Hogyan lehet legyőzni a bűntudatot?

Hogyan lehet legyőzni a bűntudatot?

2 | 513 Hívások

Hogyan lehet legyőzni a bűntudatot?

Életünk nehéz döntések sorozatából áll. A bűntudat kiváltó oka, hogy nehezen hozzuk meg ezeket a döntéseket és sajnos nem mindig jól. Maga a bűntudat azonban mégsem a rossz döntéseink, hanem a bizonytalanság következménye...

 

Felismerés: járjunk egy lépéssel a bűntudat előtt!

Talán eszünkbe sem jut, de a bűntudat a másoknak való megfelelésből ered! Az ember bűntudatot érez minden olyan alkalommal, amikor attól tart, vajon mit szólnak mások ahhoz, ahogy döntött, vagy ahhoz, amit épp csinál. Ez valamelyest egészséges, hiszen mindenki tartozni akar valahová és mindannyian a hasonló érdeklődési körű emberek társaságát keressük.

A probléma ott kezdődik, hogy nem szeretünk döntéseket hozni. Azt szeretjük, ha ezt más végzi el helyettünk, mi pedig csak követjük a többieket. Ez önbizalomhiányra, megfelelési kényszerre utal. Ha felismerjük a bűntudat eredeti okát, egy lépéssel előtte járunk, azaz egy lépéssel közelebb vagyunk a megoldáshoz!

 

Példák a megfelelési kényszerre

A mondás szerint “A szomszéd kertje mindig zöldebb.” A kíváncsiság belénk van kódolva és ennek megfelelően folyton azt lessük, hogy a szomszéd kertje zöldebb-e. Tudni akarjuk, űberelni akarjuk. Ez a megfelelési kényszer egyértelmű jele.

Ez a ki nem mondott versengés egymás között emberemlékezet óta létezik. Ha vendégeket fogadunk az otthonunkba, kávéval kínáljuk és a kedvéért még süteményt is sütünk. Ha nem így van, bűntudatot érzünk, mert azt gondoljuk, “rossz vendégfogadók” vagyunk. Miért gondoljuk, hogy a vendég csak akkor érezheti jól magát, ha az évezred menüjét készítjük el neki?

Mindenki szereti, ha megdicsérik az új frizuráját, vagy ruháját, de miért helyezzük előtérbe más véleményét? Azért mert valakinek valami nem tetszik, az nem jelenti azt, hogy nem is jó. A lényeg, hogy az új stílustól jól érezze magát az ember!

 

Mi a megoldás? Hogyan lehet legyőzni a bűntudatot?

El kell engedni az olyan gondolatokat, amelyek úgy kezdődnek: “mit szól majd...?!” Sokkal határozottabbnak kell lenni, ne kérdőjelezzük meg állandóan saját magunk döntéseit és cselekvéseit!

Ha felbontunk egy tábla csokoládét, vállaljuk a bűnbeesést és élvezzük az édes ízt, ne tegyük magunknak keserűvé! A fogyókúra egyetlen döntésen múlik. Az érintett akarja-e, vagy sem. A dohányzásról való leszokás is ugyanez. Ha valaki nem akar leszokni, ne is áltassa magát tovább!

Felejtsük el néha a belénk sulykolt felelősségérzetet és ne mindig ebből induljunk ki! Nem szabad ettől ennyire félni! Ne a döntéseink súlyától féljünk, hanem a bizonytalanságtól!

A legjobb példa erre egy autóvezetés közbeni olyan szituáció, ahol nincs idő gondolkodni a megfelelő döntésen, mert a rossz döntés élet-halál kérdése lehet. Azonban autóvezetőként megtanultuk a KRESZ szabályait és évek óta vezetünk, ezért évek óta jó döntéseket hozunk ezekben a kényes szituációkban.

Ha azonban valaki hezitál, döntésképtelen, a bizonytalanságával másokat is veszélybe sodorhat. Mindig legyünk biztosak abban, amit csinálunk, vagy inkább ne kezdjünk bele! Az is egy céltudatos és magabiztos jó döntés, amivel leküzdhető a bűntudat!

 

Fotó: © Good Studio / stock.adobe.com

 

 

Szerkeszt., 18.06.2020

hangya
0 | 20.06.2020, 16:53

Kedves Szerkesztő !

A bűntudatot nem lehet legyőzni.

A bűntudatot,....:
Vagy megkeresi az eredeti OKOT, és megszünteti azt,
vagy,.... LEGYŰRI a tudatalattiba ( azaz úgy tesz mintha túl lenne rajta),
ééééés az majd úgy Kb 7-év elteltével jelentkezik valamilyen pszichoszomatikus betegség formájában.

Kérdésem.:
Megéri okoskodni, ügyeskedni a valós tényleges probléma megoldása helyett ?

Jaaaa,... hogy ehhez át kellene értékelni a viselkedésünket, és változtatni az érték és
mértékrendünkön.?
IGEN !
Valahol itt kezdődik a valós megoldás.
Ééééés ez az igazi ÉLETMÓD VÁLTÁS .!
Szerintem.