Szerelmünk agyi vegyületei: hogyan működik a kémia köztünk?

Szerelmünk agyi vegyületei: hogyan működik a kémia köztünk?

0 | 107 Hívások

Szerelmünk agyi vegyületei: hogyan működik a kémia köztünk?

A szerelem megannyi művészeti alkotás tárgya a boldog beteljesüléstől egészen a tragikus végig, számtalan formáját láttuk, olvastuk, sőt magunk is megtapasztalhattuk életünk során. Nincs még egy ilyen hálás téma, bármilyen műalkotásról legyen is szó, hiszen a pénz és a szerelem mozgatja a világot, ahogy a mondás is tartja.

Bármilyen hihetetlen, a szerelem, ez az őrült érzés, ez a rózsaszínű világ, amikor mindenkit szeretünk, de legeslegjobban az idealizált szerelmünket, aki nélkül levegőt sem tudunk venni, ­valószínűleg csak a természet játéka, hogy gondoskodjunk a fajfenntartásról.

 

Mert mi kell a szerelemhez a férfi és a nő biokémiai laboratóriumában?

Mindenekelőtt ösztrogén és tesztoszteron. Amennyiben ez a két hormon szerencsésen összetalálkozik, ott borul virágba a szerelem, ott jelenik meg a vágyakozás a másikra. Bizsergés, flörtölés, a másik pillantásának keresése jellemzi a szerelem kezdeti időszakát, és milyen édes érzések kísérik mindezt! Ez még nem a szerelmi földrengés ideje, de érezhető, hogy nagyon közel vagyunk hozzá. Talán nem véletlen, hogy a legtöbb szerelem a kamaszkorban kezdődik, amikor megjelenik a hormonok robbanása, amikor a lányok nővé, a fiúk férfivá válnak ebben a bonyolult, hormonális folyamatban.

 

A vonzalom kiteljesedése maga az izzás, amikor minden gondolatunk a másikról szól, amikor elvörösödünk, ha meglátjuk, izzadni kezd a tenyerünk, remegni kezd a lábunk. Ez a szerelmi laboratórium egy másik vegyületének, a norepinefrinnek a műve, ami serkenti az adrenalin termelődést. Amikor agyunk dopamint termel, már a jutalmazási fázisban vagyunk. Ezt a jót érezzük, amikor étkezünk vagy szeretkezünk, csakhogy szerelem esetén a dopamin termelődése turbóra kapcsol. Igazi lávakitöréshez hasonlítható állapot ez, a beteljesült szerelemé, amikor két rajongással teli ember a legnagyobb odaadással keresi a másik örömét. Szélsőséges esetben átválhat a szerelem egyfajta függőségbe, amikor úgy érezzük, hogy a másik hiányát nem éljük túl. Persze túlélhető, tudjuk jól, de fájdalmas, őrületbe kergető érzés elszakadni a szerelmesünktől.

 

Még egy vegyület, egy molekula szerepel a listán, amiből a csokoládéban is sok van, talán ezért is szeretjük annyira a csokit: a neve feniletilamin. Ez a molekula hatással van a norepinefrin és a dopamin termelődésére, szabályozza azokat. Hogy mi módon, azt csak érezni lehet. A következő biokémiai vegyület a szerotonin, amely mindenkor a legkellemesebb érzésekkel társítható.  A szerelem esetében arról gondoskodik, hogy kényszeresen a szerelmünkre gondoljunk és semmi másra.

 

Még mielőtt azt gondolnánk, hogy a szerelem csupán evolúciós program és biokémiai jelenség, vegyük figyelembe a szerelem lelki oldalát is. Az erőteljes testi vonzalom egy lelki beállítottságtól, műveltségtől, mintakövetéstől és habitustól függő költemény is lehet. A szerelem fortyogó üstjében tehát nem csak hormonok, molekulák és vegyületek teszik a dolgukat a természet parancsai szerint, hanem mi magunk is bele kell adjuk önmagunkat. Azt a jót, szépet, amit önmagunkról őrzünk és a legszentebb ajándéknak tartjuk, ezért a legszeretettebb személy számára tartogattuk: a szerelmünknek.

 

 

Fotó: Adobe_Stock/Sangoiri

 

 

 

Szerkeszt., 19.11.2020

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.