásos építménye egy szép Mária  kegyhely, azt hiszem  együtt kell idetennem  az előző bejegyzésemmel ezt.
Eredeti elnevezése. Patrona Hungariae,de a köznyelv csak Mária szoborként emlegeti.
 
"A Mária-szobor, egy kalcittal bélelt, édesvízi mészkő táblákból kirakott boltíves barlangban, van elhelyezve. A Szent Szűz ezen szobrának 1515-ben készült eredetije a Mátyás templomban áll. A világ leghíresebb zarándokhelye a dél-franciaországi Lourdes. Százötven évvel ezelőtt, 1858. február 11-én egy tanulatlan pásztorlánynak, Soubirous Bernadettnek a városka határában megjelent a magát Szeplőtelen Fogantatásként bemutató Szűzanya. A jelenések helyszínén csodálatos gyógyulások sokasága történt és történik ma is. Az első jelenés napját, február 11-ét II. János Pál pápa a betegek napjává nyilvánította. Szerte a világon, Magyarországon is számos kegyhely létesült, így Lillafüreden is. A Mária szobrot felújították és 2013. június 27-én felavatták és újra szentelték"

Csodálatos ahogyan megbúvik a növények között a domboldalon. 
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Sankae és Vajk szép fotóit látva én sem tudom megállni, hogy ne tegyek közzé egyet-kettőt a legfrissebb nyugat-felvidéki vártúrámról, ahol két 50Plusz-os túratárs is velem volt.

A csodálatosan épen maradt, gyönyörűen berendezett Vöröskői várkastély (itt forgatták az Egy magyar nábob és Kárpáthy Zoltán egyes jeleneteit), a "várak vára", a sziklaszirtre épült sasfészek, azaz Árva, a Loire menti kastélyokra emlékeztető hihetetlenül gazdag berendezésű Bajmóc mellett számos látványos várrom (Dévény, Csejte - a "női Drakula", Báthori Erzsébet vára, Fehérkő, Sztrecsény, Likava, Nagytapolcsány, Beckó vára, Trencsény - Csák Máté fellegvára) és a híres-neves hihetetlen méretű olasz bástyás komáromi vár (amit Klapka Györgytől az osztrákok nem tudtak bevenni) is szerepelt a programban.

A túra jövőre a közép-felvidék váraival folytatódik.

Szóval jöjjön most néhány kép erről az útról.

Bajmóc.jpg


Árva vára.jpg


Sztrecsény.jpg


Talán Csejte Mihállyal ver2.jpg


Juliannával.jpg
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Szomolya egy  borsod megyei település,falu a Bükk hegység lábainál. Híres a  fekete cseresznyéjéről  és vannak kaptárkövei is,amik turisztikai látnivalóként szolgálnak.
A sziklákba vájt vakablakokról számos legenda kering.Egyes feltevések szerint szkíta-hun-magyar temetkezési hely, mások szerint kelta néptörzsek urnatemetkezési helyek,megint mások bálványtartóknak, áldozóhelyeknek gondolták. Vannak akik   azt  tartották,méhészeti célból vájták a sziklákba a mélyedéseket.
A fényképeket idén júniusban készítettem,amikor a cseresznyefesztiválra  látogattunk el. 10 cm-es  papucssarok mellet,túrázó felszerelés hiányában csak ilyen "laza" fotókra futotta.:-)))
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Somoskő  vára és a bazaltorgonái. 2012 nyarán  jártunk ott. A vártúrák   az egyik  csücsök a szívemben.
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Bükk- Tar-kő. A harmadik legmagasabb csúcs a hegységben a maga 949 méteres tengerszint feletti magasságával.
 Csodaszép  a kilátás onnan így ősszel. A levegő friss, testet-lelket felüdíti a környezet.
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
"Ismerkedem" az oldal témáival. Hát,... itt még a madár sem járt az utóbbi időkben, pedig egy olyan téma ami köré lehetne közös "megmozdulásokat" szervezni. Ha valakinek van javaslata, ne fogja vissza magát itt a jó idő, ne legyünk penészvirágok a gép előtt.
Kedves Ircsi!

Több ilyen témájú Fórum is van, ahol most is zajlik nagyban az élet. Vajk, Katakat, Aniko9, Balázs Tibor és még mások is szervezkednek gőzerővel. Csak nézz körül.

Üdv: Myrtill
Kedves Túrázók !
Vajknak tett ígéretemnek teszek eleget , amikor megosztom Veletek a Mecseki élményeimből néhányat.
Régóta szeretem ,évekkel ezelőtt kerékpárral mentünk Kalocsáról szinte minden évben , majd Püspökszentlászlóról kiindulva barangoltunk rövidebb ,hosszabb túraútvonalakon.

Legutóbb 4 napot töltöttünk a Zengőn ,csodálatos volt.
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.