Mit csináljunk, ha nem mozdulhatunk ki a lakásból?

Mit csináljunk, ha nem mozdulhatunk ki a lakásból?

1 | 268 Hívások

Mit csináljunk, ha nem mozdulhatunk ki a lakásból?

 

Mindenki hős, aki önkéntes karantént vállal a koronavírus idején. Becsülendő és tiszteletre méltó cselekedet, ha valaki nem dacol, nem a fiatalokat hibáztatja. Esetleg az öklét sem rázogatja gondolatban vagy akár a valóságban is azokra, akik bizony nem véletlenül hangoztatják azt, hogy a járvány idején mindenki próbáljon otthon maradni és csak a legszükségesebb tennivalók miatt kimozdulni a lakásából. Hiszen az otthonmaradással nemcsak a saját egészségünket védjük, hanem a gyermekeinket, unokáinkat is segítjük abban, hogy megmaradjon a munkahelyük, ne kerüljenek a csőd szelére.

 

Számos lehetőségünk van otthon lefoglalni magunkat.

 

Vannak, akik született háziasszonyok vagy háziurak és ilyenkor ki sem látszanak a tennivalóból. Nem mindenki van azonban olyan szerencsés helyzetben, hogy kertes házban élhet és akár a teljes karantént azzal töltheti, hogy felújít, barkácsol, kertészkedik, veteményez, parkosít vagy virágokat gondoz. Az sem biztos, hogy egy ilyen stresszhelyzetben mindenkinek van türelme, idegrendszere és energiája például hímezni. Ha pedig nem vagyunk gyakorlottak, akkor nem is célszerű egy esetleges kisebb-nagyobb pánikhangulatban a varrótűhöz vagy a horgolótűhöz sem nyúlni. Nem szégyen egyáltalán: nem tud és nem is szeret mindenki kötni, horgolni és bizony a kenyérsütés sem megy mindenkinek. Ezzel semmi baj nincs, ilyenkor máshogy kell megpróbálni elütni az időt.

 

Akkor teszünk a legjobbat önmagunknak és a világnak is, ha ebben a helyzetben nem próbálunk semmi balesetveszélyeset csinálni. Próbáljuk kerülni azokat a helyzeteket, amikor meghúzhatjuk a fájós derekunkat vagy esetleg megszédülhetünk, eleshetünk! Ha betegesebbek, gyengébbek vagyunk, akkor nem szégyen, hanem nagyon is felelős döntés például a tévé vagy internet mellett megpróbálni eltölteni a magányos időszakokat.

 

A televíziót, ahogyan az internetet is, sokan kicsit lenézik vagy akár az ördögtől valónak is tarthatják. Pedig a tévé és az internet is csupán egy eszköz, egy lehetőség a kezünkben, mi dönthetjük el azt, hogy mit nézünk, vagy mit olvasunk benne/rajta. Hiszen a távirányító és az egér is a mi kezünkben van. Egy egyszerű tévéadásban is találhatunk értékes és színvonalas tartalmat és bizony semmi szégyellnivaló sincsen abban sem, ha idősebb korunkra megengedünk magunknak egy-egy sorozatot vagy akár szappanoperát is. Ezek a folytatásos tévéadások rendszert visznek a mindennapjainkba, segítenek abban, hogy legyen mit várni, legyenek események, történések az életünkben.

 

Ha megtehetjük, tudunk erre kisebb-nagyobb összegeket áldozni, akkor bátran vegyük igénybe a fizetős, előfizetős szolgáltatásokat is! Ilyenek például az HBO GO és a Netflix. Ezekben a rendszerekben számos, változatos néznivaló közül választhatjuk ki a számunkra legszimpatikusabbakat. Így nagyon hamar eltelik az idő, könnyebbé válik az otthonmaradás és oldódik a magány, elszigeteltség érzése is. Az pedig sehol sincsen megírva, hogy a tévében csak butaságot lehet nézni, sőt! Rengeteg hasznos, érdekes és informatív dokumentumfilm, természetfilm, történelmi film, de akár számos fizikai kísérlet is megtekinthető ezeken az online csatornákon.

 

Használjuk ki a lehetőséget és fedezzük fel a televíziózás eddig talán nem ismert, új világát! A tapasztalatokat pedig bátran megoszthatjuk egymás között az internetes közösségeinkben!

 

Fotó:  mohamed Hassan / pixabay.com

Szerkeszt., 07.05.2020

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.