Könyvtár a táskánkban: az e-book olvasó

Könyvtár a táskánkban: az e-book olvasó

2 | 1953 Hívások

A buszon vagy a villamoson zötykölődni nem túl felemelő élmény, főleg, ha hosszabb utazás vár ránk; ráadásul még unalmas is. Azonban, ha van nálunk egy jó könyv, máris teljesen más a helyzet. Vannak, akiknek egyébként nincs is idejük olvasni, az utazások alkalmával azonban falják a sorokat, és mindent bepótolnak. Közben repül az idő, az út már nem tűnik olyan hosszúnak, és az izgalmas történet jóvoltából csak akkor ocsúdunk fel, amikor már le kell szállnunk. Egy vaskos könyvet cipelni a táskánkban viszont egyáltalán nem kellemes, pláne kézben tartani azt, ha esetleg nincs helyünk leülni. Ilyenkor inkább elő sem vesszük, és unatkozunk tovább.

 

Kedvenc olvasmányunk mindig velünk lehet

De szerencsére van egy olyan lehetőség, melynek jóvoltából a kedvenc olvasmányunk mindig velünk lehet, ha utazunk. Sőt, nem is egy, hanem akár tíz, ha szeretünk egyszerre több könyvet is olvasni. Ráadásul mindezt úgy, hogy a kilók nem húzzák le a vállunk, könyvjelzőről sem kell gondoskodnunk, és még lapozni is egyszerűbb. Ez az úgynevezett e-book olvasó, amely könnyű, kis helyen is elfér, sokáig bírja szuflával, és sokkal egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi az olvasást, akár a buszon, akár otthon, akár egy nyaralás alkalmával szeretünk belefeledkezni egy-egy izgalmas történetbe.

 

Kicsi, könnyű és egyszerűen kezelhető

Az e-book olvasó egy számítástechnikai eszköz, melynek segítségével elektronikus (tehát nem papíralapú, hanem digitalizált) könyveket olvashatunk. Mivel sokkal egyszerűbb a használata, mint például egy laptopé, táblagépé vagy okostelefoné, bárki megtanulhatja kezelni; az is, aki már nem húsz éves, és nem is különösebben foglalkoztatja a technika. Bár az e-book olvasó külsőleg egy kis táblához hasonlít leginkább, nem szabad összetéveszteni a táblagépekkel, azaz a tabletekkel. Utóbbiak főként internetezésre valók, mint a számítógépek – az e-book olvasók pedig olvasásra. Ennél sokkal többet nem is tudnak (bár egyes olvasókon lehet internetezni vagy zenét hallgatni is), de erre nincs is szükség; hiszen aki inkább a világhálón szeretne böngészni utazáskor, majd más eszközt visz magával.

 

Sokkal kényelmesebb az olvasás

Egy e-book olvasón sokkal kényelmesebb könyvet olvasni, mint egy számítógépen, laptopon vagy táblagépen, ugyanis a kijelzője nem tükröződik, tehát minden jól látható, a szöveg napsütésben is tökéletesen olvasható, és nem fárasztja a szemet. Ráadásul ez a szerkentyű olyan keveset fogyaszt, hogy elegendő akár csak hetente egyszer feltölteni. Az e-book olvasók úgynevezett e-inkes, azaz elektronikus tintás kijelzővel rendelkeznek. Ennek a technikának az a célja, hogy az olvasónak a technológia nyújtotta előnyök kiélvezése mellett olyan élménye legyen, mintha egy „igazi”, papíralapú könyvet olvasna. Egyedül a lapok tapintása és illata vész el; de ezért bőven kárpótol, hogy a Háború és béke nem több kiló, hanem pillekönnyű, így akár a közeli piacra buszozva is belemélyedhetünk.

 

Nincs több unalmas utazás

A különböző típusú e-book olvasók között alapvetően az a különbség, hogy milyen formátumú elektronikus könyveket támogatnak, hogyan jelenítik meg a szövegeket, illetve, hogy mennyire gyorsan lehet rajtuk lapozni. Az e-book olvasók szürkeárnyalatos képet adnak, hogy az olvasás a lehető legkevésbé bántsa a szemet – ez azonban nem zavaró, hiszen elsősorban a szöveget szeretnénk látni, nem pedig színes képeket nézegetni. Az e-book olvasó főként azok számára jó társ, akik utazás vagy nyaralás közben inkább olvasni szeretnek, nem internetezni, zenét hallgatni vagy játszani. Szívesen viszik magukkal a kedvenc könyvüket, hogy a tömegközlekedési eszközökön vagy a strandon elővegyék, de nem szeretnének több kilót magukkal cipelni. A készülék könnyű, a kezelése bárki számára egyszerűen megtanulható, nem kell állandóan töltögetni, és ami a legfontosabb, hogy a jóvoltából többé nem kell unatkoznunk a buszon a hosszabb utazások alkalmával sem.

Szerkeszt., 31.10.2013