Bor, Balaton, Nyár, Szerelem

Bor, Balaton, Nyár, Szerelem

1 | 727 Hívások

Bor, Balaton, Nyár, Szerelem

 

Bor, Balaton, nyár, szerelem – mintha egy jól csengő filmcím lenne. De ha alaposan átgondoljuk, akkor láthatjuk az összefüggéseket e szavak mögött. Hiszen a Balaton, a magyar tenger mindenki számára vonzó nyaralási célpont, a balatoni borvidék méltán híres borairól, ha pedig nyár, akkor gyorsabban jön a szerelem.A lényeg, hogy ne otthon töltsük a verőfényes nyári napokat, hanem mozduljunk ki, hiszen a zárt ajtók mögé kisebb eséllyel fog bekopogtatni a szerelem.

Lássunk néhány vonzó boros balatoni helyszínt, ahol a nyári hónapokban elvegyülhetünk a tömegben, ismerkedhetünk és akár ránk is találhat a szerelem, hiszen a szerelem kortalan.

 

Csopak

Ebben a Balaton-parti községben nagy kultusza van a bornak, és a jó csopaki borból készült fröccsnek. Amire júliusban rendezvényt is szerveznek Csopaki Fröccsöntő és Pálinkanapok néven. A fröccs mellé pedig színes programok várják az ide látogató érdeklődőket, hiszen koncertek is élvezhetőek a fröccs és a pálinka mellett. Ha pedig már eltelítődtünk a nemes nedűktől, akkor pedig jóféle gasztronómiai ínyencségekkel tölthetjük meg a hasunkat.

 

Fonyód

A nyár közepe Fonyódon az örök szerelem jegyében telik. A Múzeumkertben utcazenészek várják a látogatókat, a szerelmesek lakatfalán pedig bárki elhelyezheti szerelme zálogát. Természetesen a szerelmes napok koncerteket is ígérnek az érdeklődőknek. A szerelmes napok mellett a Fonyódi Nyár programsorozat másik kiemelt eseménye a Hal és Petyek napok rendezvény, mely a gasztronómia, a kultúra és a zene iránt érdeklődőket várja. Hogy mi is az a Petyek? A Petyek egy olyan fonyódi halászlé, amit igen speciális módon készítenek el háromféle halból. A titkos főzet Farkas József receptúrája alapján készül, aki 1952 óta készíti így az egyedi ételt, a Petyeket. Természetesen a fesztivál mindhárom napján rengetegféle balatoni halételt lehet kóstolni.

 

Balatonboglár

A balatoni főszezonból a boglári Parti Pezsgés Fesztivál sem maradhat ki, ahol könnyed, fiatalos, vidám strandfesztivál várja a Balaton szerelmeseit. Ebből a programból sem maradhatnak ki a jó balatoni borok, a dél-balatoni borászok legjobb boraikat és pezsgőiket hozzák el a rendezvényre.

 

Balatonrendes

Hogy a balatoni borok jól csússzanak, a jó étkekről sem szabad elfelejtkezni. Erre pedig remek alkalmat kínál a hagyományos Balatoni Pörköltfesztivál. Ez a program a népi hagyományokra épít, a fesztivál gasztronómiai része mellett számos folklór programot kínálnak az idelátogatóknak. A program kuriózuma a „Jó Lacibetyár”, aki a nagyérdeműt szórakoztatja.

 

Siófok

A Balaton-parti kisváros számos rendezvényével beírta magát a programnaptárba, ezért nehéz közülük válogatni. De talán a Borpart és Fröccs Feszt lehet az egyik legnépszerűbb. Ugyanis balatoni borok legjavát felsorakoztató tíznapos rendezvénysorozat a "helyi zenekarok - balatoni borok” szellemiségében telik, ahová a városlakók mellett a turisták is örömmel ellátogatnak. Tíz napon át színvonalas előadások, koncertek szórakoztatják a közönséget az esti órákban Siófok Fő terén, mialatt sátorról sátorra járva lehetőség van végigkóstolni a környék legfinomabb borait. A kínálatot borhoz illő ételkülönlegességek, sajtok, aszalt gyümölcsök, lepények teszik különlegessé.

A néhány említett nyári programból is látszik, hogy számos olyan rendezvényre mehetünk el a Balaton partjára, ahol mámoros hangulatba kerülhetünk nemcsak a szerelemtől, hanem a jó balatoni boroktól is.

 

 

Fotó: fesztivalportal.hu/gasztronomiai-fesztival/borhetek-badacsony

Szerkeszt., 13.06.2019

Jamika
0 | 01.02.2020, 21:21

Szia János vagyok korban hozzámilő párt keresek én 62-dikbe vagyok