Aki nem kíván a keleti (élet)filozófiákban elmélyedni (pedig érdemes), de a tudatosság útját kívánja járni a saját boldogsága megtalálása és megtartása érdekében (itt most nem a párkapcsolati boldogságérzésre gondolok), annak ajánlom figyelmébe Csíkszentmihályi Mihály "Flow - Az áramlat" című könyvét... Én olvastam, érdemes kézbe venni és elolvasni... Pszichológiai közelítésű, de aki erre fogékony, élvezni fogja... Sokat lehet belőle tanulni - önmagunkról...

A Wikipédia szerinti rövid leírás eleje a könyvről:
Csíkszentmihályi Mihály szerint az, hogy hogyan alakul valakinek a sorsa, sok tényezőtől függ: a génektől, a kultúrától és saját élményeitől. Döntő azonban, hogy mit kezdünk a lehetőségeinkkel, s hogy hogyan használjuk ki őket. A legfontosabb az életben azt megtalálni, ami örömet okoz, és amiben kiteljesedhetünk: legyen ez akár a sport, akár művészet vagy a tudomány, illetve bármi más. A lényeg, hogy ezáltal jól érezzük magunkat, és előbbre vigyük a társadalmat, az emberiséget.

   
csutka55 írta: Kedves Érdeklődő,
arról szeretnék eszmecserét folytatni, hogy Te mennyire élsz tudatosan, illetve a környezetedben az emberek. Mi a véleményed erről?

Üdv, Jutka


:lol: Csak magánvélemény és tapasztalat, hogy az emberek 99 %-nak fogalma sincs a tudatos életről.
Számukra az étel. ital, szex jelenti az életet, de azt az állatok is profi módon csinálják.
Szia Yesenia,
akár hogy is fáj nekünk, az igazság az, hogy ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, akkor annak elsősorban mi vagyunk az okai. Meg kell teremtenünk magunkban a belső harmóniát, utána tudjuk csak megkapni mindazt, amire vágyunk. Az önbizalom építéssel kell kezdeni. Tudnunk kell: ki vagyok én, milyen tulajdonságokkal rendelkezem, mit szeretnék elérni ebben az életemben. Magunknak kell elsősorban megfelelni. Akarjunk minden nap boldogok lenni, a MOST-ban élni.

"Ha saját szívemben nem találok békét,
Nem fogom azt megtalálni a földön sehol."
Julitte írta:
csutka55 írta: Kedves Érdeklődő,
arról szeretnék eszmecserét folytatni, hogy Te mennyire élsz tudatosan, illetve a környezetedben az emberek. Mi a véleményed erről?

Üdv, Jutka


:lol: Csak magánvélemény és tapasztalat, hogy az emberek 99 %-nak fogalma sincs a tudatos életről.
Számukra az étel. ital, szex jelenti az életet, de azt az állatok is profi módon csinálják."Ha Isten meghallgatta imád,
S az égből áldást küldött le rád,
Ne tartsd meg csak magadnak,
Míg mások sírnak, jajgatnak."

Aki kéri, segítsünk neki, a tanítóink és saját tapasztalataink alapján.
csutka55 írta: Szia Yesenia,
akár hogy is fáj nekünk, az igazság az, hogy ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, akkor annak elsősorban mi vagyunk az okai. Meg kell teremtenünk magunkban a belső harmóniát, utána tudjuk csak megkapni mindazt, amire vágyunk. Az önbizalom építéssel kell kezdeni. Tudnunk kell: ki vagyok én, milyen tulajdonságokkal rendelkezem, mit szeretnék elérni ebben az életemben. Magunknak kell elsősorban megfelelni. Akarjunk minden nap boldogok lenni, a MOST-ban élni.

"Ha saját szívemben nem találok békét,
Nem fogom azt megtalálni a földön sehol."Szia Jutka!
Köszönöm bíztató szavaidat.
A szívemben béke van, nem haragszom senkire. Nincsenek ellenségeim, igaz, hogy barátom se sok.
Szeretek mosolyogni és ezt nem csak mondogatom, hanem így is teszek.
Sok mindent helyretettem már magamban, de valószínű soha nem lesz vége a "rendrakásnak". Hisz mindig újabb és újabb kihívás elé nézünk, ez sokszor arra kényszeríti az embert, hogy újra és újra átgondoljunk, esetleg átértékeljünk bizonyos gondolatokat, tulajdonságokat, érzéseket, amiket már egyszer lerendeztünk magunkban.
Én már ismerem magam, tudom milyen a természetem, úrrá tudok lenni a rossz tulajdonságaimon. Mert felismertem őket és változtatni akarok!! rajtuk. Amennyire tőlem telik. Senki sem bújhat ki a bőréből. :)
Elég sok évtized telt el az életemből úgy, hogy "sodort az ár". Nem azt csináltam, amit szerettem volna és nem a saját céljaimat tekintettem elsősorban megvalósítandónak.
De ma már ez nem így van. Magam ura vagyok!
Meghallgatom és megköszönöm a szívből jövő, segítőkész baráti tanácsokat, jól átgondolom és, ha úgy látom helyesnek el is fogadom.

A véleményeddel nagyrészt egyetértek. Főleg az önbizalom építésére vonatkozólag. Ott nálam is vannak hiányosságok. Még dolgozni kell rajta! Az igyekezet meg van! "Gyúrok rá"! :)
Kedves Yesenia,
az önbizalom építéshez nagyon sok sikert kívánok.
Köszönöm, Jutka! Igyekszem.
Mindenesetre csak addig "edzek", amíg az egészséges szintet el nem érem.
Nem szeretnék -képletesen mondva - túl magas lóra ülni. Onnan nagyot lehet huppanni.
De főképp nem szeretnék átesni a ló másik oldalára, mert a túl nagy önbizalom nincs jó hatással az ember jellemére. Szerintem. Számomra ellenszenves, ha valakinek túl nagy az önbizalma.
Yesenia írta: Köszönöm, Jutka! Igyekszem.
Mindenesetre csak addig "edzek", amíg az egészséges szintet el nem érem.
Nem szeretnék -képletesen mondva - túl magas lóra ülni. Onnan nagyot lehet huppanni.
De főképp nem szeretnék átesni a ló másik oldalára, mert a túl nagy önbizalom nincs jó hatással az ember jellemére. Szerintem. Számomra ellenszenves, ha valakinek túl nagy az önbizalma.Figyelj az érzéseidre, arra mindig számíthatsz, megbízhatsz benne. Ha valami nem jó Neked, ne tedd, ha valami hiányzik, keresd meg. :P
A saját házunk táján érdemes először sepregetni, ha valami nem úgy működik, ahogy szeretnénk. Erre megoldás lehet, ha igyekszünk tudatosan élni.

"Mit jelent tudatosnak lenni szellemi – testi – lelki szinten, a hétköznapokban, a gyakorlatban?
Azt, hogy törekszünk megérteni az emberi folyamatainkat, a test, a lélek és a szellem „működését”, hogy ami mindezekből nem szolgálja javunkat a saját életünkben, azt képessé váljunk megváltoztatni. Megpróbáljuk egészségben tartani a testünket, harmóniában az érzelmeinket, próbáljuk a saját ösvényünket követni és megérteni szellemi szinten is a magasabb összefüggéseket.
Ahogy különböző módszereket kipróbálunk vagy egyszerűen csak tudatosan figyeljük önmagunkat, és keressük az életünk eseményei mögött a rejtett összefüggéseket, rendre egyre beljebb jutunk, mivel fokozatosan ráébredünk, hogy a válaszok belül vannak. A külvilág eseményeit pedig csak úgy tudjuk valamilyen szinten az irányításunk alá vonni, ha önmagunkat irányítjuk. Így végső soron a tudatosabbá válás az egyre mélyebb önismeret lépcsőfokain keresztül vezet egészen odáig, hogy a külvilág eseményeiben meglátjuk önmagunk rejtett mozgatórugóit.

Például megváltoztatni egy-egy viselkedést, elengedni egy elavult hiedelmet, túllépni egy régi sérelmen, más, pozitív értékekre helyezni a fókuszt."

Egy próbát megérne :P
Egy kis adalék.Mire képes az ember.
 http://www.youtube.com/watch?v=QJZBEt6O8E0
Mindenki számára a legnagyobb feladat:

"Önmagadnak lenni egy olyan világban, amely állandóan valaki mást akar faragni belőled"

(Ralph Waldo Emerson)
Változásra vágyom

„A VILÁG CSAK BELÜLRŐL VÁLTOZHAT MEG."
Eckhart Tolle


„A változás képessé tesz bennünket arra, hogy életünk átmeneti időszakait a növekedés és az újjászületés lehetőségeinek tekintsük. Minden változás - még a legnehezebb és a legfájdalmasabb is - lehetőséget nyújt számunkra ahhoz, hogy részesüljünk a személyes átalakulás csodálatos ajándékából.
Akár tetszik, akár nem, az élet manapság teljesen más, mint amit valaha is képzeltünk. A változás sebessége jelenleg nagyobb, mint amit az emberi psziché látszólag kezelni képes, és egyre nehezebb összeegyeztetni életünk ritmusát a hírek huszonnégy órás ciklusának gyorsaságával.
E nagy változások időszakában az a legfontosabb, hogy ismét eszünkbe jusson szemünket a változatlan dolgokra vetni.
Ez a most ránk váró ajándék: az esély, hogy azzá váljunk, akik valójában vagyunk.
Egyetlen módszerrel nyerhetünk energiát egy túlságosan gyors mozgásban lévő világban: ha megtanulunk lelassítani. És csak egyetlen módszerrel növelhetjük befolyásunkat: ha megtanulunk elmélyülni. A saját magunk és gyermekeink számára kívánatosnak tartott világ nem az elektronikus sebességből, hanem a lelkünkben gyökerező spirituális nyugalomból fog előbukkanni. Ekkor, és csakis ekkor teremtjük majd meg azt a világot, mely nem összetöri szívünket, hanem megnyugtatja."

Részletek Marianne Williamson: A változás hatalma
 Sziasztok!
Végig olvasva mindenki hozzászólását, amit kiegészítenék magam kis véleményével.

Én valamikor azt tanultam, hogy a tudat és tudatosság teremtő erővel bír. A tudatossá váláshoz viszont nagyban hozzásegít a meditáció. Talán itt értem el arra a pontra, hogy a keleti filozófiával némi képen ismeretséget kössek. Ekkor kezdtem jól érezni magam a bőrömben – elfogadtam magam, kívül és belül olyannak amilyen vagyok – békében élek a világgal és magammal. Nehéz szembenézni olykor önmagammal és tudomásul venni a gyenge pontokat - felvállalni és nem meggyőzni magam, hogy jó ez így, ahogy van. Meg kell keresnem a kivezető utat és azon dolgozni, hogy más – jobb legyen. Nem létezik számomra a véletlen és az elutasító nem, mert mindent meg kell próbálni, ha nem a számításom szerint valósult meg, akkor újra próbálkozom. Különben is hihetetlen energetikai jelentése-ereje van az elutasító nemnek és képesek vagyunk azt bevonzani körünkbe.
Nem foglalkozom azzal, hogy tudatosan élek vagy sem, ezt eldönti a környezetem – értékeli vagy elutasítja -. Minden esetre egy tükör előttem, ha figyelemmel kísérem véleményüket, az elfogadás rajtam múlik. Én teszem a dolgom saját belátásom és jó érzésem szerint.

Popper Péter mondatai szerintem segíthet mindenkinek
 „Békét találjunk magunkban, és békére leljünk a világban.”
Kedves Polli,
nagy öröm számomra, amikor ilyen "kezdtem jól érezni magam a bőrömben" emberekkel találkozom. Jobban szeretem hallani, ha valaki arról tesz tanúbizonyságot, hogy kiegyensúlyozott az élete, mint ellenkezőleg.
Szerintem egyszerűen el lehet érni életünkben a harmóniát, javaslom mindenkinek az alábbiakat minden nap megfogadni:
- Csak ma nem leszek dühös.
- Csak ma nem aggódom.
- Hálás vagyok.
- Teszem a dolgom.
- Kedves leszek az emberekhez. :P

Mi a véleményetek az alábbiakról?

Az élet törvényei:
Az élet egyetlen – ezért vedd komolyan!
Az élet szép – csodáld meg!
Az élet boldogság – ízleld!
Az élet álom – tedd valósággá!
Az élet kihívás – fogadd el!
Az élet kötelesség – teljesítsd!
Az élet játék – játszd!
Az élet vagyon – használd fel!
Az élet szeretet – add át magad!
Az élet titok – fejtsd meg!
Az élet ígéret – teljesítsd!
Az élet szomorúság – győzd le!
Az élet dal – énekeld!
Az élet küzdelem – harcold meg!
Az élet kaland – vállald!
Az élet jutalom – érdemeld ki!

Kit, milyen öröm ért a napokban?
Nekem ma nagyon jó volt az, hogy egy jót beszélgethettem a kisebbik "nagy" fiammal és, hogy a nagyobbik fiam nem került a hó fogságába az utakon.
És Téged?
Sziasztok!
Hát igen! Én is azt vallom, hogy aki a kis "örülni valót" nem veszi észre, sok örömteli pillanattól fosztja meg magát.
Engem például ma az az öröm ért, hogy készíthettem egy tortát a 8 éves kislány unokámnak
Szív alakú, csokoládés, hab a tetején. :) Ilyet kért. Csak holnap lesz a szülinapja, de már ma elkészítettem. Persze a habbal még nem díszítettem föl.
De ezzel még nincs vége a szülinapozásnak . Tavasszal majdnem minden hétvégénk ezzel telik családi körben. A tortasütés az én reszortom. Boldogan eleget teszek a feladatnak, minden családtag nagy-nagy örömére.
Kis öröm, de ez is öröm. Én megbecsülöm, hogy van miért örülnöm. :)