Migráció Magyarországról: Nem csak a fiatalok mennek

Migráció Magyarországról: Nem csak a fiatalok mennek

1 | 1358 Hívások

Egyre többen hagyják el az országot több lehetőséget, jobb anyagi körülményeket és felhőtlenebb életet remélve. Elsősorban az egyetemről frissen kikerült, állást azonnal nem találó fiatalok veszik külföld felé az irányt; azonban a migráció az idősebb korosztályra is jellemző. Akár családostul is nekivágnak, illetve akár kettesben, miután a gyerekek kirepültek, hogy - amennyiben anyagi lehetőségeik megengedik - nyugodtabb környezetben tölthessék el nyugdíjas éveiket.

 

Minden tízedik magyar szívesen költözne külföldre

Egy 2012-es felmérés szerint minden tízedik magyar szívesen külföldre költözne: ők elsősorban a fiatal, magasan képzett, internetező lakosság közül kerülnek ki; a legtöbben budapestiek és felsőfokú végzettséggel rendelkeznek - ők a bevándorlók befogadásával szemben is toleránsabbak. Beilleszkedni egy új országba, egy más kultúrába számos kihívást rejt, de sokan épp ezért távoznak - változatosságra vágynak, új kihívásokra, jobb lehetőségekre. Ha munkát vállalni költöznénk külföldre, előtte mindenképp tájékozódjunk annak feltételeiről.

 

EU-s országban való munkavégzéshez nem kell engedély

Egy másik EU-s országban való munkavégzéshez az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés 45. cikke szerint uniós állampolgárként nincs szükségünk munkavállalási engedélyre. Engedély nélkül három hónapig tartózkodhatunk egy másik EU-s tagállamban; akkor maradhatunk tovább, ha rendelkezünk a járulékok megfizetéséhez megfelelő forrásokkal; tartózkodásunkat regisztráltatni kell az illetékes hatóságnál. Illetve, a kiköltözés tényét szintén be kell jelenteni az illetékes magyar önkormányzatnál.

 

Sokan választják új otthonul Németországot

Az EU-n belül szívesen költöznek ki a magyarok például Németországba vagy Ausztriába. Sokan családostul utaznak, és az a tapasztalatuk, hogy a gyermekek könnyen beilleszkednek az új iskolába, és a nyelvet is hamarabb elsajátítják, mint a hazai németórákon. Az egészségügyi dolgozók előszeretettel választják Németországot, ugyanis kint lazább a munkabeosztás, korrektebb a pihenőidő biztosítása, és több lehetőségük van a családjukkal foglalkozni, szabadidős tevékenységekben részt venni. A Németországba költözők tapasztalatai szerint kint a ruházkodás és a közlekedés körülbelül annyiba kerül, mint itthon; a rezsi és az élelmiszerek egy kicsit drágábbak.

 

Nyelvtudás nélkül ne induljunk útnak

De nemcsak a közelebbi EU-s tagállamokba, hanem az unión kívülre is sokan kitelepülnek, például Ausztráliába vagy az Egyesült Államokba. De bárhova is költöznénk dolgozni vagy akár nyugdíjas éveinket eltölteni, fontos, hogy megfelelő nyelvtudás nélkül ne induljunk útnak. Frissítsük fel megkopott tudásunkat egy gyorstalpaló tanfolyamon, és érdeklődjük meg, az adott országba való utazáshoz szükségünk van-e munkavállalási vagy tartózkodási engedélyre, illetve vízumra.

 

Utazás előtti teendők

Utazás előtt el kell intéznünk többek közt az adófizetés és az egészségügyi ellátás körüli teendőket. Ha külföldi tartózkodásunk meghaladja a 183 napot, illetve külföldi illetőségű cég biztosítja a juttatásainkat, az adott országban kell adóznunk a jövedelmünk után. Azt, hogy milyen feltételekkel vehetjük igénybe új otthonunk egészségügyi ellátását, az EU külön nem szabályozza; ez az adott ország hatásköre. Ha ideiglenesen tartózkodunk egy tagállamban, ki kell váltanunk az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amely feljogosít az orvosi ellátás igénybevételére.

 

Érdemes barátokkal vagy egy másik párral együtt kiutazni

Ha szívesen költöznénk külföldre dolgozni, de egyedül nem szívesen vágnánk bele, érdemes körbekérdezősködnünk a baráti körünkben; biztosan találunk egy nagyobb társaságot vagy akár csak egy másik párt, akik már egy jó ideje szintén ezen gondolkoznak. Együtt utazni azért is jobb, mert ha esetleg mégsem úgy alakulnának a dolgok, ahogyan terveztük, támogatni tudjuk egymást, és nem esünk kétségbe. Ha mi magunk kevésbé beszéljük az új otthonnak választott ország nyelvét, kiváltképp ajánlott magunkkal csábítani valakit, aki viszont igen. Érdemes előre felvenni a kapcsolatot különböző fórumokon a már kint élő magyarokkal is.

 

Foto: © bluedesign - Fotolia.com

Szerkeszt., 08.05.2014

BalazsTibor
0 | 08.05.2014, 20:29

Anna, Bristolból, nem örül... hát Istenem, mondhatnánk, de le is írja, hogy miért. Mert Anna, Bristolból, fölöslegesnek tartja az amúgy teljesen korrekt tájékoztató írást a migrációról. 50 fölött, Anna szerint (Bristolból), már ne ugráljunk, maradjunk a fenekünkön, különben Anna, Bristolból, idézőjelbe teszi a politika szót, amit ugye rendszeresen becsempész írásaiba. Természetesen fölösleges is lenne ez az írás, ha nem lenne korrekt és érdekes is. Nem unszol kis hazánk elhagyására, nem ad tippeket.. tájékoztat. A szerkesztő minden cikke, amit olvastam, érdekes, közérthető, rövid. A szakma csak cuppantana, hiszen nem sérül a hír szent, a vélemény szabad elv sem. Anna, Bristolból, nem örül... vajon most miért nem? Tegnap azért nem örült Anna, Bristolból, mert a férfiak rá sem kattintanak, vagy mert kopaszok, vagy mert arctalanok, vagy mert arcoskodnak... (bár azért besöpri az elismeréseket), ma azért nem mert a magyarok, ahogy a cikkből olvasom, 10%-a szívesen élne külföldön. Csak nem akarod nekünk megmondani, hogy itthon mit csináljunk, hogy éljünk Anna? Bristolból? Tibor Németkérről