Majd 56 évesen boldog családi kötelékben élek. Jelenleg a Budapesti Gazdasági Egyetemen tanítok. Az elmúlt 30 évben családi nyaralások vagy éppen nemzetközi projektek és konferenciák keretében Európa sok országában többször is megfordultam Törökországtól Írországig, vagy Spanyolországtól Norvégiáig. Szinte minden alkalommal gépkocsit béreltem (vagy eleve autóval utaztam), annak érdekében, hogy a meglátogatott ország(ok)ból a velem együtt utazókkal a lehető legtöbbet lássuk-tapasztaljuk.

Számomra az ismeretlen tájak felderítése, csakúgy mint a már (akár többször) bejárt útvonalak újra-felfedezése mindig örömöt szerzett, és tapasztalatom szerint a velem együtt utazó családtagok, barátok és kollégák is ugyanúgy élvezték az egyéni utazással együtt járó többletélményt és szabadságot. Pozitív visszajelzésnek tekintem, hogy mindenannyian éltek vagy élni kívántak az újra felmerülő közös utazási lehetőségekkel. Ettől az évtől az eddigi utazásaimmal kapcsolatosan nyert tapasztalatokat kívánom egy egyéni, általam "megbízható útitárs"-nak elnevezett szolgáltatás keretében hasznosítani.

Írország az egyik kedvenc úticélom, 20 év alatt majd tucatnyi alkalommal volt szerencsém a minden évszakban gyönyörű tájakat - többedmagammal - bejárni és az ír vendégszeretetet élvezni. Ezt az örömöt szeretném most másokkal is megosztani. Természetesen szívesen vezetek más országokban is túrákat a többnyire csak autóval elérhető helyekre, akár a hagyományos európai úticélok környékén, akár "távoli" vidékekre (ld. norvég fjordok vagy belső-Törökország).

Útitárs-szolgáltatás: körútak (kalandozások) szervezése és vezetése bérelt gépkocsival, egyéni igények szerint kialakított útvonallal és időbeosztással max. 3 fő részére.

Miben más az útitárs, mint az utazási irodák által ajánlott "privát túra magyar sofőr-idegenvezetője"?

1. Az útitárs nem egy "bejáratott" idegenvezető, elsődleges célja az új útiélmények közös megszerzésének és a felfedezés szabadságának elősegítése illetve biztosítása. A váratlan helyzetek elkerülése helyett az új kihívásokra adható legjobb egyéni válaszokat keresi.

2. Az útitárs már az utazás megkezdése előtt igyekszik megismerni a vele együtt utazók igényeit és az utazás közben is maximálisan figyelembe veszi a felmerülő egyedi kéréseket, akár az útvonal vagy az adott helyen eltöltendő idő áttervezésével.

3. Az útitárs közösen készül fel a társakkal és a teljes utazási folyamatot végigkíséri, beleértve a megfelelő utazási időpontok megválasztását, a járat- és autófoglalást, az ideális útvonal és szálláshelyek, valamint az érdekes programok kijelölését - az egyeztetett költségkeretek figyelembe vételével. Lehetőség szerint a repülővel történő oda- és visszautazás is együtt történik.

4. Megbízható útitársat - már ha valóban szükség van rá - nem szabad katalógusból és ár alapján választani. Meg kell előbb győződni arról, hogy ő a megfelelő személy a várva-várt utazás kényelmessebbé és az egyedi igényeknek leginkább megfelelőbbé tételéhez!

5. Az útitárs nem kiszolgáló személyzet, hanem egyenrangú utazási partner. Tudása, helyismerete, egyéni látásmódja és közreműködése jelentősen hozzájárul az utazás felejthetetlenné tételéhez, ezért az útitárs eltöltött idejét éppúgy el kell ismerni, mint a vele együtt utazók "civil" munkavégzését.
Kis távolságok, rendkívüli látnivalók: Wicklow - Írország kertje:

https://youtu.be/DJIHA9ZnAOY

Wicklow az Írország kertjének nevezett, Dublinnal szomszédos megye viszonylag kevés utazással rengeteg látnivalót kínál: hangulatos városkákat, kastélyokat, parkokat, történelmi helyeket festői környezetben, hagyományos ír kocsmákat, no és a hegyeket, tavakat, vízeséseket, lápokat, sziklás és homokos tengerpartokat, kikötőket, melyek az évszaktól és az időjárástól függetlenül elvarázsolják az idelátogatókat. A B&B-től a luxusszállodákig minden szálláshely-típus megtalálható. Bray a Dublintól 20 km-re és a repülőtértől is alig több, mint 30 km-re fekvő tengerparti üdülőváros ideális szálláshely lehet akár 5-napos írországi kalandozáshoz azoknak, akik rövid idő alatt és kevesebb autózással a legtöbbet szeretnék látni Írországból, továbbá élvezni kívánják a több napot helyben töltő vendégeknek a hagyományosan vendégszerető ír házigazdáktól kijáró megkülönböztetett figyelmet és kedvességet.
A hozzászóláshoz csatolt képeket csak a regisztrált tagok láthatják.
Kicsivel több utazással a vadregényes nyugati part - amit egyszer(?) látni kell...

https://youtu.be/NCgtcMhqzw4