Remélem, hogy a téma sokakat érdekel majd, hiszen az egyik legnagyszerűbb szabadidő elfoglaltságról van szó. A magam részéről - bár mindig is természetszerető ember voltam - csak 1 éve túrázom komolyabban, főleg a Csabai Bihargók Turista Egyesület túráin, de más szervezésben is, nem ritkán pedig egyedül, főleg kerékpárral, de gyalogos és vízi túrákon is részt veszek. A hazai túrákon túlmenően a célterület gyakran a Bihar-hegység csodálatos részei, de tavasszal például Erdélyben, Torockón voltam egy jó kis csapattal 5 napot.

A témában minden bekapcsolódótól várom túrás élményeit, tapasztalatait, esetleg megvitatandó kérdéseit... Nem lehetetlen akár egy alkalmi "túracsapat" összehozása is jövőre... :)  
Kedves klubtársaim, hogy elkezdjem a túrabeszámolókat, melyekből remélhetőleg lesz majd mások által is közreadott, röviden beszámolnék az ősszel a Fehér és Fekete Körös nyomvonalán tett egynapos kerékpáros túrámról, hiszen gondolom sokan nem ismerik ezt a vidéket.

Aki szereti a vízi világot és az érintetlen természetet, annak nagyon ajánlom, hogy ha Békés megyébe keveredik kerékpárral túrázóként, ezt ne hagyja ki... A Körösök völgye annyira gyönyörű, hogy mindenkiben nyomot hagy, aki meglátja...

Én Békéscsabáról indulva és a dobozi hídról a Kettős Körös töltésén haladva közelítettem meg a két Körös összefolyását. A töltésen haladó földút kellően kemény, száraz időben jól kerékpározható, követi a folyó vonalát. Szanazugnál, a két Körös összefolyásánál még elég élénk vízi élet volt, mindenféle vízijárművel sokan voltak vízen, még fürdő embereket is lehetett látni. Nyaranta itt komoly strand- és hajósélet van, aki szereti, itt a helye...

Érdemes tovább kerekezni a töltésen, végig a Fekete Körös vonalát követve, mert nagyon szép partrészleteket lehet látni. Én elmentem egészen a román határig, onnan délre fordultam, majd a Fehér-körös déli töltésén kerékpároztam vissza. A teljes út Békéscsabáról és oda vissza 75 km, de lehet rövidített távokban is gondolkozni... Aki végigcsinálná, annak alkalomadtán szívesen segítek információval...

Jó pár fotót készítettem az úton. Kedvcsinálónak egy impozáns vízparti képet mellékelek...

Kép

 
Kedves István!
Örömmel olvasgatom a bejegyzéseidet, és szívesen bekapcsolódnék ezekhez. Igyekszem ezután "a napi sajtóhoz" hozzájutni és hozzászólni. Különösen felvillanyozódtam akkor, amikor a túrákról írtál. Mivel pedagógusként dolgozom, csak a tanítási szünetekben érnék rá, de akkor szívesen részt vennék ilyeneken. Törd a fejed a szervezésen, egy tag jelentkező már van!
Üdvözlettel! Gabi
Szép jó reggelt Mindenkinek!
Egy nagyon közeli túráról mesélek Nektek. Csak pár szóban, hisz a túra is rövid volt.

Van egy baráti társaságunk, ahol már szokássá vált, hogy az új évet mindig valami lazább túrával indítjuk. A társaság többi tagja fiatalabb, mint én, Ők még azért szeretnek egy kicsit bulizni is 31-én éjjel, így nem nagy és hosszú túrákra indulunk 1.-én, hanem szép, kellemes sétákra.

Tegnap a Mátrában voltunk. Mátraszentistvánon a sípályák közelében hagytuk az autókat, és a Csörgő patak mentén gyalogoltunk, egészen a Borcsa forrásig. Ott egy fordulattal Ágasvár felé vettük az irányt, majd visszasétáltunk az autókhoz. Nem volt sok, mindössze 14 km. De csodálatos volt a napsütés, a köd, a patakon való (n+1)-szeri átkelés, a leves Janóéknál Ágasváron, a kilátás a Newton-szikláról, a sok-sok nevetés......és este otthon az ágyba zuhanás:)

Összegezve, ennél szebb évkezdést nem is álmodhattam volna!

A képen épp az egyik "szökellésem" látszik a Csörgő patak fölött:))
394903_508678429152627_210841054_n.jpg
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Na végre, fog ez menni, örülök, hogy beindul ez a túrás téma is...  :)

Gabi, főleg tavasztól gondolom a közös túraszervezést, de majd megírom itt az ötleteimet... Erus, jó lehetett a tegnapi túrátok, köszönjük a leírást és a fotót... Én december elején Mikulás-túráztam a Mátrában, akkor még havas volt minden...

Én is szívesen kimozdultam  volna tegnap, mert tényleg gyönyörű idő volt, de munkám volt és így nem  jött össze... De majd legközelebb... Addig is közzéteszek majd pár (most már) tavalyi túrámról leírásokat...  

Mindenkit szeretettel várunk a témába továbbra is...

István 
Nevezetes túracélpont Békés megyében: a szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Tavaly túráztam arra kerékpárral többször, egyedül és túratársakkal együtt is.. Bejártuk az egész kastélyt és a hozzátartozó parkot is, nagy hatással volt rám, ajánlom meglátogatni mindenkinek, aki arra jár... Az alábbi leírás nem tőlem származik, de jó, ha tudjuk, mit látunk, ha ott vagyunk...

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély 1875 és 1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz és ekletikus stílusban. Az egyik legimpozánsabb, legépebben megmaradt Békés megyei kastély. Az épületet körülöleli az impozáns kastélypark, napjainkban iskola működik benne.

A kastély neoreneszánsz-eklektikus stílusban 1875-1879 között készült el Ybl Miklós tervei szerint, majd 1882. július 19-én szentelték fel. Wenckheim Krisztina azt kérte a tervezőtől, hogy semmi ne legyen egyforma, de mégis harmonikus legyen. Sőt volt egy olyan kívánsága is, hogy annyi ablaka legyen, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahány évszak. Ekkor ez a kastély volt korának legfényesebb, legkorszerűbb kastélya. A kastély reprezentatív belső tere kápolnát, ebédlőt, télikertet, könyvtárat, női zeneszalont, férfiszalont pipázóval, nappali dolgozót és alkóvos-ágyfülkés hálószobát rejt. Ezek közül ma csupán a könyvtár látogatható. Berendezése, gyönyörű kötetei megjelenítik az egykori arisztokrácia életét, szokásait. Az épület előtt van egy mesterséges forrás, a kápolnával szemben, az ún. Zsigmond-forrás, melyet 1894-ben fúrtak (sajnos ma már nem működik, csak mesterségesen).

A főépület egyemeletes, oldott tömegű, tornyos, loggiás teraszos. A melléképülettel loggiafolyosó köti össze. A személyzeti és konyhaépület is emeletes. A kastélyhoz 23 hektáros park, dendrológiai tájképi kert csatlakozik tóval, szigettel, hidakkal. A kertben a szökőkút és a régi korokat idéző lámpatestek vannak.

A kastély előtt franciakertet alakítottak ki buxusokból és nyesett tiszafákból, körülötte pedig angol-, vagyis tájképi kert terül el. A franciakert központi részén igen szép szökőkutas vízmedencét találunk, ettől jobbra pedig a megye legtestesebb platánfáját.

A kastély egykori ebédlője a tornaterem, a mai ebédlő pedig a volt fedett lovarda a bentlakásos oktatási intézmény védett parkjának területén. A park 1954 óta természetvédelmi terület, és a Szarvasról irányított Körös-Maros Nemzeti Park egyik legismertebb része.

Kép   
Saját fotót hogyan lehet beilleszteni?
Köszönöm, ha válaszoltok.
Julitte írta: Saját fotót hogyan lehet beilleszteni?
Köszönöm, ha válaszoltok.


Kedves Julitte!

Először is: a képnek valahol a weben kell lennie (tehát elérhetőnek kell lennie).
Másodszor: kattints a szerkesztőablak felett az "img" gombra. Az adott helyre bekerül egy kódrészlet. Ezután a pontos, teljes elérési utat (a végén a képnévvel) kell beilleszteni a két szögletes zárójeles rész közé.
Ennyi lenne...

Üdvözöllek a témában: István 
Kedves Vajk!
Köszönöm a választ.
Ezek szerint a saját fotókat saját mappából nem lehet beilleszteni.
Üdvözlettel: Julitte
Mátrában egyik kedves helyem a Rákóczi forrás.
A vize az Istenek itala.
:)
Kép
Kép

A képen az Erdő fohásza olvasható.
Kép

Az erdő fohásza
Vándor, ki elhaladsz mellettem,
Ne emelj rám kezet!
Én vagyok tűzhelyek melege
hideg téli éjszakákon,
Én vagyok tornácod barátságos fedele,
melynek árnyékába menekülsz a tűző nap elől,
és gyümölcsöm oltja szomjadat.
Én vagyok a gerenda, mely házad tartja
És én vagyok az asztalod lapja,
az ágy, melyben fekszel,
a deszka, amelyből csónakod építed.
Én vagyok a házad ajtaja,
bölcsőd fája, koporsód fedele.
Vándor, ki elmész mellettem
hallgasd a kérésem:
NE BÁNTS!
Pár képet közzéteszek tavalyi túráimról, remélem idén is sokat leszek úton... Sok mindenre készülök, többek között Balaton-kerülésre kerékpárral, Magyar Zarándokút végigjárására, túrákra a Bihar-hegységben, Radnai Havasokban, Felvidéken... Remélem minél több megvalósul ezek közül...

2012. május: 5 napos csillagtúra Torockón. Jellegzetes torockói házak háttérben a Székelykővel Kép

2012.június. Kenutúra a Holt Sebes-Körösön. Csodálatos vízi világot láttunk...
Kép

2012. június. Gyula-Menyháza 3 napos kerékpártúra - kilátás a déznai várhegyről Kép
Jó reggelt és szép napot.
Olvasom a terveidet, nagyon jó program.
A zarándokútra erre gondolsz? ...http://www.magyarzarandok.hu/view/26-atnezeti-terkep
Én elindultam tavaly, 170 km után kiderült, hogy 40 fokos hőségben csak azért kell az MO-án,
forró aszfalton víz nélkül kutyagolni Dabason át, mert a zarándokút egyik tervezője Dabas polgármestere.
Már semmi sem az, aminek látszik.
Nem akarsz csoportot szervezni?
Sziasztok!
Én is természetimádó vagyok. Azt már kevésbé mondhatom, hogy természetjáró. Ennek több oka is van.
Mióta egyedül vagyok (három éve) nem került sor arra (mert nem kerítettem rá :) ), hogy egy túraszakosztályhoz csatlakozzam.
Ez főleg a "lustaságom" miatt van, de inkább a társasági élettől való visszahúzódásom az oka.
Ezen változtatni fogok!
Pedig kevés szabadidős program van, amit jobban szeretek (talán igazából nincs is), mint a kirándulásokat erdőn, mezőn, hegyekben, síkságon, bárhol...
Szeretem az erdő hangjait, a fák között átszűrődő napsugarakat, a "födszagot", a növényzet bujaságát, a gyönyörű tájak panorámáját csodálni.
Szeretem a mozgás örömét, amikor meg kell mászni egy hegyoldat, vagy végig kell gyalogolni egy nagyobb távot a friss levegőn.
Szeretem a jóleső fáradtságot, amikor a kirándulás után fáradtan, zsibongó lábakkal ágyba zuhan az ember.

Sajna ez mostanában elég ritkán fordul elő.
Egy kirándulás, ami nagyon emlékezetes marad a közeltmúltból Ipolytarnóc. A kisebbik lányom családjával voltunk, gyönyörű helyen.
Tavaly a Balaton-felvidéket jártuk be. Azt mindenkinek látni kéne!
Minden év áprilisában Pusztamarótra megyünk medvehagymát szedni.
Imádom Visegrádot és környékét. Oda gyakrabban eljutok.
Végül is, ha jól belegondolok éves szinten jó pár kiránduláson veszek részt.
De többször szeretném érezni és élvezni azokat az örömöket (is!! :) ), amit a természetjárás okoz.
Egyedül minden nehezebb. Ezért a különféle élvezetek száma is minimálisra csökkenhet. Sok minden van, amit nem jó egyedül csinálni. A jóérzést meg kell osztani valakivel.
Így kirándulás helyett marad a kertészkedés. A Pilisi hegyek között lévő kis tanyámon kiélhetem ezt a szenvedélyemet is. Csak az nagyon "helyhez" kötött tevékenység.
A lelki megnyugvás garantált a madárcsicsergős, tiszta zöld környezetben.

Ipolytarnóc 005.jpg
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Kedves Yesenia, én is 1-1,5 éve kezdtem komolyabban túrázni, úgy hogy sohasem késő... :)

Ha visszanézed, Gabi már "jelentkezett" arra, hogy ha az itteni csapat netán közös túrát szervezne, Őt érdekli. Azt gondolom, lehet is ebből valami, ha összeáll egy jó kis társulat és találunk mindenkinek megfelelő túrahelyeket és időpontokat... Úgy veszem tehát, hogy Rád is számíthatunk... :) Túraötleteket máris lehet bedobni, aztán majd kialakul, mi marad életképes belőlük...

Julitte, nem mernék még csoportot szervezni a Magyar Zarándoklatra (igen arról van szó, amit küldtél), mert én sem biztos, hogy 2 hétre szabaddá tudom tenni magam a munka alól... Meg aztán ez felelősség is annak, aki szervezi, kvázi "túravezetőként" valamennyire a többiekért is felel... Azért ehhez gyakorlott túrázok kellenek, a lelkesedés kevés, állóképesség és akarat kell hozzá... De majd meglátjuk... Amúgy is csak nyáron mennék valamikor, ha összejön...
Kedves Yesenia!
Budapesti lévén kicsit irigykedem a pilisi tanyád miatt, annál is inkább, mert tavaly a Shaolin faluban szálltam meg, onnan jártam be a környéket.
:) Már el sem tudom dönteni melyik a nagyobb szerelmem, a Mátra, vagy a Pilis.


Shaolin falu a Pilisben.

Kép

Kedves Vajk!
Megértelek, annak ellenére, hogy hangsúlyozottan egyedül kell boldogulnia az úton mindenkinek, ezt a kiinduló állomáson közlik a leendő zarándokokkal.
Zarándok útra egyébként tényleg csak egyedül érdemes elindulni.